Acasă Externe Progresista Greta ”Energeta” Thunberg, ridicată de poliția germană, de la protestul împotriva exploatării cărbunelui din Lutzerath

Progresista Greta ”Energeta” Thunberg, ridicată de poliția germană, de la protestul împotriva exploatării cărbunelui din Lutzerath

0
0
411

Ecologista progresistă, Greta Thunberg, a fost reținută de poliție în micul sat german Luetzerath, în timpul unui protest împotriva exploatării cărbunelui.

Tânăra globalistă în vârstă de 20 de ani, a fost săltată de polițiști în satul german Luetzerath. Satul este amenințat să fie distrus pentru a face loc unei noi mine de cărbune, numită Garzweiler II.

Activişti care se opun extinderii unei mine de cărbune în vestul Germaniei au acuzat duminică poliţia că a reprimat cu „violenţă” manifestaţia lor din ziua precedentă, care a degenerat în ciocniri soldate cu zeci de răniţi, atât poliţişti cât şi protestatari, transmite France Presse.

Aproximativ 15.000 de manifestanţi, potrivit poliţiei germane 35.000 potrivit organizatorilor, printre care şi activista suedeză Greta Thunberg, au protestat împotriva extinderii unei mine de lignit în aer liber, care duce la distrugerea cătunului Lutzerath, în bazinul Rinului, între Dusseldorf şi Koln, susţinându-i pe activiştii care au ocupat locul şi pe care poliţia s-a angajat să îi îndepărteze încă de miercuri.

O purtătoare de cuvânt a organizatorilor protestului, Indigo Drau, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că poliţia a recurs la „violenţă pură”, afirmând că ofiţerii i-au bătut pe activişti „fără reţinere”, lovindu-i în special în cap.

În imaginile publicate de Bild, se vede cum Greta Thunberg a fost „ridicată” de polițiștii germani și mutată din zona protestului.

Imaginile de la protest arată că acesta a devenit rapid violent, iar polițiștii au folosit spray-uri cu piper pentru a calma haosul.

Deși Thunberg nu a fost încătușată, ea a fost văzută râzând în timp ce doi ofițeri de poliție înarmați – purtând căști de protecție – au târât-o afară de la protest.

Luând cuvântul la protestele de ieri, ea a spus: „Germania se face de râs în acest moment. Cred că este absolut absurd ca acest lucru să se întâmple în 2023. Cei mai eficienți oameni sunt clari, știința este clară, trebuie să păstrăm carbonul în sol. Atunci când guvernele distrug în mod activ mediul înconjurător, punând în pericol nenumărați oameni, atunci oamenii iau atitudine. Stăm împreună în solidaritate.

În ciuda protestelor, întregul oraș a fost deja distrus, cu 30 de case și 300 de persoane evacuate în alte orașe.

Cotidianul german Bild relatează că, de când au început evacuările recent, aproximativ 70 de polițiști au fost răniți și s-au produs 12 arestări.

La protestul de astăzi, nouă protestatari au fost duși la spital, însă poliția a confirmat că „nimeni nu a fost rănit grav„.

Indigo Drau, o purtătoare de cuvânt a organizatorilor, a declarat duminică, în cadrul unei conferințe de presă, că poliția a intrat cu „violență pură”.

Mai multe rapoarte afirmă că poliția a folosit „bastoane masive, spray-uri cu piper…tunuri cu apă, câini și cai” în timpul haosului de astăzi.

Doi activiști au fost găsiți ascunși într-un tunel subteran, despre care se crede că este locul unde va începe noua mină de cărbune.

Imaginile video de la fața locului par să arate cum poliția ar fi încercat să înconjoare protestatarii pașnici, Greta aflându-se în fruntea grupului de aproximativ 10 persoane.

Apoi au început să îi înconjoare – Thunberg fiind luată de cei doi ofițeri.

Duminică, când au început protestele, aproximativ 100 de protestatari se aflau la fața locului, dar se pare că numărul acestora a scăzut în ultimele 24 de ore, odată cu implicarea poliției.

