Acasă Externe Portretul carabinei de asalt AR-15, ”Cea mai iubită armă a Americii”, folosită în ”atentatul” asupra lui Donald Trump: “Kalașnikov-ul americanilor”

Portretul carabinei de asalt AR-15, ”Cea mai iubită armă a Americii”, folosită în ”atentatul” asupra lui Donald Trump: “Kalașnikov-ul americanilor”

0
0
80

Portretul carabinei de asalt AR-15, ”Cea mai iubită armă a Americii”, folosită în ”atentatul” asupra lui Donald Trump: “Kalașnikov-ul americanilor”.

Cea mai iubită armă a Americii. Portretul carabinei de asalt AR-15, folosită în atentatul asupra lui Trump. Forțând o comparație, este “Kalașnikov-ul americanilor”.

Arma AR-15, care este interzisă în mai multe state, are o rază efectivă de acțiune cuprinsă între 450 și 750 de metri. Se crede că Thomas Michael Crooks a tras în fostul președinte de la o distanță de 130-150 de metri, înainte de a fi ucis de lunetiștii poliției.

Ușoară, mortală și ușor de produs în serie, aceasta poate fi personalizată cu lunete și alte accesorii care pot transforma în letală chiar și o armă începătoare.

Versiunea civilă a armatei M16, pentru că asta este, poate trage cu gloanțe mai grele și mai ușoare, cum ar fi calibrul 22 și calibrul 308, dar cel mai frecvent trage cu un cartuș de 5,56 milimetri.

Culmea, scoasă în afara legii, a fost readusă pe piață de republicani.

AR-15 a fost creat de Eugene Stoner, fost pușcaș marin și unul dintre cei mai mari experți în arme de calibru mic din lume, în garajul său, la începutul anilor 1960.

A fost scoasă în afara legii la mijlocul anilor 1990, ca parte a interdicției federale privind armele de asalt, dar a reintrat pe piață în 2004, când Congresul controlat de republicani a lăsat interdicția să expire.

De atunci, popularitatea armei a crescut pe fondul îngrijorărilor legate de criminalitate, devenind un simbol al drepturilor garantate de al doilea amendament și cea mai răspândită armă din SUA. Donald Trump Jr a pozat odată cu un AR-15 decorat cu o imagine a lui Hillary Clinton în spatele gratiilor.

Vânzarea și deținerea puștilor de tip AR-15 și a altor arme semiautomate este interzisă în nouă state: Washington, California, New York, Connecticut, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Illinois și Delaware.

Arma a fost folosită în atacul armat din Las Vegas din octombrie 2017, în care au fost ucise 59 de persoane, și în atacul armat din clubul de noapte Colorado Springs, soldat cu cinci morți, în noiembrie 2022, scrie The Telegraph.

UPDATE: După tentativa de asasinare a lui Donald Trump, sâmbătă, la un miting electoral într-o zonă rurală din Pennsylvania, susținătorii, fie de stânga, fie de dreapta, se folosesc de acest atac şi răspândesc minciuni mai repede decât ar putea jurnaliştii să ofere fapte pentru a le contracara, scrie The Guardian.

Cercetătoarea în domeniul dezinformării Amanda Rogers spune că zgomotul polarizat, dezechilibrat şi bazat pe conspiraţii pe care îl creează social media după împuşcarea lui Donald Trump este „o spirală de rahat care se întreţine singură”.

Rogers, membră a thinktank-ului progresist Century Foundation, a mai văzut acest lucru. Dar amploarea este nouă şi îngrijorătoare, spune ea. Discuţiişle de pe reţelele sociale – şi din presa mainstream – se concentrează pe motivaţiile atacatorului şi pe impactul asupra alegerilor, arată Rogeres. Iar actorii rău intenţionaţi doresc să transforme un moment ca acesta într-un apel mai larg la violenţă şi vor răspândi minciuni pentru a ajunge acolo, avertizează ea.

„Faptul că acesta este mediul furtunii perfecte pentru dezinformare, de fiecare parte a spectrului politic, este ceva care mă îngrijorează enorm”, mărturiseşte Rogers. „Pentru că este visul umed al unui accelerator … Dar trebuie să avem voci în mass-media care să vorbească despre faptul că aceasta este o situaţie ieşită din comun. Oamenii trebuie să se calmeze cu privire la speculaţii”, subliniază experta.

