![](https://www.criticmedia.ro/wp-content/uploads/2025/02/trump-anunta-ca-sua-va-prelua-fasia-gaza-iar-palestinienii-din-regiune-trebuie-sa-plece-850x491.jpg)
UPDATE: Casa Albă dă înapoi după afirmațiile lui Donald Trump despre Gaza: ”Contribuabilii americani nu vor finanța acest efort”.
Oficialii de la Casa Albă au încercat să nuanțeze propunerea lui Donald Trump de a-i expulza pe palestinieni din Fâșia Gaza și de a anexa teritoriul la SUA pentru a fi ”reconstruit”, miercuri, precizând că nu se pune problema unei plăți de la contribuabilii ameriicani pentru a reconstrui Gaza și că palestinienii vor fi ”strămutați temporar”, nu permanent.
După anunţul-surpriză al preşedintelui american, marţi, conform căruia Statele Unite vor „prelua controlul” asupra teritoriului devastat de război şi vor strămuta locuitorii, administraţia sa a părut să îi tempereze afirmaţiile. Preşedintele Trump a spus că ”Statele Unite nu vor finanţa reconstrucţia Fâşiei Gaza”, a declarat, miercuri, în faţa presei, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.
”Administraţia sa va lucra cu partenerii din regiune pentru a reconstrui” teritoriul palestinian, a adăugat ea. Gaza a fost redusă la o uriașă ruină după 16 luni de război.
”Statele Unite trebuie să se implice în acest efort de reconstrucţie”, a spus Leavitt. ”Dar asta nu înseamnă că vor exista trupe la sol în Gaza şi nici că contribuabilii americani vor finanţa acest efort”, a continuat ea
”Preşedintele nu s-a angajat să desfăşoare trupe pe teren în Fâşia Gaza”, a mai spus purtătoarea de cuvânt, adăugând atunci când a fost presată de un jurnalist: ”Preşedintele nu s-a angajat încă în acest sens”.
Din Guatemala, unde se află într-o vizită, secretarul de stat american, Marco Rubio, a precizat că Donald Trump doreşte ”doar ca palestinienii să părăsească temporar Fâşia Gaza în perioada reconstrucţiei acesteia”.
El doreşte „reconstrucţia clădirilor”, astfel încât ”Oamenii să se poată întoarce acolo”, a spus Marco Rubio, explicând că este vorba despre ”un gest foarte generos – oferta de a reconstrui şi de a fi responsabil de reconstrucţie”.
Primindu-l, marţi, la Washington, pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, Donald Trump a spus că Statele Unite vor ”prelua controlul” pe termen lung asupra Fâşiei Gaza şi o vor reconstrui, transformând-o în noua ”Riviera a Orientului Mijlociu”, după relocarea definitivă a palestinienilor în alte ţări. Afirmaţii larg condamnate în întreaga lume.
El a mai repetat că locuitorii din Fâşia Gaza se vor putea muta în Iordania sau Egipt, în ciuda opoziţiei manifestate de aceste ţări şi numeroase altele, precum şi de palestinieni înşişi.
Preşedintele american ”aşteaptă de la partenerii noştri în regiune, în special Egiptul şi Iordania, să accepte refugiaţi palestinieni, temporar, pentru a le putea reconstrui casele”, a mai spus, miercuri, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.
Donald Trump ”este hotărât să reconstruiască regiunea pentru toţi cei care vor să se întoarcă acolo de îndată ce nu va mai fi un şantier de demolare, ci un loc în care oamenii vor putea trăi în armonie, aşa cum a spus el”, a mai declarat Karoline Leavitt.
Potrivit acesteia, ”este destul de rău să sugerezi că oamenii ar trebui să trăiască în condiţii atât de îngrozitoare” precum cele care predomină în Fâşia Gaza.
Șoc și respingere după anunțul lui Trump, ca SUA să preia Fâșia Gaza pentru a o transforma într-o ”Rivieră” și palestinienii să fie relocați permanent: ”O vom deține și o vom dezvolta”.
