Spațiul de liberă circulație european, la un pas de colaps, cancelarul austriac, Karl Nehammer a declarat marți la Viena că ”până când Spațiul Schengen nu va fi reparat, extinderea sa este imposibilă”.
Conform publicației bulgare Dnevnik, care citează declarațiile lui Karl Nehammer, cancelarul austriac a reconfirmat poziția Austriei, care este contra intrării României și Bulgariei în Schengen încă de anul trecut.
Karl Nehammer a făcut declarațiile într-o conferință de presă cu premierul bulgar Nikolai Denkov, aflat în vizită la Viena. România urmează să primească un vot pentru intrarea în Schengen la Consiliul UE pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) care va fi organizat în luna decembrie 2023.
România discută cu Austria pe tema aderării la Spaţiul Schengen, iar acest dialog este purtat şi de către partenerii din Uniunea Europeană ai ţării noastre, a spus, luni, ministrul Afacerilor Externe.
”Există contacte cu partea austriacă la toate nivelurile şi acest dialog cu partea austriacă este făcut nu numai de către noi, dar şi de către partenerii noştri din Uniunea Europeană. Avem sprijinul mai multor state. Aţi văzut că aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen figurează pe agenda discuţiilor mai multor lideri europeni, discutăm, de asemenea şi cu preşedinţia spaniolă a Consiliului Uniunii Europene”, a spus şefa diplomaţiei române.
Ea a apreciat că ”în momentul actual este important să continuăm acest dialog cu partea austriacă şi pe măsură ce avansăm şi condiţiile vor fi îndeplinite, putem să vedem exact care va fi abordarea finală”. În aceste sens, a subliniat ministrul, ‘este evident nevoie de o decizie politică”. Luminiţa Odobescu a vorbit şi despre faptul că unele state membre ale Spaţiului Schengen au întărit controalele la frontiere.
”Pe fondul riscurilor de securitate, inclusiv în plan european – şi am văzut cu toţii ce s-a întâmplat recent la Bruxelles, când doi suporteri suedezi şi-au pierdut viaţa într-un atentat terorist – au fost introduse controalele temporare la frontiera dintre diversele state membre. Este o măsură temporară, generată de riscurile de securitate. De altfel, mai multe state europene au ridicat alertele de securitate şi la rândul nostru am semnalat către cetăţenii noştri care călătoresc să fie foarte atenţi la alertele de securitate din ţările respective”, a arătat ea.
În acest context, ”discuţia despre aderarea României la spaţiul Schengen rămâne prioritară pe agendă”. Acest subiect este anunţat pe agenda Consiliului European din decembrie.
”Continuăm demersurile diplomatice, este devreme să vă spun exact ceea ce vom face în luna decembrie, dar noi continuăm să dialogăm cu toţi partenerii implicaţi în acest efort, cu sprijinul Comisiei Europene, încercăm să ne coordonăm, de asemenea, strâns, cu partea bulgară. Deci e un efort diplomatic constant şi vom vedea, în funcţie de situaţia de la momentul respectiv care va fi decizia finală”, a arătat Luminiţa Odobescu.
Reamintim că și România a primit un refuz categoric într-o modalitate similară, când ministrul de Interne Cătălin Predoiu era în vizită la Viena, iar ministrul de Interne Gerhard Karner a spus într-o conferință de presă cu oficialul român că Austria se opune extinderii Schengen.
Nehammer a reconfirmat astfel poziția Austriei, care se împotrivește intrării României și Bulgariei în Schengen încă de anul trecut.
Karl Nehammer, a făcut declarațiile într-o conferință de presă cu premierul bulgar Nikolai Denkov, aflat în vizită la Viena.
Nu există nicio posibilitate ca Bulgaria și România să se alăture Schengen, nici alți membri, înainte de a fi efectuată o reformă în spațiul fără granițe, a mai declarat cancelarul austriac Karl Nehamer, potrivit Dnevnik. ”Sistemul Schengen trebuie reparat”, a spus Nehamer. Bulgaria și România ar trebui sprijinite cu fonduri, dar asta nu va fi suficient, a spus el. ”Până nu va fi reparat, extinderea este imposibilă”, a spus Nehamer.
