Acasă Externe Se coace de-o alianță, Putin îl primește la Kremlin pe Xi Jinping și salută planul Chinei pentru ”criza acută” din Ucraina, Xi l-a numit ”prieten drag”

Se coace de-o alianță, Putin îl primește la Kremlin pe Xi Jinping și salută planul Chinei pentru ”criza acută” din Ucraina, Xi l-a numit ”prieten drag”

0
0
152

”Urmăritul internațional” Vladimir Putin, l-a întâmpinat la Kremlin pe „dragul prieten” Xi Jinping. Liderul chinez, şi-a asigurat gazda că ruşii îl vor realege şi în 2024.

Președintele chinez Xi Jinping a ajuns luni la Moscova. Acesta a fost primit la Kremlin de omologul său rus. Putin i-a spus lui Xi că a salutat propunerea Beijingului de a pune capăt ”crizei acute” din Ucraina și că a privit planul propus de China ”cu respect”. Luni, miniștrii de externe ai UE au convenit asupra unui plan de 2 miliarde de euro pentru a-și reface stocurile și pentru a cumpăra în comun muniție pentru Ucraina.

Aparatul președintelui chinez a aterizat la puțin timp după ora 11 (ora României) pe aeroportul Vnukovo-2 din apropierea capitalei ruse.

Presa internațională a relatat că aterizarea avionului prezidențial a fost precedat de aterizarea aeronavei cu delegația de oficiali chinezi care îl însoțesc în Rusia pe Xi Jinping.

Planul chinez de pace în Ucraina se va număra printre temele discuției, după cum a confirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Vizita lui Xi Jinping în Rusia se va derula în perioada 20 – 22 martie.

Liderul chinez Xi Jinping a fost primit luni la Kremlin de omologul Vladimir Putin, care l-a întâmpinat cu apelativul „drag prieten„, în condiţiile în care ambele ţări încearcă să-şi aprofundeze legăturile economice ca o contrapondere utilă la presiunile Occidentului, iar Beijingul vrea să se promoveze ca un potenţial mediator al păcii în Ucraina.

În declarațiile la Kremlin, Putin i-a spus lui Xi că a salutat propunerea Beijingului de a pune capăt ”crizei acute” din Ucraina și că a privit planul propus de China ”cu respect”.

”Știți că suntem întotdeauna pregătiți pentru negocieri și vom discuta toate aceste lucruri, inclusiv sugestiile dvs”, i-a spus Putin.

El a mai spus că Rusia a fost ”puțin invidioasă” pe dezvoltarea rapidă a Chinei din ultimele decenii.

Președintele Xi Jinping i-a transmis lui Putin că este ”sigur” că poporul rus îl va sprijini pe Putin la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Știu că anul viitor vor avea loc alte alegeri prezidențiale în țara dumneavoastră. Datorită conducerii dumneavoastră puternice, Rusia a făcut progrese semnificative în atingerea prosperității țării în ultimii ani. Sunt sigur că poporul rus vă va sprijini ferm în eforturile dumneavoastră”, a declarat președintele Chinei.

În ultimii ani, China a făcut un salt colosal înainte în dezvoltarea sa. În întreaga lume, acest lucru prezintă un interes real și chiar te invidiem puțin„, a spus el la începutul întâlnirii cu liderul chinez.

Sunt sigur că sub conducerea dumneavoastră, China va face pași suplimentari în dezvoltarea sa în următorii ani și veți atinge cu siguranță obiectivele pe care vi le-ați stabilit„, a spus Putin.

Potrivit președintelui Federației Ruse în China a fost creat un sistem eficient de dezvoltare economică și consolidare a statului.

Este mult mai eficient decât în ​​multe alte ţări. Acesta este un fapt evident„, a spus Putin, explicând că în China „mecanismele de piaţă sunt combinate cu un curs politic destul de încrezător„.

De asemenea, el l-a felicitat pe Xi Jinping pentru realegerea sa ca președinte al Republicii Populare Chineze. Liderul rus a mai spus că marți va discuta cu liderul chinez chestiunile de cooperare economică dintre cele două țări.