Președintele Donald Trump a declarat marți că Statele Unite ”vor prelua” Fâșia Gaza – posibil cu ajutorul trupelor americane – în timp ce palestinienii care locuiesc acolo ar trebui să plece, o propunere uluitoare care ar reorienta dramatic Orientul Mijlociu.
Peste un milion de persoane ar fi strămutate. ”SUA vor prelua Fâșia Gaza și vom face treabă și cu ea”, a declarat Trump în timpul unei conferințe de presă comune alături de omologul său israelian Benjamin Netanyahu, descriind ulterior viziunea sa pentru zonă drept o nouă ”Riviera”.
”Ne va aparține și vom fi responsabili de dezafectarea tuturor bombelor periculoase neexplodate și a altor arme, de nivelarea sitului și de a scăpa de clădirile distruse”, a spus el.
Întrebat dacă este dispus să trimită trupe americane pentru a umple un vid de securitate în Gaza, Trump nu a exclus această posibilitate.
”În ceea ce privește Gaza, vom face ceea ce este necesar. Dacă este necesar, vom face asta. Vom prelua acea bucată pe care o vom dezvolta”, a spus el.
Comentariile lui Trump reprezintă o afirmație remarcabilă din partea unui președinte american în exercițiu, în special a unuia care a ajuns la putere politică în Statele Unite prin criticile sale la adresa celor mai lungi războaie americane din Orientul Mijlociu și prin promisiunile de a returna investițiile americane cetățenilor săi.
Acestea deschid o serie de dileme cu privire la modul în care s-ar desfășura acapararea terenurilor de către Trump, care ar fi autoritățile sale legale și cine ar plăti pentru acest efort.
El a spus: ”Aceasta nu a fost o decizie luată cu ușurință. Toți cei cu care am vorbit adoră ideea ca Statele Unite să dețină acea bucată de pământ, să dezvolte și să creeze mii de locuri de muncă cu ceva care va fi magnific”.
Egiptul și Iordania au respins deja ideea de a accepta refugiați palestinieni suplimentari, temându-se de destabilizare și temându-se că nu li se va permite niciodată să se întoarcă acasă.
Trump a sugerat că este exact ceea ce și-a imaginat: un viitor în Gaza care în mare parte nu implică palestinieni.
”Nu cred că oamenii ar trebui să se întoarcă în Gaza”, a declarat Trump în Biroul Oval. ”Am auzit că Gaza a fost foarte ghinionistă pentru ei. Ei trăiesc ca în iad. Trăiesc ca și cum ar trăi în iad. Gaza nu este un loc în care oamenii să trăiască, iar singurul motiv pentru care vor să se întoarcă, și cred cu tărie acest lucru, este pentru că nu au alternativă”.
Ulterior, el a adăugat că palestinienii ar putea fi printre cei care se întorc în Gaza, dar a fost clar că nu a imaginat fâșia ca o casă permanentă pentru ei.
”Și palestinienii. Palestinienii vor trăi acolo. Mulți oameni vor locui acolo”, a spus el.
Trump, un fost dezvoltator imobiliar, a declarat în timpul conferinței sale de presă că a studiat chestiunea ”îndeaproape, de-a lungul multor luni”.
Sugestia lui Trump ca locuitorii din Gaza să părăsească fâșia în mod permanent reprezintă o poziție provocatoare care îl va face îndrăgit de cei mai conservatori politicieni din Israel, dar care, în general, nu este o soluție pentru vecinii Israelului, care au declarat că nu sunt dispuși să accepte noi refugiați palestinieni din enclavă.
Netanyahu, așezat alături de Trump în Biroul Oval, a zâmbit în timp ce Trump vorbea. Liderul israelian, supus unor presiuni interne contradictorii, s-a aflat la Washington pentru a afla exact care este poziția lui Trump cu privire la următoarea fază a încetării focului în Gaza.
