Estonia solicită Europei să urmeze exemplul SUA în interzicerea TikTok: ”Nu este un mijloc de informare în masă, ci o armă de influență”
Ministrul eston de Externe, Margus Tsakhna, a declarat că Europa ar trebui să ia în considerare interzicerea aplicației chineze TikTok, urmând exemplul Statelor Unite, relatează radiodifuzorul estonian ERR, citat de ”European Pravda”.
În ultimii ani, Europa a văzut TikTok folosit pentru a răspândi dezinformare, știri false și pentru a influența rezultatele alegerilor, a declarat Tsakhna.
”Cel mai frapant exemplu a avut loc cel mai recent în România, unde rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale au fost anulate după ce s-a stabilit că Rusia a intervenit în alegeri printr-o campanie online masivă”, a spus el.
Oficialul eston a subliniat că aplicații precum TikTok nu oferă informații echilibrate, ci diseminează efectiv informații tendențioase.
”TikTok nu este un mijloc de informare în masă, ci o armă de influență”, este sigur el.
Ministrul a menționat că TikTok colectează o mulțime de date despre utilizator, dar nu este clar cine are acces la aceste date.
”Deoarece TikTok este deținut de o companie chineză, există îngrijorări legitime că datele ar putea ajunge în mâinile autorităților chineze. Anuarul serviciilor de informații externe de anul trecut a afirmat, de asemenea, că TikTok colectează o cantitate mare de informații care ar putea fi utile pentru colectarea de informații, extorcare și atacuri cibernetice”, a subliniat ministrul de externe.
Prin urmare, el a menționat că o interdicție asupra TikTok ar trebui să fie luată în considerare și în Europa, având în vedere riscurile de securitate.
Sâmbătă, 18 ianuarie, aplicația TikTok a fost dezactivată în Statele Unite , cu mai puțin de două ore înainte de intrarea în vigoare a interdicției.
Președintele american Donald Trump a declarat că va amâna „probabil” interdicția TikTok cu 90 de zile după ce își va prelua mandatul la 20 ianuarie. El a menționat că nu a luat încă o decizie finală.
Trump însuși a fost mai favorabil TikTok și a declarat recent că nu vede niciun motiv să abandoneze platforma, lăudându-se cu cifrele sale de reach.
Mike Walz, candidatul său la funcția de consilier pentru securitate națională, a declarat că președintele ales „va găsi o modalitate ” de a menține TikTok disponibil în SUA.
Începând cu ora 00:00 a datei de 19 ianuarie, TikTok a fost interzis în SUA, tiktokerkii americani, în perfuzii, Trump încearcă reșaparea.
TikTok se confruntă cu interdicţia în Statele Unite, începând de duminică, dacă nu întrerupe legăturile cu ByteDance, şi a început deja să nu mai fie disponibilă pentru utilizatorii americani. Totuşi, preşedintele ales Donald Trump a declarat sâmbătă că este probabil să acorde platformei video un răgaz de 90 de zile, începând de luni. CNBC a relatat iniţial despre această ofertă.
TikTok se confruntă cu interdicţia în Statele Unite, începând de duminică, dacă nu întrerupe legăturile cu ByteDance, şi a început deja să nu mai fie disponibilă pentru utilizatorii americani. Totuşi, preşedintele ales Donald Trump a declarat sâmbătă că este probabil să acorde platformei video un răgaz de 90 de zile, începând de luni. CNBC a relatat iniţial despre această ofertă.
Perplexity AI consideră că oferta sa are şanse de succes deoarece propune o fuziune, nu o vânzare. Instrumentele de căutare dezvoltate de Perplexity permit utilizatorilor să obţină rapid răspunsuri la întrebări, oferind surse şi citări. Platforma este alimentată de modele lingvistice avansate, inclusiv cele dezvoltate de OpenAI şi Meta Platforms (Llama).
TikTok, care a atras aproape jumătate din populaţia SUA, susţinând afaceri mici şi modelând cultura online, a anunţat vineri că îşi va închide serviciile în SUA duminică, dacă administraţia preşedintelui Joe Biden nu oferă garanţii că companii precum Apple şi Google nu vor fi afectate de măsuri de interdicţie.
TikTok este nefuncţional în SUA. Mesajul afișat utilizatorilor: ”Suntem norocoşi că Trump va lucra cu noi la o soluţie”.
