Acasă Externe Neînfrântă pe câmpul de luptă, Ucraina „se predă” în fața hrăpărețului Trump, Zelenski, aproape de a semna acordul privind minereurile rare

Neînfrântă pe câmpul de luptă, Ucraina „se predă” în fața hrăpărețului Trump, Zelenski, aproape de a semna acordul privind minereurile rare

0
0
1,134

La exact 3 ani de la începerea războiului, neînfrântă pe câmpul de luptă, Ucraina „se predă” de voie de nevoie în fața hrăpărețului Trump, Zelenski, aproape de a semna acordul privind minereurile rare.

Neînfrântă pe câmpul de luptă, Ucraina se predă în faţa americanilor. Volodimir Zelenski va semna în câteva zile acordul prin care Statele Unite vor prelua jumătate din minereurile ţării. Înţelegerea vine după ce liderul de la Casa Albă l-a numit „dictator”, l-a insultat şi l-a ameninţat că rămâne fără ţară. Pentru Kiev, singurul sprijin garantat vine din Europa. Uniunea Europeană pregăteşte un pachet de 20 de miliarde de dolari.

În faţa jurnaliştilor adunaţi în Biroul Oval, Donald Trump a anunţat că va obţine ce îşi doreşte cel mai mut de la Ucraina.

Emisarul preşedintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, şi secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, au declarat că se aşteaptă ca săptămâna care vine să se semneze un acord privind accesul Statelor Unite la zăcămintele minerale ale Ucrainei, relatează Reuters.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ezitat „în privinţa angajamentului său faţă de acest lucru în urmă cu o săptămână”, a declarat Witkoff într-un interviu la CNN, referindu-se la respingerea de către liderul ucrainean a propunerii iniţiale a SUA. ”Preşedintele (Trump) i-a transmis mesajul. Nu mai are nicio ezitare”.

Zelenski a realizat „că am făcut atât de multe (pentru Ucraina) … şi cred că îl veţi vedea (acordul) semnat săptămâna viitoare”, a continuat Witkoff.

Zelenski a respins anterior pretenţiile SUA de a obţine 500 de miliarde de dolari din resursele minerale ale Ucrainei pentru a răsplăti Washingtonul pentru ajutorul din timpul războiului, afirmând că Statele Unite nu au furnizat nici pe departe această sumă.

”Acordul va fi semnat”, a declarat Bessent într-un interviu acordat duminică postului Fox News, adăugând că are «speranţa» că acest lucru se va întâmpla în cursul săptămânii viitoare.

Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean a declarat că următoarea rundă de negocieri cu Statele Unite cu privire la un acord va avea loc.

Trump a făcut presiuni pentru un acord care să pună capăt războiului din Ucraina şi a avut convorbiri separate cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu Zelenski.

Înalţii oficiali ai lui Trump s-au întâlnit recent cu omologii lor ruşi în Arabia Saudită în cadrul unor discuţii care nu au inclus Ucraina. De asemenea, Trump l-a numit miercuri pe Zelenski un dictator. Trump i-a îndemnat pe preşedinţii Rusiei şi Ucrainei să colaboreze pentru a pune capăt războiului, care a început când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Rusia anexase Crimeea în 2014.

Trump s-a confruntat cu critici pe plan intern şi internaţional în ultima săptămână după ce a declarat că Ucraina „nu ar fi trebuit să înceapă niciodată” războiul, înainte de a reveni asupra declaraţiei şi a spune că Rusia a invadat de fapt Ucraina.

”Războiul nu trebuia să aibă loc. A fost provocat. Nu înseamnă neapărat că a fost provocat de ruşi. Au existat tot felul de discuţii atunci despre aderarea Ucrainei la NATO. Asta nu trebuia să se întâmple. Practic, a devenit o ameninţare pentru ruşi”, a declarat Witkoff duminică.

”Specialişti” estimează că zăcămintele de litiu, grafit, uraniu şi alte materiale valorează chir mii de miliarde de dolari. Multe dintre ele sunt în regiunile ocupate de ruşi, dar guvernul american şi cel ucrainean au început deja redactarea înţelegerii.

„Acordul acesta poate întări relaţiile noastre, iar cheia este să stabilim detaliile care îl vor face eficient. Aştept cu nerăbdare rezultatul, unul care să fie drept”, a declarat Volodimir Zelenski.

