Frankfurter Allgemaine Zeitung, dă cu arogantul Iohannis de afetul de tun: ”Un candidat care divizează NATO, nu are şanse, dar amână o decizie. Iohannis spera anul trecut să devină preşedinte al Comisiei Europene”.
Până acum, şeful guvernului olandez Mark Rutte era considerat favorit pentru postul de secretar general al NATO, dar acum candidează şi preşedintele României, Klaus Johannis. Nu are nicio şansă, dar candidatura amână o decizie, arată un articol publicat miercuri de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Candidatura preşedintelui României, Klaus Johannis, la funcţia de secretar general al NATO a fost întâmpinată cu încruntări în cercuri largi ale Alianţei. „Divizează Alianţa într-un moment în care nu ne putem permite acest lucru”, a declarat un diplomat pentru FAZ.
Iohannis şi-a anunţat, marţi seară, candidatura pentru acest post într-o conferinţă de presă convocată special la Bucureşti. „România este un pilon de stabilitate şi securitate în regiune şi a venit momentul să îşi asume o responsabilitate şi mai mare în cadrul conducerii euro-atlantice”, a anunţat şeful statului român şi pe platforma X. De asemenea, el a subliniat că România, ca ţară riverană Mării Negre şi aflată în imediata vecinătate a Ucrainei, are o înţelegere profundă a situaţiei de securitate din regiune, menţionează cotidianul german.
La Bruxelles se consideră că, după ce Statele Unite, Germania, Franţa şi Marea Britanie l-au susţinut deja, în urmă cu trei săptămâni, pe actualul premier olandez Mark Rutte, Johannis nu are „nicio şansă”. Românul îşi lansase candidatura în acelaşi timp pe plan intern, dar diplomaţii sperau că şi-o va retrage rapid. Două treimi din cele 32 de state membre şi-au semnalat sprijinul pentru Rutte. Johannis, în schimb, poate face curte ţărilor de pe flancul estic, care nu s-au angajat încă şi care doresc un candidat din rândurile lor, scrie cotidianul german într-un articol semnat de corespondenţii săi de la Bruxelles şi de la Viena, care se ocupă de UE, NATO şi ţările Benelux, respectiv de ţările din sud-estul Europei.
„O PERSOANĂ CARE DISPREŢUIEŞTE ROMÂNIA”
Rutte nu este nepopular doar în Bulgaria, ci şi în Ungaria şi Turcia, menţionează FAZ. Săptămâna trecută, guvernul ungar şi-a făcut publică opoziţia faţă de politicianul liberal olandez, care este cunoscută de ceva timp pe plan intern. „Bineînţeles că nu putem susţine alegerea în funcţia de secretar general al NATO a unui om care anterior a vrut să îngenuncheze Ungaria”, a declarat ministrul de externe Peter Szijjártó. Rutte declarase în iunie 2021, în disputa referitoare la legea din Ungaria destinată să „protejeze” tinerii de homosexualitate: „Obiectivul pe termen lung este de a îngenunchea Ungaria în această problemă”.
Nici în Bulgaria şi România, opoziţia Olandei la cererea celor două ţări de aderare la spaţiul Schengen nu a fost uitată. În Bulgaria, de exemplu, a fost considerat scandalos faptul că Olanda, dintre toate ţările, cu puternica sa mafie a drogurilor, a acuzat statul balcanic de lipsă de succes în lupta împotriva crimei organizate. Recent, fostul preşedinte român Traian Băsescu şi-a susţinut în mod ostentativ succesorul, spunând că este foarte important să-l împiedice pe Rutte să devină secretar general al Alianţei. Rutte este „o persoană care dispreţuieşte România” şi este îi este ostil, a spus Băsescu.
Starea de spirit este similară în Bulgaria şi Turcia, menţionează FAZ.
O CANDIDATURĂ CARE ÎNTÂRZIE O DECIZIE
Cotidianul german susţine, pe de altă parte, că la Bucureşti se ştie de cel puţin doi ani că Iohannis aspiră la o funcţie internaţională înaltă. Cel de-al doilea mandat de şef de stat al său expiră peste câteva luni. Conform Constituţiei României, nu are voie să candideze pentru un al treilea. Alegerile prezidenţiale vor avea loc în septembrie.
Potrivit unor informaţii, Iohannis a sperat anul trecut să devină preşedinte al Comisiei Europene, potrivit FAZ.
În NATO, Rutte este în continuare favorit pentru postul de secretar general, dar mutarea lui Iohannis nu îi face uşoară candidatura. Postul de secretar general al NATO va deveni vacant la 1 octombrie, când contractul lui Jens Stoltenberg se va încheia, după zece ani de mandat. Succesorul nu poate fi decis decât prin consens. Washingtonul face presiuni pentru o decizie înainte de alegerile europene din iunie şi înainte de reuniunea aniversară a alianţei, care va avea loc la Washington în iulie. Cu toate acestea, situaţia este acum atât de încurcată, încât acest lucru pare greu de imaginat, conchide Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Presa internaţională îl avertizează pe Klaus Iohannis: „Trebuie să-l înfrunte pe candidatul preferat de SUA la şefia NATO!”.
Anunțul făcut marți de președintele Klaus Iohannis referitor la intrarea sa în competiția pentru șefia NATO a fost rapid preluat în presa internațională. Știrea apare astfel în articolele unor agenții precum Reuters, France Presse, ori publicații ca Bloomberg sau Politico.
Anunţul lui Klaus Iohannis privind candidatura la şefia NATO a făcut înconjurul lumii. Preşedintele României susține că va consolida, întări și apăra NATO, iar sprijinul organizației pentru Ucraina va continua atât timp cât e nevoie, iar presa internaţională a notat intrarea în cursă a lui Klaus Iohannis cu avertismentele de rigoare şi platforma acestuia.