„Acceleratorii” sunt cei de la extremele politicii – de dreapta şi de stânga – care doresc un război civil care să ardă ţara din temelii, astfel încât să poată începe din nou de la zero, explică The Guardian. În urma împuşcării lui Trump, pe reţelele sociale a început să circule tot mai mult termenul de „război civil”, adaugă publicaţia britanică.

Social media a fost instantaneu inundată cu hiperbole, minciuni, teorii ale conspiraţiei şi prostii lipsite de dovezi cu privire la atac.

Comentariile au variat de la sugestii dinspre dreapta, cum ar fi cele ale lui Michael Collins, reprezentant din Georgia, potrivit cărora preşedintele Joe Biden a incitat la violenţă şi ar trebui să fie acuzat, până la cele dinspre stânga, care spun că împuşcăturile sunt o farsă menită să consolideze cifrele lui Trump, aflat în uşoară scădere în sondaje.

Jonathan Corpus Ong, cercetător în domeniul dezinformării şi profesor de comunicare la Universitatea Massachusetts din Amherst, a declarat că întrebările rezonabile cu privire la faptul că Secret Service a omis ceva se transformă în conspiraţii cu privire la faptul că Biden a refuzat în mod deliberat să-i asigure o protecţie competentă lui Trump.

„Cred că este normal ca oamenii să speculeze şi să încerce să înţeleagă ce s-a întâmplat”, spune el. „Cred că este important ca orice jurnalist sau orice cititor să fie foarte critic faţă de ceea ce vede în mass-media şi ceea ce citeşte, să o ia încet, de asemenea … Cred că nu am vrea să fim cuprinşi de frică, pentru că asta ne-ar duce la o stare de neîncredere şi în alţi oameni. Este important să fim vigilenţi cu ceea ce consumăm şi, de asemenea, să învăţăm când să ne îndepărtăm de relatările care propagă frica”, atrage atenţia cercetătorul.

Inteligenţa artificială complică şi mai mult reacţia la evenimentele de ultimă oră. Unele imagini de la eveniment sunt destinate să devină iconice, cum ar fi fotografia cu Trump făcută de Evan Vucci de la Associated Press, cu pumnul ridicat şi urechea însângerată, un steag american fluturând în spatele său în timp ce agenţii Secret Service îl îndepărtează din zonă. Dar altele, provenind din surse îndoielnice, ar putea fi rapid fabricate. Compararea imaginilor din mai multe surse de la eveniment şi observarea agenţiilor care le distribuie sunt instrumente utile, arată Ong.

„Sunt de dorit înregistrări video şi un set de ştiri şi o analiză care să aibă mai multe surse şi să fie coroborate şi verificate de mai mulţi experţi, pentru a ne asigura că este ceva autentic în epoca falsurilor profunde”, spune el.

Natura emoţională şi istorică a momentului se pretează la manipulare, confirmând prejudecăţile existente, „care declanşează emoţii foarte puternice de frică sau anxietate”, a spune Ong. „Cred că la asta trebuie să ne uităm. Şi să ne ferim”, adaugă el.

Înainte ca FBI-ul să-l identifice pe Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, drept „subiectul implicat” în împuşcături, începuseră speculaţiile cu privire la armă şi la identitatea presupusului atacator. Mesajele au început să circule aproape imediat pe reţelele sociale, sugerând că trăgătorul a folosit un pistol cu bile sau, alternativ, că arma a fost construită din piese imprimate 3D. Poliţia a declarat ulterior că a recuperat o puşcă de tip AR la locul faptei.

Niciuna dintre aceste afirmaţii nu a putut fi dovedită imediat. Fiecare afirmaţie serveşte unei naraţiuni partizane, fie că împuşcăturile au fost o farsă, fie o dovadă a reglementărilor prea laxe privind armele.

În mod similar, au apărut voci nefundamentate în mediile de dreapta cu privire la identitatea presupusului trăgător.

„Acestea sunt răspunsurile obişnuite pe care le primim de la acceleratorii de pe canalele de extremă dreaptă – ai oameni care îl identifică pe trăgător ca Antifa sau ca o persoană trans sau ca evreu”, explică Rogers. „Aveţi suspecţii obişnuiţi care sunt prezentaţi. Şi apoi pe canalele mai QAnon apare mantra: aceasta este stânga, încearcă să ne momească într-un război civil”, adaugă ea.

