Acasă Externe Orbit de furie pentru ”impertinența” vestului, Putin amenință din nou Europa: ”În special în ţările mai mici, trebuie să se gândească cu ce se joacă”

Orbit de furie pentru ”impertinența” vestului, Putin amenință din nou Europa: ”În special în ţările mai mici, trebuie să se gândească cu ce se joacă”

0
0
169

Orbit de furie pentru ”impertinența” vestului, Putin amenință din nou ”statele mici” din Europa: ”În special în ţările mai mici trebuie să se gândească cu ce se joacă”.

Vladimir Putin a ameninţat marţi Europa, spunând că membrii NATO se joacă cu focul atunci când propun ca Ucrainei să i se permită să folosească armele occidentale pentru a lovi în interiorul teritoriului Rusiei, ceea ce, a avertizat el, ar putea declanşa un conflict global în care ar putea fi folosite armele nucleare, relatează AFP şi Reuters.

Problema folosirii armelor occidentale pentru a lovi ținte de pe teritoriul rus este discutată intens. În timp ce Franța și Germania sunt de acord că Ucraina poate lovi obiective de unde sunt trase rachete asupra teritoriului său, Statele Unite nici nu încurajează și nici nu permit folosirea armamentului american pentru a lovit ținte din Rusia.
Ruşii au atacat noaptea trecută regiunile Doneţk şi Sumîi. Autorităţile spun că sunt morţi şi răniţi.

Bombele ghidate sau atacurile aeriene au vizat din nou ţinte civile.

Au început să vină armele şi muniţiile din Occident, dar ucrainenii sunt în continuare legaţi cu o mână la spate din cauza restricţiilor impuse de furnizorii acestora.

Franţa şi Germania au răspuns apelului făcut de secretarul general NATO şi sunt pe punctul de a da undă verde folosirii armelor în funcţie de nevoile de pe front.

Emmanuel Macron: ”Cum să le explicăm ucrainenilor că va trebui să protejăm aceste orașe și, practic, tot ceea ce vrem în jurul Harkovului acum, dacă le spunem că nu aveți dreptul să atingeți punctul de unde sunt trase rachetele. Le spunem ‘vă furnizăm arme, dar nu vă puteți apăra singuri’. Rămânem exact în același cadru. Credem că ar trebui să le permitem să neutralizeze țintele militare de unde sunt trase rachetele – și, în fond, obiectivele militare din care Ucraina este atacată.

Dar nu trebuie să le permitem să lovească alte ținte din Rusia. Evident, capacități civile sau alte ținte militare. Când Ucraina este atacată dinspre ținte identificate din Rusia, atunci cred că trebuie să le permitem să facă asta dacă vrem cu adevărat să ne atingem obiectivul. Și cred că pot spune că, din punct de vedere faptic, nu escaladăm făcând acest lucru, din moment ce Rusia este cea care se organizează în acest fel.”

”În Europa, în special în ţările mai mici, trebuie să se gândească cu ce se joacă. Trebuie să-şi amintească faptul că, foarte adesea, sunt state cu un teritoriu mic şi o populaţie foarte densă”, a declarat Vladimir Putin într-o discuţie purtată cu jurnaliştii în Uzbekistan. ”Acesta este un factor serios pe care trebuie să îl aibă în vedere înainte de a vorbi despre o lovitură în profunzime asupra teritoriului rusesc”, a punctat el, făcând aparent aluzie la ţările baltice.

Liderul de la Kremlin a reproşat aliaţilor Ucrainei că au ignorat avertismentele Moscovei cu privire la loviturile ucrainene pe teritoriul rusesc. El susţine că tocmi acest lucru a dus la deschiderea unui nou front, spre Harkov, pentru a crea ceea ce Rusia numeşte o ”zonă tampon”.

Ucraina vrea să poată folosi armele furnizate de Occident împotriva unor ţinte de pe teritoriul rusesc, dar această chestiune îi divizează pe susţinătorii Kievului. Italia şi Germania se tem de o escaladare, cu teama subiacentă că Vladimir Putin ar putea folosi arme nucleare, în timp ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că actualele restricţii „leagă mâinile la spate ucrainenilor”, pe fondul avansului Rusiei în estul Ucrainei.

La mai bine de doi ani de la declanşarea celui mai sângeros război terestru din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, Putin vorbeşte tot mai des despre riscul unui conflict global mult mai amplu, în timp ce Occidentul se gândeşte ce să facă în legătură cu avansarea trupelor ruseşti în Ucraina, notează Reuters.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat recent pentru The Economist că membrii alianţei ar trebui să permită Ucrainei să lovească ţinte de pe teritoriul Rusiei cu arme occidentale, un punct de vedere susţinut de unii membri NATO, dar nu şi de Statele Unite.

”Escaladarea constantă poate duce la consecinţe grave”, a declarat Putin reporterilor la Taşkent. „Dacă aceste consecinţe grave apar în Europa, cum se vor comporta Statele Unite, ţinând cont de paritatea noastră în domeniul armelor strategice? Este greu de spus – vor ei un conflict global?” – a întrebat retoric Putin.

