Acasă Externe Situația umanitară din Gaza, un eșec catastrofal, mii de palestinieni au luat cu asalt şi au jefuit depozitele ONU pentru refugiați

Situația umanitară din Gaza, un eșec catastrofal, mii de palestinieni au luat cu asalt şi au jefuit depozitele ONU pentru refugiați

0
0
261

Forţele de apărare israeliene (IDF) au anunţat duminică că au atacat noi poziţii ale grupării islamiste Hamas și că și-au extins operațiunile terestre în Gaza. Avioanele de vânătoare israeliene au bombardat peste 450 de ţinte în ultimele 24 de ore, inclusiv centre de comandă, posturi de observare şi rampe de lansare a rachetelor antitanc.Trupele israeliene sunt în acest moment peste tot, pe teritoriul și în jurul Fâșiei Gaza, și luptă cu teroriștii pe pământ, pe mare și din aer. Au reușit să aducă pagube însemnate grupării Hamas. Ministrul Apărării a anunțat că operațiunile vor continua. Azi, acesta se va întâlni cu familiile celor 229 de ostatici răpiți de Hamas. Panica și frustrarea s-au accentuat în Gaza, unde mii de oameni au spart depozitele și centrele de distribuire a ajutoarelor din sudul și mijlocul Fâșiei, luând făină și alte provizii de bază, a declarat agenția ONU de ajutor pentru refugiații palestinieni (UNRWA).

Acesta este un semn îngrijorător că ordinea civilă începe să se prăbușească după trei săptămâni de război și un asediu strâns asupra Gazei. Oamenii sunt speriați, frustrați și disperați. Tensiunile și teama sunt agravate de oprirea comunicațiilor, telefonie și internet„, a declarat UNRWA într-un comunicat.

Declarația organizației, publicată duminică, nu precizează care au intrat oamenii în depozite și nici care sunt acestea.

Deplasarea masivă a oamenilor din nordul Fâșiei Gaza spre sud a pus o presiune enormă asupra acelor comunități, adăugând o povară suplimentară pentru serviciile publice care se prăbușesc. Unele familii au primit până la 50 de rude care se adăpostesc într-o singură gospodărie.

Ajutorul umanitar care vine în Fâșia Gaza cu camioanele din Egipt este insuficient. Nevoile comunităților sunt imense, în timp ce ajutorul pe care îl primim este slab și inconsecvent”, a adăugat Thomas White, coorodnatorul UNRWA în Gaza.

Până în prezent, puțin peste 80 de camioane de ajutor au trecut în Gaza într-o săptămână. Sâmbătă, 28 octombrie, nu a existat niciun convoi din cauza întreruperii comunicațiilor, așa că UNRWA nu a putut coordona trecerea convoiului.

Foarte puține camioane trec, controalele sunt stricte, unele provizii nu corespund cerințelor UNRWA și ale celorlalte organizații de ajutor și, mai ales, interzicerea continuă a combustibilului, vor duce la eșecul acestui mecanism de ajutorare. Facem apel la o linie de flux regulat și constant pentru provizii umanitare în Fâșia Gaza pentru a răspunde nevoilor, pe măsură ce tensiunile și frustrările cresc”, a concluzionat White.

Unul dintre depozite, situat în Deir al-Balah, este cel în care UNRWA depozitează proviziile provenite din convoaiele umanitare care trec în Gaza dinspre Egipt.

Proviziile de pe piață se epuizează, în timp ce ajutorul umanitar care intră în Fâșia Gaza cu camioanele din Egipt este insuficient„, a mai transmis UNRWA, adăugând că actualul sistem de intrare a convoaielor umanitare în Gaza este „orientat spre eșec”.

Nevoile comunităților sunt imense, fie și numai pentru supraviețuirea de bază, în timp ce ajutorul pe care îl primim este slab și inconsistent„, se mai arată în comunicatul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi.

UNRWA a declarat că abilitatea sa de a ajuta oamenii din Gaza a fost complet îngreunată de atacurile aeriene care au ucis peste 50 dintre angajații săi și au restricționat circulația proviziilor.

Chiar și înainte de conflict, organizația afirmase că mandatul său este pus în pericol din cauza lipsei de finanțare.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a cerut o dezescaladare imediată a ostilităților în Gaza și livrarea de ajutor umanitar. „Un eșec catastrofal pe care lumea nu trebuie să îl tolerize„, susține președintele Comitetului.

Este inacceptabil ca civilii să nu aibă un loc sigur unde să se ducă în Gaza, pe fondul bombardamentelor masive, iar cu un asediu militar în vigoare nu există nici un răspuns umanitar adecvat posibil în prezent. Acesta este un eșec catastrofal pe care lumea nu trebuie să îl tolereze„, a declarat președintele CICR, Mirjana Spoljaric.

Spoljaric a adăugat că „imperativul imediat trebuie să fie acela de a salva vieți„.

În conformitate cu dreptul umanitar internațional, părțile sunt obligate să protejeze civilii de efectele operațiunilor militare în orice moment, să facă distincția între civili și ținte militare și să nu folosească niciodată scuturi umane pentru a împiedica atacarea obiectivelor militare„, a mai spus Spoljaric.

De asemenea, CICR a cerut „eliberarea imediată a tuturor ostaticilor” și a reiterat oferta anterioară a organizației de a facilita orice operațiune viitoare de eliberare a ostaticilor.

Aproximativ 260 de români cu dublă cetățenie sunt blocați în acest moment în Fâșia Gaza, iar premierul Marcel Ciolacu a declarat că negociază evacuarea acestora alături de Statele Unite, Franța, Germania și restul țărilor ai căror cetățeni sunt acum în pericol în Gaza.

Premierul Marcel Ciolacu afirma ieri că, aproximativ 260 de români au cerut până în acest moment să fie scoși din Fâșia Gaza.

Este vorba de cetățeni cu dublă cetățenie, deci și română, și spunea premierul că se fac eforturi astfel încât aceștia să poată fi scoși în siguranță.

Marcel Ciolacu spunea faptul că este vorba de un efort la nivelul mai multor țări, printre care și Statele Unite ale Americii, Franța, Germania, dar și alte state care au cetățeni acolo şi vor să părăsească Fâșia Gaza.

Şeful guvernului de la noi preciza inclusiv că foarte mulți palestinieni vor să fie scoși în aceste momente din Fâșia Gaza.

Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a avut o convorbire telefonică cu premierul și ministrul de Externe din Qatar, convorbire în care cei doi au discutat despre sprijinul umanitar care trebuie să ajungă la cetățenii blocați în Fâșia Gaza, dar și despre încercarea de a-i scoate pe cei rămași acolo, inclusiv pe ostaticii luați de Hamas.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare și cât de repede vor reuși autoritățile române să îi scoată pe cetățenii țării noastre din Fâșia Gaza.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Kremlinul, ofticat de rezultatul alegerilor în Republica Moldova, reacționează: ”Maia Sandu trebuie să demonstreze că, „grupuri criminale„ i-au luat voturile”

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Kremlinul, ofticat de rezultatul ale…