Proteste la Moscova, Sankt Petersburg și în mai multe orașe din partea central-asiatică a țării, împotriva lui Putin și a războiului cu Ucraina. Peste 160 de persoane au fost reținute.
Rușii au ieșit în stradă în Sankt Petersburg și Moscova, scandând ”Fără război”. Putin e numit ”criminal” și comparat cu Hitler pe pancartele protestatarilor. Poliția a reținut zeci de persoane.
Au izbucnit proteste și în capitala Moscova și Sankt Petersburg. În jur de o mie de manifestanți, majoritatea tineri, scandează împotriva războiului declanșat de liderul de la Kremlin. Potrivit site-ului rus de monitorizare a protestelor, OVD-Info, cel puțin 167 de protestatari au fost deja reținuți în cele 24 de orașe unde au loc manifestații.
Câteva sute de protestatari ruși s-au strâns în orașele Novosibirsk, Ekaterinburg și Tyumen, în cadrul unor manifestații anti-război, după ce în această dimineață președintele Vladimir Putin a anunțat începerea unei invazii a Ucrainei.
Comitetul de Investigații al Rusiei a transmis cetățenilor să evite participarea la protestele anti-război. Autoritățile avertizează că, “în legătură cu răspândirea apelurilor de participare la revolte și mitinguri legate de situația tensionată a politicii externe”, vor exista “consecințe juridice negative ale acestora acțiuni, care includ urmărire și chiar răspundere penală”.
Manifestații similare au avut loc și în Europa. Sute de persoane s-au strâns în fața biroului premierului britanic Boris Johnson, fluturând steaguri ucrainene și cerând sancțiuni mai stricte, alături de acțiuni mai ample din partea guvernului britanic ca răspuns la acțiunile militare ale Rusiei. Manifestații mai au loc și la Berlin, Madrid și Paris.
Totodată, agenția AFP a publicat mai multe fotografii cu manifestanți în capitala Rusiei. Vladimir Putin e numit ”criminal” și comparat cu Hitler pe pancartele protestatarilor.
Zeci de oameni care s-au adunat joi la Moscova și Sankt Petersburg pentru a protesta împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia au fost reținuți, potrivit jurnaliștilor AFP la demonstrații.
Autoritățile ruse au avertizat, joi, că vor reprima orice manifestație „neautorizată” organizată în țară împotriva războiului din Ucraina, unde Moscova a lansat o operațiune militară de amploare, în cursul dimineții, scrie Le Figaro citând AFP.
Ministerul de Interne, Parchetul și Comitetul de anchetă al Rusiei i-au avertizat pe ruși în legătură cu orice acțiune de protest. Comitetul de anchetă a subliniat că participanții la mitinguri privind ”situația tensionată de politică externă” sau ciocnirile se expun urmăririi penale.
”Reamintim că apelurile de participare și participarea directă la astfel de acțiuni neautorizate au consecințe legale grave”, a avertizat comitetul.
Parchetul a anunțat că a trimis ”avertismente” persoanelor care incită la participarea la proteste contra războiului.
Ministerul de Interne a precizat că manifestațiile sunt ”ilegale” și că poliția ”va lua toate măsurile necesare pentru a asigura ordinea publică”.
„Opriţi această nebunie, salvaţi viaţa, gata cu minciunile„, scrie pe pancarta agitată în faţa ambasadei ruse la Berlin de către un manifestant. Numeroşi alţi protestatari arborau culorile steagului ucrainean. Printre manifestanţi, şi ruşi care au condamnat ferm operaţiunea militară lansată în zorii zilei de joi de Moscova.
„Întreaga lume trebuie să vină azi aici şi să susţină Ucraina şi să spună că războiul trebuie să înceteze. Ucrainenii şi ruşii sunt fraţi şi surori. Toţi prietenii mei şi părinţii mei sunt sub şoc şi nu vor război„, a declarat pentru AFP Olga Kupricina, 32 de ani, originară din enclava rusă Kaliningrad şi care s-a instalat în Germania din octombrie trecut.
