Acasă Externe Președintele turc, Tayyip Erdogan, a fost de acord să transmită parlamentului, cererea Suediei de aderare la alianța militară NATO

Președintele turc, Tayyip Erdogan, a fost de acord să transmită parlamentului, cererea Suediei de aderare la alianța militară NATO

0
0
160

Președintele turc, Tayyip Erdogan, a fost de acord să transmită parlamentului cererea Suediei de aderare la alianța militară NATO, a declarat, luni, secretarul general Jens Stoltenberg, în ajunul unui summit NATO la Vilnius.

Este o zi istorică, a subliniat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice înaintea summitului care începe astăzi la Vilnius.

Oficialii care au sosit în Lituania, în frunte cu președintele american, Joe Biden, au salutat acordul dat de președintele turc Recep Tayip Erdogan.

Sunt bucuros să anunț (…) că președintele Erdogan a fost de acord să transmită protocolul de aderare a Suediei către marea adunare națională cât mai curând posibil și să lucreze îndeaproape cu adunarea pentru a asigura ratificarea”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă.

Stoltenberg a vorbit la Vilnius după ce a găzduit discuțiile dintre Erdogan și premierul suedez Ulf Ulf Kristersson înaintea summitului NATO în capitala lituaniană.

El a descris acest lucru ca fiind un ”pas istoric”, dar a subliniat că nu a putut fi dată o ”dată clară” pentru momentul în care Suedia ar putea adera la alianța militară, potrivit BBC.

NATO a publicat pe site, o declaraţie de presă în şapte puncte, la finalul căreia se spune că ”având în vedere imperativele de descurajare şi apărare a zonei euro-atlantice, Turcia va transmite Protocolul de aderare a Suediei către Marea Adunare Naţională şi va colabora îndeaproape cu aceasta pentru a asigura ratificarea”.

Comunicatul nu are detalii suplimentare şi nu precizează niciun orizont de timp pentru acest demers, însă anunţă crearea unor grupuri de lucru ministeriale între Suedia şi Turcia, urmând ca Suedia să prezinte o Foaie de parcurs cu măsurile pe care intenţionează să le ia pentru a satisface condiţiile Ankarei în materia de luptă antiterorism.

Comunicatul de presă al NATO mai anunţă că Alianța va crea în premieră, pentru a răspunde preocupărilor Turciei, un post de coordonator special pentru combaterea terorismului.

Comunicatul transmis după întâlnirea de luni seară a celor trei oficiali precizează, între altele, că Suedia va sprijini în mod activ eforturile de ”revigorare a procesului de aderare a Turciei la UE, inclusiv modernizarea uniunii vamale UE-Turcia şi liberalizarea vizelor”.

La 10 iulie 2023, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoan, premierul suedez Ulf Kristersson şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-au întâlnit la summitul NATO de la Vilnius.

De la ultimul summit NATO, Suedia şi Turcia au colaborat îndeaproape pentru a aborda preocupările legitime ale Turciei în materie de securitate. Ca parte a acestui proces, Suedia şi-a modificat Constituţia, şi-a schimbat legile, şi-a extins în mod semnificativ cooperarea în domeniul combaterii terorismului împotriva PKK şi a reluat exporturile de arme către Turcia, toate aceste măsuri fiind prevăzute în Memorandumul trilateral convenit în 2022.

Suedia şi Turcia convin astăzi să îşi continue cooperarea atât în cadrul Mecanismului comun permanent trilateral instituit la Summitul NATO de la Madrid din 2022, cât şi în cadrul unui nou Pact de securitate bilateral, care se va reuni anual la nivel ministerial şi va crea grupuri de lucru, după caz. La prima reuniune a acestui Pact de securitate, Suedia va prezenta o foaie de parcurs ca bază a continuării luptei sale împotriva terorismului în toate formele şi manifestările sale, în vederea punerii în aplicare depline a tuturor elementelor Memorandumului trilateral, inclusiv a articolului 4. Suedia reiterează faptul că nu va oferi sprijin YPG/PYD (grupare a militanţilor kurzi – n.r.)şi organizaţiei descrise ca FETÖ în Turcia (organizaţia pe care Ankara o consideră responsaiblă de lovitura de stat eşuată din 2016 – n.r.).

