Acasă Externe Maia Sandu, despre cine ar putea sta în spatele provocărilor din Transnistria: ”Există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii transnistriene”

Maia Sandu, despre cine ar putea sta în spatele provocărilor din Transnistria: ”Există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii transnistriene”

0
0
396

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut declarații de presă, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Aceasta a menționat că situația din regiunea transnistreană este tensionată, iar analizele Chișinăului arată că ar exista neînțelegeri între forțele din interiorul regiunii, care sunt interesate de destabilizarea situației.

Consiliul Suprem de Securitate a constatat faptele de escaladare a situației din regiunea transnistreană și a venit cu mai multe recomandări către instituțiilor publice, anunță președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

”Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. Vă amintesc că pe durata a mai multor săptămâni, au fost mai multe alerte cu bombe în instituții de învățământ și medicale.

Au urma exploziile de ieri de la sediul așa-numitului MGB transnistrean, incidentul de pe aerodromul din Tiraspol și explozia de pe nodul radio-comunicații din Maiak”, a amintit Maia Sandu.

”Analizele noastre la această oră arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și crează riscuri pentru R. Moldova.

Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage R. Moldova în acțiuni care ar putea pune în pericol pacea în țară. Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean”, a mai spus președinta țării.

Maia Sandu a subliniat că aceste tensiuni au loc pe teritoriul necontrolat de guvernul de la Chișinău, dar acest teritoriu este al R. Moldova.

”E o situație complexă și tensionată. Noi suntem vigilenți, vom lua toate măsurile necesare pentru prevenirea unor escaladări. Trebuie să fim calmi, să ne informăm din surse sigure și să evităm distribuirea informațiilor false”, a mai spus Sandu.

”Pe durata a mai multor săptămâni au fost mai multe alerte cu bombe în școli și instituții medicale. Au urmat exploziile de ieri și azi. Autoritățile R.Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. Analizele noastre la această oră arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și crează riscuri pentru R.Moldova. Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage R.Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară. Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean”, a declarat Maia Sandu.

”Vom lua toate măsurile necesare pentru prevenirea unor escaladări pentru întărirea securității statului și protejarea cetățenilor noștri. Trebuie să fim calmi, să ne informăm din surse sigure și să evităm distribuirea informațiilor false”.

”Atenționăm pe cei care vor acționa în detrimentul stabilității în societate și siguranței cetățenilor. Instituțiile statului vor acționa prompt pentru a opri orice tentativă de acest gen. Aceste tensiuni se întâmplă pe teritoriul necontrolat de-facto de către autoritățile de la Chișinău. Dar acest teritoriu este al R.Moldova, iar acolo locuiesc cetățenii noștri”..

”Rămânem deschiși să continuăm dialogul pentru soluționarea conflictului din regiune într-un mod pașnic, negociat pe cale diplomatică”, a mai spus lidera de la Chișinău.

Ministerul de Externe de la Chişinău, consideră nefondate afirmaţiile unui oficial rus privind crearea unei ieşiri către Transnistria după preluarea controlului deplin în Donbas şi Ucraina de Sud, ambasadorul rus fiind convocat pentru a-i fi exprimată ″îngrijorarea profundă” faţă de aceste afirmaţii.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău califică declaraţiile despre o ieşire a Rusiei spre Transnistria drept “nefondate” şi în contradicţie cu poziţia Federaţiei Ruse de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele recunoscute la nivel internaţional.

”Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a luat act de declaraţiile reprezentantului Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse. În acest context, MAEIE a convocat ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova Oleg Vasneţov, căruia i-a fost exprimată îngrijorarea profundă faţă de afirmaţiile făcute de oficialul rus”, anunţă Ministerul de Externe de la Chişinău.

Învecinându-se cu Ucraina, Transnistria şi-a proclamat independenţa faţă de Republica Moldova după un scurt război civil care a urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice. Regiunea separatistă are propria monedă şi propriile forţe de securitate.

Acest teritoriu, care numără circa 500.000 de locuitori, este însă puternic dependent de Rusia, care îi furnizează gratuit gaz şi a desfăşurat acolo 1.500 de militari.

Transnistria nu este recunoscută ca stat independent de comunitatea internaţională, inclusiv de Moscova, care o consideră însă un cap de pod situat nu departe de frontierele Uniunii Europene.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…