Propunerea a stârnit reacții negative imediate. Oficialii arabi au descris planul ca fiind ”dur, crud și greu de digerat”, avertizând că ar putea pune în pericol acordul fragil de încetare a focului. Ei subliniază că cei 1,8 milioane de palestinieni din Gaza ar rezista unei astfel de strămutări forțate.
Chiar și aliații lui Trump sunt sceptici. Senatorul republican Lindsey Graham a declarat: ”Cred că majoritatea locuitorilor din Carolina de Sud probabil nu ar fi încântați de trimiterea americanilor să preia Gaza”.
UE și ONU resping planul lui Donald Trump în privința Fâșiei Gaza, în timp ce palestinienii se revoltă: ”Să se ducă dracului, nu plecăm nicăieri”.
Fâșia Gaza este „parte integrantă a unui viitor stat palestinian”, a reacționat miercuri Uniunea Europeană (UE) după declarațiile președintelui american Donald Trump referitoare la o preluare a controlului SUA asupra acestui teritoriu devastat de război.
”Am luat notă de declarațiile președintelui Trump”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al UE. ”UE rămâne ferm angajată pentru soluția două state, care credem că este singura cale către o pace durabilă pentru israelieni și palestinieni”, a adăugat el.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se declară la rândul său împotriva oricărei tentative de ”epurare etnică” în Gaza. ”În căutarea de soluții, nu trebuie să agravăm problema”, afirmă purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, precizând că aceste cuvinte îi aparțin secretarului general.
”Este vital să rămânem fideli bazelor dreptului internațional. Este esențial să se evite orice formă de epurare etnică”, a adăugat el, reiterând că viitorul poate fi clădit pe soluția două state.
”Toată lumea cu care am vorbit adoră ideea ca SUA să deţină acea bucată de pământ”, a susţinut noul lider de la Casa Albă. „Văd aducând o mare stabilitate în acea parte a Orientului Mijlociu…Nu vreau să fiu drăguţ, nu vreau să mă dau băiat deştept, dar o Rivieră a Orientului Mijlociu ar putea fi atât de magnifică”, a comentat noul lider de la Casa Albă după ce l-a primit la Washington pe premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Dar această declarație surprinzătoare a lui Trump, un vechi dezvoltator imobiliar din New York, a atras reproşuri din partea altor puteri internaţionale, care au afirmat că va aduce ”noi suferinţe şi noi sentimente de ură”. Arabia Saudită, o putere regională importantă, a respins-o categoric.
Nu este clar dacă Trump va merge mai departe sau doar a adoptat o poziţie extremă ca strategie de negociere. Trump a spus că intenţionează să viziteze Gaza, Israelul şi Arabia Saudită, dar nu a spus când va merge.
Michael Milshtein, un fost ofiţer de informaţii şi unul dintre cei mai importanţi specialişti israelieni în Hamas, crede că declaraţiile lui Trump pun Israelul pe un curs de coliziune cu vecinii săi arabi. ”Poate că Trump încearcă să facă presiuni asupra statelor arabe, astfel încât acestea să nu pună obstacole dacă el încearcă să promoveze o normalizare între Arabia Saudită şi Israel”, a comentat fostul agent israelian.
Trump nu a oferit detalii când şi-a anunţat propunerea, în timp ce îl primea marţi pe premierul israelian Benjamin Netanyahu la Casa Albă. A declarat în schimb că el şi echipa sa au discutat această posibilitate cu Iordania, Egiptul şi alte ţări regionale.
Netanyahu, care s-a întâlnit miercuri cu vicepreşedintele american JD Vance, nu a vrut să discute despre propunere și s-a limitat să-l laude pe Trump pentru că a încercat o nouă abordare.
Regele Abdullah al Iordaniei a anunţat miercuri că respinge orice mişcare de anexare a teritoriului şi de strămutare a palestinienilor. Egiptul a declarat că va sprijini planurile de reconstrucţie în Gaza, dar fără ca palestinienii să părăsească teritoriul.
