Gabriel Resources, dezamăgiți că nu au pus mâna pe niște miliarde moca, prima reacţie după ce a pierdut procesul cu România în dosarul Roşia Montană.
Gabriel Resources, prima reacţie după ce a pierdut procesul cu România în dosarul Roşia Montană. Canadienii ar putea contesta decizia.
Compania Gabriel Resources reacționează după ce Curtea de arbitraj comercial internaţional de la Washington a anunțat victoria României în procesul Roșia Montană. Canadienii critică decizia și iau în calcul inclusiv posibilitatea de a face contestaţie.
Canadienii de la Gabriel Resources îşi exprimă „dezacordul ferm” şi spun că decizia de vineri a tribunalului de arbitraj de la Washington, care a dat câştig de cauză României în dosarul Roşia Montană, este „în întregime incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz”, invocând în acest sens opinia separată exprimată de unul dintre arbitri.
Compania Gabriel Resources spune într-un comunicat că analizează decizia împreună cu consilierii săi juridici pentru a-şi evalua opţiunile, luând în calcul inclusiv posibilitatea de a contesta decizia prin intermediul procedurii de anulare prevăzute de Convenţia ICSID.
„Considerăm că decizia majorităţii este profund greşită. Aşa cum a recunoscut arbitrul disident, intervenţia politică susţinută a Guvernului României în drepturile contractuale ale Gabriel a împiedicat dezvoltarea unui proiect minier emblematic deţinut în parteneriat cu statul. Vom avea nevoie de timp pentru a ne evalua opţiunile, dar ne grăbim să înregistrăm aprecierile noastre sincere faţă de acţionarii noştri pentru sprijinul şi răbdarea lor de nezdruncinat pe parcursul acestui proces prelungit.
Dorim, de asemenea, să ne exprimăm recunoştinţa faţă de conducerea noastră serioasă şi harnică şi faţă de echipa de angajaţi, din România şi din străinătate, care şi-au dedicat o parte semnificativă a carierei lor pentru dezvoltarea proiectului, cu convingerea sinceră că acesta era în interesul ţării”, a transmis Anna El-Erian, preşedinte al Gabriel Resources.
Gabriel Resources: ”Vom studia în detaliu decizia Tribunalului înainte de a ne evalua următorii paşi.”
La rândul său, Dragoş Tănase, CEO al Gabriel Resources, şi-a expimat regretul că „România, economia şi cetăţenii săi au ratat oportunitatea de a beneficia de acest proiect minier. Vom studia în detaliu decizia Tribunalului înainte de a ne evalua următorii paşi”, a promis oficialul, într-un comunicat citat de Yahoo Finance.
Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) al Băncii Mondiale a emis vineri o decizie prin care a respins, cu o majoritate de doi la unu, cererile de arbitraj depuse de companie împotriva Guvernului României în legătură cu investiţiile sale în proiectul minier de aur şi argint de la Roşia Montană. În plus, Tribunalul a acordat României aproximativ 10 milioane de dolari SUA pentru onorariile şi cheltuielile juridice suportate în legătură cu apărarea sa în instanţa de arbitraj. Opinia disidentă la decizia de vineri a ICSID a fost exprimată de judecătorul Horacio A. Grigera Naón din Argentina.
Sentinţa este obligatorie pentru părţi.
Gabriel a iniţiat arbitrajul în faţa ICSID în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiţii Canada-România şi Regatul Unit-România, ca urmare a refuzului guvernului român de a acţiona în ceea ce priveşte autorizarea proiectului Roşia Montană.
România va recupera de la Gabriel Resources 1,4 milioane dolari cheltuieli de judecată.
Canadienii trebuie să ne achite cheltuielile de judecată în valoare de peste un milion de euro.
Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primeşte câştig de cauză la acuzaţiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).
Obligă reclamanţii să ramburseze pârâtului (…) 1.154.774,34 EUR, 30.284.053,32 RON şi 928,641.70 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc. (…)
Motivarea deciziei Curţii de arbitraj comercial internaţional de la Washington urmează să fie publicată în termen de 20 de zile.
Valoarea zăcămintelor de la Roşia Montană, estimată la 28 de miliarde de dolari.
Zăcămintele de la Roşia Montană sunt imense – 330 de tone de aur şi 1600 de tone de argint. În 2013, valoarea era estimată la peste 16 miliarde de dolari. Iar, în prezent, pentru că preţul aurului a crescut enorm, aproape se dublează – 28 de miliarde de dolari.
Iar pentru a fi protejată, în anul 2021, Roşia Montană a fost înscrisă în patrimoniul UNESCO.