Donald Trump, după tentativa de asasinat, se vinde în viitor președinte: „Ar fi trebuit să fiu mort, agenţii m-au lovit atât de tare încât mi-au căzut pantofii”.
Donald Trump, după tentativa de asasinat: „Ar fi trebuit să fiu mort. Agenţii m-au lovit atât de tare încât mi-au căzut pantofii”.
Tentativa de asasinat la adresa lui Donald Trump. „Ar fi trebuit să fiu mort”, a estimat fostul preşedinte american Donald Trump, după ce a supravieţuit unei tentative de asasinat pe care el a descris-o drept „o experienţă foarte suprarealistă”, într-un interviu difuzat duminică de New York Post (NYP).
„Nu ar fi trebuit să fiu aici, ar fi trebuit să fiu mort”, a declarat Donald Trump în timpul unui interviu pentru NYP, acordat la bordul avionului său în zbor spre Milwaukee, pentru convenţia Partidului Republican, unde va fi confirmat drept candidat al partidului pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024.
A fost o „experienţă foarte suprarealistă”, a spus Trump cu privire la atacul care l-a vizat, având un bandaj alb la urechea dreaptă, potrivit NYP. „Doctorul de la spital a spus că nu a văzut niciodată așa ceva, a spus că este un miracol”, a mai declarat Trump.
Fostul preşedinte de 78 de ani şi din nou candidat la Casa Albă a fost rănit la ureche şi evacuat după mai multe focuri de armă care au făcut un mort şi doi răniţi grav printre spectatori, în timpul unui miting, sâmbătă, din orăşelul Butler, statul Pennsylvania.
Republicanul a afirmat că dacă el nu ar fi aplecat puţin capul spre dreapta pentru a privi o imagine proiectată spre public despre imigranţii ilegali, el ar fi fost mort, transmite cotidianul conservator.
„Din noroc sau datorită lui Dumnezeu, mulţi spun că datorită lui Dumnezeu, mai sunt încă aici”, a declarat Donald Trump.
El i-a felicitat pe agenţii Secret Service, poliţia de elită însărcinată cu protecţia înaltelor personalităţi politice, pentru că l-au ucis pe autorul atacului. „Ei l-au doborât cu un glonţ între ochi. Au făcut o treabă fantastică”, a spus Donald Trump. „Este suprarealist pentru noi toţi”, a adăugat el.
Donald Trump: „Agenții m-au lovit atât de tare încât mi-au căzut pantofii”.
De asemenea, el a lămurit misterul legat de pantofii lui. În timpul atacului, când era evacuat de agenţi, Trump este auzit spunând: „Staţi, vreau să-mi iau pantofii!”. „Agenții m-au lovit atât de tare încât mi-au căzut pantofii, iar pantofii îmi sunt strânși”, a explicat Trump zâmbind.
”L-au doborât cu o singură lovitură chiar între ochi”, a declarat fostul președinte.
”Au făcut o treabă fantastică”, a adăugat el. ”Este suprarealist pentru noi toți”.
Trump a vorbit și despre fotografia cu el ridicând pumnul, în timp ce striga ”Fight!” (”Luptați!” – n.r.), în timp ce agenții încercau să îl scoată de pe scenă și să îl urce într-un SUV blindat.
”O mulțime de oameni spun că este cea mai iconică fotografie pe care au văzut-o vreodată”, a spus Trump. „Au dreptate și eu nu am murit. De obicei, trebuie să mori pentru a avea o fotografie iconică”.
Medicul de la spitalul local unde a fost transportat după atentat i-a spus că nu a mai văzut pe nimeni să supraviețuiască după ce a fost lovit de un AR-15, și-a mai amintit Trump.
”Datorită norocului sau datorită lui Dumnezeu – mulți spun că datorită lui Dumnezeu – încă sunt aici”, a mai declarat Trump.
Fotografia cu Donald Trump ridicând pumnul spre mulţime în timp ce agenţii îl evacuau a făcut înconjurul lumii. „Mulţi spun că aceasta este fotografia cea mai emblematică pe care au văzut-o vreodată”, a subliniat el. „Ei au dreptate şi eu nu am murit. De obicei, trebuie să mori pentru a avea o fotografie emblematică”, a subliniat Trump. „Am vrut să continui să vorbesc, dar tocmai ce am fost împușcat”, aspus
După această tentativă de asasinat, Donald Tump şi-a rescris discursul pe care îl pregătise pentru convenţia republicană. El a declarat că „pregătise un discurs extrem de dur” la adresa „oribilei administraţii Biden”, dar că l-a abandonat pentru un discurs care, speră el, „va uni ţara”. „Însă eu nu ştiu dacă aceasta este posibil. Oamenii sunt foarte divizaţi”, a mai spus Donald Trump.
Atacatorul lui Donald Trump, găsit pe acoperiş de un poliţist local care, ameninţat, a dat înapoi. Thomas Matthew Crooks a deschis apoi focul spre scenă.
Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. Thomas Matthew Crooks, tânărul de 20 de ani, care a deschis focul duminică dimineaţă la un miting electoral dintr-un orăşel din Pennsylvania a fost găsit de un politişt pe acoperiş cu puțin timp înainte să deschidă focul şi a îndreptat arma spre el, dezvăluie AP, citând surse. FBI a stabilit că atacatorul a acţionat singur, fără afiliere ideologică şi investighează cazul ca terorism intern.
La mai bine de o zi după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump, motivul atacatorului rămâne un mister. Anchetatorii spun că a acționat singur iar preşedintele Joe Biden a ordonat o investigaţie independentă asupra atacului, soldat cu un mort şi doi răniţi grav la mitingul de campanie din Pennsylvania FBI a anunţat că investighează atacul ca un potențial act de terorism intern şi a precizat că nu a găsit deocamdată informații că atacatorul ar avea probleme psihice.
