Președintele rus Vladimir Putin, a semnat joi un decret privind vânzarea de gaze în ruble, către țările „neprietenoase”. Contractele existente cu statele şi companiile care nu sunt de acord cu cererile Rusiei vor fi suspendate, a spus liderul de la Kremlin.
Toate ”țările neprietenoase” între care și România care cumpără gaz din Rusia trebuie să plătească în ruble, începând de vineri, în caz contrar contractele urmând să fie oprite, conform unui decret semnat joi de către președintele rus Vladimir Putin, scrie BBC.
”Astăzi am semnat un decret care stabilește regulile de comercializare a gazelor naturale rusești cu așa-zise state neprietenoase”, a anunțat Vladimir Putin, afirmând că ”țările occidentale neprietenoase” față de Rusia vor trebui să deschidă conturi de ruble la băncile rusești pentru a plăti gazul.
”Oferim contractorilor din astfel de țări neprietenoase o schemă clară și transparentă: pentru a achiziționa gaz natural rusesc, trebuie să deschidă conturi în ruble în băncile rusești. Din aceste conturi se vor face plăți pentru gaz furnizat, începând de mâine, 1 aprilie”, a afirmat Putin.
Decizia lui Putin de a impune plăţi în ruble pentru gaz a dus la o apreciere a monedei ruseşti, care coborâse la niveluri scăzute istorice atunci când Occidentul a introdus sancţiuni severe după declanşarea invaziei din Ucraina, pe 24 februarie. Rusia furnizează în prezent circa o treime din gazul Europei.
El a mai spus că Rusia „nu se va angaja în acte de caritate” în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale.
Președintele rus a ordonat în 23 martie Gazprom, cea mai mare companie energetică din Rusia să convertească în ruble contractele pentru gaze naturale încheiate cu ”țările neprietenoase”.
Putin a declarat că furnizarea de mărfuri rusești către Uniunea Europeană și Statele Unite și încasarea plăților în dolari și euro ”nu are niciun sens pentru noi”.
Acesta a cerut Băncii Centrale și guvernului de la Moscova să stabilească în termen de o săptămână ordinea operațiunilor pentru achiziționarea de ruble pe piața internă de către cumpărătorii de gaze rusești.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a avertizat la începutul acestei săptămâni că Rusia va tăia livrările de gaze către țările care refuză să plătească în ruble.
Însă miercuri tot Peskov a părut să lase de înțeles că Rusia va da înapoi în privința cererii, spunând că Moscova nu va cere imediat ca cei care cumpără gazele sale să plătească în ruble și promițând o schimbare treptată.
Dar Kommersant, cel mai mare ziar financiar din Rusia, nota joi dimineață că Gazprom analizează variante de oprire a exporturilor de gaze naturale către Europa.
Guvernul rus a aprobat pe 7 martie o listă cu ţări şi teritorii pe care le consideră „neprietenoase”, motivând că acestea au întreprins acţiuni considerate ostile la adresa Rusiei, companiilor şi cetăţenilor ei.
Kremlinul a aprobat de asemenea la momentul respectiv ca entitățile care au obligaţii valutare faţă de creditori străini din lista ţărilor neprietenoase să le poată achita în ruble, după ce aceasta a suferit o prăbușire istorică în urma invadării Ucrainei și a sancțiunilor fără precedent impuse de Occident.
Însă rubla și-a revenit treptat după șocul suferit în urma impunerii sancțiunilor occidentale, revenind joi la nivelul de dinaintea invadării Ucrainei.
La începutul acestei săptămâni ministrul rus de externe Serghei Lavrov anunța că Rusia va restricționa intrarea pe teritoriul său a persoanelor care vin din țări ”neprietenoase”.
Pe listă sunt SUA, Canada, ţările membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie (inclusiv teritoriile britanice Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar), Ucraina, Muntenegru, Elveţia, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, precum şi Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore şi Taiwan. Pe listă se află și România.
Mai mulți oficiali europeni au respins categoric ideea de a plăti gazul livrat de Rusia în ruble după anunțul făcut de Kremlin. „Este practic o încălcare a contractului, este important de înțeles”, a subliniat premierul italian Mario Draghi joia trecută, după summiturile G7 și NATO.
Cancelarul Olaf Scholz a spus la rândul său că toate contractele stipulează și moneda, iar moneda în care se plătește face parte din contract în timp ce ministrul german al economiei Robert Habeck a afirmat că Berlinul consideră o ”ruptură a contractului” solicitarea Rusiei.
Vladimir Putin i-a spus lui Scholz într-o discuție telefonică pe care a avut-o cu acesta chiar ieri că Europa poate plăti gazul în euro inclusiv luna viitoare.
Președintele francez Emmanuel Macron, care a avut mai multe conversații la telefon cu Putin după invadarea Ucrainei, a spus vinerea trecută că plata în ruble nu este ”posibilă” și ”nici contractuală”.
”Toate textele semnate sunt clare: este interzis. Deci jucătorii europeni care cumpără gaze și care se află pe pământ european trebuie să o facă în euro… Așadar, astăzi nu se poate face ceea ce se cere și nu este contractual”, a insistat Emmanuel Macron.
Comisarul european pentru afaceri economice, Paolo Gentiloni, a afirmat marți că Uniunea Europeană este gata să facă faţă situației, dacă Rusia decide să taie livrările de gaze naturale.
Întrebat dacă UE este gata să plătească gazele în ruble, aşa cum a cerut Rusia, dacă se aşteaptă ca Rusia să întrerupă livrările de gaze şi dacă Europa este pregătită pentru asta, oficialul european a răspuns că nu ştie la ce să se aştepte din partea Rusiei, însă plata în ruble ar însemna o încălcare a contractelor aflate în vigoare.
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că dacă Europa acceptă șantajul lui Putin, ar fi ca și cum cu o mână ajută Ucraina, cu alta pe rușii care ucid ucraineni.
Europa așteaptă săptămâna viitoare un val de frig puternic, fiind prognozat că temperatura medie a aerului va fi cu 7 grade mai mică decât în săptămâna 14-20 martie și că pe timpul nopții temperaturile vor scădea semnificativ sub zero grade.
#Putin signed a decree on a new procedure for settlements for Russian gas in rubles with „unfriendly countries”.
According to the new law, from April 1, these countries must open accounts in #Russian banks. If they refuse to do so, the existing contracts will be stopped. pic.twitter.com/WdcxLK6N0r
— NEXTA (@nexta_tv) March 31, 2022