
Trump vrea un armistițiu permanent, nu temporar, între Ucraina și Rusia, și este ”din ce în ce mai frustrat de liderii ambelor țări”, afirmă Casa Albă
Președintele american Donald Trump a afirmat clar că dorește un armistițiu permanent care să pună capăt războiului din Ucraina, mai degrabă decât o pauză temporară în luptele dintre Moscova și Kiev, a insistat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, indicând că Trump nu consideră satisfăcător armistițiul de trei zile propus de liderul rus Vladimir Putin, scriu Sky News, Reuters și AFP.
Karoline Leavitt a făcut această declarație la scurt timp după ce președintele Putin a anunțat că va ordona tuturor forțelor Moscovei să înceteze luptele în perioada 8-11 mai, care coincide cu evenimentele din Rusia ce aniversează 80 de ani de la victoria aliată împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.
”Înțeleg că Vladimir Putin a propus în această dimineață un armistițiu temporar”, a spus ea.
”Președintele (Trump, n.r.) a afirmat clar că dorește mai întâi un armistițiu permanent pentru a opri uciderile și vărsarea de sânge”, a mai declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.
Leavitt a precizat că Trump ”rămâne optimist că poate ajunge la un acord”, dar a adăugat că președintele SUA este ”din ce în ce mai frustrat de liderii ambelor țări”, care ”trebuie să se așeze la masa negocierilor pentru a găsi o soluție” care să pună capăt războiului.
În ciuda acestui fapt, Trump a spus duminică seară că are impresia că președintele ucrainean Volodimir Zelenski se comportă ”mai calm” după întâlnirea pe care au avut-o cei doi, la Bazilica Sfântul Petru din Roma, în weekend.
Leavitt a adăugat că întâlnirea dintre cei doi lideri a arătat că Trump ”vrea să fie un președinte pacificator, așa cum a fost în primul său mandat”, adăugând că ”intenționează să facă acest lucru din nou”.
Putin ordonă un armistițiu de trei zile de Ziua Victoriei, susține Kremlinul: ”Ucraina ar trebui să urmeze exemplul”
Vladimir Putin anunță luni un armistiţiu în Ucraina, între 8 și 11 mai, cu ocazia aniversării Zilei Victoriei, sărbătoarea care comemorează victoria asupra Germaniei naziste.
Vladimir Putin anunță un armistiţiu umanitar, în Ucraina, între 8 și 11 mai, cu ocazia a 80 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
”Prin decizia comandantului suprem al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Vladimir Putin, pe baza considerentelor umanitare, în zilele celei de-a 80-a aniversări a Victoriei, partea rusă declară încetarea focului”, a anunțat serviciul de presă a Kremlinului, potrivit focus.
Armata rusă a subliniat că Kievul ar trebui să urmeze acest exemplu. În cazul încălcărilor de încetare a focului de către Ucraina, Forțele Armate Ruse ”vor oferi un răspuns adecvat și eficient”, a informat Kremlinul.
”Rusia consideră că Ucraina ar trebui să urmeze exemplul și să declare, de asemenea, un armistițiu la cea de-a 80-a aniversare a Victoriei”, a declarat Kremlinul.
În prezent, nu există nicio reacție din partea ucrainenei la declarațiile Kremlinului.
Ziua Victoriei, sărbătorită pe 9 mai, marchează înfrângerea de către Uniunea Sovietică a Germaniei naziste în ceea ce este cunoscut sub numele de Marele Război Patriotic din 1941–1945.
Ucraina a răspuns la armistiţiul de trei zile declarat luni de preşedintele rus Vladimir Putin cu o contraofertă de încetare a focului imediată şi pe termen lung, transmite DPA.
”Dacă Rusia vrea pace cu adevărat, ea trebuie să înceteze focul imediat”, a scris pe platforma X ministrul de externe ucrainean Andrii Sîbiga, citat de Agerpres.
Ucraina este pregătită să susţină o încetare a focului permanentă, stabilă şi cuprinzătoare, dar etapa iniţială ar trebui să dureze cel puţin 30 de zile şi nu doar să acopere perioada paradei militare de la Moscova, a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene.
Anterior, preşedintele rus a anunţat un armistiţiu de trei zile în conflictul din Ucraina, cu ocazia aniversării a 80 de ani de la victoria aliată împotriva Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial. Încetarea focului va intra în vigoare la miezul nopţii de miercuri 7 mai (joi 8 mai, ora 00:00) şi va dura 72 de ore, până la miezul nopţii de sâmbătă 10 mai, a precizat un comunicat al Kremlinului.