FBI l-a identificat pe tânărul care a deschis focul ca fiind Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania, un orăşel situat la aproximativ 80 de kilometri de locul atacului.
Era înarmat cu o pușcă model AR a tatălui său și s-a urcat pe un acoperiș din apropierea perimetrului unde se ţinea mitingul electoral. A fost văzut de mai mulţi participanți la miting care au sesizat poliţia, au declarat două surse din poliţie pentru The Associated Press.
Un poliţist local s-a urcat pe acoperiș și l-a descoperit pe Crooks, care a îndreptat arma spre el. Agentul s-a retras pe scară, moment în care Crooks a deschis focul spre Donald Trump, au spus sursele citate de AP. Imediat lunetiştii din Secret Service l-au împușcat, au spus sursele.
Între timp se înmulţesc întrebările legate de cum a reuşit atacatorul să se apropie atât de mult. Kevin Rojek a declarat că „este surprinzător” că Thomas Crooks a reușit să deschidă focul spre scenă înainte ca agenţii Secret Service să-l ucidă.
Atât în interiorul maşinii lui Crooks, cât și în casa lui, au fost găsite materiale folosite la fabricarea bombelor. FBI a descris dispozitivele ca fiind „rudimentare”.
Crooks nu era pe radarul FBI și a acţionat singur, a declarat duminică poliţia federală americană. Anchetatorii i-au cercetat conturile de pe rețelele de socializare, dar nu au găsit imediat mesaje sau postări de amenințare sau care să indice un motiv ideologic. Familia lui a cooperat cu poliţia, dar nu a răspuns la solicitările presei de a face comentarii.
Înclinațiile politice ale lui Crooks nu sunt nici ele clare. Documentele oficiale arată că era înregistrat ca alegător republican în Pennsylvania, dar rapoartele federale despre finanțarea electorală arată că a donat 15 dolari unui comitet de acţiune politică progresistă pe 20 ianuarie 2021, ziua în care Biden a depus jurământul.
De la atac, preşedintele Joe Biden a ţinut trei discursuri în care i-a îndemnat pe americani să aibă răbdare. „Vă rog, nu faceți presupuneri cu privire la motivele sau afilierile sale”, a spus el. „În America, nu există loc pentru acest tip de violență, pentru orice tip de violență. Vreodată. Punct. Fără nicio excepție”, a spus el. „Nu putem permite ca această violență să fie normalizată”, a cerut preşedintele.
Tentativa de asasinare a lui Donald Trump a generat o frenezie a mărfurilor online care prezintă o imagine a candidatului la preşedinţia SUA imediat după ce a fost împuşcat, însoţită de sloganuri precum „Bulletproof” („Antiglonţ”), „Legends Never Die” („Legendele nu mor niciodată”), „Grazed but not Dazed” („Atins, dar nu doborât”), „Shooting Makes Me Stronger” („Gonţul mă face mai puternic”), relatează Reuters.
Cu preţuri cuprinse între 9 şi 40 de dolari, tricourile inscripţionate cu imagini în care Trump îşi ridică pumnul strâns în aer în timp ce are dâre de sânge pe faţă au devenit virale.
La câteva ore după tentativa de asasinat asupra sa, companiile şi vânzătorii independenţi s-au grăbit să exploateze situaţia şi să creeze sloganuri şi mărfuri adaptate situaţiei – majoritatea înfăţişându-l pe candidatul republican la preşedinţie ca fiind sfidător – în ceea ce a devenit cea mai recentă dintr-o lungă serie de produse Trump.
„(Vânzările) mi-au depăşit aşteptările. Nu mă aşteptam ca Trump să aibă atât de mulţi fani”, a declarat Zhong Jiachi, 28 de ani, proprietarul Paxinico, un comerciant de îmbrăcăminte de pe Douyin, versiunea chineză a Tiktok, care în 24 de ore a vândut aproximativ 40 de tricouri cu imaginea lui Trump imediat după ce a fost împuşcat.
Li Jinwei, în vârstă de 25 de ani, care vinde bunuri pe platforma Taobao a Alibaba, a declarat presei din Hong Kong că are nevoie de doar jumătate de minut pentru a produce un tricou cu Trump la fabrica sa din China. „Am pus tricourile pe Taobao imediat ce am văzut ştirile despre împuşcături, deşi nici măcar nu le imprimasem, şi în trei ore am avut peste 2 000 de comenzi atât din China, cât şi din Statele Unite”, a spus ea.
Privirea lui Trump fixând camera, care apare în multe dintre produsele anterioare ce îl înfăţişează, este un ecou al posturii sale caracteristice din „The Apprentice”, reality show-ul de televiziune în care a jucat timp de mai mulţi ani şi care l-au făcut celebru. În 2023, imaginea cu Trump în postura de infractor fotografiat la poliţie (mugshot) a fost transformată rapid în tricouri, pahare, căni, postere şi chiar păpuşi bobblehead deopotrivă de către susţinător şi inamici.
Sâmbătă, susţinătorii şi militanţii au fost cuceriţi rapid de imaginea lui Trump făcută imediat după ce un tânăr de 20 de ani a tras asupra sa de pe un acoperiş, iar el era scos de pe podium de agenţii Secret Service având dâre de sânge pe faţă, dar pumnul ridicat în semn de sfidare. Fostul preşedinte american ţinea un miting de campanie în Butler, Pennsylvania – un stat-cheie în alegerile din 5 noiembrie – când a fost luat la ţintă. Din fericire, glonţul i-a atins doar uşor urechea dreaptă.