Acasă Externe Transnistria a cerut ajutorul Rusiei, separatiștii de la Tiraspol acuză Republica Moldova de ”genocid” și ”roagă” Moscova să îi vină în ajutor

Transnistria a cerut ajutorul Rusiei, separatiștii de la Tiraspol acuză Republica Moldova de ”genocid” și ”roagă” Moscova să îi vină în ajutor

0
0
145

Reuniți, miercuri, în capitala Transnistriei, deputații separatiști au cerut ajutor Rusiei, acuzând „presiuni” din partea Republicii Moldova. Transnistria vrea să fie ”suverană”, acuză Republica Moldova de ”genocid” și ”roagă” Moscova să îi vină în ajutor. Nicio mențiune de „alipirea” la Rusia. Reacția Moscovei.

Congresul convocat la Tiraspol a votat miercuri o rezoluţie în care susţine teza suveranităţii regiunii şi cere ajutor Moscovei în acest sens, acuzând Republica Moldova de ”genocid”, potrivit postărilor de pe canalele oficiale de Telegram ale regiunii.

Congresul deputaților de toate nivelurile din republica separatistă nerecunoscută Transnistria a adoptat, miercuri, într-o ședință extraordinară la Tiraspol, o rezoluție.

E vorba despre o rezoluție pe care o vor trimite către Rusia, guverne occidentale și organizații internaționale prin care să denunțe presupuse presiuni din partea Republicii Moldova, potrivit agenției oficiale de presă de la Tiraspol, Novosti PMR.

Aceștia cer Rusiei ”măsuri de protejare” a Transnistriei ”în fața presiunii tot mai mari din partea Republicii Moldova”, Tiraspolul argumentând adresarea către Moscova prin faptul că peste 220.000 de cetățeni ruși locuiesc în Transnistria.

Guvernul Republicii Moldova respinge ”declaraţiile propagandistice” ale Tiraspolului: ”Regiunea beneficiază de pe urma politicilor Chişinăului”

Guvernul Republicii Moldova respinge ”declaraţiile propagandistice” ale Tiraspolului, a afirmat miercuri vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, într-o primă reacţie a autorităţilor de la Chişinău la rezoluţia adoptată anterior în cursul zilei de Congresul aşa-zişilor deputaţi ”de toate nivelurile” din regiunea transnistreană, care au cerut ”protecţia” Moscovei în faţa ”presiunii sporite” din partea Republicii Moldova.

”Guvernul Republicii Moldova şi Biroul Politici de Reintegrare resping declaraţiile propagandistice venite dinspre Tiraspol. Ţinem să subliniem că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate şi integrare europeană pe care le promovează Chişinăul în cadrul legăturilor sale cu Uniunea Europeană”, a declarat Serebrian.

Potrivit vicepremierului moldovean, aceste politici îi avantajează pe toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent dacă sunt pe malul drept sau malul stâng al Nistrului.

Ce cer, mai exact, separatiștii din Transnistria:

S-au aflat și hotărârile – șapte la număr – luate în cadrul acestui congres al Deputaților Poporului.

Iată, conform sursei citate, aceste hotărâri ale celui de-al VII-lea Congres al Deputaților Poporului de toate nivelurile:

1. Se adresează Consiliului Federației și Dumei de Stat a Rusiei cu cerere de implementare a măsurilor de protejare a Transnistriei în fața presiunii tot mai mari din partea Republicii Moldova. Peste 220 de mii de cetățeni ruși locuiesc în Transnistria. Rusia participă la misiunea de menținere a păcii de pe Nistru și este garant și mediator în procesul de negociere.

2. Se adresează Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite cu cerere de luare în considerare a drepturilor inalienabile ale poporului pridnestrovian, garantate de normele internaționale, pentru stoparea încălcării de către Moldova vecină a drepturilor și libertăților cetățenilor din Pridnestrovie și pentru a preveni provocările care conduc la o escaladare a tensiunii.

3.Apel către participanții la procesul de negociere internațională în formatul ”5+2”.

4. Apel la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa cu un apel la influențarea conducerii Republicii Moldova pentru a reveni la un dialog adecvat în cadrul procesului de negocieri internaționale și pentru a asigura condițiile unei soluții civilizate a conflictului.

