Acasă Externe După Olanda, nici Suedia nu ne vrea în Schengen: ”Aderarea României nu ar fi în interesul nostru”

După Olanda, nici Suedia nu ne vrea în Schengen: ”Aderarea României nu ar fi în interesul nostru”

0
0
460

Olanda e posibil să obțină un aliat în opoziția față de acceptarea României în Spațiului Schengen. Este vorba de Suedia, unde Guvernul minoritar pare să aibă probleme în a obține sprijinul pentru extinderea Schengen.

Joi, la o ședință a Comisiei de Justiție, guvernul a înaintat o propunere pentru ca Suedia să-și dea acordul pentru aderarea României, Bulgariei și Croației. Însă și democrații, și social-democrații se opun, potrivit publicației suedeze Dagens Nyheter.

Suntem de părere că atunci când vine vorba de extinderea Schengen, trebuie să plecăm de la nevoile noastre de a controla intrările și ieșirile și să ne asigurăm că avem toate instrumentele necesare în lupta împotriva criminalității. Și asta nu este o chestiune mică ci, practic, ar însemna să eliminăm controalele la intrare și ieșire”, a declarat parlamentarul social-democrat Ardalan Shekarabi, purtător de cuvânt al Comisiei de politică juridică.

Shekarabi a vorbit la modul general de probleme cu imigranți din România și Bulgaria și a insistat că extinderea Schengen ”nu este în interesul Suediei în ceea ce privește securitatea internă”.

Și colegul său democrat din comisie Adam Martinen a acuzat românii că provoacă probleme în Suedia.

”În ceea ce privește Bulgaria și România, Suedia se confruntă în prezent cu mari probleme cu cetățenii din aceste țări, care abuzează de directiva de mobilitate existentă și sunt o provocare pentru ordinea publică în Suedia”, a spus și Martinen.

El amintește și de ”corupția extinsă și lipsa luptei împotriva crimei organizate” și e îngrijorat și că aderarea României ar muta frontiera externă a Schengen la granița cu Ucraina.

La ședința de joi a comisiei de justiție din Suedia, guvernul a înaintat o propunere ca Suedia să sprijine o cooperare extinsă Schengen. Potrivit propunerii, Suedia ar trebui să fie de acord cu aderarea Românei, Bulgariei și Croației, însă principalele grupuri politice nu sprijină o astfel de propunere.

Analistul Bogdan Chirieac susține că ar mai fi și alte țări care nu sunt de acord cu aderarea României și Bulgariei la Schengen. Chirieac subliniază că Bulgaria ar putea fi o piedică pentru aderarea României, pentru că cele două țări ar putea fi primite în Schengen doar împreună, așa cum s-a întâmplat și cu aderarea la Uniunea Europeană.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…