Acasă Externe Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, mesaj pentru Zelenzki: „Dacă Ucraina nu câștigă războiul, nu avem ce discuta”

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, mesaj pentru Zelenzki: „Dacă Ucraina nu câștigă războiul, nu avem ce discuta”

0
0
341

Liderii statelor NATO se întâlnesc, la Vilnius, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cărui țară așteaptă un semnal fără echivoc în legătură cu aderarea la NATO.

Secretarul General, Jens Stoltenberg, a confirmat că întâlnirea va avea loc miercuri. El a confirmat că, în cazul Ucrainei, se va renunța la așa-numitul program MAP, Membership Action Plan.

MAP este un program NATO de consiliere, asistență și sprijin practic, adaptat nevoilor individuale ale țărilor care doresc să se alăture Alianței.

Un astfel de program a fost parcurs și de România, înaintea aderării din 2004.

Cel mai important lucru este să ne asigurăm că Ucraina va câștiga războiul, în calitate de națiune suverană şi independentă în Europa și să-i punem la dispoziție arme şi muniții în acest sens.

Dacă Ucraina nu câștigă războiul, nu avem despre ce să discutăm în legătură cu calitatea de membru sau garanțiile de securitate.

Stoltenberg: „Mă aștept la un mesaj care să afirme nevoia de a aduce Ucraina mai aproape de NATO„.

Mă aștept ca aliații să convină asupra unui mesaj care să afirme nevoia de a aduce mai aproape Ucraina de NATO, cu respectarea unor condiții de interoperabilitate”, a declarat Jens Stoltenberg, marți, înaintea lucrărilor summit-ului de la Vilnius.

El a răspuns unei întrebări legate de creșterea amenințării nucleare din partea Rusiei, care a confirmat amplasarea de armament nuclear tactic în Belarus și a abordat și situația de la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub ocupație rusă în sudul Ucrainei.

Sarcina noastră acum este să ne asigurăm că Ucraina învinge în acest război, garantând aprovizionarea cu arme și muniții, pentru că dacă Ucraina nu câștigă ca națiune democratică și independentă, nu va exista niciun motiv pentru a discuta despre garanții de securitate sau despre aderarea la NATO.”

Declarația a fost făcută marți de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în deschiderea summitului de la Vilnius.

Președintele Volodimir Zelenski va fi alături de noi în această seară la cină și mâine pentru a inaugura Consiliul Nato-Ucraina: sunt sigur că aliații vor trimite un mesaj puternic pentru a sublinia necesitatea ca Ucraina să se apropie de NATO„, a spus Stoltenberg, conform ANSA.

Jens Stoltenberg a declarat că Ucraina va primi marți un „mesaj pozitiv și puternic” în ceea ce privește drumul său spre aderare, în timp ce liderii alianței militare occidentale se întâlnesc pentru a discuta despre consecințele invaziei Rusiei care a adus războiul la ușa lor.

Diviziunile dintre cei 31 de membri ai NATO înseamnă că nu va exista o invitație directă pentru Ucraina de a adera, lucru despre care Moscova spune că i-ar amenința securitatea națională, notează Reuters.

Dar, potrivit lui Stoltenberg, Kievul va primi mai mult ajutor militar și o relaxare a condițiilor formale de aderare, precum și un nou format de cooperare cu alianța, așa-numitul Consiliu NATO-Ucraina.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat, de asemenea, că reuniunea va trimite un „semnal pozitiv” cu privire la cererea de aderare a Kievului. Diplomații au fost optimiști în timp ce negociatorii se apropiau de acordul final.

Președintele american Joe Biden, vorbind alături de președintele lituanian Gitanas Nauseda, a cărui țară este extrem de îngrijorată de consecințele războiului Rusiei din Ucraina pentru Europa de Est, a reafirmat angajamentul Washingtonului față de alianță.

Angajamentul nostru de a fi alături de voi nu s-a schimbat„, a spus el.

Summitul urmează să aprobe, de asemenea, primele planuri cuprinzătoare ale NATO de la sfârșitul Războiului Rece pentru a se apăra împotriva oricărui atac din partea Rusiei.

Volodimir Zelenski spune că Ucraina ”merită respect”, adăugând că se pare că ”nu există nicio pregătire” să invite Ucraina la NATO sau să o facă membră a alianței.

El a postat pe Twitter: ”Este fără precedent și absurd când nu este stabilit un interval de timp nici pentru invitație, nici pentru aderarea Ucrainei. În timp ce, în același timp, se adaugă cuvinte vagi despre „condiții” chiar și pentru invitarea Ucrainei”.

Se pare că nu există nicio disponibilitate nici de a invita Ucraina în NATO, nici de a o face membră a Alianței”, a continuat Zelenski.

Aceasta înseamnă că se lasă o fereastră de oportunitate pentru a negocia aderarea Ucrainei la NATO în cadrul negocierilor cu Rusia. Iar pentru Rusia, aceasta înseamnă motivație pentru a-și continua teroarea”.

Discuțiile despre apartenența Ucrainei sunt de așteptat să domine la summitul de două zile.

Deși membrii NATO sunt de acord că Kievul nu se poate alătura în timpul războiului, ei nu au fost de acord cu privire la cât de repede s-ar putea întâmpla ulterior și în ce condiții.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

Kremlinul, ofticat de rezultatul alegerilor în Republica Moldova, reacționează: ”Maia Sandu trebuie să demonstreze că, „grupuri criminale„ i-au luat voturile”

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Kremlinul, ofticat de rezultatul ale…