Mii de activiști pentru climă au protestat sâmbătă față de defrișarea și demolarea unui sat din vestul Germaniei pentru a face loc extinderii minei de cărbune Garzweiler. Activista suedeză pentru climă Greta Thunberg s-a alăturat demonstranților care au protestat, mergând prin satul Keyenberg, aflat în apropiere, scandând ”Fiecare sat rămâne” și ”Nu sunteți singuri”.

Activiști din grupuri de acțiune pentru climă, inclusiv Fridays for Future, Extinction Rebellion și Last Generation, au venit din întreaga țară pentru a se alătura protestului. Thunberg a criticat Partidul Verde din Germania pentru că a susținut demolarea satului Lutzerath.

Ea a spus că Verzii, care fac parte din guvernul de coaliție al Germaniei, arată ”unde sunt prioritățile lor”. Politicieni Verzi de frunte, precum ministrul Economiei, Robert Habeck, au apărat demolarea Lutzerath, argumentând că este nevoie de cărbunele de dedesubt pentru a menține securitatea energetică în contextul crizei actuale.

Cărbunele care se află în pământ aici nu va scădea prețurile imediat. Oricine gândește astfel este pur și simplu rupt de realitate”, a declarat Thunberg. Verzii sunt la putere și în landul Renania de Nord-Westfalia, unde satul Lutzerath a devenit cel mai recent punct de focar pentru activiștii care se opun utilizării continue a cărbunelui de către guvern.

Sara Ayech, liderul campaniei globale pentru climă la Greenpeace International, a declarat: ”Suntem în 2023, în mijlocul unei crize climatice și, deși distrugerea unui sat pentru a extinde una dintre cele mai mari bombe de carbon din Europa ar trebui să fie considerată criminală, este totuși legală. Influența companiilor producătoare de combustibili fosili este atât de puternică, încât cei considerați criminali acum sunt cei care luptă pentru justiție climatică. Este timpul să tragem la răspundere companiile de combustibili fosili.

Ecologiștii spun că dărâmarea satului pentru a extinde mina Garzweiler ar avea ca rezultat cantități uriașe de emisii de gaze cu efect de seră.

Ciocnirile de sâmbătă dintre protestatari împotriva exploatării cărbunelui şi poliţişti la intrarea în satul abandonat Lutzerath din vestul Germaniei s-au soldat cu răniţi de ambele părţi, a declarat un purtător de cuvânt al Poliţiei.

Acesta nu a furnizat numărul răniţilor, gravitatea rănilor sau ce anume le-a cauzat.

De patru zile, poliţia acţionează pentru a elibera Lutzerath astfel încât localitatea să poată fi demolată pentru a face loc extinderii unei mine de cărbune în carieră deschisă. Poliţia a desfăşurat tunuri cu apă, bastoane şi sprayuri cu piper în timp ce încerca să respingă protestatarii care au organizat o mare demonstraţie în afara acestui cătun sâmbătă după-amiază.

Ce a mai rămas din Lutzerath a fost împrejmuit, dar un contingent de activişti continuă să rămână, mulţi dintre ei în căsuţe în copac.

În timp ce organizatorii au estimat numărul participanţilor la demonstraţie la 35.000, poliţia a numărat aproximativ 15.000 de persoane, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Aproximativ 1.000 dintre ei, majoritatea mascaţi, au exercitat o presiune considerabilă asupra cordoanelor de poliţişti de la marginea carierei şi la periferia satului, ceea ce a dus la folosirea bastoanelor şi a sprayurilor cu piper.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei a subliniat că s-a recurs la tunuri cu apă şi forţă numai după ce protestatarii au refuzat să plece după ce fuseseră somaţi în mod repetat. Iniţial, nu a putut spune dacă au fost efectuate arestări.

Conform Poliţiei, operaţiunile de degajare au fost suspendate sâmbătă seara şi urmează să fie continuate duminică. Până la căderea nopţii, situaţia s-a calmat, potrivit unui reporter dpa de la faţa locului, mulţi dintre participanţii la protest plecând.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 69 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…