Acasă Externe Scandalul de corupție continuă la Kiev și zguduie guvernul lui Zelenski în plin război, cinci guvernatori și patru viceminiștri dați afară într-o singură zi

Scandalul de corupție continuă la Kiev și zguduie guvernul lui Zelenski în plin război, cinci guvernatori și patru viceminiștri dați afară într-o singură zi

0
0
215

Scandalul de corupție continuă la Kiev și zguduie guvernul lui Volodimir Zelenski în plin război, cinci guvernatori și patru viceminiștri dați afară într-o singură zi.

Cinci guvernatori regionali şi patru viceminiştri din guvernul Ucrainei au fost demişi. Anunțul a fost făcut marți de executivul de la Kiev și vine după alte demisii, demiteri și arestări.

Astfel, Valentin Reznicenko, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Oleksandr Staruh, guvernatorul din Zaporojie, Dmitro Jivîțki, guvernatorul regiunii Sumî, Iaroslav Ianuşevici, guvernatorul din Herson şi Oleksii Kuleba, guvernatorul Kievului, au fost schimbați din funcții, potrivit lui Taras Melniciuk, reprezentant al guvernului pe lângă Parlament.

Reznicenko a fost acuzat în presă că a atribuit contracte pentru reparații de drumuri în valoare de zeci de milioane de euro unui grup co-fondat de partenera sa, care lucrează ca antrenor de fitness.

Potrivit publicațiilor ucrainene, Reznicenko și omologii săi din regiunile Sumî, Herson şi Zaporojie fac obiectul unor anchete judiciare.

Însă revocarea lui Oleksii Kuleba ar avea legătură cu numirea sa în cadrul administrației prezidențiale.

Guvernul ucrainean i-a demis, de asemenea, pe viceministrul Apărării, Viaceslav Şapovalov – a cărui demisie fusese anunțată mai devreme în cursul zilei de marți, pe viceministrul pentru Politici Sociale, Vitali Muzîcenko şi pe alți doi miniștri adjuncți ai Dezvoltării Teritoriale, Ivan Lukeria şi Viaceslav Negoda.

Anatoli Ivankevici şi Viktor Vîşniov, adjuncţi ai șefului Serviciului ucrainean de transport maritim şi fluvial, au fost de asemenea revocați din posturile lor.

Aceste concedieri şi demisii în cascadă vin după dezvăluirile presei cu privire la un contract de aprovizionare alimentară pentru armata ucraineană, la prețuri supraevaluate.

Este primul mare scandal de corupție izbucnit de la începutul războiului în cadrul Ministerului Apărării.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat luni seară o serie de „decizii legate de personal” pe fondul acestui scandal.

Cazurile de corupție erau obișnuite în Ucraina înainte de invazia Rusiei, însă noul scandal intervine în momentul în care Kievul cere aliaților săi occidentali sporirea ajutorului militar şi financiar, pentru a face față Moscovei.

Valul de demisii care a zguduit guvernul de la Kiev pe fondul acuzațiilor de corupție ar urma să ducă la alte plecări din administrația de stat, dar și la arestări.

Un consilier prezidențial, ministrul adjunct al Apărării și procurorul general adjunct al Ucrainei au plecat din posturile lor într-o singură zi, marți.

Primul care a demisionat a fost Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului biroului prezidențial. Acuzat într-un scandal privind utilizarea de mașini scumpe, Timoșenko a supravegheat politica regională și a lucrat anterior la campania electorală a lui Zelenski.

Într-o postare pe Telegram, el i-a mulțumit lui Zelenski pentru „oportunitatea de a face fapte bune în fiecare zi și în fiecare minut”.

Ministrul adjunct al Apărării, Viaceslav Șapovalov, a demisionat, de asemenea, în urma unor relatări potrivit cărora a gestionat controversata afacere de aprovizionarea armatei cu produse alimentare la prețuri supraevaluate.

La rândul său, procurorul general adjunct Oleskii Simonenko a fost înlăturat din funcție „la propria dorință”, după cum a anunțat instituția sa.

Mihailo Podoliak, consilier al lui Volodimir Zelenski, a comentat ultimele evoluții de la Kiev spunând că președintele ucrainean a răspuns la o solicitare publică esențială, aceea ca legea să se aplice tuturor.

Zelenski a semnalat că și alți oficiali de rang înalt ar putea pleca din funcții. El le-a interzis deja înalților funcționari guvernamentali să părăsească țara, cu excepția cazului în care se află în misiune oficială de stat.

David Arakhamia, șeful partidului prezidențial „Servitorul Poporului”, a spus că oficialii corupți ar putea fi condamnați la închisoare.

Funcționarii de la toate nivelurile au fost avertizați în mod constant prin canale oficiale și neoficiale: concentrați-vă asupra războiului, ajutați victimele, reduceți birocrația și nu mai faceți afaceri dubioase. Mulți dintre ei chiar au ascultat, dar unii, din păcate, nu au făcut-o. Dacă nu se lucrează într-un mod civilizat, se va proceda conform legilor războiului. Acest lucru este valabil atât pentru recentele achiziții de generatoare, cât și pentru noile scandaluri din ministerul apărării„, a spus Arakhamia într-o postare pe Telegram.

Sâmbătă, ministrul adjunct al Infrastructurii, Vasil Lozinski, a fost arestat, fiind suspectat că a acceptat o mită în valoare de peste 350.000 de dolari pentru furnizarea de generatoare de electricitate. El a negat acuzațiile.

Publicația Ukrainska Pravda a scris că șefii a patru administrații regionale – Sumî, Dnipro, Zaporojie și Herson – ar putea pleca și ei în acest val al demisiilor, din cauza legăturilor cu fostul consilierul prezidențial Timoșenko.

Ucraina are un consistent istoric de corupție, iar în 2021 Transparency International a clasat țara pe locul 122 din 180 în clasamentul statelor corupte.

Eliminarea corupției este una dintre principalele cerințe ale UE dacă țara dorește să avanseze în cererea de aderare la bloc.

Într-un discurs rostit duminică, președintele Zelenski a promis că nu se va reveni „la ceea ce era în trecut, la modul în care trăiau diverse persoane cu legături în instituțiile statului„.

Deși în ultimii ani au avut loc reforme anticorupție, acest fenomen continuă să provoace preocupări la Kiev și în cancelariile occidentale, în contextul în care Ucraina primește ajutoare financiare în valoare de miliarde de dolari, pentru a face față războiului cu Rusia.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…