Acasă Externe După ce ”experții” climatici ne avertizau că Europa va îngheța, ONU vine să ne mai încălzească ”Lumea se apropie de o încălzire globală catastrofală”

După ce ”experții” climatici ne avertizau că Europa va îngheța, ONU vine să ne mai încălzească ”Lumea se apropie de o încălzire globală catastrofală”

0
0
288

Lumea se apropie rapid de o încălzire catastrofală, avertizează ONU. ”Specialiștii” spun că, obiectivele climatice internaționale nu vor fi atinse decât dacă se iau măsuri imediate și radicale. Avertismentul vine în condițiile în care temperaturile au crescut alarmant în țări din toată lumea. Și în România au fost doborâte recorduri de căldură.

Potrivit unui nou raport al ONU, este posibil ca lumea să depășească un prag periculos de temperatură în următorii 10 ani. Efectele poluării cauzate de încălzirea planetei sunt deja mai severe decât era de așteptat.

Schimbarea climatică este aici, este înfiorătoare și reprezintă doar începutul. Era încălzirii globale s-a încheiat, a venit era fierberii globale. Aerul este de nerespirat, căldura este de nesuportat, iar nivelul de profit din combustibili fosili și lipsa de acțiune este de neacceptat.”, spune Antonio Gueterres, secretar general ONU.

Veștile proaste nu se opresc aici. Dincolo de acest prag, spun oamenii de știință, dezastrele climatice vor deveni atât de extreme încât oamenii nu se vor mai putea adapta.

Potrivit raportului, prevenirea celor mai grave efecte ale crizei CLIMATICE va necesita schimbări radicale în fiecare sector al economiei.

Specialiștii spun că cea mai mare amenințare la adresa schimbărilor climatice este dependența de ardere a combustibililor fosili. Aceștia încă reprezintă mai mult de 80% din energia lumii și 75% din poluare.

Un nou studiu efectuat de către oamenii de știință de la Universitatea Copenhaga din Danemarca și publicat în prestigioasa revistă Nature pe 25 iulie 2023, a făcut o descoperire care îngrozește Europa. Experții au constatat că curentul meridional din Oceanul Atlantic s-a putea prăbuși ”în orice moment” din 2025 din cauza schimbărilor climatice, cufundând Europa într-un îngheț profund.

Curentul cunoscut sub denumirea Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC) s-ar putea opri pur și simplu ca urmare a încălzirii globale, declanșând o nouă eră glaciară pe Pământ.

Acest scenariu a fost prezentat și în filmul blockbuster de la Hollywood ”The Day After Tomorrow”. Atunci pelicula science-fiction a imaginat un scenariu apocaliptic, dar acum oamenii de știință spun că profeția teribilă ar putea deveni realitate.

Acest lucru se datorează faptului că noile cercetări avertizează că curentul Oceanului Atlantic care conduce Gulf Stream s-ar putea prăbuși ”oricând” din 2025 datorită schimbărilor climatice.

Curentul AMOC este forța motrice care aduce apa caldă din Golful Mexic până în Marea Britanie și este responsabil pentru iernile blânde din Europa de Vest. Dacă el s-ar prăbuși, însă, impactul ar fi devastator pentru Europa.

Europa ar fi cufundată într-un îngheț profund, în timp ce majoritatea țărilor din Africa, Caraibe și America de Sud, precum Columbia, Peru și Bolivia, ar experimenta temperaturi vertiginoase.

Oamenii de știință de la Universitatea din Copenhaga spun că un astfel de scenariu este ”cert de 95%” până la sfârșitul acestui secol dacă emisiile actuale de gaze cu efect de seră persistă în acest ritm.

Mai probabil este că, fără acțiuni semnificative pentru combaterea schimbărilor climatice, aceasta se va întâmpla în 2057, au adăugat experții, deși există șansa ca colapsul să vină chiar peste doi ani.

Curenții oceanici joacă un rol vital în clima actuală a Pământului, deoarece redistribuie căldura, frigul și precipitațiile între tropice și părțile cele mai nordice ale regiunii atlantice.

Prăbușirea AMOC poate avea consecințe foarte grave asupra climei Pământului, de exemplu, prin schimbarea modului în care căldura și precipitațiile sunt distribuite la nivel global”, a spus profesorul Peter Ditlevsen, de la Institutul Niels Bohr de la Universitatea din Copenhaga.

În timp ce o răcire a Europei poate părea mai puțin severă, pe măsură ce întregul glob devine mai încălzit și valuri de căldură apar mai frecvent, această oprire va contribui la o încălzire sporită a tropicelor, unde temperaturile în creștere au dat deja naștere unor condiții de viață dificile”.

El a adăugat: ”Rezultatul nostru subliniază importanța reducerii emisiilor globale de gaze cu efect de seră cât mai curând posibil”.

Cercetătorii au folosit date despre temperatura oceanului din ultimii 150 de ani și le-au combinat cu noi instrumente statistice inovatoare pentru a ajunge la concluzia lor. Predicția cercetătorilor danezi se bazează pe monitorizarea semnalelor de avertizare timpurie pe care le prezintă curenții oceanici pe măsură ce devin instabili.

Se crede că ultima oprire totală a AMOC a avut loc la sfârșitul ultimei ere glaciare cu aproximativ 12.000 de ani în urmă, unde temperaturile din vestul Europei au scăzut cu până la 10°C.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

Kremlinul, ofticat de rezultatul alegerilor în Republica Moldova, reacționează: ”Maia Sandu trebuie să demonstreze că, „grupuri criminale„ i-au luat voturile”

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Kremlinul, ofticat de rezultatul ale…