Acasă Externe După ce își făceau praf propriul Capitoliu și mureau oameni în 2021, VP-ul SUA, JD Vance ne face morală: ”Prietenia cu SUA se bazează pe valori comune”

După ce își făceau praf propriul Capitoliu și mureau oameni în 2021, VP-ul SUA, JD Vance ne face morală: ”Prietenia cu SUA se bazează pe valori comune”

0
0
52

După ce își făceau praf propriul Capitoliu și mureau oameni în 2021, Vicepreşedintele SUA JD Vance ne face morală: ”Prietenia cu SUA se bazează pe valori comune”.

Vicepreşedintele SUA JD Vance: ”Prietenia cu SUA se bazează pe valori comune. Nu ai valori comune dacă anulezi alegerile pentru că nu-ţi plac rezultatele. Şi asta s-a întâmplat în România.”

Vicepreşedintele american JD Vance a criticat joi din nou anularea alegerilor prezidenţiale în România într-un discurs rostit la Conferinţa Acţiunii Politice a Conservatorilor (CPAC), după ce o făcuse şi săptămâna trecută la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

”Ideea pe care încerc să le-o spun prietenilor noştri europeni – şi cred că sunt prietenii noştri, cred asta. Ştiu că preşedintele Trump crede. Această prietenie se bazează pe valori comune. Nu ai valori comune dacă încarcerezi oameni pentru că spun că ar trebui să ne închidem graniţa. Nu ai valori comune dacă anulezi alegerile pentru că nu-ţi plac rezultatele, şi asta s-a întâmplat în România. Nu ai valori comune dacă ţi-e atât de frică de propriii tăi oameni încât îi reduci la tăcere şi le închizi gura”, a declarat JD Vance, citat de The Hill. ”Deci, haideţi să avem valori comune”, a îndemnat el.

Vance a uimit mulţi lideri europeni cu discursul său de săptămâna trecută de la Conferinţa de Securitate de la München, în care a criticat ţările europene pentru poziţiile lor privind migraţia în masă şi libertatea de exprimare. Remarcile vicepreşedintelui nu au menţionat în mod special războiul în curs din Ucraina, o problemă majoră de securitate pentru Europa. În schimb, Vance i-a acuzat pe liderii europeni că utilizează legi menite să limiteze dezinformarea pentru a marginaliza vocile şi alegătorii populişti, explică The Hill.

Joi, la CPAC, vicepreşedintele Vance a fost ovaţionat în picioare pentru remarcile pe care le-a făcut săptămâna trecută la Conferinţa de Securitate de la München, când a produs consternare criticându-i pe europeni pentru ceea ce el a spus că ar fi limitarea libertăţii de exprimare şi a oponenţilor politici, ocazie cu care a dat exemplul anulării alegerilor din România.

”Dacă candidaţi cu teama propriilor votanţi, America nu poate face nimic pentru voi”, a spus Vance la Munchen. ”Puteţi crede că este greşit ca Rusia să cumpere reclame în social media pentru a vă influenţa alegerile. Noi cu siguranţă credem asta. O puteţi condamna chiar şi pe scena mondială. Dar dacă democraţia voastră poate fi distrusă cu câteva reclame digitale de 100.000 de dolari din partea unei ţări străine, atunci ea nu a fost foarte puternică la început”, a mai afirmat Vance referindu-se la România.

”Voi accepta o ovaţie în picioare pentru un discurs pe care l-am ţinut deja”, a glumit Vance, joi, în faţa mulţimii de participanţi care îl aplaudau. ”Mă bucur că v-a plăcut. Nu tuturor le-a plăcut”, a adăugat el, referindu-se la reacţiile din Europa.

Vance a fost întrebat de Mercedes Schlapp, membru senior al CPAC, despre comentariile sale făcute la Conferinţa de la Munchen, prima sa deplasare peste ocean în calitate de vicepreşedinte.

