Vladimir Putin, nu votează cu mujicii la urne, ca orice țar care se respectă, la alegerile prezidențiale din Rusia votează online din biroul său de la Kremlin.
Președintele Vladimir Putin, a votat online vineri, 15 martie, în cadrul alegerilor prezidențiale din Rusia, care se desfășoară inclusiv în regiunile ocupate din Ucraina.
Preşedintele rus Vladimir Putin a votat vineri prin sistemul electronic.
Imaginile video distribuite de Kremlin îl arată pe liderul rus votând la un computer din biroul său și salutând apoi în fața camerei de luat vederi.
Anterior în cursul zilei, Putin acuzase Ucraina că încearcă să perturbe acest scrutin prin bombardamente şi tentative de incursiuni pe teritoriul rus la care au participat aproximativ 2.500 de combatanţi veniţi dinspre teritoriul ucrainean, el promiţând că aceste atacuri nu vor rămâne nepedepsite.
„Cu obiectivul de a perturba alegerile, de a teroriza oamenii, în mai multe regiuni de graniţă cu Ucraina regimul neonazist de la Kiev a planificat şi încearcă să execute acţiuni militare demonstrative”, a spus Putin în timp ce prezida prin videoconferinţă o şedinţă a Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse.
„Aceste lovituri inamice nu vor rămâne nepedepsite”, a promis preşedintele rus, vizibil furios. „Circa 95% dintre rachetele şi proiectilele inamicului au fost distruse de apărarea antiaeriană. Totuşi, din păcate avem victime civile”, a continuat el.
Putin a vorbit de asemenea despre patru incursiuni terestre pe teritoriul rus la graniţa ucraineană în regiunea Belgorod şi una în regiunea Kursk, la care au participat circa 2.500 de combatanţi echipaţi de asemenea cu arme grele, printre care 35 de tancuri şi 40 de vehicule blindate.
Locuitorii Moscovei s-au prezentat la vot încă de la primele orei ale zilei.
Deși opțiunile sunt limitate, iar câștigătorul este cunoscut, oamenii spun că se așteaptă ca votul să le îmbunătățească viața.
Printre cei care au votat dis-de-dimineață se numără și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, dar și Șeful Statului Major, Valeriu Gherasimov.
Primii care au mers la vot au fost pensionarii din Orientul extrem rus, care nu s-au ferit să spună că îl susțin pe Vladimir Putin.
În urma alegerilor care se vor încheia pe 17 martie, Vladimir Putin va fi cel mai probabil reales președinte al Federației Ruse pentru șase ani.
Au apărut informații potrivit cărora, în anumite secții de votare au fost distribuie pixuri cu o cerneală care dispare, astfel încât buletinul să poată fi modificat după.
Rusia organizează alegeri prezidențiale în perioada 15-17 martie, alegeri pe care președintele Vladimir Putin este sigur că le va câștiga. Acest lucru îi va oferi celui mai longeviv șef al Kremlinului de la Iosif Stalin încoace încă un mandat de șase ani la putere.
Nu există nicio îndoială că Vladimir Putin, aflat la putere de la începutul acestui secol, se îndreaptă fără emoţii spre realegere în cadrul votului naţional care a început la 15 martie, asigurându-şi astfel un al cincilea mandat şi un al treilea deceniu complet ca lider suprem al Rusiei. Odată cu moartea liderului încarcerat al opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, cariera politică a lui Putin a ajuns practic la stadiul de preşedinte pe viaţă. Însă realegerea sa în funcţie scoate la iveală un fapt incomod pentru viitoarea stabilitate politică a Rusiei: preşedintele şi cercul său nu au făcut nicio pregătire vizibilă pentru o eră post-Putin.
Acest lucru ar putea să nu pară o chestiune urgentă pentru cel care este acum cel mai longeviv lider al Rusiei de la dictatorul sovietic Iosif Stalin încoace: în 2020, alegătorii ruşi au aprobat modificări constituţionale care i-ar permite lui Putin să rămână la putere până în 2036. Şi chiar înainte ca Putin să îşi anunţe candidatura, Kremlinul a arătat clar că nu vede la orizont alternative la sistemul său de conducere unică.
Putin are 71 de ani, cu un deceniu mai tânăr decât preşedintele american Joe Biden. Poate că a depăşit speranţa medie de viaţă a unui bărbat rus, dar apariţiile sale publice recente par să arate o persoană cu o sănătate de fier.
Este considerat de criticii săi drept un criminal de război autocrat care guvernează prin frică, dar sondajele de opinie arată că este susținut de majoritatea rușilor, care îl consideră genul de lider dur necesar pentru a face față a ceea ce ei consideră un Occident expansionist. Un sondaj din februarie, realizat de o agenție de stat, a arătat că peste 75% dintre ruși sunt gata să voteze pentru Putin.
Fost locotenent colonel al KGB, Putin a fost numit președinte interimar în ultima zi a anului 1999 de către Boris Elțîn. Apoi a avut două mandate de patru ani, în 2000-2008, înainte de a deveni prim-ministru în perioada 2008-2012. A revenit la președinție în 2012, după ce mandatul prezidențial a fost prelungit la șase ani, și din nou în 2018. În 2020, au fost aduse modificări Constituției care îi permit lui Putin să fie președinte încă două mandate de șase ani, din 2024. Asta înseamnă că ar putea rămâne la putere până în 2036.
Lista rivalilor de fațadă ai lui Putin și a celor care nu au fost lăsați să candideze:
Nikolai Haritonov
Deputat în camera inferioară a Parlamentului Rusiei, Duma de Stat, Haritonov, în vârstă de 75 de ani, este candidatul oficial al Partidului Comunist. Candidații acestui partid au ieșit pe locul al doilea, la mare distanță de Putin, la toate alegerile din 2000 încoace.
