Manifestații pro-palestiniene s-au desfășurat sâmbătă în mai multe orașe din întreaga lume. Sute de persoane au protestat și la București.
Germania vrea să îi deporteze pe susținătorii Hamas în condițiile în care țara se confruntă cu o creștere a antisemitismului în contextul dintre Israel și extremiștii din Fâșia Gaza.
Ministrul german de Interne le-a transmis evreilor că guvernul va face totul pentru a-i proteja după manifestările de ură din ultimele zile.
Situația este una relativ calmă, însă declarațiile pe care Olaf Scholz le-a făcut în cursul zilei de ieri, a încins oarecum spiritele mai rău decât în ultimele zile, motiv pentru care poliția din Berlin se așteaptă atât astăzi cât și mâine să fie proteste uriașe.
Ar trebui ca granițele exterioare ale Uniunii Europene să fie mult mai bine protejate.
Câteva mii de persoane au participat sâmbătă la o manifestaţie propalestiniană în oraşul Dusseldorf, vestul Germaniei, în timp ce poliţia a interzis un marş planificat pentru duminică la Berlin.
Pe fondul unui val de demonstrații violente și incidente antisemite, identitatea germană de după Holocaust este în pericol. Este ca și cum un front al războiului dintre Israel și Hamas se desfășoară pe străzile Berlinului.
Principalul câmp de luptă a fost un bulevard mărginit de restaurante, în sud-estul orașului, unde locuiesc mulți imigranți din Orientul Mijlociu. Unii activiști pro-palestinieni au cerut ca demonstranții să iasă în stradă aproape în fiecare seară și, după cum spunea o postare, să transforme zona ”în Gaza”.
La 18 octombrie, sute de persoane, multe dintre ele adolescenți, au răspuns apelului.
Potrivit autorităţilor, circa 5.500 de persoane au ieşit în stradă la Dusseldorf pentru a protesta împotriva bombardamentelor israeliene în Fâşia Gaza lansate ca represalii după atacul din 7 octombrie al grupării islamiste Hamas.
„Împotriva războiului, a violenţei şi agresiunii în Gaza” şi „Pentru pace, dreptate, demnitate umană în Palestina” s-au numărat printre mesajele scrise pe bannerele purtate de manifestanţi, mulţi dintre ei fluturând steaguri palestiniene.
Nu au fost înregistrate incidente violente la protestul desfăşurat în prezenţa unui important dispozitiv de securitate.
Mai multe manifestaţii pro-palestiniene şi contramanifestaţii au avut loc în vestul Germaniei, la Köln, Bielefeld şi în alte oraşe.
În Münster, poliţia a anunţat că aproximativ 1.000 de persoane au participat la un marş pro-palestinian. În acelaşi timp, circa 700 de persoane au participat la un miting de susţinere a Israelului.
În Statele Unite, sute de protestatari pro-palestinieni au mărşăluit vineri pe străzile din Manhattan, în New York, cel mai recent dintr-o serie de proteste organizate după izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas.
Mai mulţi protestatari au fost arestaţi în timp ce blocau traficul în Midtown East, a anunţat poliţia, care nu a oferit imediat o cifră a persoanelor reţinute sau acuzaţiile formulate împotriva lor.
În oraşul New York au fost organizate numeroase manifestaţii după atacul Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie. Sute de protestatari s-au adunat joi seara în Times Square pentru a cere eliberarea ostaticilor reţinuţi de Hamas.
În Irlanda, mii de persoane au ieşit în stradă la Dublin în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza şi împotriva acţiunilor Israelului din Gaza.
Protestatarii s-au adunat la Grădina Amintirii înainte de a mărşălui, putând bannere şi steaguri palestiniene, spre Merrion Square.
De atunci, tensiunile din Berlin și din alte orașe germane au escaladat rapid. O creștere a numărului de incidente antisemite i-a făcut pe mulți membri ai comunității evreiești din țară să se simtă neliniștiți, iar poliția germană a sporit securitatea în instituțiile culturale și în lăcașurile de cult.
În același timp, poliția germană a luat măsuri pentru a interzice multe demonstrații pro-palestiniene, afirmând că există un risc ridicat de ”incitare la ură” și o amenințare la adresa siguranței publice. Demonstranții au ieșit oricum, ceea ce a dus la ciocniri violente cu poliția.
Unele persoane din Germania, în special din stânga politică, s-au întrebat dacă interdicțiile privind protestele pro-palestiniene reprezintă o depășire a atribuțiilor statului, argumentând că acestea înăbușă preocupările legitime legate de victimele civile din Gaza, care rezultă din loviturile de retorsiune ale Israelului.
Dar autoritățile din Berlin spun că, pe baza experienței anterioare, probabilitatea unei retorici antisemite – chiar violente – la demonstrațiile pro-palestiniene interzise este prea mare.
