Polonia va opri temporar importurile de cereale ucrainene, dar tranzitul va fi permis în continuare, a anunțat ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, vineri.
Importurile de cereale ucrainene în Polonia vor fi oprite temporar, pentru a atenua impactul asupra prețurilor, dar tranzitul va fi încă permis, a anunțat vineri ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, transmite Agerpres.
Acesta a preluat funcția joi, după ce predecesorul său a demisionat, în urma protestelor fermierilor, cauzate de scăderea prețurilor produselor agricole.
„Am convenit să limităm și să oprim deocamdată exporturile către Polonia. Tranzitul va fi permis, dar va fi atent monitorizat în ambele țări, astfel încât cerealele din Ucraina să nu rămână în Polonia„, le-a spus jurnaliștilor Telus, după întâlnirea cu omologul său ucrainean.
Mari cantități de cereale ucrainene au pătruns pe piața statelor UE, atât prin deschiderea acesteia acceptată de blocul comunitar pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, cât și din cauza blocajelor logistice care au făcut ca transporturi de cereale ucrainene destinate inițial unor state terțe să rămână pe piețele țărilor central și est-europene.
Într-o scrisoare transmisă la sfârșitul lunii martie Comisiei Europene, premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ungaria au propus mai multe măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piață provocate de importurile de produse alimentare ucrainene, adăugând că, dacă acestea nu vor da rezultate, ar trebui reintroduse taxe și cote.
De la începutul sezonului iunie 2022-iulie 2023, Ucraina a exportat 37,2 milioane de tone de cereale, inclusiv 20,6 milioane de tone prin coridorul din Marea Neagră.
Telus a preluat funcția joi, în condițiile în care predecesorul său, Henryk Kowalczyk, a demisionat în contextul protestelor din Polonia.
Noul ministru polonez al agriculturii s-a întâlnit vineri cu omologul său ucrainean.
”Am convenit să limităm și să oprim pentru moment exporturile către Polonia. Tranzitul va fi permis, dar va fi monitorizat atent în ambele țări, astfel încât cerealele ucrainene să nu rămână în Polonia”, a declarat Robert Telus.
Polonia vrea ca Uniunea Europeană să utilizeze toate instrumentele avute la dispoziţie spre a limita cantitatea de cereale ucrainene care intră pe piaţa UE, a afirmat miercuri premierul Mateusz Morawiecki, pe fondul furiei în rândul fermierilor din cauza efectelor importurilor asupra preţurilor la cerealele poloneze, transmite Reuters. Furia în creştere în mediul rural din cauza afluxului de cereale din Ucraina dă mari bătăi de cap partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) în acest an electoral, mai ales că baza sa conservatoare de votanţi se află în special în zone rurale şi oraşe mici, transmite Agerpres.
„Cerem folosirea tuturor instrumentelor de reglementare – cote, tarife, care vor limita sau bloca importul de cereale ucrainene în Polonia„, a spus Morawiecki într-o conferinţă de presă. El a afirmat că a convenit împreună cu liderii câtorva state învecinate cu Ucraina să îi scrie preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a cere luarea de măsuri.
Ucraina, unul din cei mai mari exportatori mondiali de cereale, şi-a văzut porturile la Marea Neagră blocate după invazia rusă în urmă cu un an, fiind nevoită să găsească rute alternative de transport prin Polonia şi România, state membre ale UE. Însă blocajele logistice au făcut ca mari cantităţi de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, să rămână în ţări central-europene, lovind în preţurile şi vânzările agricultorilor locali.
Declaraţiile lui Morawiecki au survenit în timp ce ministrul agriculturii, Henryk Kowalczyk, s-a întâlnit cu reprezentanţi ai fermierilor, care au respins ca inadecvat ajutorul de până acum propus de guvern.
„Se cuvin bani pentru fiecare hectar de culturi de cereale, pierderile trebuie acoperite„, a declarat Michal Kolodziejczak, fondator al asociaţiei Agrounia, înaintea rundei de discuţii cu guvernul. „Este nevoie de cel puţin 6 miliarde de zloţi (1,39 miliarde de dolari) pentru a acoperi aceste pierderi„, a adăugat el. „Nu am de gând să plec de aici până când nu vor exista soluţii bune. Poliţia va trebuie să ne scoată afară„, a mai spus el.
Cifra invocată de Kolodziejczak este de zece ori mai mare decât programul de ajutor de 600 milioane de zloţi aprobat luni de Comisia Europeană, despre care guvernul polonez spune că va ajuta la compensarea pierderilor înregistrate de fermieri.
Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru a protesta faţă de intrarea în Polonia a cerealelor ucrainene de “slabă calitate” şi care le provoacă pierderi, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres. Manifestările vin în contextul în care statele UE au acceptat suspendarea timp de un an a taxelor vamale şi a cotelor maxime de import pentru cerealele ucrainene, țara fiind grav afectată de război.
Aceste grupuriau împiedicat de joi la prânz tranzitul camioanelor dinspre Ucraina la cel puţin trei puncte de frontieră şi au oprit operaţiunile de descărcare a cerealelor ucrainene în unele docuri.
Potrivit preşedintelui Camerei Agricole din oraşul polonez Lublin, numai la punctul de trecere a frontierei de la Dorohusk peste 300 de persoane protestează “pentru a atrage atenţia faţă de slaba calitate a cerealelor ucrainene” şi faţă de “lipsa controalelor de calitate” în cazul acestora, situaţie permisă de faptul că “produsele ucrainene sunt exportate conform unor reglementări diferite” de cele poloneze.
