Acasă Externe România, cu un picior sub influența rusească, nu participă la ”Summitul lui Macron”, cine sunt cei 11 lideri UE și NATO care discută la Paris, Cristian Diaconescu explică

România, cu un picior sub influența rusească, nu participă la ”Summitul lui Macron”, cine sunt cei 11 lideri UE și NATO care discută la Paris, Cristian Diaconescu explică

0
0
69

România, cu un picior sub influența rusească, nu participă la ”Summitul lui Macron”, cine sunt cei 11 lideri UE și NATO care discută la Paris, Cristian Diaconescu explică.

Potrivit surselor politice, administrația prezidențială este în contact permanent cu partenerii europeni, inclusiv francezi, pentru a fi informați în legătură cu discuțiile de la întâlnire, dar și pentru a prezenta poziția României.

Aceleași surse precizează că nu vor fi decizii care să afecteze securitatea și stabilitatea României.

Liderii UE și NATO care participă la summitul de la Paris

Summitul a fost confirmat de Palatul Elysée, care a declarat că președintele francez Emmanuel Macron va avea luni o întâlnire ”informală” cu ”șefii de guvern din Germania, Marea Britanie, Italia, Polonia, Spania, Olanda și Danemarca, precum și cu președintele Consiliului European, președintele Comisiei Europene și secretarul general al NATO”.

  • Emmanuel Macron
  • Olaf Scholz
  • Mark Rutte
  • Keir Starmer
  • Giorgia Meloni
  • Donald Tusk
  • Pedro Sánchez
  • Dick Schoof
  • Mette Frederiksen
  • Ursula von der Leyen
  • António Costa

Se așteaptă ca participanții la reuniunea de la Paris să abordeze poziția pe care Europa ar trebui să o adopte cu privire la viitoarea apartenență a Ucrainei la NATO, deja respinsă de Washington.

De asemenea, ar urma să fie abordate eventualele garanții de securitate pentru Ucraina, fie prin intermediul NATO, fie prin intermediul unei forțe europene.

Surse oficiale spun că premierul Starmer va veni la Paris și, ulterior, va duce mesajele de acolo la Washington, unde se va întâlni, săptămâna aceasta, cu Donald Trump.

Vorbind la conferința de securitate de la Munchen, ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, s-a declarat ”foarte bucuros” că Macron i-a convocat pe liderii europeni la Paris pentru a discuta ”într-o manieră foarte serioasă” provocările ridicate de Administrația Trump.

Palatul Elysée: ”Europenii trebuie să facă ”mai mult şi mai bine” pentru securitatea lor colectivă”.

Europenii, ai căror lideri se întâlnesc luni la Paris, trebuie să facă ”mai mult şi mai bine” pentru securitatea lor colectivă având în vedere ”accelerarea” desfăşurării evenimentelor referitoare la războiul din Ucraina şi poziţiile adoptate de Statele Unite, a declarat duminică Palatul Elysée

”Considerăm că există, ca urmare a accelerării în dosarul ucrainean, ca o consecinţă şi a ceea ce spun liderii americani, necesitatea ca europenii să facă mai mult, mai bine şi într-un mod coerent pentru securitatea noastră colectivă”, a declarat un consilier al preşedintelui Emmanuel Macron.

Reuniunea informală organizată luni de preşedintele francez la Palatul Elysée privind Ucraina şi securitatea în Europa va ”avea ca scop facilitarea continuării conversaţiilor de la Bruxelles”, a menţionat el.

Întâlnirea a fost iniţiată într-un format restrâns din motive ”practice”, dar este destinată să fie extinsă, a adăugat el. ”Din punctul nostru de vedere, toată lumea este îngrijorată, toată lumea ar trebui să poată participa la conversaţie”.

”Obiectivul este de a determina ce pot face europenii pentru ei înşişi având în vedere accelerarea pe care o experimentăm în Ucraina ca urmare a iniţiativelor preşedintelui Trump”, a spus consilierul preşedintelui francez.

”Aceste iniţiative sunt o oportunitate în sensul că pot accelera sfârşitul războiului din Ucraina însă, evident, mai trebuie să ajungem la un acord şi să vedem în ce condiţii poate avea loc încheierea războiului”, a menţionat consilierul francez, insistând asupra ”nevoilor de suveranitate şi securitate ale Ucrainei, precum şi ale Europei”.

Este vorba, în special, de ”garanţiile de securitate ce pot fi acordate de europeni şi americani, împreună sau separat”, a subliniat el.

