Primul convoi de camioane umanitare, a trecut prin punctul de trecere Rafah sâmbătă dimineață. Israelul a lăsat doar 20 de tiruri să intre. Punctul de frontieră Rafah, dintre Gaza şi Egipt, a fost deschis doar pentru trecerea camioanelor cu ajutoare. Continuă dialogul cu autorităţile israeliene şi egiptene în vederea asigurării condiţiilor necesare pentru evacuarea cetăţenilor români.
Pentru prima oară de la începutul războiului și după nenumărate amânări, sâmbătă a fost deschis, pentru scurt timp, punctul de frontieră Rafah, de la granița Fâșia Gaza-Egipt. Au intrat în Gaza 20 de camioane cu ajutoare umanitare pentru civilii palestinieni, disperați că au rămas fără apă, alimente și medicamente. Deși inițial s-a crezut că străinii care vor să plece din Gaza ar avea voie să treacă în Egipt, prin punctul Rafah, în cele din urmă, potrivit informațiilor de până acum, nu s-a permis ieșirea niciunui civil din Gaza. Ministerul român al afacerilor externe continuă dialogul cu autoritățile israeliene și cele egiptene în vederea asigurării condițiilor necesare pentru evacuarea cetățenilor români din Fâșia Gaza care au solicitat acest lucru.
Intrarea primelor camioane cu ajutoare în Fâșia Gaza a fost primită cu chiote de bucurie de către voluntarii egipteni aflați la frontieră.
Camioanele au dus populației palestiene apă, alimente și medicamente. Nu și combustibil, pentru că nu a fost de acord guvernul israelian.
Mahmoud Abu Atta, reprezentant Semiluna Roşie, filiala palestiniană: Am recepţionat cele 20 de camioane cu ajutoare, în colaborare cu ONU. Capacitatea noastră logistică a fost sporită datorită voluntarilor.
Franța a cerut un armisttițiu umanitar – adică încetarea bombardamentelor, pentru ca ajutoarele să poată fi distribuite populației. Nu se știe când se va redeschide punctul de frontieră Rafah, pentru a fi trimise alte ajutoare. Sunt cel puțin 170 de camioane care asteaptă să intre în Gaza.
Organizația Națiunilor Unite, precum și mai multe țări, pe cont propriu, încearcă să convingă autoritățile egiptene și guvernul israelian să stabilească un ritm susținut al livrărilor.
Yoko Kamikawa, ministru de externe, Japonia: În strânsă colaborare cu Egiptul şi cu alte ţări şi organizaţii internaţionale, vom face tot posibilul pentru ca ajutoarele umanitare să ajungă cât mai repede.
Despre plecarea străinilor din Gaza, prin punctul Rafah, nu se știe, deocamdată, nimic. În scurtul interval cât a fost redeschisă, nu s-a permis trecerea niciunui civil, palestinian sau străin, dinspre Gaza spre Egipt.
Punctul de trecere al frontierei de la Rafah, care leagă nordul Peninsulei Sinai, din Egipt, de Fâşia Gaza, a fost deschis doar pentru a permite intrarea transportului de ajutor umanitar în enclava palestiniană, transmite EFE, care citează martori oculari. Sute de voluntari şi camioane au stat la coadă pentru a putea intra în Gaza dinspre Rafah, unicul punct de trecere care nu este controlat de Israel. Prima tranşă să includă circa 20 de camioane.
O sursă de securitate şi un responsabil al Semilunii Roşii egiptene au confirmat pentru AFP că mai multe camioane încărcate cu ajutoare umanitare au început să traverseze terminalul de la Rafah către Gaza.
Deocamdată, nu se știe exact ce se va întâmpla cu camioanele care au așteaptat de câteva zile să furnizeze ajutoare. Totul depinde de cum se va desfășura această acțiune, a spus la Digi 24, directorul general al Crucii Roșii Romania, Adrian Halpert
Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut ca punctul de trecere Rafah să rămână deschis „pentru a permite continuarea transportului de ajutoare, imperativ pentru bunăstarea oamenilor din Gaza”, într-o declarație de sâmbătă.
Antony Blinken a mulțumit Egiptului, Israelului și Organizației Națiunilor Unite pentru ajutorul acordat pentru intrarea convoiului de 20 de camioane care transportă asistență umanitară în Gaza.
El a spus că punctul de trecere ar trebui să rămână deschis, iar SUA vor „sublinia importanța respectării legii războiului”.
”Viețile civililor trebuie protejate, iar asistența trebuie să ajungă urgent la cei care au nevoie.”
Blinken a mai spus că SUA vor continua să lucreze pentru a scoate cetățenii americani în siguranță din Gaza.
Programul Alimentar Mondial declară că situația din Gaza este ”catastrofală”
Programul Alimentar Mondial (PAM), agenție ONU, spune că livrările de ajutoare către Gaza nu trebuie să se oprească.
