Acasă Externe Proteste masive în toată lumea, zeci de mii de oameni în stradă, în sprijinul Israelului și al palestinienilor, alertă teroristă ”nivel maxim” în Franța

Proteste masive în toată lumea, zeci de mii de oameni în stradă, în sprijinul Israelului și al palestinienilor, alertă teroristă ”nivel maxim” în Franța

0
0
227

Proteste masive în toată lumea, zeci de mii de oameni în stradă, în sprijinul Israelului și al palestinienilor, alertă teroristă ”nivel maxim” în Franța.

Comunitățile evreiești și palestiniene ies în stradă, în lume, pe măsură ce poliția crește prezența în jurul școlilor, sinagogilor și moscheilor. Zeci de mii de protestatari s-au adunat în Orientul Mijlociu și în zone ale Asiei, Europei și Statelor Unite în sprijinul palestinienilor.

În tot acest timp, Israel și-a intensificat atacurile asupra Gaza, ca răzbunare pentru masacrul Hamas din urmă cu o săptămână, relatează The Guardian.

Pe de altă parte, comunitățile evreiești din SUA, Franța și alte țări au organizat vineri mitinguri în solidaritate cu Israelul după atacul Hamas din Gaza, considerată una dintre cele mai mari crime împotriva civililor israelieni din istoria de 75 de ani a țării.

A existat un sprijin puternic și o simpatie pentru Israel din partea guvernelor occidentale și a multor cetățeni față de atacurile Hamas, dar răspunsul israelian a stârnit, de asemenea, furie, în special în țările arabe și musulmane.

În Turcia, mulțimile s-au adunat în afara moscheilor, scandând împotriva Israelului și salutând Hamas. În orașul din sud-estul Diyarbakir, un patron în vârstă de 46 de ani, Mikail Bakan, a spus: „Toată lumea musulmană trebuie să fie una împotriva Israelului”.

În Nablus, în Cisiordania ocupată de Israel, tinerii au incendiat străzile, fiind înregistrate ciocniri cu armata israeliană.

Un uriaș steag palestinian a fost trecut deasupra capului la un protest la Roma, iar demonstrații au avut loc în alte orașe europene, inclusiv în Braband din Danemarca și în Berlin, unde unii protestatari au fost reținuți de poliție.

Germania și Franța au interzis demonstrațiile pro-palestiniene și mai multe țări occidentale au declarat că au sporit securitatea la sinagogi și școlile evreiești, temându-se că protestele ar putea duce la violență.

Hamas, care guvernează Gaza, i-a îndemnat pe palestinieni să se ridice în semn de protest împotriva bombardamentului Israelului asupra Fâșiei Gaza, cerându-le să mărșăluiască spre moscheea al-Aqsa.

Complexul din Orașul Vechi din Ierusalimul de Est este al treilea loc sfânt al Islamului după Mecca și Medina și cel mai sacru pentru evrei, care se referă la el ca Muntele Templului. Până acum nu au fost raportate incidente majore acolo, arată sursa citată.

Atacul de weekendul trecut al Hamas – desemnată organizație teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană și alte guverne – asupra comunităților israeliene a ucis cel puțin 1.300 de oameni. Majoritatea erau civili, inclusiv femei și copii.

Manifestanții americani și-au arătat solidaritatea cu ambele părți în conflict, în timp ce marile orașe de la New York până la Los Angeles au întărit prezența poliției în cartierele evreiești și musulmane.

La Washington, un miting de susținere a Israelului și a comunității evreiești americane a atras aproximativ 200 de oameni în Freedom Plaza din oraș, în apropierea Capitoliului, unde poliția ridicase garduri de protecție cu o seară înainte. La New York, mii de manifestanți pro-palestinieni au ieșit în stradă .

Vineri, la Bagdad, zeci de mii de irakieni s-au adunat în piața centrală Tahrir, fluturând steaguri palestiniene și arzând steagul israelian, în timp ce scandau lozinci anti-americane și anti-israeliene.

Mii de manifestanţi pro-palestinieni au demonstrat în centrul Londrei. Manifestații similare au avut loc și în alte orașe europene.

Au loc manifestații pro-palestiniene în toată lumea. Preț de câteva ore, capitala britanică a fost blocată de o mare de oameni. Susținătorii cauzei palestiniene au organizat un marș până în fața reședinței premierului britanic. Au fost însă demonstrații similare și în Italia sau Germania. În Franța, unde nivelul de alertă a fost ridicat încă de vineri seara la maximum nu au avut loc demonstrații, în schimb au fost alerte cu bomba la Luvru și Versailles.

O mare de manifestanți pro-palestinieni a mărșăluit prin centrul Londrei cerând încetarea acțiunii militare israeliene în Fâșia Gaza.

Demonstranții fluturau steaguri palestiniene în drumul lor spre Downing Street, reședința oficială și biroul premierului britanic Rishi Sunak, și au cerut guvernului israelian să „oprească bombardarea Gazei”. Înainte de a începe Marșul pentru Palestina, poliția a transmis avertismente manifestanților că oricine va flutura steaguri sau alte însemne care exprimă sprijinul Hamas sau pentru alte grupuri teroriste va fi arestat. Steagurile palestiniene nu sunt considerate o încălcare a legii.

Ceva mai devreme, una dintre intrările televiziunii publice britanice BBC a fost vandalizată. Poliția metropolitană a anunțat că incidentul nu are nici o legătură cu marșul din centrul Londrei.

Manifestanții din Italia au ținut să precizeze că demonstrația lor este în sprijinul civililor palestinieni și nu are nici o legătură cu Hamas.

