Rusia ofuscată pentru înfrângerea încasată, ”nu recunoaște” alegerile din Moldova, ce spune Kremlinul despre președintele pro-european Maia Sandu.
Rusia nu recunoaște recenta victorie electorală a președintelui în exercițiu al Moldovei, Maia Sandu, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru publicația pro-Kremlin Kommersant.
”Ea nu este, din câte înțelegem noi, președintele țării sale pentru că, în țară majoritatea populației nu a votat-o”, a spus Peskov, potrivit Kyiv Independent.
Președinta pro-europeană Maia Sandu a câștigat pe 3 noiembrie în fața candidatului pro-rus Alexandr Stoianoglo cu 55,3% la 44,7% în ciuda a ceea ce ea a numit o ingerință electorală ”fără precedent” a Moscovei.
Partidul Socialiştilor, pro-rus, care l-a susţinut pe adversarul lui Sandu, Alexandr Stoianoglo, a anunţat, de asemenea, pe 5 noiembrie, că nu o consideră pe Sandu președinte ales în mod legitim şi nu o va recunoaşte ca preşedinte.
Igor Dodon, predecesorul lui Sandu, susținut de Kremlin, și președintele socialist, a acuzat-o pe Sandu de „manipulări neplăcute” și a spus că a fost aleasă doar datorită voturilor diasporei. Partidul plănuiește o contestație la Curtea Constituțională și la Comitetul Electoral Central cu privire la presupusele ”încălcări ale legii”.
Alegerile au înregistrat o prezență record în rândul diasporei moldovenești. Din străinătate au fost exprimate aproximativ 327.000 de voturi, dintre care peste 80% au fost pentru Sandu.
În țară, președintele în exercițiu a primit 48,67% din voturi, față de 51,3% câștigate de fostul procuror general Stoianoglo. Țara de 2,5 milioane a înregistrat o prezență de 54%.
Autoritățile moldovenești, observatori independenți și oficiali din UE și SUA au indicat o campanie de influență care implică rețele criminale și grupuri politice legate de Rusia. Parlamentarii moldoveni au susținut că Moscova a cheltuit milioane de dolari pentru a-l sprijini pe Stoianoglo.
Sandu a insistat de mult că adevăratul adversar al guvernului său și al drumului european al Republicii Moldova este Kremlinul, care a purtat un război hibrid menit să împingă Chișinăul înapoi pe orbita Moscovei, în ceea ce Sandu a descris „ o fraudă fără precedent ”.