În primele sale două săptămâni în funcţie, Trump a vorbit despre preluarea Groenlandei de către SUA, a avertizat cu privire la posibila confiscare a Canalului Panama, iar Canada, a spus el, ar trebui să devină al 51-lea stat american.
Unii critici au afirmat că retorica sa expansionistă aminteşte de imperialismul de stil vechi, sugerând că ar putea încuraja Rusia în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei şi ar putea oferi Chinei o justificare pentru invadarea Taiwanului.
Liderii mondiali au declarat că susţin în continuare soluţia celor două state, care a stat la baza politicii SUA în regiune timp de decenii. În această viziune, Gaza ar face parte dintr-un viitor stat palestinian care include Cisiordania ocupată de Israel.
Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Michael Waltz, a minimalizat miercuri ideea că SUA renunţă la politica sa de lungă durată în Orientul Mijlociu. ”Cu siguranţă nu l-am auzit pe preşedinte spunând că este sfârşitul soluţiei celor două state”, a declarat el.
Ginerele şi fostul consilier al lui Trump, Jared Kushner, a descris anul trecut Gaza drept o proprietate „valoroasă” la malul mării.
Propunerea ridică semne de întrebare cu privire la dorinţa Arabiei Saudite de a se alătura unui nou efort, mediat de SUA, pentru o normalizare istorică a relaţiilor cu Israelul. Arabia Saudită, un aliat esenţial al SUA în Orientul Mijlociu, a declarat că nu va stabili legături cu Israelul fără crearea unui stat palestinian, contrazicând afirmaţia lui Trump că Riadul nu cere o patrie palestiniană.
Trump ar dori ca Arabia Saudită să calce pe urmele Emiratelor Arabe Unite şi Bahrainului, care au semnat aşa-numitele Acorduri Abraham în 2020 şi au normalizat relaţiile cu Israelul.
Dar miercuri, Ministerul de Externe al regatului a declarat că Arabia Saudită respinge orice încercare de a îndepărta palestinienii de pe pământul lor şi a declarat că prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a afirmat această poziţie într-un ”mod clar şi explicit”.
Itamar Ben Gvir, un deputat israelian de extremă dreapta şi fost ministru al securităţii naţionale, a declarat că ”încurajarea” emigrării locuitorilor din Gaza este singura strategie corectă la sfârşitul războiului din Gaza şi l-a îndemnat pe Netanyahu să adopte această politică ”imediat”.
În timp ce armistițiul din Gaza încă rezistă, palestinienii se tem că vor trece printr-o altă ”Nakba” – catastrofă – referire la momentul când sute de mii de oameni au fost deposedaţi de casele lor în războiul de la fondarea statului Israel în 1948. Acum se tem de un nou exod.
”Nu ne vom părăsi zonele”, a declarat Um Tamer Jamal, în vârstă de 65 de ani, mamă a şase copii. ”Ne-am crescut copiii învăţându-i că nu îşi pot părăsi casa şi că nu pot permite o a doua Nakba”, spune ea.
În Gaza, palestinienii care trăiesc printre ruinele fostelor lor case au declarat că nu vor accepta niciodată ideea. ”Trump se poate duce dracului, cu ideile lui, cu banii lui şi cu convingerile lui. Noi nu mergem nicăieri. Nu suntem unele dintre bunurile sale”, a declarat Samir Abu Basel în oraşul Gaza.
Un oficial al grupării militante palestiniene Hamas, care a condus Fâşia Gaza înainte de războiul ce a urmat atacului său transfrontalier din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, a declarat că propunerea lui Trump este ”ridicolă şi absurdă”.
”Orice idee de acest gen poate să aprindă regiunea”, a declarat Sami Abu Zuhri pentru Reuters, afirmând că Hamas rămâne angajat faţă de acordul de încetare a focului cu Israelul şi negociază următoarea fază a acestuia.