Mulți oameni de extremă stânga s-au alăturat acelor proteste care au avut loc.
Miercuri seară, cam în același timp în care demonstranții s-au adunat în Neukölln, un grup de câteva sute de activiști de stânga a apărut la o veghe pentru pace planificată în fața Ministerului de Externe.
”Eliberați Palestina de vinovăția germană”, au scandat ei în engleză. Argumentul a fost că Germania ar trebui să treacă peste istoria Holocaustului, cel puțin în ceea ce privește sprijinul acordat Israelului.
Un sondaj recent a arătat că 78% dintre susținătorii partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania nu sunt de acord cu ideea că țara are o ”obligație specială față de Israel”. Politicienii de extremă dreapta au cerut, de asemenea, Germaniei să depășească ”cultul vinovăției”.
Pentru mulți membri ai comunității evreiești din țară – care, în ultimii ani, a ajuns la aproximativ 200.000 de persoane, inclusiv mulți israelieni – conflagrația din Orientul Mijlociu a făcut ca frica să facă parte din viața de zi cu zi.
Manifestația pro-palestiniană a avut loc în Piața Universității. În zonă au fost montate garduri de protecție și filtre de securitate cu detectoare de metale. De asemenea, în Piața Universității și în apropiere au fost numeroase forțe de ordine.
Manifestații pro-palestiniene au avut loc sâmbătă în numeroase alte orașe din întreaga lume. Poliția din Londra estimează că aproximativ 100.000 de persoane participă la un marș pe străzile din capitala Marii Britanii. Elicopterul Poliției patrulează deasupra străzilor pline cu oameni care au pancarte cu mesajul ”Palestina liberă” și steaguri palestiniene.
În Sydney, cel mai mare oraș din Australia, aproximativ 15.000 de persoane au participat la marșul de sâmbătă, au anunțat organizatorii de la Grupul de Acțiune Palestinian. Manifestanții au scandat ”Palestina nu va muri niciodată” și au fluturat steaguri palestiniene. Poliția, inclusiv ofițeri călare, a închis mai multe străzi ale orașului și a păzit zona, în timp ce un elicopter a survolat orașul.
Circa 100.000 de persoane au participat sâmbătă la o manifestaţie pro-palestiniană în centrul Londrei pentru a cere încetarea imediată a focului în Fâşia Gaza.
Scandând ”Palestina liberă” şi fluturând steaguri palestiniene, protestatarii au mărşăluit prin Londra înainte de a se aduna pe Downing Street, reşedinţa oficială şi biroul premierului britanic Rishi Sunak.
Poliţia londoneză a estimat la 100.000 numărul persoanelor care au participat la protestul ”Marşul Naţional pentru Palestina”, organizată de Campania de Solidaritate cu Palestina.
”În calitate de palestiniană care şi-ar dori să se întoarcă acasă într-o zi, de palestiniană care are fraţi şi surori în Gaza, şi familie, aş vrea să putem face mai mult, însă manifestaţia este ceea ce putem face în acest moment”, a declarat o femeie care nu a dorit să-şi dezvăluie numele.
Multe dintre scandările şi bannerele de la protest conţineau sloganuri anti-israeliene, iar un protestatar a ţinut un banner cu fotografiile premierului Sunak, a preşedintelui american Joe Biden şi premierului israelian Benjamin Netanyahu, cu mesajul ”Căutaţi pentru crime de război”.
Poliţia a avertizat înainte de manifestaţie că oricine va arăta sprijin pentru Hamas, organizaţie considerată teroristă şi interzisă în Marea Britanie, va fi arestat, iar orice incident motivat de ură nu va fi tolerat.
Protestul a părut paşnic şi nu au existat informaţii privind arestări.
Pe de altă parte, aproximativ o mie de protestatari s-au adunat din nou sâmbătă în faţa ambasadei Franţei de la Tunis, cerând plecarea ambasadorului şi exprimându-şi sprijinul pentru palestinieni în războiul cu Israelul.
Numeroşi tunisieni critică Parisul pentru că, în opinia lor, sprijină Israelul în războiul său cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas din Gaza.
Manifestanţii, inclusiv personalităţi politice şi reprezentanţi ai societăţii civile, au mărşăluit prin centrul Tunisului înainte de a merge spre ambasadă, înconjuraţi de un important dispozitiv de securitate.
Ei au cerut, de asemenea, incriminarea oricărei normalizări a relaţiilor cu Israelul.
#BREAKING #Israel #Gaza #Germany Another footage of the current pro-Palestinian protests in Dusseldorf.https://t.co/I8kA4MuY1Q pic.twitter.com/rLUT4LPmB8
— The National Independent (@NationalIndNews) October 21, 2023
Pro-Palestine protest in German city of Dusseldorf today. pic.twitter.com/BDnVGNTMIB
— Clash Report (@clashreport) October 21, 2023