Anunţurile privind încetarea focului par a fi menite să demonstreze dorinţa părţilor beligerante de a se angaja în dialog – în special faţă de preşedintele american Donald Trump, care şi-a asumat un rol de mediator în vederea încheierii războiului din Ucraina, care durează deja de peste trei ani.
Administraţia Trump şi-a exprimat nemulţumirea faţă de oferta rusă. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că preşedintele SUA a afirmat în mod clar că doreşte să vadă o încetare a focului permanentă.
Donald Trump e îndemnat să-l transforme pe Putin în ”hrană pentru pești”: ”A încălcat toate promisiunile”, spune un senator republican.
Senatorul republican de Louisiana, John Kennedy, îl îndeamnă pe președintele american Donald Trump să adopte o linie dură față de liderul rus Vladimir Putin în timp ce caută o soluție de pace în Ucraina, relatează Fox News.
Comentând atacurile efectuate de Rusia asupra civililor din Ucraina în perioada Paștelui și în contextul eforturilor lui Trump de a grăbi semnarea unui acord de pace, senatorul republican Kennedy i-a sugerat președintelui american să schimbe abordarea sa împăciuitoare cu una dură pentru a-l forța pe liderul de la Kremlin să negocieze în mod serios.
”Putin și-a încălcat fiecare promisiune făcută președintelui Trump. A dat dovadă de lipsă de respect față de președintele nostru. Ultima sa propunere este, ei bine, nimic. El vrea să păstreze tot teritoriul pe care l-a cucerit”, a declarat Kennedy într-o intervenție la ”Fox News Sunday”.
Senatorul de Louisiana, considerat printre cei mai populari zece aleși din Congresul SUA, s-a arătat deranjat de pretențiile părții agresoare în războiul din Ucraina și de faptul că Putin crede că poate profita pe seama lui Trump.
”Vrea să interzică aderarea Ucrainei la NATO și vrea ca America și Europa să înceteze să mai ajute Ucraina. Eu cred că Putin are impresia că America a luat trenul de mare viteză spre «orașul tontălăilor»”, s-a revoltat el.
”Nu cred că lucrurile se vor îmbunătăți până când nu-i vom spune clar domnului Putin că suntem pregătiți să-l transformăm pe el, dar și țara sa, în hrană pentru pești”, a insistat senatorul Kennedy, cerând presiuni maxime asupra Kremlinului pentru a-l forța să facă pace în Ucraina.
După o întâlnire de 15 minute la Vatican cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în marja funeraliilor Papei Francisc, Donald Trump a pus la îndoială disponibilitatea afișată de Putin în privința negocierilor de pace și l-a amenințat din nou cu sancțiuni.
”Nu a existat niciun motiv ca Putin să lanseze rachete în zone civile, orașe și localități, în ultimele zile. Mă face să cred că poate nu vrea să oprească războiul, doar mă duce cu vorba, și trebuie tratat diferit, prin sancțiuni bancare sau sancțiuni secundare? Prea mulți oameni mor!!!”, a transmis liderul republican de la Casa Albă într-un mesaj publicat pe Truth Social.
Ulterior, Donald Trump a declarat că a avut o întâlnire bună cu Volodimir Zelenski, care a fost ”mai calm” la Vatican, și s-a arătat ”foarte dezamăgit” de bombardamentele efectuate de ruși asupra civililor din Ucraina. ”Vreau (ca Putin – n.r.) să oprească focul, să se așeze la masă și să semneze un acord”, a subliniat președintele american.
Ulterior, Donald Trump a declarat că a avut o întâlnire bună cu Volodimir Zelenski, care a fost ”mai calm” la Vatican, și s-a arătat ”foarte dezamăgit” de bombardamentele efectuate de ruși asupra civililor din Ucraina. ”Vreau (ca Putin – n.r.) să oprească focul, să se așeze la masă și să semneze un acord”, a subliniat președintele american.
Între timp, Kremlinul a anunțat o încetare a focului din partea armatei ruse pentru trei zile, începând cu 8 mai, din pretinse motive umanitare. Perioada de armistițiu anunțată de regimul de la Moscova coincide cu parada militară tradițională de 9 mai din Piața Roșie, un eveniment transformat în sărbătoare națională pentru a-i unifica pe ruși în jurul ambițiilor militariste și imperialiste ale Kremlinului.
Lavrov s-a enervat într-un interviu pentru CBS: ”Nu mă ascultați!”. ”Vom continua să lovim ținte militare în Ucraina”. Rusia va continua să ţintească amplasamentele folosite de armata ucraineană, afirmă Lavrov.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și-a pierdut cumpătul într-un interviu pentru postul american CBS, după ce a fost chestionat în legătură cu victimele civile ale loviturilor lansate de Rusia în Ucraina.
