Republica Moldova și-a închis spațiul aerian. Decizia vine la o zi după ce președintele Maia Sandu a acuzat Rusia că plănuiește o lovitură de stat la Chișinău.
Un anunț al autorităților precizează că „spațiul aerian al R. Moldova este închis din motive de securitate până la ora 16:00„.
Spațiul aerian al R. Moldova este închis din motive de securitate până la ora 16:00, anunță Ziarul de Gardă, care citează Întreprinderea de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian ”MoldATSA”.
Cursa Tarom care trebuia să aterizeze la Chișinău la ora 13.45 a fost redirecționată spre Aeroportul Iași.
Compania de stat AirMoldova a anunțat marți, într-o postare pe Facebook, că spațiul aerian al Republicii Moldova este închis.
”Stimați pasageri, în acest moment, spațiul aerian al Republicii Moldova este închis, suntem în așteptarea reluării zborurilor.
Orarul planificat astăzi va suferi modificări.
Stimați pasageri, cei care vă aflați în aeroport, la bord sau urmează să zburați astăzi, vă rugăm să păstrați calmul și să urmăriți panourile informative din aeroport.
Urmare a deciziei, niciun avion nu aterizează și nu decolează de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Publicația Unimedia citează canalul de telegram @runway09 și menționează că decizia ar fi fost luată de autorități din motive de securitate.
Site-ul BoardingPass arată că ”zborul TAROM RO203 București – Chișinău operat în 14 februarie 2023 cu ATR 72-500 (YR-ATI) a aterizat pe aeroportul din Iași” ca urmare a închiderii temporare a spațiului aerian din Republica Moldova.
Totodată, un zbor operat de compania HiSky Europe de la Șarm El-Șeikh către Chișinău a fost deviat către aeroportul din Iași.
Agora.md transmite că spațiul aerian este închis din motive de securitate până la ora 16:00, potrivit canalului de specialitate Runway. Sursa arată că niciun avion nu aterizează și nu decolează de pe Aeroportul Internațional Chișinău.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat luni Rusia că plănuieşte o lovitură de stat în ţară cu ajutorul unor cetăţeni instruiţi militar din Belarus, Serbia şi Muntenegru, care ar urma să desfăşoare acţiuni violente deghizate în proteste în Republica Moldova.
Sandu a precizat că documente primite de la Ucraina, al cărei preşedinte, Volodimir Zelenski, a denunţat săptămâna trecută la Bruxelles un plan rusesc de destabilizare a Republicii Moldova, ”indică locaţiile şi aspectele logistice ale organizării acestei activităţi subversive”.