Xi Jinping este primul lider extern care se întâlneşte cu Vladimir Putin după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele liderului de la Kremlin, ca urmare a deportării a mii de copii ucraineni în Rusia de la începutul războiului din Ucraina. Referitor la acest aspect, diplomaţia chineză a cerut luni CPI, al cărei sediu se află la Haga, să evite orice ”politizare” şi să respecte imunitatea şefilor de stat.

Luni, Kievul i-a solicitat Chinei să-şi ”folosească influenţa asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului de agresiune” din Ucraina. Propunerea chineză conţine însă doar declaraţii generale şi nu include niciun detaliu concret despre modul de încheiere a conflictului soldat până acum cu zeci de mii de morţi şi strămutarea a milioane de persoane.

Washingtonul şi aliaţii lor occidentali sunt sceptici în legătură cu motivaţiile Chinei, remarcând faptul că până acum Beijingul a refuzat să condamne Rusia pentru invadarea Ucrainei. După ce surse americane au afirmat că forţele ruse utilizează şi muniţii chinezeşti, China a replicat că SUA sunt cele care trimit arme pe câmpul de luptă din Ucraina.

Stimate domnule preşedinte! Dragul meu prieten! Bine aţi venit în Rusia, la Moscova!„, l-a întâmpinat Putin, zâmbind larg, pe oaspetele său chinez.

Mă bucur că am ocazia să vă felicit personal pentru realegerea dumneavoastră în funcţia de şef de stat al Chinei. A fost posibil datorită faptului că poporul chinez şi reprezentanţii acestuia v-au apreciat activitatea din deceniile precedente. În ultimii ani, China a făcut un salt uriaş în dezvoltarea sa. Acest lucru stârneşte un interes real în întreaga lume, iar noi suntem chiar puţin geloşi pe dumneavoastră„, i-a mărturisit liderul de la Kremlin, făcând aluzie la faptul că Xi Jinping a devenit recent primul lider chinez, de la Mao încoace, care stă la putere mai mult de două mandate consecutive.

China a creat un sistem foarte eficient de dezvoltare a economiei şi de consolidare a statului. Este mult mai eficient decât în multe alte ţări ale lumii, este un fapt evident. Mecanismele de piaţă sunt combinate cu un curs politic suficient de încrezător şi aduc rezultate vizibile„, a remarcat Putin în faţa lui Xi Jinping, potrivit unei transcrieri a declaraţiilor publicate pe site-ul Kremlinului.

În replică, Xi Jinping i-a spus lui Vladimir Putin că este convins că poporul rus îl va susţine şi la alegerile prezidenţiale care vor avea loc în 2024. „Ştiu că anul viitor vor avea loc alte alegeri prezidenţiale în ţara dumneavoastră”, i-a spus Xi lui Putin la începutul discuţiilor de la Kremlin. „Datorită conducerii dumneavoastră puternice, Rusia a făcut progrese semnificative în realizarea prosperităţii ţării în ultimii ani. Sunt sigur că poporul rus vă va susţine cu tărie în eforturile dumneavoastră bune„, a adăugat Xi Jinping.

Putin, care a venit la putere în ultima zi a anului 1999, când Boris Elţîn a demisionat, nu a spus încă dacă va candida sau nu şi în 2024, dar cel mai probabil o va face.

Xi, ale cărui cuvinte au fost traduse în limba rusă de un translator, l-a numit, la rândul său, pe Putin „prieten drag”, notează Reuters. Cei doi lideri au purtat convorbiri tete-a-tete având între ei o măsuţă de foarte mici dimensiuni, de culoare albă, cu un aranjament floral în mijloc, în timp ce translatorul lui Xi este singurul care poartă mască de protecţie.

Cei doi lideri vor avea luni după-amiază un dineu, care va fi urmat marţi de discuţii oficiale propriu-zise.

Pe de altă parte, Putin i-a spus,lui Xi Jinping că priveşte cu respect propunerile Chinei pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, după ce Beijingul a publicat o propunere amplă în 12 puncte pentru a rezolva criza din Ucraina, consolidându-şi în acelaşi timp relaţiile cu Moscova.

