Acasă Externe Viktor Orban se sucește, UE a aprobat ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, Ungaria nu pare să fi primit nimic în schimb

Viktor Orban se sucește, UE a aprobat ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, Ungaria nu pare să fi primit nimic în schimb

0
0
227

Viktor Orban se sucește, UE a aprobat ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, Ungaria nu pare să fi primit nimic în schimb.

Liderii Uniunii Europene au convenit joi, în unanimitate, să acorde un ajutor de 50 de miliarde de euro Ucrainei, a anunțat președintele summitului, depășind săptămâni întregi de rezistență din partea Ungariei.

Cei 27 de lideri din UE au convenit asupra unui program de sprijin suplimentar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul bugetului UE, care până acum fusese blocat de premierul ungar Viktor Orban, a anunţat joi Charles Michel, preşedintele Consiliului European, într-un mesaj publicat pe X.

Liderii Uniunii Europene au convenit în unanimitate joi să acorde un ajutor de 50 de miliarde de euro Ucrainei, a declarat preşedintele summitului, depăşind astfel săptămâni întregi de rezistenţă din partea Ungariei.

„Avem un acord. Unitate”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-o postare pe X. „Toţi cei 27 de lideri au căzut de acord asupra unui pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul bugetului UE”, a spus Michel.

„Acest lucru garantează o finanţare stabilă, pe termen lung şi previzibilă pentru Ucraina. UE îşi asumă leadershipul şi responsabilitatea de a sprijini Ucraina; ştim care este miza”, a declarat Michel.

Ajutorul european pentru Ucraina (33 de miliarde sub formă de împrumuturi şi 17 miliarde sub formă de granturi) este inclus într-un amendament la bugetul UE până în 2027. Kievul are nevoie disperată de acest sprijin pentru a-şi menţine economia pe linia de plutire, în timp ce un pachet de ajutor din partea SUA a fost blocat în Congres.

Acordul din UE vine după săptămâni de dispute cu premierul ungar Viktor Orban, care a opus veto la pachetul de ajutor la summitul din decembrie. Anunţul că liderii UE au ajuns în cele din urmă la acord a venit surprinzător de repede, la scurt timp după începerea summitului.

În timp ce liderii UE s-au reunit să discute despre Ucraina, Bruxelles-ul se afla într-o adevărată stare de asediu, din cauza protestelor fermierilor, şi nu este exclus ca în cele din urmă liderii să abordeze şi acest subiect, deşi nu se afla pe ordinea de zi.

Ungaria a cedat la summitul special al Uniunii Europene, convocat la Bruxelles sub președinția belgiană a Consiliului UE, toate cele 27 de state membre au căzut de acord asupra unui ajutor economic pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro. Anunțul a fost făcut în această dimineață (joi, 1 februarie 2024) la nici o oră de la începutul reuniunii la vârf de către președintele Consiliului European Charles Michel, într-o postare pe serviciul online X (fost Twitter).

Acordul înseamnă ”finanțare stabilă, pe termen lung și previzibilă” pentru Ucraina, a apreciat Michel. Donația occidentală este menită să mențină economia Kievului în funcțiune în 2024 și să susțină servicii esențiale ca asistența medicală, educația, protecția socială și pensiile. Tehnic, votul unanim de astăzi din Consiliul European special trebuie confirmat de votul unei majorități a eurodeputaților, ceea ce, teoretic, este o formalitate și ar putea avea loc luna aceasta. O primă tranșă de 4,5 miliarde de euro este așteptată să sosească în Ucraina în martie, a comunicat Ministerul Economiei de la Kiev.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este recunoscător liderilor UE pentru stabilirea unei noi facilităţi de 50 de miliarde de euro pentru ţara sa.

„Este foarte important că decizia a fost luată de toţi cei 27 de lideri, ceea ce dovedeşte încă o dată unitatea puternică a UE”, a subliniat el. „Continuarea sprijinului financiar al UE pentru Ucraina va consolida stabilitatea economică şi financiară pe termen lung, ceea ce nu este mai puţin important decât asistenţa militară şi presiunea sancţiunilor asupra Rusiei”, a punctat Zelenski într-o postare pe X.

Aprobarea sprijinului oferit Ucrainei implica revizuirea bugetului multianual comunitar, măsură ce necesită o aprobare unanimă a statelor membre UE. Șeful Executivului de la Budapesta Viktor Orban, care în decembrie s-a opus categoric ajutorului pentru Ucraina, condiționase abandonarea veto-ului prin instituirea unui control anual al modului în care vor fi cheltuiți banii. Potrivit informațiilor obținute de AFP din interiorul ședinței liderilor europeni, celelalte 26 de țări i-au oferit oportunitatea de a discuta din nou subiectul la nivel înalt după doi ani.

Viktor Orban a renunțat ca urmare a unei presiuni concertate a celorlalți lideri, relatează corespondenții DW din Bruxelles. Înainte de începerea întrunirii oficiale a șefilor de stat și de guvern reuniți în capitala belgiană, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Giorgia Meloni, președintele francez Emmanuel Macron și reprezentanți ai instituțiilor UE s-au întâlnit cu premierul Ungariei, căruia i-au expus poziția izolată între demnitarii comunitari în privința acestui ajutor esențial pentru Ucraina.