Directorul executiv al PAM, Cindy McCain, a declarat că foametea este ”agresivă” în Gaza și a adăugat că organizația trebuie să continue să trimită mai multe camioane în teritoriul sărac pentru a ”ajunge la milioanele de oameni care vor muri literalmente de foame”.
Situația din Gaza este ”catastrofală” din cauza lipsei de alimente, apă, electricitate și combustibil.
”Acesta nu poate fi ultimul convoi”, a spus McCain, ”sunt prea multe vieți în joc”.
ONU mai transmite că apa potabilă adusă cu convoiul de tiruri ajunge pentru 22.000 de oameni timp de o zi.
Mii de protestatari pro-palestinieni demonstrează la Londra.
În Marea Britanie, mii de protestatari mărșăluiesc centrul Londrei astăzi pentru a-și arăta sprijinul față de palestinieni, transmite BBC.
Organizatorii cer încetarea imediată a focului în Gaza și trimiterea unui ”ajutor umanitar complet”.
Poliția Metropolitană spune estimează că aproximativ 100.000 de persoane protestează la Londra.
Participanții țin pancarte pe care scrie ”Libertate pentru Palestina” și ”Opriți bombardarea Fâșiei Gaza”.
Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe informează că, în contextul situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, în cursul zilei de sâmbătă, potrivit informaţiilor primite din teren, punctul de frontieră de la Rafah, dintre Fâşia Gaza şi Republica Egipteană, a fost deschis doar pentru a permite doar accesul camioanelor care transportă ajutoare umanitare, precizând că, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, continuă dialogul în vederea asigurării condiţiilor necesare evacuării cetăţenilor români.
Este vorba despre ajutoare umanitare furnizate de Organizaţia Naţiunilor Unite şi anunţate în cursul zilei de vineri de către secretarul general al organizaţiei, Antonio Gutierrez, mai arată comunicatul de presă al MAE.
Celula de criză a Ministerului Afacerilor Externe menţine coordonarea cu alte state şi organizaţii internaţionale care întreprind demersuri similare pentru proprii cetăţeni/funcţionari.
MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, continuă dialogul cu autorităţile israeliene şi cele egiptene în vederea asigurării condiţiilor necesare pentru evacuarea cetăţenilor români din Fâşia Gaza care au solicitat acest lucru pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah.
Un convoi care include 20 de camioane de ajutoare urma să intre sâmbătă în Fâşia Gaza din Egipt, transportând medicamente şi alimente, precizează un comunicat al grupării palestiniene Hamas, citat de Reuters.
Convoiul transportă medicamente, consumabile medicale şi o cantitate limitată de alimente (conserve).
Autorităţile care gestionează punctul de trecere a frontierei de la Rafah, care leagă nordul Sinaiului egiptean de Fâşia Gaza, au închis sâmbătă trecerea de ambele părţi ale graniţei după descărcarea celor 20 de camioane cu ajutor umanitar convenite în această primă misiune, transmite EFE. Agenţia de presă spaniolă citează surse umanitare care au declarat că nu se ştie când acest punct va fi redeschis.
Preşedintele Semilunii Roşii din Sinaiul de Nord, Khaled Said, a declarat pentru EFE că „punctul de trecere este închis de ambele părţi, atât pe partea egipteană, cât şi pe cea palestiniană, după ce cele 20 de camioane care au intrat (în Fâşie) prin Rafah au descărcat ajutoarele şi s-au întors în Egipt„.
Said a subliniat că proviziile livrate în partea palestiniană a punctului de la Rafah reprezintă „doar asistenţă medicală”, că niciunul dintre transporturi nu includea combustibil şi că nu se ştie când va fi efectuată o nouă livrare de ajutor în enclava palestiniană şi câte camioane vor putea intra.
Said a adăugat în trecere – remarcă EFE – că „nu există informaţii despre plecarea cetăţenilor străini din Gaza” şi a subliniat că „nu se ştie încă nimic” despre când şi cum ar putea avea loc.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă ”ferm”, într-un comunicat, părăsirea imediată a zonelor din sudul Libanului, regiunea din sudul râului Litani.
Avertismentul vine pe fondul confruntările armate recente din zona de frontieră libanezo-israeliană. MAE mai recomandă recomandă evitarea tuturor călătoriilor în Liban, iar, cetățenilor care se află deja în Liban, să își evalueze serios dac e sau nu nevoie să rămână în Liban.
Cetățenii români care se află în Republica Libaneză pot solicita asistență Ambasadei României la Beirut, apelând numerele de telefon +961 5 924 849, +961 5 920 432, +961 5 920 452. Totodată, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, pot apela direct numărul de urgență +961 76 775 503.
De asemenea, MAE transmite că punctul de frontieră de la Rafah, dintre Fâșia Gaza și Republica Egipteană, s-a deschis pentru a permite doar accesul camioanelor ce transportă ajutoare umanitare.
MAE transmite că încearcă, împreună cu autoritățile israeliene și egiptene, să creeze condițiile pentru evacuarea cetățenilor români din Fâșia Gaza, care au solicitat acest lucru pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah.