Acasă Externe Putin promovează ”pacea” și anunță, că Rusia va transfera arme nucleare în Belarus, îngrijorare zonală: ”Situaţia devine înfricoşătoare”

Putin promovează ”pacea” și anunță, că Rusia va transfera arme nucleare în Belarus, îngrijorare zonală: ”Situaţia devine înfricoşătoare”

0
0
247

Putin promovează ”pacea” și anunțîă, că Rusia va transfera arme nucleare în Belarus, îngrijorare zonală: ”Situaţia devine înfricoşătoare”. Vladimir Putin anunță că Rusia va transfera arme nucleare în Belarus: ”Nu este nimic neobișnuit”.

Rusia va transfera arme nucleare tactice în Beralus, a anunțat președintele Rusiei, Vladimir Putin, sâmbătă. Este pentru prima dată după anii 1990 când Moscova își va ține astfel de arme în afara țării.

Anunțul făcut de Vladimir Putin vine într-un moment în care tensiunile sunt din ce în ce mai mari în relaţia cu Occidentul, pe fondul războiului din Ucraina.

Vladimir Putin a declarat, pentru televiziunea de stat rusă, că Alexander Lukaşenko, liderul Belarusului, a ridicat de multă vreme problema staţionării armelor nucleare tactice în ţara sa, care are frontieră cu Polonia, membru NATO.

Nu este nimic neobişnuit: în primul rând, Statele Unite fac asta de zeci de ani. Şi-au desfăşurat de mult timp armele nucleare tactice pe teritoriul ţărilor aliate”, a spus Putin. “Am convenit că vom face acelaşi lucru – fără a ne încălca obligaţiile, subliniez, fără a ne încălca obligaţiile internaţionale privind neproliferarea armelor nucleare”, a continuat liderul rus.

Președintele Rusiei nu a dezvăluit și momentul exact în care vor fi transferate armele în Belarus.

Rusia va finaliza construcţia unei instalaţii de depozitare pentru arme nucleare tactice în Belarus până la 1 iulie, a spus Putin, adăugând că Moscova nu va transfera controlul armelor către Minsk. Rusia are staţionate deja în Belarus zece avioane capabile să poarte arme nucleare tactice, a precizat Putin.

Vicepreşedinta Bulgariei, Ilijana Iotova, a îndemnat duminică la negocieri între Rusia şi Ucraina, după anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin că Rusia va desfăşura în Belarus arme nucleare tactice, ca reacţie în urma deciziei Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit, transmite agenţia DPA, citată de Agerpres.

Situaţia devine „tot mai periculoasă şi înfricoşătoare„, a remarcat Ilijana Iotova, adăugând că din acest motiv şi preşedintele bulgar Rumen Radev cere încontinuu negocieri. Aceasta este dorinţa Bulgariei, întrucât armele tot mai multe conduc la decizii imprevizibile şi acum ameninţarea este reală, a explicat ea.

Dar sper că în cele din urmă raţiunea va prevala. Şi că, în acest caz, este vorba mai mult despre ameninţări decât despre acţiuni reale„, a mai spus vicepreşedinta bulgară.

Preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat sâmbătă că arme nucleare tactice ale armatei ruse vor fi staţionate în Belarus, o noua escaladare a tensiunilor între Moscova şi Occident. Întrebat de ce a luat o asemenea decizie acum, liderul de la Kremlin a spus că acesta este un răspuns faţă de intenţia Marii Britanii de a furniza Ucrainei obuze perforante cu uraniu sărăcit. El a susţinut că Rusia nu face astfel nimic „neobişnuit”, întrucât Statele Unite au „desfăşurat de mult timp” arme nucleare în ţările cu care sunt aliate.

Mai mult, Putin a avertizat că Rusia ar putea folosi şi ea obuze cu uraniu sărăcit în războiul din Ucraina, dacă armata acesteia din urmă va obţine astfel de muniţii. „Avem, fără exagerare, sute de mii de asemenea obuze„, dar deocamdată nu au fost folosite, a spus preşedintele rus.

Ministerul britanic al apărării a anunţat săptămâna aceasta că cele 14 tancuri Challenger 2 pe care Marea Britanie le va oferi Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia vor fi echipate cu obuze perforante care conţin uraniu sărăcit.

Muniţiile cu uraniu sărăcit, folosite deja de SUA în războaiele din Irak şi în bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii în 1999, sunt utilizate în proiectilele antitanc, având o eficienţă deosebită în perforarea blindajelor.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat că UE este pregătită să adopte noi sancţiuni împotriva Belarusului dacă această ţară acceptă desfăşurarea unor arme nucleare ruseşti pe teritoriul său. Reacția blocului comunitar vine după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat un acord între Moscova şi Minsk pentru staţionarea în Belarus a unor arme nucleare tactice, ca represalii ale Rusiei faţă de intenţia Marii Britanii de a oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit.

Găzduirea de către Belarus a unor arme nucleare tactice ruseşti constituie o escaladare iresponsabilă şi o ameninţare pentru securitatea europeană. Belarusul încă mai poate să oprească asta, este alegerea sa. UE rămâne pregătită să reacţioneze prin noi sancţiuni„, a transmis Borrell duminică pe Twitter.

În acest timp, la Washington, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a declarat că Statele Unite nu au în acest stadiu niciun indiciu că Rusia „ar intenţiona să recurgă la arme nucleare în Ucraina” şi deocamdată pentru SUA nimic nu justifică „schimbarea poziţionării în materie de descurajare strategică„.

Preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat sâmbătă că arme nucleare tactice ale armatei ruse vor fi staţionate în Belarus. Întrebat de ce a luat o asemenea decizie acum, liderul de la Kremlin a spus că acesta este un răspuns faţă de intenţia Marii Britanii de a furniza Ucrainei obuze perforante cu uraniu sărăcit. El a apreciat că Rusia nu face astfel nimic „neobişnuit”, întrucât Statele Unite au „desfăşurat de mult timp” arme nucleare în ţările cu care sunt aliate, menţionând Germania, Turcia, Olanda, Belgia, Italia şi Grecia.

Mai mult, Putin a avertizat că Rusia ar putea folosi şi ea obuze cu uraniu sărăcit în războiul din Ucraina, dacă armata acesteia din urmă va obţine astfel de muniţii. „Avem, fără exagerare, sute de mii de asemenea obuze„, dar deocamdată nu au fost folosite, a spus preşedintele rus.

Ministerul britanic al Apărării a anunţat săptămâna aceasta că cele 14 tancuri Challenger 2 pe care Marea Britanie le va oferi Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia vor fi echipate cu obuze perforante care conţin uraniu sărăcit.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…