În plină tensiune la granița de est a Ucrainei, ambasadorul țării în Marea Britanie spune, că autoritățile de la Kiev ar putea renunța la ideea de aderare la NATO pentru a evita războiul.
Ucraina ar putea renunța la aderarea la NATO, pentru a evita războiul cu Rusia, a declarat ambasadorul țării în Marea Britanie, ceea ce ar echivala cu o concesie majoră către Moscova, ca răspuns la acumularea de trupe rusești la granițele sale.
Ambasadorul Vadym Prystaiko a declarat pentru BBC că Ucraina este dispusă să fie ”flexibilă” în ceea ce privește obiectivul său de a se alătura NATO, o mișcare pe care președintele Vladimir Putin o consideră declanșatoare de război.
”Am putea, dacă suntem amenințați și șantajați, să renunțăm la acest lucru”, a spus Prystaiko, când a fost întrebat dacă Kievul și-ar putea schimba poziția cu privire la aderarea la NATO.
Ucraina nu este membră NATO, dar are o promisiune care datează din 2008 care spune că i se va oferi oportunitatea de a adera, un pas care ar aduce alianța condusă de SUA la granița Rusiei.
Federația Rusă a trasat ”linii roșii”.
Putin spune că legăturile tot mai mari ale Ucrainei cu alianța ar putea face din aceasta o rampă de lansare pentru rachetele NATO către Rusia. El spune că Federația Rusă trebuie să stabilească „linii roșii” pentru a preveni acest lucru.
Rusia a mutat peste 100.000 de soldați și armament greu la o distanță scurtă de Ucraina în ultimele săptămâni, ceea ce a determinat Statele Unite și aliații săi din NATO să avertizeze că o invazie ar putea fi iminentă.
Moscova neagă că plănuiește un atac, spunând că face doar exerciții militare, dar a emis cereri scrise ca NATO să renunțe la orice extindere ulterioară spre est, inclusiv în Ucraina. Membrii NATO au respins cererea.
Președintele american Joe Biden a vorbit duminică cu omologul său ucrainean Volodymyr Zelenskiy și a fost de acord să continue eforturile diplomatice pentru a încerca să rezolve criza, a declarat Casa Albă.
Canada îşi retrage militarii din Ucraina, în plin conflict cu Rusia. Motivul deciziei. Canada a decis „relocarea temporară” în Europa a unei părţi a personalului său militar staţionat în Ucraina.
Decizia vine din cauza situaţiei din regiune, a anunţat duminică Ministerul canadian al Apărării, notează AFP care a precizat, într-un comunicat, că această repoziţionare temporară a „elementelor” contingentului său afectat pregătirii armatei ucrainene „nu înseamnă încheierea misiunii” militarilor canadieni, ci permite Canadei „să-şi recentreze eforturile, asigurând în acelaşi timp siguranţa membrilor forţelor armate canadiene„.
Ottawa nu a oferit detalii despre numărul militarilor în cauză sau despre locul repoziţionării lor. Aproximativ 200 de militari canadieni sunt desfăşuraţi din 2015 în Ucraina în cadrul misiunii UNIFIER, vizând să contribuie la pregătirea forţelor ucrainene.
„Forţele armate canadiene rămân angajate faţă de poporul ucrainean şi misiunea lor de a spori capacităţile Forţelor de securitate ale Ucrainei„, a subliniat Ottawa.