Declaraţiile lui Trump par să contravină şi opiniei publice americane, care, potrivit sondajelor, se opune în majoritate covârşitoare unei noi implicări militare în zone de conflict, după intervenţiile îndelungate din Irak şi Afganistan. Trump nu a exclus marţi posibilitatea de a trimite trupe în Gaza pentru a ajuta la administrarea teritoriului.
Pe de altă parte, Trump a afirmat frecvent în timpul campaniei electorale din 2024 şi de la revenirea în funcţie că va pune capăt războaielor pe care le-a numit ”ridicole” şi că va împiedica începerea altora.
Țări din Orientul Mijlociu și din Occident resping ideea președintelui SUA de strămutare a palestinienilor din Gaza și preluarea de către Statele Unite a controlului asupra teritoriului. Președintele american nu a oferit imediat detalii despre unde ar urma să fie strămutați palestinienii, dar a precizat că sprijină ideea ca aceștia să fie ”permanent” mutați în alte țări.
Franța avertizează că orice strămutare a palestinienilor din Gaza va provoca tulburări în Orientul Mijlociu.
Ministerul francez de Externe a transmis că strămutarea palestinienilor din Gaza ”ar constitui o încălcare gravă a dreptului internațional, un atac asupra aspirațiilor legitime ale palestinienilor”.
De asemenea, ministrul britanic de Externe, David Lammy, a declarat că palestinienii trebuie să aibă un viitor în patria lor.
”Trebuie să vedem două state. Trebuie să-i vedem pe palestinieni trăind și prosperând în locurile lor natale din Gaza și Cisiordania”, a declarat el într-o conferință de presă în timpul unei călătorii la Kiev.
Mesaje care să respingă propunerea președintelui SUA de strămutare a palestinienilor, și în sprijinul unei soluții cu două state, au venit de la guvernele din Spania, Irlanda, Australia, Brazilia, China sau Rusia.
Din Orientul Mijlociu, țări precum Arabia Saudită, Turcia ori Iran au avertizat că punerea în aplicarea a unei strămutări a palestinienilor din Gaza ar duce la tensiuni regionale puternice.
Organizația Hamas – desemnată teroristă de către SUA și UE – a respins categoric această idee, insistând că poporul palestinian trebuie să rămână în Gaza.
”În loc să tragă la răspundere ocupația sionistă pentru genocid și strămutare, aceasta este răsplătită, nu pedepsită”, a transmis Hamas într-un comunicat.
Planul președintelui american Donald Trump ca SUA să preia controlul asupra Fâșiei Gaza, enclavă devastată de război, și să o dezvolte din punct de vedere economic atinge una dintre cele mai sensibile probleme ale conflictului arabo-israelian.
Planurile lui Trump sunt de natură să sporească temerile palestinienilor din Gaza, care aveau înainte de război o populație de aproximativ 2,3 milioane de locuitori, că o să fie alungați din zona de coastă, și să alimenteze îngrijorarea statelor arabe care se tem de mult timp de impactul destabilizator al unui astfel de exod.
Ce se află în spatele îngrijorărilor?
Palestinienii sunt bântuiți de mult timp de ceea ce ei numesc „Nakba”, sau catastrofă, când 700.000 dintre ei au fost deposedați de casele lor în timpul războiului care a înconjurat crearea Israelului în 1948.
Mulți au fost alungați sau au fugit în statele arabe vecine, inclusiv în Iordania, Siria și Liban, unde mulți dintre ei și urmașii lor trăiesc încă în tabere de refugiați. Unii au plecat în Gaza. Israelul contestă afirmația conform căreia aceștia au fost forțați să plece.
Cel mai recent conflict, care se află în prezent în pauză pe fondul unui armistițiu, a fost marcat de bombardamente israeliane fără precedent și de o ofensivă terestră în Gaza, care a devastat zonele urbane.