Liderul de la Kremlin a arătat că loviturile ucrainene asupra Rusiei cu arme cu rază lungă de acţiune au nevoie de sprijin occidental – prin sateliţi, informaţii şi ajutor militar – deci Occidentul ar fi direct implicat.

El a mai spus, pe de altă parte, că trimiterea de trupe franceze în Ucraina ar fi un pas spre un conflict global.

Invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a declanşat cea mai gravă prăbuşire a relaţiilor Moscovei cu Occidentul din ultimii 60 de ani, iar criza escaladează în ceea ce diplomaţii spun că este cea mai periculoasă fază a sa de până acum. Invazia a provocat moartea a zeci de mii de civili ucraineni, a determinat milioane de oameni să fugă în străinătate şi a redus la ruine cartiere şi oraşe întregi.

Rusia, care controlează 18% din Ucraina, avansează şi a deschis un nou front în regiunea Harkov, declanşând o dezbatere în Occident cu privire la ceea ce mai poate face după ce a oferit Kievului sute de miliarde de dolari în ajutoare, arme şi informaţii.

Liderii occidentali şi Ucraina au minimalizat avertismentele Rusiei cu privire la riscul unui război mai amplu care să implice Rusia, cea mai mare putere nucleară din lume, şi NATO, cea mai puternică alianţă militară din lume, condusă de Statele Unite.

Ucraina spune că ar trebui să poată lovi în spatele liniilor ruseşti, inclusiv împotriva teritoriului suveran rusesc, pentru a riposta. Dar oficialii ruşi spun că răbdarea Moscovei se epuizează după repetatele atacuri ucrainene împotriva oraşelor ruseşti, a rafinăriilor de petrol şi, în ultimele zile, chiar împotriva unor elemente ale sistemului său de avertizare timpurie nucleară.

Polonia își dă acordul ca Ucraina să atace teritoriul Rusiei cu armele pe care i le furnizează. „Nu există restricţii”

Vice-ministrul polonez al apărării, Cezary Tomczyk, a confirmat miercuri că Ucraina este liberă să folosească cum doreşte împotriva teritoriului rus armele pe care i le oferă Polonia. Oficialul de la Varșovia le-a cerut celorlalte state care furnizează ajutor militar Kievului să procedeze la fel.

”Ucraina are dreptul să lupte şi să se apere cum consideră de cuviinţă”, a declarat oficialul polonez la o emisiune radiofonică, în plină controversă asupra posibilităţii folosirii de către Ucraina a armelor occidentale pentru atacuri în interiorul Rusiei.

”Nu există restricţii asupra folosirii armelor poloneze pe care le-am trimis” Ucrainei, a insistat vice-ministrul Cezary Tomczyk.

El a îndemnat ”ţările occidentale să ridice restricţiile” la acest capitol, deşi el a admis că aceasta este o chestiune ”complexă”, care poate crea ”diverse probleme”.

După ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut aliaţilor să autorizeze Ucraina să atace direct teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează ca ajutor militar, dezbaterea pe acest subiect agită Washingtonul şi capitalele europene. Cele mai reticente până în prezent, mai ales Roma şi Berlinul, avertizează asupra riscului escaladării conflictului din Ucraina, până la o ipotetică folosire a armei nucleare de către preşedintele rus Vladimir Putin.

De altfel, acesta din urmă a ameninţat marţi Europa cu „consecinţe grave” dacă ţările NATO vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca ţinte pe teritoriul rus.

”Aceşti reprezentanţi ai ţărilor NATO, în special din Europa, mai ales în ţările mici, ar trebui să fie conştienţi cu ce se joacă. Trebuie să-şi amintească faptul că sunt adesea state cu un teritoriu mic şi cu o populaţie foarte densă”, iar „acest factor este un lucru serios la care ar trebui să reflecteze înainte de a vorbi despre lansarea de atacuri în profunzimea teritoriului rus”, a atenţionat Putin, vorbind la o conferinţă de presă la finalul unei vizite în Uzbekistan.

De partea sa, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a apreciat că statele UE trebuie să găsească un echilibru între riscul de escaladare şi necesitatea ca Ucraina să se apere, apreciind totuşi că armata ucraineană ar trebui să poată lovi teritoriul rus cu arme occidentale.

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat marţi că ar trebui să i se permită Kievului să ”neutralizeze” bazele militare de unde Rusia lansează rachete asupra teritoriului ucrainean.

Totuşi, Statele Unite, principalul furnizor de ajutor militar al Ucrainei, au transmis prin purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, că Washingtonul nu recomandă Kievului să lanseze atacuri asupra teritoriului rus cu arme americane.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Kremlinul, ofticat de rezultatul alegerilor în Republica Moldova, reacționează: ”Maia Sandu trebuie să demonstreze că, „grupuri criminale„ i-au luat voturile”

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Kremlinul, ofticat de rezultatul ale…