5. Acceptați un apel adresat Adunării Interparlamentare a Statelor Părți ale Comunității Statelor Independente cu un apel pentru a preveni escaladarea pe Nistru.

6. Acceptați un apel către Parlamentul Uniunii Europene cu cererea de a depune eforturi pentru a preveni presiunile din partea Republicii Moldova și încălcarea drepturilor și libertăților pridnestrovienilor.

7. Acceptați un apel către Comitetul Internațional al Crucii Roșii cu un apel pentru asigurarea condițiilor pentru asigurarea drepturilor, intereselor și libertăților inalienabile sociale și umanitare ale tuturor locuitorilor din Transnistria.

Săptămâna trecută se vehiculase faptul că ar fi urmat ca la acest congres să se ceară alipirea la Rusia.

Cum a reacționat Rusia după ce Transnistria i-a cerut ajutorul.

”Protejarea intereselor locuitorilor din Transnistria, a compatrioţilor noştri, este una dintre priorităţi. Toate cererile sunt întotdeauna examinate cu atenţie de către organismele ruse competente”, a transmis Ministerul rus de Externe, citat de agenţiile de presă ruse.

Aşa-zisul Congres al „deputaţilor de la toate nivelurile” din Transnistria, întrunit miercuri la Tiraspol la solicitarea liderului separatist Vadim Krasnoselski, a adoptat o rezoluţie oficială prin care cere „protecţia” Rusiei în faţa a ceea ce a descris ca fiind o presiune concertată asupra economiei sale din partea guvernului moldovean, au relatat agenţiile de presă internaţionale.

”Cerem Consiliului Federaţiei şi Dumei de Stat a Rusiei (cele două camere ale parlamentului federal rus – n.r.) să implementeze măsuri de protecţie a Transnistriei pe fondul presiunii sporite din partea Republicii Moldova”, se afirmă în rezoluţia adoptată de deputaţii locali, care aminteşte că în stânga Nistrului locuiesc 220.000 de cetăţeni ruşi.

Deputaţii acuză Chişinăul că ar fi declanşat un ”război economic” împotriva regiunii transnistrene şi că ar fi blocat în mod deliberat negocierile cu Tiraspolul. Nemulţumirea Tiraspolului survine după ce autorităţile de la Chişinău au obligat de la 1 ianuarie firmele din Transnistria să achite taxe vamale la bugetul Republicii Moldova.

Premierul polonez Donald Tusk a apreciat miercuri că tensiunile din Transnistria sunt ”periculoase” pentru regiune şi Ucraina, potrivit AFP, citată de Agerpres.

”Ameninţarea unei intervenţii ruse sau cel puţin o provocare este permanentă. Aceasta nu mă surprinde. Dar arată cât de periculoasă este situaţia, şi nu doar pentru Ucraina”, a spus el, întrebat despre cererea separatiştilor transnistreni de a cere „protecţie” din partea Moscovei.

Pentru Republica Moldova, ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană şi care se învecinează cu România şi Ucraina, apelul congresului de la Tiraspol este de natură să alimenteze temerile de agresiune rusă pe teritoriul său, mai ales că Rusia are forţe care staţionează de zeci de ani în Transnistria. Republica Moldova nu este membră a NATO. Suscită îngrijorare şi faptul că rezoluţia separatiştilor de la Tiraspol face referire la cetăţenii ruşi care trăiesc în stânga Nistrului, remarcă DPA.

În pofida cererilor multiple şi a referendumului din 2006, când peste 90% dintre transnistreni s-au pronunţat pentru independenţa republicii nerecunoscute şi alipirea la Rusia, Moscova nu a recunoscut până în prezent independenţa Transnistriei, notează agenţia germană de presă.

Apelul congresul ”deputaţilor de toate nivelurile” din Transnistria survine cu o zi înainte ca preşedintele rus Vladimir Putin să-şi susţină discursul despre starea naţiunii în faţa camerelor reunite ale Adunării Federale (parlamentul bicameral): Consiliul Federaţiei (camera superioară) şi Duma de Stat (camera inferioară). Unii experţi consideră că Putin va face public joi punctul de vedere al Kremlinului în privinţa solicitării separatiştilor de la Tiraspol.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…