Iohannis a anunţat sprijină dezvoltarea rapidă a unei baze industriale de apărare în întreaga alianță și alocarea a 2% din PIB-ul statelor membre pentru cheltuielile de apărare. Iohannis a indicat și pericolul amenințărilor cibernetice, dar a subliniat și necesitatea de a consolida parteneriatul strategic dintre NATO-UE.
Presa internațională a notat intrarea în cursă a președintelui român.
”Iohannis a declarat că va concura pentru acest post (de Secretar General NATO, n.r.), susținând că statele est-europene au nevoie de o mai bună reprezentare în funcțiile de conducere euroatlantice”, menționează agenția Reuters.
Politico: ”Iohannis se confruntă cu provocarea dificilă de a-l depăși pe premierul demisionar al Olandei, susținut de SUA”
”Iohannis a declarat că NATO trebuie să ajute Ucraina în lupta existențială cu Rusia atât timp cât va fi nevoie. O victorie a Rusiei în Ucraina ar crește foarte mult riscurile de securitate pentru România, care se învecinează cu Ucraina de-a lungul Mării Negre”, remarcă Radio Free Europe.
”Președintele României, Klaus Iohannis, și-a anunțat, marți, candidatura pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg la șefia NATO, promițând o reînnoire a perspectivei într-un moment crucial pentru alianță”, relatează, la rândul său, Radio Vocea Americii.
”Iohannis ar fi primul șef al NATO dintr-o țară care a făcut parte din blocul sovietic, dar se confruntă cu provocarea dificilă de a-l depăși pe Mark Rutte”, remarcă Politico în ediția sa online.
Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania – cele mai puternice state din NATO – s-au pronunțat în sprijinul lui Rutte, prim-ministrul olandez demisionar.
Acesta este considerat drept un artizan al consensului, o calitate despre care susținătorii spun că ar putea fi pusă în valoare dacă Donald Trump, distant sau chiar ostil față de NATO, va recâștiga președinția SUA, subliniază Politico.
Decalogul lui Klaus Iohannis la NATO, publicat în Politico
Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat, marţi, 10 puncte referitoare la viziunea sa pentru viitorul NATO, într-un editorial de opinie publicat de Politico, nu la mult timp după ce şeful statului şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de secretar general al Alianţei Nord-Atlantice.
”Pentru a aborda seria largă de ameninţări şi provocări, NATO trebuie să fie echipată corespunzător. Scopul cheie al Alianţei este de a asigura apărarea colectivă a Aliaţilor prin îndeplinirea sarcinilor sale cheie de descurajare şi apărare, prevenire şi gestionare a situaţiilor, şi cooperare pentru securitate. Ca atare, prin dezvoltarea adaptării politice şi militare în desfăşurare, trebuie să facem NATO mai puternică”, scrie preşedintele, în articolul publicat marţi de Politico.
”Pentru a obţine acest lucru, înaintez un decalog pentru NATO”, mai precizează şeful statului român:
”1. Accelerarea îndeplinirii celor trei sarcini cheie antemenţionate ale NATO prin consolidarea capabilităţilor de descurajare şi apărare în linie cu deciziile luate la Madrid şi Vilnius, intensificarea cooperării prin construirea unei agende mai ambiţioase în acest domeniu şi dezvoltarea eforturilor privind gestionarea crizelor în vederea promovării stabilităţii şi securităţii în ”regiunile de interes strategic pentru alianţă.”
2. Continuarea sprijinirii Ucrainei atât timp cât e nevoie, precum şi susţinerea parcursului său gradual de a deveni o ţară membră a NATO şi UE.
3. Îmbunătăţirea interoperabilităţii forţelor NATO şi dezvoltarea rapidă a unei baze industriale de apărare în întreaga alianţă, cu încurajarea industriei de apărare din Europa.
4. Încurajarea atingerii pe cât de rapid este posibil a obiectivului de a investi 2% din PIB în apărare de către toate statele membre şi alocarea a 20% din cheltuieli pentru achiziţii de echipamente militare majore.
5. Creşterea rezilienţei NATO şi a ţărilor membre în faţa atacurilor hibride şi cibernetice pentru protejarea infrastructurii critice.
6. Consolidarea parteneriatelor transatlantice prin intensificarea consultărilor şi a coordonării cu toate organismele relevante ale NATO.
7. Consolidarea parteneriatului strategic NATO-UE.
8. Accelerarea transformării digitale şi a investiţiilor în inovaţie având în vedere dezvoltarea tehnologiilor perturbatoare precum inteligenţa artificială.
9. Acordarea unei importanţe şi mai mari rolului NATO ca forum pentru consultări, coordonare şi pregătire în domeniul controlului de arme, dezarmării şi non-proliferării.
10. Evaluarea continuă a metodelor de lucru ale Alianţei şi asigurarea unei reprezentări geografice echilibrate în deliberări şi pregătirea deciziilor”.
Iohannis a anunţat, într-o declaraţie de presă susţinută marţi la Cotroceni, că a hotărât să intre în competiţie pentru funcţia de secretar general al NATO şi a argumentat că decizia are la bază performanţa României, experienţa acumulată pe parcursul celor două mandate de preşedinte al României, înţelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, şi în special regiunea noastră, şi angajamentul său ferm faţă de valorile şi obiectivele fundamentale ale NATO.
Anunţul şefului statului vine la puţin timp după apariţia informaţiei potrivit căreia România a notificat aliaţii din NATO că intenţionează să-l propună pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar-general al Alianţei şi în contextul în care premierul olandez demisionar Mark Rutte beneficiază de o puternică susţinerea pentru a-i urma lui Jens Stoltenberg la şefia Alianţei Nord-Atlantice.