Francezii au ieșit din nou în număr mare în mai multe orașe din Franța, ca să protesteze cu ură și indignare, împotriva președintelui Emmanuel Macron și a proiectului de lege prinvind reforma pensiilor. Este a 10 a zi de proteste pe teritoriul Franței.
Sunt din nou proteste violente în Franța. Este a zecea zi de greve, iar transportul în comun e dat peste cap. În unele orașe, mitingurile s-au transformat în lupte de stradă. În altele, protestatarii au ocupat șinele de tren și autostrăzile. Mișcarea de protest a închis muzeele și a afectat activitatea rafinăriilor și centralelor nucleare, a căror capacitate de producție a scăzut.
Protestatarii au blocat căile ferate și autostrăzile, iar la Paris au jefuit un magazin și au incendiat mai multe toberoane.
Potrivit estimărilor poliției, citate de ziarul Le Figaro, la ora 18 (ora Franței) erau în stradă peste jumătate de milion de persoane, răspândite în toate orașele. Prezența la manifestările de marți este mai slabă decât cele de la 23 martie (768.000) şi 7 martie (962.000), la aceeaşi oră, relatează Le Figaro.
La Paris au loc cele mai ample manifestări, cu 93.000 de oameni pe mai multe străzi din centrul capitalei, după cum a anunțat poliția. Până la finalul zilei sunt așteptați în stradă peste un milion de oameni în toată Franța.
În unele orașe, au avut loc unele ciocniri între manifestanți și polițiști. În orașul Nantes, o mașină a fost incendiată, în timp ce unii protestatari au tras focuri de artificii în poliție.
În orașul Rennes, protestatarii au blocat șoseaua de centură și au incendiat o mașină abandonată. La Paris și la Marsilia, protestatarii au blocat șinele de tren pentru o vreme.
Cele mai mari proteste au avut loc joia trecută, când 3,5 milioane de oameni au demonstrat în toată Franța și peste 400 de polițiști au fost răniți.
Președintele Emmanuel Macron le-a transmis atunci protestatarilor că nu are de gând să renunțe la reforma pensiilor și nu dă înapoi la presiunea străzii.
Marți, 28 martie 2023, au loc proteste violente în Franța: Peste 500.000 de manifestanți își strigă nemulțumirile față de Legea Pensiilor prin care se mărește vârsta de pensionare. Protestatarii au incendiat mașini și tomberoane, iar în alte zone au jefuit magazine. Unii dintre aceștia au fost bătuți de jandarmii francezi.
Protestatar: ”Încă mai sperăm că guvernul va ceda și va retrage această reformă, pentru că un lucru e sigur: noi nu ne vom opri. Laurent Berger, lider sindical: Cerem de aproape o lună ca sindicaliștii să fie primiți de președinte, dar ni s-a spus că nu putem discuta despre pensii. Sunt milioane de oameni care se opun acestei reforme a pensiilor și care protestează. Dacă vrem să evităm violențele, ceea ce propun sindicatele reprezintă un gest de împăcare.”
Olivier Veran, purtător de cuvânt al Guvernului: ”Președintele a spus că este pregătit să se întâlnească cu sindicatele odată ce Consiliul Constituțional își va anunța poziția cu privire la validitatea proiectului nostru. Protestatar: Ne dăm seama că guvernul nu a vrut de la bun început să negocieze. Din punctul meu de vedere nu e nimic de negociat, putem câștiga doar prin greve.”
Protestatarii francezi au blocat șinele de tren și autostrăzile și s-au bătut cu polițiștii în unele orașe. Sunt marșuri în toată țara, marți, împotriva președintelui Emmanuel Macron și a proiectului de reformare a legii pensiilor. ”Proiectul de lege a acționat ca un catalizator al furiei față de politicile lui Macron”, a declarat Fanny Charier, în vârstă de 31 de ani, care lucrează la Biroul Pole Employ, instituție pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.
La începutul zilei, guvernul a respins o nouă cerere a sindicatelor de suspendare și regândire a proiectului de lege a pensiilor, care majorează vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani. Refuzul a înfuriat sindicaliștii, care insistă că guvernul trebuie să găsească o cale de ieșire din criză. Executivul francez a spus că este mai mult decât dispus să discute cu sindicatele, dar pe alte subiecte, și a repetat că va rămâne ferm pe frontul pensiilor. ”Am propus o cale de ieșire… și este intolerabil că suntem din nou blocați”, a declarat șeful sindicatului CFDT, Laurent Berger, reporterilor, la începutul mitingului din Paris.
Macron, care a promis că va realiza reforma pensiilor în ambele campanii prezidențiale, spune că este nevoie de schimbare pentru a menține finanțele țării în echilibru. Sindicatele și partidele de opoziție spun că există și alte modalități de a face asta.
Milioane de oameni au demonstrat și s-au alăturat grevelor pentru a-și arăta opoziția față de proiectul de lege. Cu toate acestea, într-o mișcare care a adus o ușurare atât pentru parizieni, cât și pentru turiști, gunoierii din oraș au spus că își suspendă greva de câteva săptămâni, care a lăsat drumurile din jurul unor repere celebre presărate cu mormane de gunoi.
Aici, manifestanții au incendiat o mașină pe care ei înșiși o aduseseră pe șoseaua de centură, lângă Porte de Villejean. Pompierii au intervenit pentru stingerea focului, a relatat, pe Twitter, presa locală.
Ministrul de interne francez, Gerald Darmanin, a avertizat asupra „riscului serios” de noi violențe.
Pentru manifestațiile de marți, autoritățile au mobilizat 13 mii de polițiști, dintre care jumătate la Paris.
Începând cu orele prânzului, sindicaliștii urmează să se adune la protest în centrul capitalei franceze.
În alte orașe, la Nantes, Nisa, Aubervilliers, manifestanții au început deja să se grupeze și să blocheze drumurile.
Între timp, Parisul pare că se sufocă sub gunoaie, după trei săptămâni de grevă a lucrătorilor din salubritate.
🚨🇫🇷EN DIRECT – Les policiers chargent les manifestants et les journalistes à coups de matraque dans les rues de #Paris. (📹@xztim_) pic.twitter.com/QaNEc7xKUe
— AlertesInfos (@AlertesInfos) March 28, 2023
Les manifestants ont mis le feu à une voiture qu’ils avaient eux même amené sur la rocade de #Rennes à hauteur de la porte de Villejean. Les pompiers interviennent. #ReformeDesRetraites #greve28mars pic.twitter.com/qLXsbP2Ddc
— Ouest-France 35 (@ouestfrance35) March 28, 2023