Acasă Externe Dictator la dictator trage, dictatorul de la Kremlin caută aliați pe măsură, Coreea de Nord și Rusia au convenit să își ofere reciproc asistență militară

Dictator la dictator trage, dictatorul de la Kremlin caută aliați pe măsură, Coreea de Nord și Rusia au convenit să își ofere reciproc asistență militară

0
0
104

Preşedintele Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia şi Coreea de Nord luptă „împreună” împotriva „hegemoniei” americane, la scurt timp după ce cele două ţări au încheiat o alianţă prin care îşi asigură asistenţă reciprocă în caz de agresiune.

Se separă apele în lume: Rusia e de azi oficial în alianță militară cu Coreea de Nord. Teoretic, în cazul unui conflict cu NATO, Kim intervine.

În urma unei întâlniri cu președintele nord-coreean, Kim Jong-un, care s-a desfășurat în cadrul vizitei pe care o întreprinde la Phenian, șeful statului rus, Vladimir Putin, a declarat, pe 19.06.2024, că între părți a fost încheiat “un acord de parteneriat strategic cuprinzător”, în care este prevăzută acordarea de asistență reciprocă în cazul unei agresiuni externe.

Potrivit experților militari ruși, prin semnarea tratatului, între Federația Rusă și Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) a fost creată, de fapt, o „alianță militară defensivă”, iar cele două țări vor fi obligate să vină una în ajutorul celeilalte în cazul unui atac străin.

Astfel, scrie presa rusă, în cazul unui atac al NATO asupra Federației Ruse, RPDC va oferi Moscovei asistență militară. De asemenea, partea rusă va sprijini RPDC în cazul unui atac din partea Coreei de Sud și Statelor Unite.

“Acordul de parteneriat strategic cuprinzător semnat astăzi prevede, între altele, acordarea de asistență reciprocă în cazul agresiunii împotriva uneia dintre părțile semnatare”, a menționat Vladimir Putin, citat de agenția de presă Interfax.

În plus, după cum a precizat șeful statului rus, Federația Rusă nu exclude dezvoltarea cooperării tehnico-militare cu RPDC, în cadrul acordului încheiat între părți.

La rândul său, liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că tratatul semnat cu preşedintele rus va garanta „pace şi stabilitate” în regiune, unde tensiunile sunt mari între Phenian, pe de o parte, şi Seul şi Tokyo, aliaţi ai Washingtonului, de cealalaltă parte.

Cu câteva ore mai devreme, cei doi lideri au pecetluit un tratat de „parteneriat strategic”, iar preşedintele Vladimir Putin a intenţionat în mod clar, ca, prin aceasta, să formeze o alianţă împotriva Statelor Unite.

„Astăzi luptăm împreună împotriva practicilor hegemonice şi neocolonialiste ale Statelor Unite şi ale sateliţilor lor”, a afirmat preşedintele Vladimir Putin, potrivit presei ruse, în cadrul unei gale organizate în onoarea sa cu ocazia vizitei la Phenian.

„Nu există nicio îndoială că tratatul de parteneriat strategic cuprinzător (…) va garanta în mod fiabil alianţa dintre Coreea de Nord şi Rusia timp de un secol şi că va contribui pe deplin la menţinerea păcii şi a stabilităţii în regiune”, a declarat, la rândul său, liderul nord-coreean.

Şeful statului rus i-a mulţumit, de asemenea, liderului Kim Jong Un pentru sprijinul său neclintit cu privire la Ucraina.”Suntem recunoscători conducerii şi poporului Republicii Populare Democrate Coreea pentru poziţia lor echilibrată cu privire la situaţia din Ucraina”, a spus preşedintele rus.

Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au plimbat miercuri cu o limuzină Aurus, conducând pe rând mașina construită în Rusia.

Exercițiul de PR atent pus în scenă a fost o oportunitate de a arăta relația strânsă dintre cei doi, în timp ce Putin a efectuat prima sa vizită la Phenian în ultimii 24 de ani.

Acțiunea a avut loc după ce cei doi lideri au semnat un acord care includea o promisiune de apărare reciprocă, una dintre cele mai importante acțiuni ale Rusiei în Asia-Pacific din ultimii ani și despre care Kim a spus că echivalează cu o „alianță”.

O înregistrare video difuzată de televiziunea de stat rusă l-a arătat pe Putin la volanul mașinii Aurus, modelul mașinii sale prezidențiale oficiale de acasă. Kim a fost văzut zâmbind pe scaunul pasagerului în timp ce se plimbau cu mașina printr-un parc, cei doi bărbați făcând apoi schimb de locuri.