În general, interacţiunea noastră pe scena internaţională contribuie cu siguranţă la consolidarea principiilor fundamentale ale ordinii mondiale şi ale multipolarităţii. Există o mulţime de probleme în domeniul interacţiunii economice. Mâine vom putea discuta despre acestea cu partenerii şi colegii noştri. Astăzi sunt foarte încântat că aţi găsit timp să veniţi în această seară pentru a discuta despre toate aspectele care ne interesează, într-o atmosferă informală şi prietenoasă„, i-a spus Putin lui Xi Jinping.

Beijingul a respins în repetate rânduri acuzaţiile occidentale potrivit cărora ar plănui să înarmeze Rusia, dar spune că doreşte un parteneriat energetic mai strâns după ce şi-a crescut importurile de cărbune, gaz şi petrol rusesc.

Xi este primul lider care se întâlneşte cu Vladimir Putin de când Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis, vineri, un mandat de arestare pe numele său în legătură cu deportarea copiilor ucraineni în Rusia. Moscova a declarat că această acuzaţie este una dintre multele „manifestări clar ostile” şi a deschis un dosar penal împotriva procurorului CPI şi a judecătorilor. Beijingul a declarat, la rândul său, că mandatul reflectă „standarde duble„.

Rusia prezintă vizita lui Xi drept o dovadă că are un prieten puternic în confruntarea sa cu un Occident ostil. Pentru Xi, vizita este o pârghie diplomatică inclusiv în relaţiile cu Occidentul.

Potrivit analiștilor politici, președintele rus va încerca să exploateze acest eveniment și să-l prezinte drept o demonstrație de sprijin din partea celui mai important aliat al său, după un an de eșecuri și semi-eșecuri militare în Ucraina.

De altfel, liderul de la Kremlin l-a numit pe președintele chinez „cel mai bun prieten al său„, în contextul în care Rusia este tot mai izolată din cauza războiului.

Recent, China a prezentat un plan de pace în 12 puncte pentru Ucraina, împreună cu un document în care se afirmă că „armele nucleare nu ar trebui folosite„.

Liderul rus a semnalat că ar fi dispus să ia în calcul încetarea conflictului, pornind însă de la „realitățile geopolitice predominante„.

Rusia este deschisă la o soluționare politico-diplomatică a crizei ucrainene. Cu toate acestea, în aprilie 2022, discuțiile de pace nu au fost în niciun caz încheiate de noi.

Viitorul procesului de pace depinde numai de disponibilitatea pentru o conversație serioasă, ținând cont de realitățile geopolitice predominante„, se spune într-o declarație a lui Putin prezentată pe site-ul Kremlinului.

Suntem mereu deschişi pentru un proces de negocieri. Indubitabil, noi vom discuta despre toate aceste chestiuni, inclusiv despre iniţiativele dumneavoastră, pe care le tratăm cu respect”, a declarat Putin în timpul acestei întâlniri informale al cărei început a fost transmis de televiziunea publică rusă.

”Avem multe sarcini şi obiective comune”, a adăugat liderul rus. Cei doi lideri s-au adresat unul altuia cu sintagma ”drag prieten”. De partea sa, liderul chinez i-a transmis lui Vladimir Putin că este ”convins” că acesta se bucură de sprijinul poporului rus înaintea alegerilor prezidenţiale din 2024.

Adresându-se prin intermediul unui interpret, Xi Jinping i-a mulţumit liderului de la Kremlin pentru susţinerea oferită Chinei şi a subliniat că relaţiile dintre Beijing şi Moscova trebuie să fie apropiate.

Suntem parteneri într-o cooperare strategică globală. Acest statut face necesară existenţa unor relaţii strânse între ţările noastre”, a spus şeful statului chinez în debutul întâlnirii cu liderul rus.

Război în Ucraina. Xi Jinping este primul lider extern care se întâlneşte cu Vladimir Putin după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele liderului de la Kremlin, ca urmare a deportării a mii de copii ucraineni în Rusia de la începutul războiului din Ucraina. Referitor la acest aspect, diplomaţia chineză a cerut luni CPI, al cărei sediu se află la Haga, să evite orice ”politizare” şi să respecte imunitatea şefilor de stat.