Anunţul a venit după câteva zile în care Trump l-a numit pe Zelenski incompetent şi l-a acuzat că el a început războiul. Mai mult, Washingtonul a ameninţat că taie accesul la sateliţii Starlink ai lui Elon Musk, vitali pentru armata ucraineană. Pe lângă liderul de la Kiev, preşedintele american a criticat şi liderii europeni. „Nici ei nu au făcut nimic. Războiul continuă, nicio întâlnire cu Rusia, nimic. Ei nu au făcut nimic. Macron este unul dintre prietenii mei, m-am întâlnit cu premierul Starmer şi este un tip foarte drăguţ, dar nimeni nu a făcut nimic”, a declarat Trump.

Săptămâna viitoare, preşedintele francez şi premierul britanic merg la Washington pentru a tempera avântul relaţii SUA-Rusia. În paralel, europenii fac eforturi mari pentru a sprijini Ucraina.

UE anunță un pachet militar de 20 de miliarde de euro pentru Ucraina

Ca să compenseze lipsa de susţinere din America, Uniunea Europeană va anunţa un pachet militar pentru Ucraina în valoare de 20 de miliarde de dolari. Banii vor fi oferiţi sub formă de contribuţii personale din partea statelor şi nu de la bugetul UE, pentru ca Ungaria să nu se poată opune prin veto iniţiativei. Anuţul oficial ar putea veni luni, atunci când şefii instituţiilor europene, dar şi lideri din Spania, Norvegia, ţările baltice şi Canada vor fi prezenţi la Kiev pentru a marca trei ani de la declanşarea războiului.

În acest timp, Statele Unite continuă negocierile şi cu Rusia. Cele două tabere s-ar putea întâlni din nou luna aceasta, iar Moscova pare a fi gata de un prim compromis. Potrivit Reuters, Vladimir Putin este de acord ca cele 300 de miliarde de dolari sub forma unor active înghețate în Europa să fie folosite pentru reconstrucția Ucrainei. Singura condiţie este ca o parte dintre fonduri să fie alocată regiunilor aflate sub controlul său.

Președintele Statelor Unite, jepcarul Donald Trump, spune că are de gând să obțină ”pământuri rare, petrol, orice pot să le iau” de la Ucraina pentru ca SUA să-și recupereze ”cele 350 de miliarde de dolari” pe care le-a trimis Ucrainei sub formă de ajutor militar și umanitar în timpul războiului din Ucraina. Președintele american a mai spus, în mod fals, că banii trimiși Ucrainei de Uniunea Europeană au fost ”sub formă de împrumut” și că Europa ”își primește banii înapoi, noi nu primim nimic”. Liderul de la Casa Albă l-a insultat direct și pe predecesorul său, fostul președinte Joe Biden, pe care l-a numit ”prost și incompetent” pentru că a ajutat Ucraina în timpul invaziei.

Președintele SUA a făcut declarațiile în finalul Conferinței Conservatoare pentru Acțiune Politică (CPAC), o organizație de a activiștilor conservatori americani, la care participă, politicienii republicani.

”Oamenii sunt uciși, tineri ruși și ucraineni, la un nivel nemaivăzut. Am vorbit cu președintele Putin. Discut cu președintele Zelenski, am discutat cu președintele Putin. Încerc să obțin banii înapoi, pentru că Statele Unite au dat 350 miliarde de dolari pentru că am avut un președinte prost și incompetent.

E mai rău, Europa le-a dat bani sub formă de împrumut, în timp ce noi le-am dat gratis.

Vreau să ne dea ceva pentru toți banii pe care i-am dat și o să încerc să termin războiul și să termin cu toată moartea de-acolo. Le cer pământuri rare, petrol, orice pot să le iau.

Dar ne simțim atât de proști – afectează Europa… nici măcar nu ne afectează pe noi. De ce nu a cerut Biden pentru egalizare? Europa ar trebui să dea mai mulți bani ca noi. Ei au dat bani ca împrumut, noi nu luăm nimic înapoi. Nu e corect. Vom vedea, dar cred că suntem foarte aproape de un acord”, a spus Donald Trump, la CPAC.

Pe lângă declarațiile despre Ucraina, Trump a mai vorbit despre subiecte variate – i-a atacat pe democrați, inclusiv pe predecesorul său și pe fosta sa contracandidată din 2024, i-a lăudat pe președinții Argentinei și Poloniei, Milei și Duda, și pe premierul slovac, Fico, toți prezenți în sală, sau a vorbit despre ce a făcut administrația sa în prima lună de mandat. El și-a lăudat activitatea, numind-o de mai multe ori ”cea mai bună lună prezidențială din istorie” și susținând că l-a depășit ”și pe George Washington”.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

AfD, susținut MASIV de Elon Musk, pierde alegerile în Germania, Creștin-democrații CDU/CSU câștigă scrutinul, Friedrich Merz, posibil Cancelar

Facebook 294 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email AfD, susținut MASIV de Elon Musk, …