Rusia va continua să ţintească amplasamentele folosite de armata ucraineană, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu difuzat duminică, în contextul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că Rusia a întreprins deja 70 de atacuri, relatează Reuters.
Lavrov a spus că un atac letal cu rachete ruseşti asupra unei clădiri rezidenţiale din Kiev săptămâna trecută nu a fost asupra unei ţinte „absolut civile”.
„Vom continua să ţintim amplasamentele folosite de armata Ucrainei, de unii mercenari din ţări străine şi de instructori pe care europenii i-au trimis oficial să ajute la ţintirea amplasamentelor civile ruseşti”, a declarat Lavrov la emisiunea „Face the Nation” a postului CBS, într-un interviu care a fost înregistrat joi după atac.
Atacul, soldat cu cel puţin 12 morţi, a atras vineri o reacţie rară la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin din partea preşedintelui american Donald Trump pe social media: „Vladimir, STOP”.
Zelenski, care s-a întâlnit cu Trump la Roma sâmbătă, înainte de funeraliile Papei Francisc, a scris pe Telegram că principalul său comandant militar a raportat că Rusia a efectuat deja aproape 70 de atacuri duminică. El a spus că situaţia este în continuare dificilă.
”Situaţia de pe front şi activitatea reală a armatei ruse dovedesc că în prezent nu există suficientă presiune asupra Rusiei din partea lumii pentru a pune capăt acestui război”, a scris el duminică.
Lavrov a mai spus că Rusia nu a primit niciodată o ofertă de a ajuta la operarea centralei nucleare ucrainene Zaporojie.
El a precizat că Rusia ar fi dispusă să stocheze materialul nuclear îmbogăţit al Iranului dacă atât Statele Unite, cât şi Iranul consideră că acest lucru ar fi util.
„Nu țintim decât obiective militare sau situri civile folosite de armată. Președintele Putin a exprimat acest lucru de foarte multe ori. Acest lucru nu s-a schimbat. Noi nu țintim niciodată în mod conștient situri civile, spre deosebire de regimul Zelenski”, a spus Lavrov la un moment dat.
„Va continua Rusia să bombardeze Kievul, în pofida mesajului președintelui Trump pentru Putin – ‘Vladimir, oprește-te’?” a fost întrebarea la care nervii ministrului rus au cedat.
Serghei Lavrov: Vom continua să lovim locurile folosite de armata Ucrainei, de mercenari străini și de instructorii trimiși de europeni
„Nu mă ascultați. Vom continua să țintim locațiile folosite de armata Ucrainei, de către unii mercenari din țări străine și de către instructorii pe care europenii i-au trimis oficial să ajute la țintirea siturilor civile rusești.
Dacă vă uitați la situația din regiunea Kursk din Rusia, de exemplu, în ultimele șase luni nu a existat nicio țintă militară asupra căreia ucrainenii să tragă.
Și a existat, de asemenea, o propunere a președintelui Trump, susținută imediat de președintele Putin, de a avea un moratoriu de o lună privind atacurile asupra infrastructurii energetice.
Noi nu am încălcat niciodată acest angajament al președintelui Putin (n.r. presa internațională a consemnat că ucrainenii și rușii s-au acuzat reciproc de încălcarea acestui armistițiu). Iar ucrainenii au încălcat ceea ce Zelenski a părut să susțină de sute de ori.
Și i-am trimis lui Marco Rubio (n.r., secretarul de stat al SUA) și Organizației Națiunilor Unite lista acestor atacuri. Este într-adevăr foarte revelator și elocvent”, a răspuns el.
Ministrul rus a fost întrebat și în legătură cu eventuala întâlnire între președinții Donald Trump și Vladimir Putin
„Suntem întotdeauna în favoarea întâlnirii cu oamenii care sunt pregătiți pentru un dialog. Președintele Putin a repetat acest lucru de mii de ori.
Când ne-am întâlnit la Riad, împreună cu consilierul pentru politică externă al președintelui Putin, Iuri Ușakov, cu Marco Rubio și Mike Waltz, colegii americani au afirmat clar că politica SUA se bazează ferm pe interesele naționale ale SUA
Ei înțeleg că politica rusă condusă de președintele Putin se bazează, de asemenea, pe interesele naționale ale Rusiei și că este responsabilitatea marilor puteri să se asigure că, ori de câte ori aceste interese naționale nu coincid, iar acest lucru se întâmplă în majoritatea cazurilor, această diferență nu ar trebui să degenereze în confruntare. Și pentru asta este dialogul.
Dar au adăugat, de asemenea, că atunci când interesele naționale a două sau mai multe țări coincid, ar fi o prostie să pierdem ocazia de a transpune această coincidență în proiecte materiale reciproc avantajoase. Aceasta este și poziția noastră”, a răspuns el.
