Acasă Externe După ce în 2016, Trump era ales sub spectrul ingerințelor rusești, vicepreședintele SUA, J.D. Vance, caută nod în papură ”Democrației” din România

După ce în 2016, Trump era ales sub spectrul ingerințelor rusești, vicepreședintele SUA, J.D. Vance, caută nod în papură ”Democrației” din România

0
0
129

După ce în 2016, Trump era ales sub spectrul ingerințelor rusești, vicepreședintele SUA, J.D. Vance, caută nod în papură ”Democrației” din România.

Vicepreședintele SUA, JD Vance: Alegerile din România au fost anulate pe baza unor suspiciuni șubrede ale unei agenții de informații

Vicepreședintele american JD Vance a afirmat vineri că decizia de anulare a alegerilor prezidențiale din România a fost luată „pe baza suspiciunilor șubrede (flimsy, în engleză n.r.) ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali”.

Acesta a contestat ideea că o democrație poate fi distrusă cu ajutorul publicității digitale dintr-o țară străină spunând că, dacă acest lucru este real, atunci democrația dumneavoastră „nu a fost foarte puternică de la început”.

“Amenințarea care mă îngrijorează cel mai mult față de Europa nu este Rusia, nu este China, nu este niciun alt actor extern; ceea ce mă îngrijorează este amenințarea din interior, retragerea Europei de la unele dintre cele mai fundamentale valori ale sale, valori împărtășite cu Statele Unite ale Americii”, a spus Vance, înainte de a critica, fără a-l numi, un fost comisar european – Thierry Breton – care „a apărut recent la televizor și părea încântat că guvernul român tocmai a anulat un întreg scrutin” și a sugerat că „același lucru s-ar putea întâmpla și în Germania”, potrivit The Guardian.

Astfel de declarații “sunt șocante pentru urechile americanilor”, a continuat el, declarând:

“De ani de zile, ni se spune că tot ceea ce finanțăm și sprijinim este în numele valorilor noastre democratice comune, totul, de la politica noastră față de Ucraina la cenzura digitală, este prezentat ca o apărare a democrației.

Dar când vedem instanțe europene care anulează alegeri și înalți funcționari care amenință să anuleze altele, ar trebui să ne întrebăm dacă ne menținem la un standard suficient de ridicat”.
Pentru a atenua lovitura, el a adăugat: „Spun noi înșine, pentru că eu cred în mod fundamental că suntem în aceeași echipă”.

Vance i-a criticat de asemenea pe organizatorii conferinței de la München pentru că au împiedicat partidele populiste să participe la eveniment, afirmând că „nu trebuie să fim de acord … dar este de datoria noastră să participăm cel puțin la dialog cu acestea”.

“Pentru mulți dintre noi, de cealaltă parte a Atlanticului, seamănă din ce în ce mai mult cu vechi interese înrădăcinate care se ascund în spatele unor cuvinte urâte din era sovietică, precum dezinformare, cărora pur și simplu nu le place ideea că cineva cu un punct de vedere alternativ ar putea exprima o opinie diferită sau, Doamne ferește, ar putea vota diferit sau, chiar mai rău, ar putea câștiga alegerile”.

Vance: Europenii „se tem de propriii votanți”

”Dacă alergați de frică de propriii votanți, America nu poate face nimic pentru voi și, de altfel, nici voi nu puteți face nimic pentru poporul american care m-a ales pe mine și l-a ales pe președintele Trump”, a acuzat el.

Vance a revenit la tema migrației, menționând identitatea suspectului în atacul de ieri de la Munchen, un solicitant de azil afgan în vârstă de 24 de ani: “De câte ori trebuie să suferim aceste eșecuri îngrozitoare înainte de a schimba cursul și de a duce civilizația noastră comună într-o nouă direcție?”.

Potrivit acestuia, oamenii „votează pentru lideri politici care promit să pună capăt migrației scăpate de sub control” iar închiderea vocilor acestora „este cel mai sigur mod de a distruge democrația”.

“Dacă democrația americană poate supraviețui 10 ani mustrărilor Gretei Thunberg, și voi puteți supraviețui câteva luni lui Elon Musk”, a continuat el, referindu-se la recomandarea miliardarului american în favoarea partidului german de extremă dreapta AfD.

“Dar la ceea ce democrația germană, ceea ce nicio democrație, americană, germană sau europeană, nu va supraviețui, este faptul de a spune milioanelor de alegători că gândurile și preocupările lor, aspirațiile lor, cererile lor de ajutor nu sunt valabile sau nu merită să fie luate în considerare”, a continuat el.

Guvernul german consideră inacceptabile criticile formulate de vicepreședintele american J.D. Vance cu privire la regresul democrației în Europa.

Criticile formulate vineri de vicepreşedintele SUA, J.D.Vance, la adresa Europei, pe care a acuzat-o că atacă politicienii antisistem prin cenzură mediatică şi îngrădirea libertăţii de exprimare sunt „inacceptabile”, a reacţionat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, potrivit AFP.