Majoritatea locuitorilor din Gaza au fost strămutați de mai multe ori în timpul ofensivei Israelului, lansată după atacul din 7 octombrie 2023 al grupării militante palestiniene Hamas, care a ucis 1.200 de persoane, potrivit cifrele înaintate de Israel.
Mai mult de 47.000 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății.
Oficialul Hamas Sami Abu Zuhri a declarat miercuri că declarațiile lui Trump cu privire la preluarea controlului asupra Fâșiei Gaza sunt ”ridicole” și ”absurde” și ar putea inflama regiunea.
Ce au făcut palestinienii după începerea conflictului în 2023?
Înainte ca Israelul să își lanseze ofensiva în 2023, guvernul condus de Benjamin Netanyahu le-a spus palestinienilor din nordul Gazei să se mute în ceea ce a susținut că sunt zone sigure în sud. Pe măsură ce ofensiva s-a extins, Israelul le-a spus să se îndrepte mai la sud, spre Rafah, la granița cu Egiptul.
Mai târziu în timpul războiului, înainte de a lansa o campanie în Rafah, Israelul le-a dat instrucțiuni să se mute într-o nouă zonă umanitară desemnată în Al-Mawasi, o zonă care se întinde pe 12 km de-a lungul coastei, începând din zonele vestice ale Deir Al-Balah din centrul Gazei până la Khan Younis și Rafah în sud.
Conform estimărilor ONU, până la 85% din locuitorii din Gaza, una dintre cele mai dens populate zone din lume, au fost deja strămutați din casele sale.
Ar putea avea loc o strămutare majoră din Gaza?
Mulți palestinieni din Fâșia Gaza au declarat că nu ar părăsi enclava, chiar dacă ar putea, deoarece se tem că acest lucru ar putea duce la o altă strămutare permanentă, ca o repetare a situației din 1948.
Egiptul și alte națiuni arabe se opun ferm oricărei încercări de a-i împinge pe palestinieni peste graniță.
Ca și palestinienii, acestea se tem că orice mișcare în masă peste graniță ar submina și mai mult perspectivele unei „soluții cu două state”, ideea creării unui stat palestinian alături de Israel, și ar lăsa națiunile arabe să se confrunte cu consecințele.
Arabia Saudită a declarat că nu va stabili legături cu Israelul fără crearea unui stat palestinian, contrazicând afirmația lui Trump potrivit căreia Riadul nu cerea o patrie palestiniană.
Statele Unite au făcut timp de luni de zile demersuri diplomatice pentru a determina Arabia Saudită, unul dintre cele mai puternice și influente state arabe, să normalizeze legăturile cu Israelul și să recunoască țara. Dar războiul din Gaza a determinat Riadul să pună problema deoparte, în fața furiei arabilor față de ofensiva Israelului.
Încă din primele zile ale conflictului, guvernele arabe, în special Egiptul și Iordania, au declarat că palestinienii nu trebuie să fie alungați de pe terenul unde doresc să creeze un viitor stat, care ar include Cisiordania și Gaza ocupate.
Ce a spus guvernul israelian?
Ministrul de externe de atunci al Israelului, Israel Katz, în prezent ministru al apărării, a declarat, la 16 februarie 2024, că Israelul nu intenționează să deporteze palestinienii din Gaza.
Israelul se va coordona cu Egiptul în privința refugiaților palestinieni și va găsi o modalitate de a nu afecta interesele Egiptului, a adăugat Katz.
Cu toate acestea, declarațiile unor membri ai guvernului israelian au alimentat temerile palestinienilor și arabilor cu privire la o nouă Nakba.
Ministrul de finanțe Bezalel Smotrich a făcut apel în mod repetat la o politică de „încurajare a migrației” palestinienilor din Gaza și la impunerea de către Israel a unui regim militar în teritoriu.
![](https://www.criticmedia.ro/wp-content/uploads/2025/02/trump-anunta-ca-sua-va-prelua-fasia-gaza-iar-palestinienii-din-regiune-trebuie-sa-plece.jpg)