Deocamdată nu este clar ce a primit Orban în schimbul renunțării la veto, dar speculațiile se îndreaptă mai degrabă spre rațiuni financiare decât geopolitice. Deși Viktor Orban este singurul aliat al președintelui rus Vladimir Putin din interiorul Uniunii Europene și susține că Rusia nu reprezintă o amenințare pentru Europa, observatorii politici cred că liderul de la Budapesta negociază prin atitudinea sa deblocarea miliardelor de euro din finanțările întrerupte ca urmare a numeroaselor reguli comunitare încălcate de guvernul ungar – în materie de libertăți civile și stat de drept. Conform Reuters, care citează diplomați germani de la Bruxelles, UE nu i-ar fi promis nimic în acest sens premierului Ungariei însă, continuă aceeași sursă, Orban știe cel mai bine sub ce presiune se află economia țării sale și câtă nevoie are Budapesta de UE.

Într-o primă reacție, președintele de la Kiev Volodimir Zelenski a apreciat că decizia de la Bruxelles este o dovadă a ”unității puternice a UE” pentru un angajament care va consolida stabilitatea economică și financiară pe termen lung a țării sale.

Statele membre ale UE își demonstrează încă o dată solidaritatea și unitatea pentru a ajuta poporul ucrainean să reziste războiului” și pentru o contribuție la o „victorie comună” asupra Rusiei, a scris, pe serviciul de microblogging X, premierul ucrainean Denîs Șmîhal.

Semnalul de unitate de la Bruxelles este foarte important pentru Statele Unite, unde dezacorduri între cele două grupuri politice naționale blochează asistența pentru Ucraina, consemnează reporterii DW. Opoziția prelungită a legislativul de la Washington, dominat de republicani, la inițiativele proucrainene ale administrației democrate de la Casa Albă au făcut ca summitul de la Bruxelles să fie condamnat la o soluție. Corespondenții DW la reuniunea europeană mai notează că gestul de azi al liderilor UE este perceput de demnitarii comunitari și ca un semn de unitate transmis de europeni Rusiei.

Klaus Iohannis a transmis că România este dispusă să ajute Ucraina cât timp este nevoie. Șeful statului român precizase că tema principală a reuniunii este ”rectificarea bugetului UE, pentru a găsi o soluție predictibilă de ajutor pentru Ucraina”. Conform spuselor lui Iohannis, ”acest ajutor semnificativ pentru Ucraina” nu este ”doar ajutor financiar, ci și militar”.

Premierul ungar Viktor Orban nu a primit nimic în schimbul votului său pentru ajutorul de 50 de miliarde acordat de Uniunea Europeană pentru susținerea efortului de război al Ucrainei împotriva invaziei ruse, scriu Politico și The Guardian, citând surse politice de la Bruxelles. Orban a cedat pur și simplu în fața presiunii celorlalți 26 de lideri europeni, mai arată sursele citate. Singurele concesii făcute sunt minore și îi permit liderului de la Budapesta să-și prezinte acasă înfrângerea drept victorie.

Întrebată dacă vreunul dintre liderii europeni l-a amenințat pe Orban cu repercusiuni, având în vedere discuțiile despre ridicarea dreptului său de vot sau sancționarea economiei ungare, o sursă a declarat pentru de Guardian: „Nu cred că a fost nevoie să facă o amenințare mare, dar ultimele săptămâni au arătat o mare unitate între cei 26. Așa că nu cred că cel mai mare gest de amenințare făcut în weekend (sabotarea economiei Ungariei) a avut sens. Dar a fost clar că era foarte mult pe cont propriu”.

Concesia făcută de liderii europeni este că, în cazul ajutorului de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, va exista un raport anual al Comisiei Europene privind implementarea pachetului de ajutor (cum se cheltuiesc banii) și va exista o dezbatere la nivelul liderilor privind implementarea pachetului. Dacă se va considera necesar, peste doi ani Consiliul European va cere Comisiei Europene să propună o revizuire a noului buget, potrivit ultimei versiuni a proiectului de concluzii al Consiliului European, văzută de Politico.

Concesiile sunt considerate minore la Bruxelles, deoarece liderii au evitat un scenariu în care Orban ar avea posibilitatea de a exercita un veto anual asupra ajutorului financiar pentru Ucraina. Dar, în acest fel, Orban poate proclama victoria acasă, spunând că Ungaria a obținut o revizuire, mai scrie Politico.

Charles Michel și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu liderii Franței, Germaniei și Italiei au avut o întâlnire cu ușile închise cu premierul ungar. Întâlnirea a fost apoi extinsă și cu alți lideri, inclusiv premierul olandez Mark Rutte, premierul polonez Donald Tusk și premierul belgian Alexander De Croo.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Kremlinul, ofticat de rezultatul alegerilor în Republica Moldova, reacționează: ”Maia Sandu trebuie să demonstreze că, „grupuri criminale„ i-au luat voturile”

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Kremlinul, ofticat de rezultatul ale…