Kremlinul în spume de nervi și gelozie. Dmitri Medvedev și Dmitri Peskov ameninţă Moldova: ”Nici nu există o astfel de ţară. Liderii locali au vândut-o României, devenind trădători ai propriei patrii”.
Dmitri Medvedev a comentat în stilul sulfuros caracteristic o declaraţie a premierului moldovean Dorin Recean, care joi seara a anunţat la TV8 că a fost întocmită o ”listă neagră” cu oficiali din Federaţia Rusă declaraţi indezirabili.
Fostul preşedinte rus, Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, face comentarii sarcastice la adresa Chişinăului, după ce premierul Dorin Recean a anunţat că mai mulţi oficiali ruşi, inclusiv Vladimir Putin, sunt persoane indezirabile în Republica Moldova, şi spune că Republica Moldova nici măcar nu mai există ca ţară, pentru că „a fost vândută” României.
Dmitri Medvedev a comentat în stilul sulfuros caracteristic o declaraţie a premierului moldovean Dorin Recean, care joi seara a anunţat la TV8 că a fost întocmită o ”listă neagră” cu oficiali din Federaţia Rusă declaraţi indezirabili pe teritoriul Republicii Moldova. Pe listă se regăseşte inclusiv preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, precum şi omul de afaceri cu legături strânse în mediul politic din Rusia şi Republica Moldova, Igor Ceaika.
În replică, Dmitri Medvedev a declarat că oficialii ruşi nu intenţionează ”deocamdată” să vină în Republica Moldova şi a spus că Moldova nu mai există ca ţară, pentru că a fost ”vândută” României de guvernarea prooccidentală, ocazie cu care a cerut oficialilor moldoveni să respecte ”suveranitatea Republicii Moldoveneşti Nistrene”, numele cu care este desemnată Transnistria.
”Fiinţa misterioasă pe nume Recean a anunţat că nici preşedintele Rusiei, nici feţele oficiale ruse nu vor putea intra în ţara lor – Moldova. În primul rând, nimeni nici nu intenţiona să plece acolo. Poate, cumva, mai târziu… În al doilea rând, nici nu există o astfel de ţară. Şefii locali au vândut-o României, devenind trădători ai propriei patrii”, a scris Medvedev. ”Şi nu are niciun sens să discuţi cu ei. Să se lămurească poporul cu ei. Şi să decidă, în sfârşit, cine sunt – moldoveni sau români”, a adăugat Medvedev.
În finalul mesajului, într-un post scriptum, Medvedev spune: ”Evident, cu menţiunea că toţi recenii” şi alde sandu, trebuie să respecte suveranitatea Republicii Moldoveneşti Nistrene”.
Declaraţiile lui Medvedev vin pe fondul unor relaţii tensionate între Chişinău şi Rusia şi în condiţiile în care duminică au loc în regiunea semiautonomă Găgăuzia, majoritar prorusă, alegeri pentru desemnarea liderului regional (başcanul). Acest context electoral a determinat autorităţile din Republica Moldova să interzică la 17 aprilie intrarea pe teritoriul ţării a liderului republicii ruse Tatarstan, un incident diplomatic ce s-a soldat ulterior cu gesturi în oglindă la Chişinău şi Moscova: ambasadorii au fost chemaţi la sediile ministerelor de externe respective şi au fost anunţaţi de expulzarea cîte unui membru al personalului lor diplomatic.
Și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat vineri că autorităţile de la Chişinău, în mod deliberat, iau decizii care duc spre pierderea suveranităţii ţării, o declaraţie ce vine după ce vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, a spus că Moldova nu mai există ca ţară întrucât liderii locali ”au vândut-o României”.
Dmitri Peskov, a fost întrebat vineri, dacă Kremlinul este de acord cu opinia exprimată de Dmitri Medvedev.
Conducerea Republicii Moldova şi-a distrus limba şi acum este angajată în reducerea propriei suveranităţi în favoarea României, a arătat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, citat de agenţia rusă TASS.
”Ei şi-au distrus deja limba, nu o mai numesc limba moldovenească. Vedem o tendinţă de absorbţie din partea României. Vedem acţiuni menite să le limiteze în mod deliberat propria suveranitate şi aşa mai departe”, a spus Peskov, arătând că este de acord cu vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.
Medvedev declarase că Republica Moldova nici nu mai există ca ţară, fiind ”vândută” României de guvernanţii locali.
”Deci, în acest sens, există într-adevăr procese destul de curioase care se desfăşoară acolo şi care nu se corelează cu starea de spirit din societate, pentru că, de asemenea, vedem cu toţii proteste, vedem un număr mare de disidenţi în ţara cu o astfel de politică„, a adăugat Dmitri Peskov.
Reacţiile de la Moscova intervin după ce premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a dezvăluit joi seara, într-un interviu acordat postului local TV8, că pe lista oficialilor ruşi cărora li s-a interzis intrarea în Moldova figurează şi şefului statului rus. Recean a refuzat să dea detalii despre lista indezirabililor, dar când a fost întrebat de un jurnalist dacă Putin ar putea vizita Republica Moldova, acesta a răspuns negativ.
În plus, Dmitri Peskov a acuzat conducerea Republicii Moldova că ”se îndreaptă rapid spre rusofobie”.
”Este evident că actuala conducere a Republicii Moldova se îndreaptă rapid în direcţia rusofobiei pe care o cunoaştem deja foarte bine. În acelaşi timp, dintr-un motiv oarecare, ei identifică dorinţa lor, aşa cum cred ei, de integrare europeană cu proliferarea rusofobiei. Ei cred că trebuie să fie un atribut absolut obligatoriu al integrării europene să urască Rusia şi orice manifestare pro-rusă”, a comentat Peskov.
”S-ar putea să existe regrete în această privinţă”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Peskov a insistat că această linie antirusescă a conducerii moldoveneşti nu se corelează cu starea de spirit din societate. „Există diferite stări de spirit acolo. Dar, cu toate acestea, desigur, este vorba de o ţară care acum încearcă rapid să devină neprietenoasă cu noi„, a conchis Peskov.