Cum se foloseşte Vladimir Putin de războiul din Israel. Implicată în propria invazie din Ucraina și în propriul genocid asupra populației civile, ipocrita Rusie, se vede ca un potențial ”broker” între Israel și Hamas, Putin face front comun cu Xi Jinping. Rusia susține că se ocupă de coordonarea politicilor publice din Orientul Mijlociu împreună cu China.
Rusia a a susținut că se ocupă de coordonarea politicilor publice din Orientul Mijlociu și Africa de Nord împreună cu China, un aliat din ce în ce mai apropiat al președintelui Vladimir Putin, transmite Reuters.
Astfel, Rusia a anunțat că ministrul adjunct de Externe, Mihail Bogdanov, a purtat discuții la Doha cu Zhai Jun, trimisul special al Chinei pentru Orientul Mijlociu, întâlnire în cadrul căreia cei doi au făcut schimb de opinii asupra conflictului dintre Israel și grupul palestinian Hamas care conduce Fâșia Gaza.
„S-a confirmat concentrarea constantă a Moscovei și a Beijingului privind coordonarea strânsă a eforturilor în interesul de soluționare politică a acestei crize, dar și altor crize din Orientul Mijlociu și regiunea Africii de Nord…„, se arată într-un comunicat al ministerului de Externe al Rusiei.
Rusia se vede ca un potențial broker între Israel și Hamas, care a declanșat criza actuală cu o un asalt-surpriză din 7 octombrie, în urma căruia au murit 1.400 de oameni. Israelul a răspuns cu numeroase bombardamente aeriene, despre care autoritățile din Gaza spun că le-au ucis peste 3.500 de palestinieni și a lăsat peste 12.000 de răniți.
Moscova a încercat să pună o parte din vina pentru criză pe umerii SUA, cel mai puternic aliat al Ucrainei, împotriva căreia Rusia a început o invazie totală anul trecut.
O rezoluție elaborată de Rusia Consiliului de Securitate al ONU, în care Moscova a cerut o încetare a focului în Gaza, dar și eliberarea ostaticilor, accesul umanitar și evacuarea civililor aflați în nevoie, nu a reușit să treacă luni. Textul comunicatului a condamnat violența împotriva civililor și toate actele terorismului, dar nu a evidențiat Hamas.
Când toți sunt atenți la Israel, Putin mută strategic în Marea Neagră. A instalat patrule permanente ale aviaţiei ruse, echipate cu rachete hipersonice.
Putin mută strategic în Marea Neagră. Când toți sunt atenți la Israel, preşedintele rus a instalat patrule permanente ale aviaţiei ruse. Acestea sunt echipate cu rachete hipersonice.
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri că aviaţia rusă va desfăşura acţiuni de patrulare permanentă cu avioane MiG-3. Ele sunt echipate cu rachete hipersonice Kinjal deasupra Mării Negre. Ceea ce va permite Moscovei să controleze de asemenea zona Mediteranei, informează agenţia EFE.
”Ceea ce anunţ acum nu este o ameninţare. La ordinul meu, Forţele Aerospaţiale încep să patruleze în mod permanent zona neutră a spaţiului aerian deasupra Mării Negre”, a declarat Putin la o conferinţă de presă la Beijing. Conferinţa a avut loc după o întrevedere cu omologul său chinez Xi Jinping. El a precizat că în aceste misiuni aviaţia rusă va folosi avioane de vânătoare MiG-31 ”echipate cu sisteme Kinjal”. Aceste rachete au o rază de acţiune de peste 1.000 de kilometri.
Preşedintele rus a adăugat că, desfăşurarea avioanelor supersonice MiG-31 în zona Mării Negre va permite de asemenea aviaţiei ruse să controleze zona Mediteranei. Care în prezent este scena unei escaladări în conflictul dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas. ”Am avertizat că aceasta nu este o ameninţare. Dar noi vom efectua un control vizual, un control cu ajutorul armamentului asupra a ceea ce se întâmplă în Marea Mediterană”, a explicat liderul de la Kremlin.
Kinjal este o rachetă folosită pentru atacarea ţintelor terestre şi despre care Rusia afirmă că este imposibil de doborât. Totuşi, Ucraina susţine că a reuşit să doboare astfel de rachete după ce a primit din partea SUA sisteme antiaeriene Patriot. Rusia susţine la rândul său că a distrus cu rachetele Kinjal cel puţin un sistem Patriot.
Anunţul lui Putin despre lansarea misiunilor aviaţiei ruse echipate cu rachete Kinjal deasupra Mării Negre survine la o zi după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că armata ucraineană a folosit în premieră rachete americane cu rază lungă de acţiune ATACMS. Acestea au lovit două aerodromuri ruseşti, dintre care unul se află pe coasta Mării Azov.
Un politician israelian a emis un avertisment către președintele rus Vladimir Putin, pe fondul războaielor în curs de desfășurare din Israel și Ucraina.
Amir Weitmann, șeful grupului libertarienilor din cadrul Partidului Likud din Israel, a apărut săptămâna aceasta la rețeaua de stat rusă RT News și a vorbit despre luptele dintre Israel și militanții Hamas, precum și despre războiul dintre Rusia și Ucraina.
În timp ce vorbea despre recentele revendicări legate de spitalul al-Ahli din orașul Gaza, Weitmann a criticat Rusia, spunând că „vom termina acest război, vom câștiga pentru că suntem mai puternici. După aceasta, Rusia va plăti prețul, credeți-mă, Rusia va plăti prețul”.
”Rusia susține dușmanii Israelului. Rusia susține naziștii care vor să comită genocid împotriva noastră și Rusia va plăti prețul”, a declarat Weitmann.
”Vom câștiga acest război. După aceea, nu vom uita ce faceți, nu vom uita, vom veni, ne vom asigura că Ucraina va câștiga. Ne vom asigura că veți plăti prețul pentru ceea ce ați făcut, voi ca Rusia”.
Cancelarul federal german Olaf Scholz, a denunţat joi cinismul lui Vladimir Putin, a cărui ţară duce un război sângeros împotriva Ucrainei, după îngrijorările exprimate de preşedintele rus cu privire la victimele civile din conflictul dintre Israel şi Hamas.
”Vreau să spun că sunt mai mult decât indignat atunci când aud că în prezent preşedintele rus atenţionează peste tot împotriva faptului că ar putea exista victime civile în conflicte armate”, a declarat cancelarul federal german într-un discurs în faţa deputaţilor din Bundestag, scrie Agerpres.
”Nu există nimic mai cinic decât asta”, a subliniat Scholz.
Preşedintele rus şi-a exprimat pe 10 octombrie ”îngrijorarea” în faţa omologului său turc Recep Tayyip Erdogan în legătură cu ”creşterea catastrofală” a numărului de victime civile în Israel şi în Fâşia Gaza, în războiul declanşat de atacurile organizaţiei islamiste Hamas împotriva statului israelian, pe 7 octombrie.