”Cea mai mare ameninţare în Europa, şi aş spune că a fost cea mai mare ameninţare în SUA până în urmă cu aproximativ 30 de zile, este că liderii din Occident au decis că ar trebui să accepte milioane şi milioane de imigranţi străini neverificaţi în ţara lor”, a declarat Vance în faţa participanţilor de la CPAC, înainte de a le explica despre ”valorile comune” pe care SUA vor să le împărtăşească cu ”prietenii” europeni.

Mandatul preşedintelui Donald Trump s-a încheiat pe 20 ianuarie. Mulţi experţi în drept constituţional cred că poate fi organizat un proces judiciar în Senat, în cadrul procedurii inculpării în vederea demiterii lansată de Camera Reprezentanţilor, chiar dacă un preşedinte şi-a încheiat mandatul, însă Constituţia SUA nu menţionează în mod specific acest lucru şi nicio instanţă judiciară nu a fost solicitată să se pronunţe asupra unui astfel de caz. Donald Trump este primul preşedinte american vizat de două proceduri în vederea destituirii şi primul preşedinte judecat în Senat după expirarea mandatului. Senatul va stabili prin majoritate de două-treimi dacă Donald Trump este sau nu vinovat. Sunt necesare voturile a 17 senatori republicani, alături de cele ale tuturor senatorilor democraţi, pentru eventuala condamnare a lui Donald Trump. Camera Reprezentanţilor l-a inculpat pe Donald Trump pentru „instigare la insurecţie”.

Potrivit articolului de inculpare, „Donald Trump s-a implicat în delicte majore şi minore prin instigarea la acte de violenţă împotriva instituţiilor de guvernare din Statele Unite”.

Preşedintele Donald Trump a fost acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit pe 6 ianuarie în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente asupra Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial.

„Preşedintele a periclitat în mod grav securitatea Statelor Unite şi a instituţiilor guvernamentale. A ameninţat integritatea sistemului democratic, a interferat asupra tranziţiei paşnice a puterii şi a pus în pericol o ramură coegală a sistemului de guvernare. Prin urmare, a trădat încrederea acordată în calitatea de preşedinte, afectând în mod evident poporul Statelor Unite. Prin acest comportament, Donald Trump a demonstrat că va rămâne o ameninţare pentru siguranţa naţională, pentru democraţie şi pentru Constituţie dacă i se va permite să rămână în funcţie; a acţionat într-o manieră incompatibilă în mod evident cu sistemul de autoguvernare şi cu statul de drept”, arată actul de inculpare, elaborat înainte de expirarea mandatului prezidenţial.

Donald Trump a afirmat că declaraţiile pe care le-a făcut înaintea violenţelor produse la Capitoliu au fost corecte. „Mi-a fost analizat discursul şi fiecare cuvânt din fiecare paragraf, fiecare propoziţie şi toată lumea crede că a fost total adecvat”, a declarat Donald Trump. Pe 6 ianuarie, înaintea violenţelor care au vizat Congresul, Donald Trump a rostit un discurs în faţa simpatizanţilor, în centrul Washingtonului.

„Vom merge la Capitoliu şi vom scanda în faţa bravilor noştri senatori şi congresmeni, iar spre unii probabil nu vom scanda prea mult. Pentru că ţara nu poate fi luată înapoi prin acţiuni slabe. Trebuie să arătăm putere şi să fim puternici. Trebuie să cerem Congresului să facă ceea ce trebuie şi să numere doar voturile electorilor reprezentaţi legal”, a afirmat Donald Trump în discursul din 6 ianuarie. Donald Trump nu a recunoscut victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial, denunţând presupuse fraude electorale. Violenţele produse pe 6 ianuarie la Capitoliu s-au soldat cu cinci morţi şi zeci de răniţi.


Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

După noile atacuri ale Vicepreședintelui SUA JD Vance asupra Europei, Macron acuză Rusia ”prădătoare” de ”manipularea alegerilor” din România

Facebook 194 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După noile atacuri ale Vicepreședi…