Acasă Externe Președintele Bulgariei, Rumen Radev, s-a întâlnit cu Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, la Concertul Filarmonicii din Viena

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, s-a întâlnit cu Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, la Concertul Filarmonicii din Viena

0
0
346

Cancelarul Karl Nehammer, omul care a blocat România la ușa Schengen, s-a pozat la Viena cu președinele Bulgariei, Rumen Radev.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a distribuit pe contul său de Instagram o fotografie în care apare alături de președintele bulgar Rumen Radev.

Din fotografie și din explicația alăturară reiese că cei doi lideri au participat la tradiționalul Concert de Anul Nou de la Viena.

Nehammer a menționat că l-a invitat pe Radev la Viena.

Bulgaria a fost blocată în afara Schengen, la fel ca și România, în urma opoziției exprimate de Austria la Consiliul pe Justiție și Afaceri Interne din luna decembrie anul trecut.

În plus față de Austria, pentru blocarea Bulgariei s-a mai exprimat Olanda, care a menționat explicit că sprijină România.

Întâlnirea dintre cei doi oficiali vine după întreg scandalul de la finalul lui 2022, când Austria s-a opus intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen. În urma numeroaselor critici aduse Cancelarului Nehammer, acesta ar fi sugerat că într-o perioadă apropiată urmează să-și revizuiască poziția.

În imaginile postate de Nehammer, cei doi oficiali apar în Sala de Aur a clădirii Musikverein, participând la concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena.

Concertul de Anul Nou este o atracție culturală în Austria și inspiră milioane de oameni din întreaga lume.

Sunt foarte încântat că președintele bulgar Rumen Radev a acceptat invitația mea la Concertul de Anul Nou de la Viena. Am vorbit și despre subiecte și provocări actuale.

Austria sprijină eforturile Bulgariei de a proteja în mod eficient frontierele externe și de a reduce migrația ilegală. De asemenea, solicit acest sprijin din partea UE„, a scris Nehammer pe Instagram.

De altfel, Rumen Radev a menționat și el că-i mulțumește lui Nehammer pentru invitația la concert. Radev i-a preluat discursul lui Nehammer, afirmând că nu este în interesul Europei ca mii de migranți ilegali să treacă în statele membre ale UE.

”Paza frontierelor externe ale UE reprezintă un angajament al tuturor statelor membre și este esențială pentru combaterea migrației ilegale. Presiunea sporită a migrației către Europa afectează toate țările și necesită o cooperare și mai strânsă, precum și un sprijin tehnic și financiar specific. Nu este în interesul Europei ca mii de migranți ilegali să treacă în statele membre ale UE, ceea ce reprezintă, de asemenea, o problemă gravă de securitate pentru Uniune. Îl apreciez pe cancelarul federal al Austriei, Karl Nehammer, pentru poziția comună și dorința exprimată de a aprofunda parteneriatul dintre Bulgaria și Austria, precum și pentru invitația de a participa la concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena”, a scris Rumen Radev pe contul său de Facebook.

Europarlamentarul Rareș Bogdan a comentat întâlnirea dintre Karl Nehammer, cancelarul Austriei, și Rumen Radev, președintele Bulgariei.

Rareș Bogdan, europarlamentar al partidului Național Liberal, a comentat întâlnirea dintre Rumen Radev, președintele Bulgariei, și cancelarul austriac Karl Nehammer, care au petrecut Revelionul împreună (citește AICI). Prim-vicepreședintele PNL a făcut remarcile în cadrul emisiunii moderată de Călin Cociș, la Realitatea Plus:

Cam tardiv acest gest. Dacă era o discuție în România între președintele și cancelar, sunt convins că toată lumea îl făcea praf pe președintele României, de la opinia publică și până la presă. Sigur că trebuie să continue eforturile diplomatice, dar, din punctul meu de vedere, întâlnirea este ușor tardivă. Dacă se întâlneau mai devreme poate alta era situația, pentru că o bună parte din ceea ce s-a întâmplat cu România se datorează nesecurizării graniței de sud a Bulgariei, pe la Edirne, cu Turcia, și a faptului că instabilitatea politică din Bulgaria, în ultimii 2 ani, a fost o constantă. Au avut trei rânduri de alegeri și nici astăzi nu au un guvern stabil.

Președintele Bulgariei ar fi putut foarte bine, dacă tot dorea să se implice atât de activ, să o facă înainte, ci să se întâlnească cu Nehammer cu o lună înainte de Consiliul JAI de pe 8 decembrie 2022, pentru că acum e destul de târziu. Nu există un JAI programat în următoarele două luni, primul e undeva în martie. Mi se pare o poză făcută mai mult de protocol și o vizionare de către președintele Bulgariei a unui eveniment cultural major pe care cred că orice iubitor de cultură și muzică clasică din lume și-ar dori să-l vadă cel puțin o dată în viață.

Dacă aș fi europarlamentar bulgar nu aș aplauda deloc poza făcută de Karl Nehammer cu președintele Bulgariei și cred că, în momentul ăsta, negocierile trebuie să fie mult mai dure. Eu consider că Austria și-a bătut joc de România și Bulgaria, a sfidat statutul european al celor două țări și coeziunea europeană, însuși construcția europeană, a periclitat construcția europeană prin gestul pe care l-au făcut și, în continuare, cred că negocierea cu Austria trebuie să fie făcută mult mai dur decât o fotografie făcută la un concert de Anul Nou de la Viena.

N-aş amesteca chestiunile culturale cu chestiunile politice. Concertul de la Viena e un eveniment major. Eu mă uitam de când eram copil, îl urmăresc şi acum, adult, cu copiii mei. Este un eveniment major, minunat, de început de an. Opera de la Viena este, alături de opera Garnier din Paris şi de Scala din Milano, printre cele mai importante instituţii culturale ale Europei.

Domnul Nehammer pricepe muzică simfonică cât înţeleg eu astronomie chinezească. Domnul Nehammer, care este un instructor de miliţieni din Tirol, un om care a renovat casa lui Adolf Hitler şi a transformat-o în secţie de poliţie, nu arată ca un om foarte aplecat spre chestiuni culturale“, a spus Rareș Bogdan.

Poate fi decuplată Bulgaria de România și să intre în Schengen înaintea noastră?
În acest sens, moderatorul Călin Cociș l-a întrebat pe europarlamentarul PNL dacă România și Bulgaria pot fi decuplate în procesul de aderare la Spațiul Schengen și, astfel, pe cale de consecință, să se dea acordul pentru aderarea vecinilor de la sud în Spațiul Schengen:

Am stat de vorbă cu o parte dintre cei 22 de specialiști care au făcut parte din delegația care a verificat din punct de vedere tehnic starea României, securizarea graniței, cooperarea polițienească, centrele de refugiați și părerea specialiștilor a fost excepțională, iar raportul despre țara noastră a fost, la rândul său, excepțional, situație care u a fost la fel de pozitivă, cu atât de multe plusuri, și pentru Bulgaria.

Nu există vreo posibilitate ca Bulgaria să intre în Schengen înaintea României, este exclus acest lucru, iar o parte dintre europarlamentarii care au votat în Parlamentul European, inclusiv reprezentanți din dreapta conservatoare au spus extrem de clar că ei au votat așa pentru că au fost incluse cele două țări în aceeași rezoluție, dar nu au nimic cu România. De asemenea, poziția Țărilor de Jos a fost una diferențiată. Ei au spus clar că dacă votul era separat pentru cele două țări, în cazul României ar fi votat pentru, iar în cazul Bulgariei împotrivă“, a conchis Rareș Bogdan.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…