Preşedintele Donald Trump a cerut, marţi, ca finanţarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să fie oprită, iar OMS să răspundă pentru eşecul de a avertiza în mod corespunzător comunitatea internaţională cu privire la virusul Wuhan.
După ce Rusia şi SUA au impus blocaje la intrarea călătorilor din China, la sfârşitul lunii ianuarie, OMS a criticat măsura, cerând statelor să nu oprească fluxul de călători şi mărfuri din China.
Preşedintele Donald Trump a adus în discuţie incidentul, subliniind dezinformarea opiniei publice cu privire la gravitatea focarului.
„Atacul OMS asupra restricţiilor de călătorie a pus corectitudinea politică deasupra măsurilor de salvare a vieţii„, a precizat Trump.
Preşedintele american şi-a anunţat marţi decizia în cadrul unei conferinţe de presă.
”Cheltuim 500 de milioane de dolari pe an”, a declarat Trump, subliniind faptul că regimul comunist chinez cheltuie doar 30-40 de milioane USD anual pentru finanţarea OMS.
El a menţionat că OMS a jucat un rol în „gestionarea greşită şi muşamalizarea” răspândirii coronavirusului în întreaga lume.
„OMS a împins mai departe informaţiile greşite transmise de China cu privire la virus, spunând că nu este transmisibil şi că nu este nevoie de interdicţii de călătorie„, a precizat acesta.
Trump a acuzat agenţia de sănătate că se bazează prea mult pe China, în ciuda faptului că Statele Unite plătesc majoritatea finanţării.
”Încrederea OMS în datele publicate de China a provocat, probabil, de douăzeci de ori mai multe cazuri de îmbolnăvire la nivel mondial şi poate fi mult mai mult decât atât”, a spus el.
Preşedintele a menţionat că OMS nu a reuşit să investigheze informaţii credibile despre virus în momentul în care au existat indicii că regimul de la Beijing nu spune întregul adevăr despre focar. Trump a remarcat, de asemenea, că OMS nu a reuşit să obţină eşantioane de virus din China, lucru care ar fi permis oamenilor de ştiinţă din afara Chinei să studieze boala.
Între timp, a declarat Trump, China a continuat să răspândească informaţii false despre virus, în timp ce cercetătorii din domeniul medical care au criticat guvernul chinez au dispărut.
”Dacă OMS şi-ar fi făcut treaba pentru a-i determina pe experţii medicali în China să evalueze în mod obiectiv situaţia şi să critice lipsa de transparenţă a Chinei, focarul ar fi putut fi menţinut la sursă”, a spus el.
Preşedintele american a afirmat că a renunţat să mai ceară demisia directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, menţionând că a venit timpul pentru judecată.
Trump a spus că reprezentanţii OMS nu şi-au asumat niciodată greşelile sau eşecurile, determinându-l să dispună îngheţarea finanţării în aşteptarea unei analize.
”Dacă nu putem avea încredere, deoarece asta vom primi de la OMS, ţara noastră va fi obligată să găsească alte modalităţi de a lucra cu alte ţări pentru atingerea obiectivelor de sănătate publică”, a declarat Trump.