”Dacă am înţeles bine, el compară situaţia unor părţi ale Europei cu cea a regimurilor autoritare (…) Aceasta este inacceptabil”, a spus ministrul german.

Într-un discurs susţinut vineri după-amiază la Conferinţa de Securitate de la Munchen şi de asemenea într-un interviu acordat anterior publicaţiei Wall Street Journal (WSJ), vicepreşedintele SUA le-a cerut partidelor progresiste germane să nu mai stigmatizeze extrema dreaptă şi să coopereze cu aceasta, declaraţii considerate la Berlin o nouă ingerinţă în politica internă a Germaniei, ţară unde duminica viitoare au loc alegeri parlamentare anticipate.

Guvernul german condus de cancelarul social-democrat în exerciţiu Olaf Scholz avertizase deja Washingtonul asupra „unei imixtiuni”, după ce miliardarul Elon Musk, un colaborator foarte apropiat al noului preşedinte american Donald Trump, şi-a exprimat repetat sprijinul pentru partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), care este creditat în sondaje cu peste 30% din intenţiile de vot, pe locul doi după dreapta reprezentată de Uniunea Creştin-Democrată – Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU).

În interviul acordat WSJ, vicepreşedintele SUA a subliniat că preşedintele Donald Trump are impresia că liderilor europeni le este oarecum teamă de propriul lor popor şi a cerut Europei să ia măsuri ferme împotriva migranţilor ilegali, să accepte ascensiunea partidelor antisistem şi să îmbrăţişeze valorile conservatoare tradiţionale.

În discursul susţinut apoi la Conferinţa de Securitate de la Munchen el a reluat aceste teme, contrar aşteptărilor auditoriului, care spera să-l audă pe J.D.Vance vorbind despre iniţiativa preşedintelui Trump de negociere a încheierii războiului ruso-ucrainean, subiect la care însă vicepreşedintele american s-a referit doar în treacăt.

În schimb, el a estimat că, mai mult decât vreo ameninţare din partea Rusiei sau a Chinei, Europa este ameninţată „din interior”, de îngrădirea prin cenzură a libertăţii de exprimare şi de subminarea valorilor democratice. El a amintit astfel poziţia unui fost comisar european (Thierry Breton n.red), care a salutat decizia anulării alegerilor prezidenţiale din România, decizie despre care Vance a spus că a fost luată „pe baza unor suspiciuni şubrede ale unei agenţii de informaţii” şi în urma unor presiuni externe.

”Dacă democraţia voastră poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari plătiţi de o ţară străină pentru publicitate pe internet, atunci înseamnă că ea nu este foarte puternică”, a adăugat J.D. Vance, adresându-se „prietenilor europeni”.

Acum „la Washington, există un nou şerif în oraş” şi administraţia lui Donald Trump „va lupta” pentru a apăra libertatea de exprimare, a avertizat J.D. Vance în intervenţia sa. El a estimat că Europa are în faţă numeroase provocări, dar „niciuna nu este mai urgentă decât migraţia în masă” şi a cerut Uniunii Europene măsuri ferme contra acestui fenomen, mai ales după recentul atac comis la Munchen de un refugiat afgan.

Daniel Funeriu, după atacurile lui JD Vance: Avem hibele noastre, dar trebuia discutat bilateral, nu în piața publică

Daniel Funeriu a reacționat la declarațiile vicepreședintelui american J.D. Vance privind anularea alegerilor din România. Funeriu consideră că, deși unele aspecte sunt corecte, aceste discuții ar fi trebuit purtate bilateral, nu expuse pe scena internațională.

Funeriu consideră că, deși unele aspecte menționate de oficialul american sunt corecte, discuțiile ar fi trebuit purtate bilateral, nu pe scena internațională, a scris acesta pe Facebook.

Funeriu a subliniat că România este o democrație tânără, cu instituții slabe și politicieni corupți, dar consideră că este greșit ca țara să fie folosită drept exemplu negativ la Conferința de Securitate de la Munchen.

„1) Da, e corect să spui că Europa ar fi trebuit să facă mult mai multe eforturi pentru a-și pregăti apărarea. Nu, nu e în regulă să îți bagi vodcă rusească în vene chefuind, atât timp cât americanii te protejează de ruși.

2) Da, e corect să spui că o democrație care nu rezistă câtorva milioane de euro de reclamă plătită de ruși pe tiktok e o democrație slabă. România e, încă, o democrație tânără. Da, am spus-o de multe ori, România are un deficit democratic, instituții slabe și politicieni corupți.

3) Nu, nu sunt de acord ca România să fie dată ca exemplu negativ pe marea scenă a diplomației: Conferința de Securitate de la Munchen.

Da, avem hibele noastre, dar aș fi preferat ca aceste lucruri să fie discutate cu partenerul strategic în plan bilateral, nu în piața publică”, a declarat el.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

A doua rundă a reuniunii de urgență la Paris, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a fost primit de președintele Emmanuel Macron, la Palatul Élysée

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email A doua rundă a reuniunii de urgență la…