TikTok a devenit nefuncţional în SUA, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a unei noi legi de interzicere a platformei, informează BBC. Compania TikTok a anunţat că începând de astăzi nu va mai funcționa în Statele Unite. Salvarea ar putea veni din partea unui miliardar canadian, care a făcut o ofertă de ultimă oră pentru a cumpăra TikTok.
Un mesaj apărut pe aplicaţie pentru utilizatorii din SUA spunea că a fost promulgată o lege care interzice TikTok, ceea ce înseamnă că „nu puteţi folosi TikTok deocamdată”.
”Suntem norocoşi că preşedintele Trump a indicat că va lucra cu noi la o soluţie pentru a restabili TikTok după ce îşi va prelua mandatul”, se arată în mesaj.
Alte aplicaţii deţinute de ByteDance, inclusiv aplicaţia de editare video Capcut şi aplicaţia de lifestyle social Lemon8, erau, de asemenea, offline şi indisponibile în magazinele de aplicaţii din SUA.
Preşedintele ales Donald Trump a declarat anterior că ”cel mai probabil” va acorda TikTok o amânare de 90 de zile de la interdicţie, odată ce îşi va prelua luni funcţia.
Utilizatorii au raportat că aplicaţia a fost, de asemenea, eliminată din App Store-ul Google din SUA, iar TikTok.com nu afişa videoclipuri.
Reporter: Ceasul bate. Ați făcut o ofertă extraordinară, 20 de miliarde de dolari în numerar pentru TikTok. Au spus ei că vor să accepte oferta dvs?
Kevin O’Learly investitor canadian: Este o situație dificilă, pe care ați detaliat-o foarte bine. Motivul pentru va dispărea este că serverele americane, aceste companii, Oracle și altele, trebuie să respecte legea. Aşadar, la ora la 11:59 pe 19, îl vor închide sau vor fi amendați cu 5,000 de dolari pe utilizator la fiecare 12 ore. Asta înseamnă 1 .7 miliarde de dolari. Așa că nu vor face asta.
Ceea ce trebuie să se întâmple aici este ca firma să semneze scrisoarea de intenție a lui Frank McCord și Kevin O’Leary, singura care știu că este valabilă acum şi pe care compania o are. Trebuie să îi ceară președintelui Biden să ne dea o prelungire de 90 de zile, ceea ce îi este permis prin ordinul Congresului din original.
Platforma mai are puţin timp la dispoziţie să rupă legăturile cu societatea-mamă ByteDance, cu sediul în China, sau să își închidă operațiunile din Statele Unite, pentru a răspunde preocupărilor legate de amenințarea la adresa securității naționale. TikTok are aproximativ 170 de milioane de utilizatori interni și un venit estimat la 20 de miliarde de dolari în 2025.
De asemenea, decizia Curţii Supreme va afecta peste 5 milioane de firme americane, dintre care multe sumt întreprinderi mici şi mijlocii. Toţi caută soluţii şi se gândesc la alte opţiuni.
Între timp, o firmă de cosmetice s-a oferit să cumpere tot conţinutul TikTok care face referinţă la machiaj şi produse de îngrijire a pielii.
Preşedintele ales, Donald Trump, i-a cerut Curții Supreme să amâne punerea în aplicare a legii pentru a-i oferi posibilitatea de a acționa după ce se întoarce la Casa Albă.
Decizia de 20 de pagini a instanței, nesemnată, prevede că legea privind interzicerea sau vânzarea nu încalcă dreptul la liberă exprimare al milioanelor de utilizatori TikTok din Statele Unite și că Congresul a avut „motive întemeiate să acorde un tratament special TikTok”. Legea a fost adoptată în aprilie cu sprijin bipartizan și semnată de președintele Joe Biden ca răspuns la preocupările privind securitatea națională legate de potențiala influență a guvernului chinez asupra platformei.
Curtea Supremă a confirmat vineri o lege care interzice aplicaţia în SUA, cu excepţia cazului în care societatea-mamă ByteDance, cu sediul în China, vinde platforma până la 19 ianuarie, ceea ce nu a făcut.
Legea, adoptată în luna aprilie a anului trecut, prevedea ca ByteDance să vândă versiunea americană a platformei unei părţi neutre pentru a evita o interdicţie totală. TikTok a contestat legea, susţinând că aceasta încalcă protecţia libertăţii de exprimare pentru cei 170 de milioane de utilizatori ai săi din ţară.