„Vrem să arătăm că suntem împotriva războiului. Suntem ruşi şi venim din Rusia. Ucraina a fost mereu o ţară prietenă şi o ţară apropiată„, spune şi Ekaterina Studnitzky, 40 de ani, care trăieşte de 16 ani în Germania.
Un grup de ucraineni a participat la o altă manifestaţie, în apropiere de Poarta Brandenburg.
Preşedintele rus Vladimir „Putin mi-a furat deja casa, pentru că eu sunt din Doneţk şi a trebuit să plec împreună cu familia mea din cauza războiului„, a povestit Sofia Avdeeva, studentă în vârstă de 22 de ani. „Nu vreau ca întreaga Ucraină să aibă aceeaşi soartă. Mi-am luat deja la revedere de la casa mea, dar nu vreau ca întreaga ţară să trăiască infernul pe care noi l-am trăit„, a continuat ea, afirmând că preşedintele rus „ar trebui să moară”. „Este un criminal de război, (…) a atacat oraşe paşnice„, a acuzat ea.
Numeroase manifestaţii sunt prevăzute în marea majoritate a principalelor oraşe germane.
La Paris, câteva sute de persoane s-au reunit în faţa ambasadei Rusiei, între care mai mulţi candidaţi la alegerile prezidenţiale din aprilie din Franţa, precum ecologistul Yannick Jadot sau fostul ministru Christiane Taubira.
O manifestaţie de proporţii este prevăzută spre sfârşitul zilei în Piaţa Republicii, în inima Parisului. O altă manifestaţie a avut loc la Madrid, la ambasada Rusiei, la care a participat şi actorul spaniol Javier Bardem, cunoscut pentru militantismul său.
La Varşovia, ţară învecinată cu Ucraina, un drapel rus a fost incendiat de un manifestant în faţa ambasadei ruse.
La Dublin, Haga şi Amsterdam, sute de persoane au participat joi la manifestaţii în faţa reprezentanţelor diplomatice ruse.
La Istanbul, circa 40 de persoane s-au adunat joi dimineaţa în faţa consulatului Rusiei din acest oraş turc unde au intonat imnul Ucrainei şi au afişat portrete cu preşedintele rus, cu chipul acoperit de sânge.
Diaspora ucraineană a chemat la un protest la Berna, unde au participat câteva sute de persoane sub sloganul „Opriţi războiul lui Putin”.
La Sofia, circa o sută de manifestanţi s-au strâns în faţa ambasadei ruse. „Acest lucru se poate întâmpla în orice ţară, nimeni nu este la adăpost”, a declarat preşedinta organizaţiilor ucrainenilor din Bulgaria, Olena Koţeva.
Zeci de persoane s-au strâns în faţa ambasadei ruse din Roma pentru a cere sfârşitul agresiunii, potrivit EFE. Manifestaţia a fost convocată de Partidul Democrat (PD, centru-stânga) pentru „a spune nu armelor, stop agresiunii armate a lui Putin” şi pentru a exprima solidaritatea cu Ucraina.
Strada pe care este amplasată ambasada rusă, în zona Castro Pretorio din Roma, s-a umplut de oameni care au strigat sloganuri şi au cântat împotriva războiului, fluturând steaguri ucrainene şi steagul curcubeu, simbol al păcii. Zona a fost supravegheată de poliţie, însă nu s-au înregistrat incidente sau momente de tensiune.
În această noapte, Colosseumul din Roma, simbol al Italiei în lume, precum şi alte monumente din întreaga ţară, vor fi luminate în culorile albastru şi galben ale drapelului ucrainean, a anunţat ministrul culturii Dario Franceschini.
Sute de cetăţeni ucraineni au manifestat şi în faimoasa Times Square din New York pentru a denunţa agresiunea Rusiei împotriva ţării lor. Strânşi în jurul unui drapel uriaş al Ucrainei pe care îl susţineau circa 40 de persoane, manifestanţii, încurajaţi de new-yorkezi, au cerut un sprijin mai hotărât pentru ţara lor.
„Rusia, jos labele de pe Ucraina” şi „Putin este un asasin” au fost sloganurile ce au putut fi auzite. „Opriţi acum Rusia„, „Opriţi războiul„, „Ajutaţi acum Ucraina„, strigau participanţii.