Evident că acțiunea Hamas este o acțiune nejustificată pentru că suntem împotriva oricărui război și nedreptate, dar este de înțeles pentru că comunitatea internațională nu a făcut niciodată nimic pentru a preveni masacrarea palestinienilor.

Franța a decis ridicarea nivelului de alertă la cel de „urgență atentat”, cel mai înalt nivel, după atacul cu armă albă de la liceul din Arras și în contextul situației tensionate din Orientul Mijlociu.

În plus, o alertă cu bombă la Luvru a dus la evacuarea rapidă a muzeului și închiderea acestuia.

O manifestație pro-palestiniană a avut loc și în orașul german Dusseldorf.

Mitinguri organizate au avut loc în Iran – al cărui guvern este principalul susținător al Hamas și unul dintre principalii inamici ai Israelului, în sprijinul grupării militante, a raportat televiziunea de stat.

Adjunctul șefului Hezbollah, Naim Qassem, a declarat într-un protest în Liban că grupul este „pe deplin pregătit” să contribuie la lupte. Grupul s-a ciocnit deja cu Israelul la granița cu Liban, în ultima săptămână.

Mii de cetățeni yemeniți au purtat steaguri palestiniene uriașe și au strigat sloganuri în timpul unei demonstrații în sprijinul acestora, care a avut loc în capitala Sana’a.

În Indonezia, clericul islamic Abu Bakar Bashir, presupusul creier al atentatelor cu bombă din Bali din 2002, care au ucis 202 de persoane, s-a alăturat zecilor de oameni într-un marș împotriva Israelului, în orașul javanez Solo.

În capitala Bangladesh, Dhaka, activiștii au protestat împotriva acțiunilor Israelului după rugăciunile de vineri la moscheea principală. Membrii comunității musulmane din Japonia au manifestat în apropierea ambasadei Israelului din Tokyo, ținând pancarte și scandând „Israel, terorist” și „Palestina liberă”.

În Sri Lanka, protestatarii au ridicat pancarte care spuneau: „Palestina, nu vei merge niciodată singură”. Protestatarii au ieșit în stradă și în Bulgaria, Yemen, Cape Town, regiunea Kashmir din India, Pakistan, Afganistan și Egipt. Poporul evreu trebuia, de asemenea, să organizeze privegheri și mitinguri în sprijinul Israelului.

La Varșovia, rabinul-șef al Poloniei, Michael Schudrich, era programat să conducă o rugăciune multiconfesională pentru pace. Membrii comunității evreiești din Franța urmau să se adune la cea mai mare sinagogă din Paris pentru ziua de Sabat.

În Țările de Jos, școlile evreiești au fost închise din motive de siguranță, la fel ca două școli evreiești din Londra.

Poliția din capitala Marii Britanii a declarat că mii de ofițeri efectuează patrule suplimentare, vizitând școli, sinagogi și moschei. Cel puțin două școli evreiești au fost închise din cauza temerilor de securitate. Mii de oameni erau așteptați să participe sâmbătă la un ”Marș pentru Palestina” la Londra.

Sute de oameni au fost evacuați, sâmbătă, din Palatul Versailles, după o amenințare cu bombă. Este al doilea obiectiv turistic din Franța vizat de o alertă teroristă în cursul acestei zile, după ce Muzeul Luvru a fost și el închis.

Autorităţile franceze au evacuat sâmbătă Palatul Versailles din cauza unei alerte cu bombă.

Sute de oameni au fost puși pe fugă de sirene. S-au repezit către ieșire și s-au îndepărtat rapid, în timp ce poliția a venit la fața locului.

Consiliul de Securitate al Franței a decis ridicarea alertei teroriste la nivel maxim, după atacul care a avut loc la liceul Gambetta, din Arras, când un profesor de limba franceză a fost înjunghiat mortal și au fost grav răniți un alt profesor și un agent de securitate.

Până acum, nivelul era de „securitate colsolidată, risc de atentat”.

Acest atac a fost calificat drept ”act de terorism islamist” de preşedintele francez Emmanuel Macron. Palatul Elysée a anunţat sâmbătă desfăşurarea a 7.000 de soldaţi pe teritoriul francez.

Alertă a fost și în Polonia. În capitala Varșovia, mai exact, unde un bărbat s-a urcat pe monumentul dedicat tragediei de la Smolensk. Susținea că are în rucsac o bombă pe care o va detona, iar poliția a blocat întreaga zonă.

Ministerul Afacerilor Externe informează sâmbătă cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Franceză că autorităţile franceze au decis ridicarea nivelului de alertă la gradul cel mai înalt, ”urgenţă atentat”, pe întreg teritoriul francez, în urma atacului terorist care a avut loc în data de 13 octombrie 2023 într-un liceu din oraşul Arras, departament Pas-de-Calais, soldat cu decesul unui profesor şi rănirea gravă a altor două persoane.

Potrivit MAE, nivelul „urgenţă atentat” reprezintă un apel la vigilenţă adresat instituţiilor franceze şi populaţiei şi permite consolidarea dispozitivelor de militari ai operaţiunii „Sentinelle”, pentru a sprijini poliţia şi jandarmeria în protejarea cetăţenilor.

”Acesta implică autorităţile centrale, autorităţile locale, operatorii publici şi privaţi, precum şi cetăţenii, într-o atitudine de vigilenţă, prevenire şi protecţie”, arată ministerul.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755.

• Consulatul General al României la Paris: +33680713729;

• Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164;

• Consulatul General al României la Lyon: +33643627736;

• Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…