Atât Suedia, cât şi Turcia au convenit că în domeniul combaterii terorismului, cooperarea este un efort pe termen lung, care va continua şi după aderarea Suediei la NATO. Secretarul general Stoltenberg a reconfirmat, de asemenea, că NATO condamnă categoric terorismul în toate formele şi manifestările sale. NATO îşi va intensifica în mod semnificativ activitatea în acest domeniu, inclusiv prin înfiinţarea de către secretarul general, pentru prima dată în cadrul NATO, a postului de coordonator special pentru combaterea terorismului.

Ne angajăm să respectăm principiul conform căruia nu ar trebui să existe restricţii, bariere sau sancţiuni în ceea ce priveşte comerţul şi investiţiile în domeniul apărării între aliaţi. Vom depune eforturi pentru a elimina astfel de obstacole.

Suedia şi Turcia au convenit, de asemenea, să intensifice cooperarea economică, prin intermediul Comitetului mixt economic şi comercial Turcia-Suedia (JETCO). Atât Turcia, cât şi Suedia vor căuta să maximizeze oportunităţile de creştere a comerţului şi investiţiilor bilaterale. Suedia va sprijini în mod activ eforturile de revigorare a procesului de aderare a Turciei la UE, inclusiv modernizarea uniunii vamale UE-Turcia şi liberalizarea vizelor.

Anterior, liderul de la Ankara anunțase că va sprijini intrarea Suediei în NATO dacă Uniunea Europeană redeschide negocierile pentru aderarea Turciei la UE.

Preşedintele turc reiterase luni că unda verde a Turciei pentru aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică depinde de „realizarea punctelor incluse în acordul tripartit” semnat la summitul NATO de la Madrid de anul trecut între Turcia, Suedia şi Finlanda.

Turcia era, alături de Ungaria, în opoziție față de aderarea Suediei, în pofida măsurilor luate de ţara scandinavă, între care o reformă a Constituţiei sale şi adoptarea unei noi legi antiteroriste, în contextul în care Erdogan reproşa Stockholmului presupusa sa clemenţă faţă de refugiaţii kurzi de pe teritoriul său.

Președintele american, Joe Biden, a transmis că așteaptă cu nerăbare să întâmpine Suedia ca al 32-lea stat membru al NATO și a salutat angajamentul președintele Turciei, Recep Tayip Erdogan de a ratifica aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică, pe care o bloca de peste un an, pe motiv că Suedia găzduiește kurzi.

Și premierul Suediei, Uld Kirstersson a subliniat că e un pas mare și o zi bună pentru țara sa care primește unde verde din partea Turciei.

Ministrul german de externe a scris pe Twitter că aliații sunt acum mai în siguranță, iar premierul britanic Rishi Sunak a afirmat că aderarea Suediei “ne va face pe toți mai siguri”.

Șeful NATO a descris acest acord ca fiind un “pas istoric”, dar nu a oferit o “dată certă” pentru momentul în care Suedia se va alătura alianței Nord-Atlantice, deoarece acest lucru depinde de parlamentul turc.

Suedia și Finlanda și-au anunțat intenția de a adera la NATO în luna mai a anului trecut, la câteva luni după ce Rusia a lansat invazia pe scară largă în Ucraina. Finlanda a aderat oficial în aprilie.

Facem un pas mare spre ratificarea oficială a aderării Suediei la NATO. Este o zi bună pentru Suedia”, a declarat Ulf Kristersson într-o conferință de presă la Vilnius, unde are loc un summit NATO, precizând că este ”foarte fericit” de acordul anunțat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Ce a promis Suedia Turciei?

Potrivit liderului conservator, Suedia nu s-a angajat la nimic altceva decât la un acord bilateral prezentat luni seară.

Acesta din urmă stipulează că Suedia va sprijini „în mod activ” reluarea negocierilor în vederea aderării Turciei la UE, va contribui la modernizarea acordului de uniune vamală UE-Turcia și la liberalizarea vizelor.

Președintele Erdogan s-a angajat ca aderarea Suediei la NATO să fie ratificată cât mai curând posibil”, a subliniat Kristersson.

Deblocarea dosarului este o veste foarte bună pentru Stockholm, care a decis să adere împreună cu Finlanda după invazia Rusiei în Ucraina.

Helsinki a reușit să devină membru la începutul lunii mai, dar veto-ul turc a blocat până acum candidatura suedeză.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

Kremlinul, ofticat de rezultatul alegerilor în Republica Moldova, reacționează: ”Maia Sandu trebuie să demonstreze că, „grupuri criminale„ i-au luat voturile”

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Kremlinul, ofticat de rezultatul ale…