”Protecția frontierei este și mai importantă” având în vedere atrocitățile comise de Hamas în ultimele zile, a spus Nehammer. El a subliniat că 75% dintre migranții ilegali din Austria nu au fost înregistrați și a creat probleme de securitate.
În replică la declarațiile lui Nehammer, premierul Bulgariei a dat vina pe competiția politică din Austria. ”Înțeleg că cancelarul este sub presiunea forțelor politice interne”, a spus Denkov, citat de publicația Dnevnik.
Nehammer a lăudat eforturile Bulgariei de a proteja frontiera externă a UE și a subliniat în acest sens că patru polițiști de frontieră bulgari au fost uciși în timpul activității lor, potrivit agenției APA. ”Este clar că noi, Austria, suntem foarte recunoscători Bulgariei pentru toate eforturile, străduințele și, de asemenea, sacrificiile pe care polițiștii bulgari le fac atunci când vine vorba de protecția frontierelor Uniunii Europene și, de asemenea, ale Austriei”, a declarat Nehammer.
Premierul Nikolai Denkov a încercat să-l convingă pe Nehammer de buna protecție a granițelor bulgare, în timpul vizitei sale la Viena și i-a prezentat lui Nehammer date despre peste 158.000 de migranți cărora nu li s-a permis de la începutul anului intrarea în Bulgaria, potrivit presei bulgare. Adică cu 37% mai multe încercări eșuate de a intra ilegal în țară în comparație cu anul trecut. De asemenea, Denkov va vorbi despre o creștere cu 108% a numărului de migranți ilegali prinși în interiorul țării în acest an. Și să susțină cu convingere că, în momentul de față, practic, niciun refugiat nu ajunge la granița cu Serbia, iar în urmă cu doar câteva luni aceasta era ruta cea mai populară.
În fiecare an, afacerile din Austria pierd aproximativ 100 de milioane de leva (50 de milioane de euro), deoarece Bulgaria și România sunt încă în afara spațiului Schengen. Afirmația este într-un recent raport al Camerelor de Comerț austriece WKO, prin care s-au pronunțat pentru acceptarea imediată a Bulgariei în Schengen. Și acești 100 de milioane de leva pot fi economisiți din așteptarea la granițe, susțin camerele austriece. După cum subliniază WKO în raportul său, balanța comercială a Austriei cu Bulgaria și România a crescut cu 49% în 2022, exporturile de mărfuri au crescut semnificativ cu 28%, ajungând la aproape 5 miliarde de euro, iar importurile au crescut cu 22%, ajungând la 3,5 miliarde de euro.
La precedentul Consiliu JAI din octombrie, extinderea Schengen nu a figurat pe agendă, dată fiind opoziția Austriei în cazul ambelor țări și a Olandei față de Bulgaria.
Ministrul spaniol de Interne, țară care deține președinția rotativă a UE, a anunțat că pentru Spania extinderea Schengen este o prioritate. El a declarat că va supune la vot intrarea României și Spaniei în Schengen dacă va exista un consens.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în septembrie că, dacă Austria va vota din nou împotriva aderării României în Schengen, România va ataca decizia Vienei la Curtea de Justiție a UE.
Acest proces poate fi inițiat doar dacă Austria votează din nou – în decembrie 2023 sau anul viitor – împotriva aderării României în cadrul unui vot organizat în Consiliul JAI. Dacă votul propriu-zis nu e pus pe agendă, atunci România nu poate ataca în justiția europeană.
Austria s-a opus prin veto în decembrie 2022 motivând că România și Bulgaria nu apără eficient granițele UE în fața valurilor de migranți care ajung apoi în Austria. Guvernul României a respins acuzațiile și a prezentat dovezi bazate pe statisticile Frontex potrivit cărora România nu se află pe rutele de migrație.
Ulterior, în vara acestui an, Nehammer și-a nuanțat poziția și a spus că nu are o problemă directă cu România și Bulgaria, ci cu Sistemul Schengen în sine, care nu mai este funcțional. Germania și Austria au reluat controalele la mai multe granițe după ce valuri de migranți din Africa și Orientul Mijlociu au ajuns în aceste țări.