Europa trebuie acum să ”tragă consecinţele” tuturor dezbaterile iniţiate în urmă cu câţiva ani cu privire la suveranitatea europeană la iniţiativa preşedintelui Macron, a subliniat Palatul Elysée. ”Avem acum instrumente la îndemână pentru a contribui la o pace robustă şi solidă în Ucraina în beneficiul Ucrainei şi, de asemenea, a europenilor”, a insistat consilierul preşedintelui francez.

Polonezii au identificat ”metoda Trump”

”Președintele Trump are o metodă de operare pe care rușii o numesc ‘razvedka boyem’: forțezi și vezi ce se întâmplă, iar apoi îți schimbi poziția în funcție de constatări. Trebuie să răspundem (la această practică)”, a spus ministrul polonez.

La rândul său, premierul britanic a declarat că țara sa este în pragul unui ”moment unic într-o generație” pentru securitatea națională, în contextul amenințărilor din partea Rusiei.

”Este clar că Europa trebuie să-și asume un rol mai important în cadrul NATO, în timp ce lucrăm cu Statele Unite pentru a asigura viitorul Ucrainei și pentru a face față amenințării din partea Rusiei. Regatul Unit va depune eforturi pentru a se asigura că SUA și Europa rămân unite. Nu putem permite ca diviziunile din cadrul alianței să ne distragă atenția de la inamicii externi cu care ne confruntăm”, a spus Starmer.

Rapiditatea cu care Macron a încercat să unească liderii europeni într-un răspuns comun arată amploarea panicii declanșate de SUA de ultimele demersuri ale Administrației Trump în relațiile cu aliații și cu Rusia.

Anxietatea europenilor s-a amplificat sâmbătă, când trimisul special al lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat că nu este realist ca liderii europeni să fie implicați în negocieri.

”S-ar putea să scârțâie precum creta pe tablă, dar este un mesaj sincer. Iar prietenilor mei europeni le-aș spune: Intrați în dezbatere, nu plângându-vă că ați putea sau nu să fiți la masă (masa negocierilor, n.r.), ci venind cu propuneri concrete și sporind cheltuielile (pentru apărare)”, a transmis oficialul american.

Ce rol i se rezervă, totuși, Europei, în procesul de pace din Ucraina

Kellogg a declarat că lucrează ”pe timpul lui Donald Trump”, iar un acord este așteptat în câteva săptămâni sau luni.

Presa internațională a semnalat că oficialii ruși și americani urmează să se întâlnească în Arabia Saudită în această săptămână pentru a stabili ceea ce presupune procesul de pace în Ucraina.

De asemenea, se pare că SUA au trimis o scrisoare statelor europene, chestionându-le în legătură cu trupele pe care sunt dispuse să furnizeze în cadrul unei forțe de menținere a păcii.

Un diplomat european a declarat că, aparent, ”Europei i se va cere să supravegheze un acord la a cărui negociere nu participă direct, în timp ce Donald Trump încearcă să preia în proporție de 50% controlul asupra mineralelor rare din Ucraina”.

Reprezentanții României nu vor fi prezenți la reuniunea de urgență a liderilor europeni de la Paris, organizată de președintele francez Emmanuel Macron pentru a aborda tema „securității europene” și a războiului din Ucraina, a declarat duminică seara, Cristian Diaconescu, consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională. Deși întâlnirea are un caracter informal, aceasta reunește lideri importanți din UE și NATO. În ciuda absenței, România menține legătura cu partenerii săi europeni pentru a fi la curent cu evoluțiile și pentru a-și exprima poziția.

Cristian Diaconescu explică de ce România nu a fost invitată la summit-ul de la Paris: „E un grup informal. Nu se iau decizii legate de securitatea regională”.

Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Cristian Diaconescu, a explicat, duminică seară, de ce România nu este prezentă la întâlnirea de la Paris, menţionând că este vorba despre un grup informal de lucru şi că acolo nu se vor lua decizii care să se refere la securitatea regională, la flancul estic sau la România. El a precizat că la acea întâlnire, care nu este prima de acest gen, se va discuta despre capacităţile defensive europene asigurate în favoarea Ucrainei.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Vicepreședintele SUA, JD Vance, sare ca în curtea școlii și îl avertizează pe Volodimir Zelenski, să ”nu-l mai vorbească de rău pe Trump în public”

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Vicepreședintele SUA, JD Vance, sare c…