Unul dintre asistenții lui Putin a declarat că liderul rus i-a făcut cadou lui Kim un Aurus.Ar fi a doua sa limuzină fabricată în Rusia.

Presa de stat nord-coreeană a relatat în martie că Kim a făcut prima sa plimbare cu un Aurus, după ce Putin i-a oferit una dintre mașini în februarie.

Ministerul sud-coreean al Unificării a declarat că a apreciat că dicatatorul s-a bucurat că a primit limuzina Aurus. Se spune că Kim are o colecție mare de mașini de lux, inclusiv modele Maybach, Mercedes-Benz și Rolls Royce, care au fost introduse în țară prin contrabandă, încălcând sancțiunile ONU la care este supusă țara sa.

Dar vizita lui Putin în statul autoritar din această săptămână marchează o schimbare sinistră a strategiei Kremlinului, consideră Mark Galeotti, expert în istoria modernă, politica și securitatea Rusiei, într-un articol pentru Daily Mail. Așadar, ce anume își doresc cu adevărat Putin și Kim unul de la celălalt și cum afectează aceasta pacea noastră tot mai fragilă?

În urmă cu un deceniu, Rusia era membră a Grupului G8 (acum G7) a celor mai puternice națiuni. Putin avea un loc la masa greilor lumii.

El a curtat alianțele occidentale, permițând avioanelor militare americane să utilizeze spațiul aerian rusesc și chiar sugerând odată că Rusia ar putea fi deschisă la aderarea la NATO.

Dar toate acestea s-au schimbat acum. În momentul în care mașinăria de război a lui Putin a intrat în Ucraina la 24 februarie 2022, acesta știa foarte bine că vechile alianțe au fost spulberate.

În ultimii doi ani, Rusia a fost izolată într-o măsură nemaiîntâlnită din cele mai întunecate zile ale Războiului Rece.

Putin are nevoie de noi prieteni.

În epoca post-sovietică, Rusia a încercat să mențină Coreea de Nord la distanță: prietenoasă, dar niciodată prea familiară.

Acum, însă, Putin încearcă să construiască o axă de state paria anti-occidentale din întreaga lume. Rusia are o nevoie disperată de muniții pentru a continua conflictul său barbar din Ucraina.

Într-adevăr, se pare că Coreea de Nord a aprobat recent livrarea a încă cinci milioane de proiectile de artilerie pentru mașina de război rusă, ridicând numărul total de proiectile furnizate la aproximativ zece milioane.

Pe termen scurt, pentru ucraineni, acest lucru înseamnă că barajul necruțător va continua. Premonițiile privind discuțiile de pace sunt premature, după părerea analistului.

În schimb, Rusia furnizează Coreei de Nord milioane de barili de petrol. Din cauza sancțiunilor impuse de Occident, Rusia are nevoie de o piață pentru rezervele sale vaste de aur negru – iar Kim este un cumpărător pregătit.

Dar nu este vorba doar de petrol. Coreea de Nord are nevoie, de asemenea, de alimente pentru a-și hrăni populația înfometată.

În afara marilor orașe, milioane de nord-coreeni trăiesc într-o sărăcie alimentară cruntă, iar Kim, liderul obez, știe că o armată trebuie hrănită.

Dacă Coreea de Nord se pregătește de război – într-adevăr, din punct de vedere tehnic, rămâne într-o stare de conflict împotriva vecinului său sudic – trebuie mai întâi să-și hrănească oamenii.

Rusia va avea o recoltă relativ slabă în acest an din cauza vremii nefavorabile și a lipsei de forță de muncă.

Dar asta nu l-a împiedicat pe Putin să trimită cereale în Coreea de Nord. Întrebarea este până unde va merge această nouă prietenie?

SUA este deosebit de îngrijorată de faptul că Rusia va începe să împărtășească tehnologia rachetelor nucleare cu Coreea de Nord.

În 2003, fostul lider Kim Jong Il – cunoscut sub numele de Generalul – s-a retras din Tratatul global de neproliferare nucleară.

De atunci, fiul său belicos și-a extins rapid arsenalul nuclear.

Se crede că statul deține acum un stoc de aproximativ 40 până la 50 de focoase nucleare, împreună cu materiile prime necesare pentru a dubla acest tezaur apocaliptic.

Cu toate acestea, ceea ce îi lipsește este tehnologia balistică cu rază lungă de acțiune necesară pentru lansarea și transportul acestor focoase.