În declaraţii acordate presei, reprezentanţii agricultorilor polonezi se plâng că mărfurile venite din Ucraina “nu au densitatea şi nici calitatea” cerute producătorilor locali şi solicită efectuarea de controale la punctele de recepţie a cerealelor.
Un deputat al Partidului Agrar Polonez, Jaroslaw Rzepa, a avertizat săptămâna aceasta că aproximativ 2,5 milioane de tone de cereale poloneze sunt înmagazinate fără perspective de comercializare după ce pătrunderea liberă pe piaţă a cerealelor ucrainene a provocat prăbuşirea preţurilor.
După declanşarea războiului în Ucraina, statele UE au acceptat suspendarea timp de un an a taxelor vamale şi a cotelor maxime de import pentru cerealele ucrainene.
Ministrul polonez al agriculturii, Henryk Kowalczyk, a demisionat miercuri din funcţie, pe fondul furiei crescânde a fermierilor din cauza impactului importurilor de cereale ucrainene asupra preţurilor, informează Reuters.
Demisia a intervenit, chiar în ziua în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se află în prima sa vizită oficială la Varşovia de la începutul războiului.
Henryk Kowalczyk a declarat că a decis să renunţe la funcţie din cauza deciziei Comisiei Europene de a prelungi importurile fără taxe vamale pentru cerealele ucrainene până în iunie 2024. Fermierii polonezi ceruseră introducerea de tarife.
„Întrucât este clar că această cerere nu va fi satisfăcută de Comisia Europeană în acest moment, am decis să demisionez din funcţia de ministru al agriculturii„, a declarat Kowalczk.
Cantităţi mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns în statele din Europa Centrală, afectând preţurile şi vânzările fermierilor locali şi creând o problemă pentru naţionaliştii polonezi aflaţi la guvernare, Lege şi Justiţie (PiS), într-un an electoral.
Prim-miniştrii a cinci state, inclusiv din Polonia şi România, i-au scris vineri preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a cere măsuri privind importurile agricole ucrainene. Aceştia au declarat că ar putea fi necesară reintroducerea taxelor, dacă afluxul de cereale şi alte produse din Ucraina nu poate fi oprit prin alte mijloace.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a aflat miercuri în Polonia, prima sa vizită oficială în această ţară. El a fost primit la Palatul Prezidențial din Varșovia de omologul său polonez, Andrzej Duda.
Și fermierii români s-au plâns pe această temă:
Câteva mii de fermieri au protestat vineri în Capitală și alte aproximativ 20 de orașe, pentru a presa Guvernul să obțină de la Comisia Europeană despăgubiri consistente pentru pierderile suferite din cauza importurile ucrainene. De asemenea, manifestanții ieșiți în stradă cuutilaje agricole solicită reintroducerea taxelor vamale pentru cerealele ieftine din țara vecină aflată în război. În București, fermierii au protestat în fața reprezentanței Comisiei Europene, iar în estul țării, ei au protestat la vămile Siret și Isaccea, de la granița cu Ucraina.
Fermierii mai cer găsirea unor surse alternative de finanțare.
Agricultorii prezenți la mitingurile de vineri sunt nemulțumiți că autoritățile nu găsesc soluții la dezechilibrele grave provocate de afluxul imens de cereale din Ucraina, care este scutit de la plata taxelor vamale până în 2024.
Ei acuză că au rămas cu cerealele în silozuri, în fața concurenței imbatabile a grânelor ucrainene, și nu vor reuși să le vândă la prețuri care să le acopere cheltuielile, în contextul în care se apropie noua recoltă.
”Această formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă”, se precizează într-un comunicat comun al celor patru federaţii organizatoare ale protestului.
În timpul desfășurării protestelor, ministrul Agriculturii, Petre Daea, cel pe care fermierii îl consideră vinovat că executivul UE a repartizat României doar 10 milioane de euro din tranșa de 56 de milioane de euro compensații, (în timp ce Bulgaria a primit aproximativ 16 milioane), a declarat:
”Să se introducă măsuri de restricții la vamă, prin taxe vamale, să se creeze mecanisme de monitorizare ca să știm ce cantitate de cereale există în drum spre țările din vecinătatea conflictului armat (…). Dacă știm că avem un efect negativ, atunci să vină automat sprijin pentru țările afectate (…) Noi învârtim situația asta extrem de grea în jurul unei decizii pe care a luat-o Comisia și, ridicând taxele vamale, practic Ucraina a intrat pe piața unică a UE”.
Proteste ample au loc, de câteva săptămâni, în mai multe state UE afectate de cerealele ucrainene ce au invadat spațiul comunitar, iar în Polonia, ministrul Agricultorii a demisionat săptămâna aceasta, după ce a Comisia europeană a anuțat prelugirea scutirii de taxe.
În 2022, recolta de cereale a Ucrainei a scăzut dramatic, până la aproximativ 53 de milioane de tone, din cauza invaziei ruseşti, de la o cifră record de 86 de milioane de tone în 2021.
Într-o scrisoare transmisă la sfârşitul lunii martie Comisiei Europene, premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au propus mai multe măsuri pentru limitarea distorsiunilor pe piaţă provocate de importurile de produse alimentare ucrainene, adăugând că, dacă acestea nu vor da rezultate, ar trebui reintroduse taxe şi cote.