Luni, Kievul i-a solicitat Chinei să-şi ”folosească influenţa asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului de agresiune” din Ucraina. Propunerea chineză conţine însă doar declaraţii generale şi nu include niciun detaliu concret despre modul de încheiere a conflictului soldat până acum cu zeci de mii de morţi şi strămutarea a milioane de persoane.

Washingtonul şi aliaţii lor occidentali sunt sceptici în legătură cu motivaţiile Chinei, remarcând faptul că până acum Beijingul a refuzat să condamne Rusia pentru invadarea Ucrainei. După ce surse americane au afirmat că forţele ruse utilizează şi muniţii chinezeşti, China a replicat că SUA sunt cele care trimit arme pe câmpul de luptă din Ucraina.

În ceea ce o priveşte, Londra şi-a exprimat luni speranţa că Xi Jinping va face presiuni asupra lui Vladimir Putin pentru ”a pune capăt atrocităţilor” din Ucraina.

La Moscova, cei doi șefi de stat urmează să semneze „documente importante” menite să „aprofundeze relațiile” și să consolideze cooperarea economică între țările lor, după cum a relatat presa de stat rusă.

Nouă chinezi au fost uciși într-un centru minier din Republica Centrafricană, țară aflată în plin război civil, un atac denunțat de președintele chinez Xi Jinping, care a cerut luni ”pedepse severe” pentru vinovați.

Atacul a avut loc duminică în regiunea Bambari, în centrul țării africane, a declarat pentru AFP primarul comunei, Abel Matchipata. ”Am înregistrat nouă cadavre și doi răniți„, a spus el.

El a precizat că victimele erau cetățeni chinezi care lucrau pe un șantier minier al grupului Gold Coast, situat la 25 km de localitate, care a fost atacat de ”bărbați înarmați„.

China a confirmat luni bilanțul morților, menționând ”doi răniți grav”, dar fără a da mai multe detalii despre circumstanțele acestui atac, care nu a fost revendicat până acum. Xi Jinping „a cerut să se depună toate eforturile pentru a trata răniții” și ”a-i pedepsi sever pe ucigași, conform legii„, a precizat Ministerul chinez de Externe într-un comunicat.

Cu excepția capitalei Bangui, nivelul de risc de securitate în celelalte regiuni din Republica Centrafricană este roșu, adică extrem de ridicat„, a precizat ministerul, făcând apel la cetățenii chinezi ”să părăsească cât mai curând posibil” zonele periculoase.

Trupurile victimelor atacului au fost transferate la Spitalul Prieteniei din Bangui, unde s-au deplasat ambasadorul chinez, Li Qinfeng, și ministrul centrafrican al Afacerilor Externe, Sylvie Baipo Temon.

Coaliția Patrioților pentru schimbare (CPC), o alianță de grupuri rebele creată în decembrie 2020 pentru a-l răsturna pe președintele Faustin Archange Touadéra, a negat duminică într-un comunicat orice implicare în atac.

Ea a denunțat un act ”josnic și barbar” și a acuzat ”mercenari ruși (din organizația paramilitară) Wagner” că s-ar afla în spatele acestuia.

Republica Centrafricană, a doua cea mai puțin dezvoltată țară din lume potrivit ONU, este scena unui război civil din 2013, care a fost foarte sângeros în primii ani, dar a scăzut în intensitate din 2018.

La sfârșitul anului 2020, cea mai puternică dintre numeroasele grupări armate care își împărțeau două treimi din teritoriu la acea vreme a lansat o ofensivă asupra Banguiului cu puțin timp înainte de alegeri, iar Touadéra a făcut apel la ruși pentru a-și salva armata sa, deosebit de slăbită.

Sute de paramilitari ruși s-au alăturat atunci celor câteva sute deja prezenți din 2018. În câteva luni, aceștia au făcut posibilă respingerea ofensivei rebelilor, apoi alungarea lor dintr-o mare parte a teritoriilor și orașelor pe care le controlau, dar fără a putea reinstala prezența și autoritatea statului centrafrican peste tot și în mod durabil.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…