În septembrie anul trecut, Putin l-a primit pe Kim la cosmodromul Vostocinîi al Rusiei, în estul îndepărtat al țării.

Acesta este de obicei folosit pentru a lansa sateliți, dar tehnologia necesară pentru a face acest lucru este foarte asemănătoare cu cea necesară pentru lansarea rachetelor balistice intercontinentale echipate cu focoase nucleare.

La acea vreme, Putin le-a spus reporterilor: „Liderul RPDC (Republica Populară Democrată Coreea) arată un mare interes pentru ingineria rachetelor”.

Un punct mai probabil de colaborare între cei doi se referă la războiul cibernetic – cel mai recent și mai profitabil front în lupta împotriva SUA și Europei.

Coreea de Nord conduce o unitate cibernetică extrem de sofisticată care a fost implicată în fraude în valoare de 3 miliarde de dolari între 2017 și 2023.

Posibilitatea cooperării în domeniul hackingului cibernetic reprezintă o nouă amenințare înfricoșătoare la adresa serviciilor bancare globale, a securității internaționale și a datelor personale.

Și apoi există potențialul de comerț cu oameni.

În luna februarie a acestui an, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat că peste 180.000 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina, iar alți aproximativ 300.000 se crede că au fost răniți.

”Rezultatul este că Rusia se confruntă cu o penurie paralizantă de muncitori pentru a-și gestiona fabricile de muniții, a strânge recolta și a menține serviciile publice.

Coreea de Nord, pe de altă parte, are un surplus de oameni săraci, muncitori. Nu m-ar surprinde dacă vedem mii de nord-coreeni lucrând în fabricile rusești de muniție până la sfârșitul anului“, spune analistul.

“Oricum ar fi cazul, vizita istorică a lui Putin în Coreea de Nord săptămâna aceasta marchează o linie pe nisip.

Se conturează o nouă axă a statelor paria – cu Rusia, Coreea de Nord, Iran și China în centrul ei.

Dar nu sunt doar acești patru grei geopolitici. Putin speră să conducă un trib de proscriși care include și Venezuela, Zimbabwe și Irak.

Lumea devine din ce în ce mai instabilă. Riscul unui alt conflict global este în creștere.

Dar rămâne un mare truism al războiului: înainte de a-ți alege inamicul, îți alegi prietenii. Și în acest sens, Putin și-a făcut alegerea urâtă,“ conchide Mark Galeotti.

În acest context, liderul rus a atras atenția asupra declarațiilor unor reprezentanți au SUA și altor state despre furnizarea de sisteme de arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune, avioane F-16 și alte arme și echipamente
similare pentru a lovi teritoriul rus.

“Acestea nu sunt doar simple declarații. Ele se întâmplă deja și reprezintă o încălcare gravă a restricțiilor asumate de țările occidentale în cadrul diferitelor tipuri de obligații internaționale”, a subliniat Putin.

La rândul său, liderul RPDC a declarat că documentul implică dezvoltarea cooperării dintre cele două țări, inclusiv în domeniul economiei, politicii și afacerilor militare.

“Acesta este un eveniment important… Datorită încheierii acordului privind parteneriatul strategic cuprinzător dintre RPDC și Federația Rusă, relațiile dintre țările noastre s-au angajat în direcția unei dezvoltări promițătoare și prospere
pentru a realiza progrese între cele două țări și pentru a spori bunăstarea popoarelor lor printr-o cooperare activă în diverse domenii, inclusiv politică, economie, cultură și afaceri militare”, a declarat Kim Jong-un.

El a menționat că, odată cu încheierea noului acord, Rusia și RPDC “s-au ridicat la un nou nivel înalt al relațiilor aliate”.

“Baza legală a fost încheiată. Cu ajutorul acesteia va devenit posibilă protejarea păcii în mod fiabil, asigurarea securității și construirea unor state puternice, în conformitate cu interesele comune ale RPDC și ale Federației Ruse”, a subliniat Kim Jong-un.

El a promis că Guvernul RPDC “își va îndeplini întotdeauna cu fidelitate obligațiile care îi revin în temeiul acordului”.

Noul acord încheiat între Moscova și Phenian înlocuiește documentele fundamentale semnate de cele două părți în 1961, 2000 și 2001.a

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Kremlinul, ofticat de rezultatul alegerilor în Republica Moldova, reacționează: ”Maia Sandu trebuie să demonstreze că, „grupuri criminale„ i-au luat voturile”

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Kremlinul, ofticat de rezultatul ale…