Singurul lucru pe care Rogers l-a găsit mai deranjant a fost un model de ştergere în masă a postărilor de pe canalele Telegram de extremă-dreapta pe care le urmăreşte în minutele de după împuşcături. Ea spune că se face acest lucru în cazul în care este vorba despre unul dintre ei. „Pasionaţii de Telegram ştiu că oamenii se uită şi, potenţial, dacă a existat o legătură, dacă există cineva acolo care chiar a avut fapte, nu ar vrea ca acele lucruri să rămână”, a explicat experta.

UPDATE: Cum poate influența atacul asupra lui Trump soarta alegerilor prezidențiale din SUA. Au apărut deja schimbări în mesajele de campanie

La puțin timp după ce atacatorul a fost ucis de Secret Service, imaginea cu Trump care sângerează, cu pumnul în aer, a fost postată rapid pe rețelele sociale de fiul său Eric Trump cu mesajul: „Acesta este luptătorul de care America are nevoie”.

Președintele american Joe Biden a apărut la televizor la scurt timp după atacul armat și a spus că nu există loc în America pentru o astfel de violență politică. El și-a exprimat îngrijorarea pentru adversarul său republican.

Echipa de campanie electorală a lui Biden a anulat toate declarațiile politice și încearcă să elimine clipurile electorale cât mai repede posibil, crezând în mod clar că ar fi inadecvat să îl atace pe Donald Trump în acest moment și concentrându-se în schimb pe condamnarea tentativei de asasinat.

Politicieni din tot spectrul politic au un rar moment în care se unesc pentru a transmite un mesaj clar: violența nu are loc într-o democrație.

Foștii președinți Barack Obama, George W Bush, Bill Clinton și Jimmy Carter s-au grăbit să condamne violența.

Dar unii dintre cei mai apropiați aliați și susținători ai lui Trump îl acuză deja pe Biden, un congresman republican acuzându-l pe președinte de „incitare la asasinat” într-o postare pe X.

Senatorul JD Vance, despre care se crede că se află pe lista scurtă pentru a deveni candidatul la vicepreședinție al lui Trump, a spus că retorica de campanie a lui Biden a dus direct la acest incident.

Alți politicieni republicani spun lucruri similare, care aproape sigur vor fi condamnate de adversarii lor, într-un moment periculos al politicii americane.

Atacul armat are loc cu mai puţin de patru luni înainte de alegerile din 5 noiembrie, când Trump are ocazia să-şi ia revanşa în fața lui Biden, rivalul în faţa căruia a pierdut alegerile în 2020.

Majoritatea sondajelor de opinie îi aratau înainte de incident pe cei doi, umăr la umăr, într-o competiţie strânsă.

Trump urmează să primească săptămâna viitoare nominalizarea oficială a Partidului Republican, la Convenţia naţională care începe luni în Milwaukee.

Pe de altă parte, rivalul său Joe Biden se confruntă cu o rebeliune în rândul propriilor susţinători. Circa 20 de congresmeni i-au cerut să se retragă din cursă după dezbaterea de la sfârşitul lunii trecute cu Donald Trump, în care preşedintele a eşuat lamentabil, ceea ce a dat naştere îndoielilor legate de vârsta sa şi de capacitatatea sa fizică şi cognitivă de a mai duce un mandat de patru ani.

Joe Biden are 81 de ani, în timp ce Donald Trump este cu doar trei ani mai tânăr.

UPDATE: Prima reacție a Melaniei Trump, după tentativa de asasinat asupra soțului ei: ”Un monstru a încercat să stingă pasiunea lui Donald”.

Melania Trump l-a calificat duminică drept „monstru” pe autorul tentativei de asasinat asupra soţului ei, din care fostul preşedinte a scăpat doar uşor rănit, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”Un monstru (…) a încercat să stingă pasiunea lui Donald, râsul lui, inventivitatea lui, dragostea lui pentru muzică, verva sa”, a scris fosta Primă Doamnă într-un comunicat difuzat pe reţeaua X.

”Când am văzut glonţul lovindu-l, mi-am dat seama că viaţa mea şi cea a lui Barron (fiul lor, n.red.) sunt în pragul unei schimbări devastatoare. Să ne amintim că opiniile diferite, politicile şi jocurile politicienilor sunt inferioare iubirii. Să ne unim. Acum”, a mai mărturisit Melania Trump, cu care Donald Trump este căsătorit din 2005.

Autorităţile au anunţat decesul a două persoane, una dintre ele fiind cea care a deschis focul şi care a fost împuşcată de Secret Service. Alte două persoane din public au fost grav rănite.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…