Haritonov, un siberian, a candidat și în 2004 și a câștigat 13,8% din voturi, față de 71,91%, cât a obținut Putin. Acum, 4% din ruși spun că l-ar vota, potrivit sondajelor.
Haritonov nu-l critică pe Putin și susține războiul din Ucraina, pe care Kremlinul îl numește „operațiune militară specială”, dar s-a opus în trecut unora dintre politicile interne ale partidului de guvernământ pro-Putin Rusia Unită.
Haritonov are sprijinul lui Ghennadi Ziuganov, liderul veteran al Partidului Comunist, în vârstă de 79 de ani.
Leonid Sluțki
Membru al Dumei de Stat, Sluțki, în vârstă de 56 de ani, este liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia (LDPR), ultranaționalist. El a preluat funcția de lider permanent al partidului, după ce fostul lider al LDPR, Vladimir Jirinovski, a murit în 2022.
Sluțki, un obișnuit al televiziunii de stat, unde își exprimă opiniile antioccidentale, încearcă să profite de popularitatea defunctului său predecesor în rândul rușilor făcând campanie cu sloganul „Jirinovsky trăiește mai departe”.
Un sondaj din februarie arăta că aproximativ 4% dintre ruși sunt gata să voteze pentru el.
Sluțki a condus mult timp comisia pentru afaceri internaționale a parlamentului. El a vorbit despre necesitatea ca Rusia să câștige războiul din Ucraina și despre importanța menținerii prețurilor la alimente la un nivel scăzut.
În 2018, un grup de jurnaliste l-a acuzat pe Sluțki de hărțuire sexuală. O comisie parlamentară l-a exonerat, iar criticii săi au acuzat o mușamalizare a cazului.
Vladislav Davankov
Este vicepreședinte al Dumei de Stat și deputat al partidului politic Noul Popor, pe care tatăl său, un om de afaceri, l-a ajutat să-l înființeze în 2020. În vârstă de 40 de ani, Davankov este cel mai tânăr candidat la alegerile prezidențiale și beneficiarul a diverse distincții de stat, inclusiv una de la Putin.
El a spus că nu își va critica oponenții politici. Principalele sale sloganuri de campanie sunt „Da schimbărilor!” și „E timpul pentru oameni noi!”
Davankov a încercat să se poziționeze ca un opozant al restricțiilor excesive asupra libertății personale a oamenilor și – în contextul politicii ruse – un candidat mai liberal. Fără să menționeze numele Ucrainei, el a spus că este în favoarea „păcii și discuțiilor, dar în condițiile noastre și fără retragerea trupelor”.
Un sondaj din februarie arăta că peste 5% dintre ruși sunt gata să voteze pentru el.
Aleksei Navalnîi
Navalnîi, care a murit la 47 de ani într-o colonie penitenciară din Arctica în februarie, a fost cel mai înverșunat opozant al lui Putin. Susținătorii lui Navalnîi îl acuză pe Putin că l-a ucis, lucru pe care Kremlinul l-a negat.
Navalnîi a acuzat Kremlinul că l-a ținut departe de politică, inventând o mulțime de dosare penale împotriva lui – inclusiv pentru fraudă și extremism – pentru a-l trimite la închisoare și a-l împiedica să candideze la alegerile prezidențiale.
De asemenea, Navalnîi l-a acuzat pe Putin că l-a otrăvit în 2020, ceea ce Putin a negat. Kremlinul l-a prezentat pe Navalnîi drept un extremist susținut de SUA pentru a destabiliza Rusia și care a comis crime reale.
Principalii aliați ai lui Navalnîi sunt fie în închisoare, fie locuiesc în afara Rusiei. Iulia, văduva sa, le-a cerut rușilor care îl susțin pe răposatul ei soț să se prezinte la secțiile de votare la prânz, pe 17 martie, pentru a-și face cunoscute sentimentele.
Boris Nadejdin
Nadejdin, în vârstă de 60 de ani, a încercat să ducă o campanie antirăzboi, dar Comisia Electorală Centrală (CEC) l-a descalificat în februarie. Nadejdin i-a surprins pe unii analiști cu criticile sale față de ceea ce Kremlinul numește „operațiunea militară specială” în Ucraina, pe care el o consideră „o greșeală fatală”.
Criticii Kremlinului spun că lui Nadejdin nici măcar nu i-ar fi fost permis să facă campanie și să strângă semnături fără binecuvântarea autorităților, lucru pe care el l-a respins.
CEC a spus că a găsit defecte la listele cu semnături pe care el și aliații săi le-au adunat în sprijinul candidaturii sale și că unele erau ale unor persoane decedate. Comisia a decis că Nadejdin nu a reușit să adune cele 100.000 de semnături autentificate necesare pentru a deveni candidat. El a contestat fără succes descalificarea sa.
Ekaterina Dunțova
Fosta jurnalistă de televiziune Ekaterina Dunțova, în vârstă de 40 de ani, a vrut să candideze la președinție și a cerut încetarea războiului din Ucraina și eliberarea deținuților politici.
Nu este un nume cunoscut în Rusia, iar oficialii electorali au descalificat-o în decembrie, invocând „numeroase încălcări” în documentele pe care ea le-a depus în sprijinul candidaturii ei.
Încercările ei de a contesta decizia nu au avut succes. Când Dunțova a anunțat în noiembrie că vrea să candideze, comentatorii au spus fie că e nebună, fie că e curajoasă, fie că face dintr-un plan regizat de Kremlin pentru a crea aparența concurenței electorale.
Putin voted in the presidential elections and waved his hand! 🇷🇺❤️ pic.twitter.com/KINiocoGzy
— Vladi 🇷🇺🇷🇺🇷🇺 (@joiedevivre789) March 15, 2024