Acasă Externe Desant diplomatic în Israel, Preşedintele SUA, Joe Biden, aşteptat miercuri în Israel și Amman, întâlniri cu șefii Iordaniei, Egiptului şi Autorităţii Naţionale Palestiniene

Desant diplomatic în Israel, Preşedintele SUA, Joe Biden, aşteptat miercuri în Israel și Amman, întâlniri cu șefii Iordaniei, Egiptului şi Autorităţii Naţionale Palestiniene

0
0
188

Desant diplomatic în Israel, Preşedintele SUA Joe Biden, aşteptat miercuri în Israel și Amman, întâlniri cu șefii Iordaniei, Egiptului şi Autorităţii Naţionale Palestiniene.

Statele Unite încearcă, din calitatea lor de cel mai important aliat al Israelului, să găsească susținere în rândul liderilor statelor arabe. Șeful diplomației americane a anunțat că președintele SUA va ajunge, miercuri, în Israel.

Atacul Hamas asupra Israelului a fost atât de masiv și violent încât, în ciuda bombardamentelor israeliene care au adus Gaza în pragul unui colaps umanitar, pentru moment, președintele american Joe Biden pare să fi dat mână liberă prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu în privința operațiunilor aeriene împotriva Hamas. Deja, pe fondul numeroaselor atacuri aeriene israeliene, sute de mii de palestinieni au fost strămuți în Gaza.

Totuși, în privința invaziei terestre în Gaza, lucrurile stau puțin diferit, încă au loc negocieri intense pentru a obține cel puțin o poziție neutră din partea vecinilor Israelului.

Administrația Biden nu își poate permite să înstrăineze alegătorii pro-Israel înainte de alegerile de anul viitor. Puternicul lobby pro-Israel, condus de AIPAC, este o forță majoră în politica SUA și l-a susținut adesea pe Netanyahu.

În același timp, SUA încearcă să găsească susținere în rândul vecinilor Israelului, dar până acum rezultatele par modeste, iar vizita planificată a președintelui Joe Biden în regiune ar putea să nu ajute.

Oficialii americani nu au reușit să convingă majoritatea liderilor arabi să denunțe Hamas pentru atacul brutal al grupării militante palestiniene asupra Israelului sau să facă declarații de susținere a răspunsului militar al Israelului.

Blinken a fost tratat cu răceală atât de prințul moștenitor al Arabiei Saudite, cât și de președintele Egiptului. Mohammed Bin Salman l-a lăsat pe Blinken să aștepte câteva ore înainte de a se întâlni cu el duminică, în timp ce președintele egiptean i-a ținut șefului diplomației americane o lecție de istorie.

Preşedintele american Joe Biden va vizita miercuri Israelul, a anunţat secretarul de stat american Antony Blinken. Acesta a avut o întâlnire de aproximativ opt ore cu premierul Benjamin Netanyahu şi cabinetul său de război la sediul militar Kirya al armatei israeliene din Tel Aviv, relatează The Times of Israel.

Preşedintele Biden vine aici într-un moment critic pentru Israel”, a spus Blinken. ”Preşedintele va reafirma solidaritatea Statelor Unite cu Israelul”, a adăugat el.

„Preşedintele va reafirma solidaritatea Statelor Unite cu Israelul şi angajamentul nostru neclintit faţă de securitatea sa”, a declarat Blinken marţi dimineaţa, după o noapte de discuţii maraton la Tel-Aviv cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu.

Israelul are dreptul şi datoria de a-şi apăra poporul împotriva Hamas şi a altor terorişti şi de a preveni atacuri viitoare„, a adăugat şeful diplomaţiei americane.

Preşedintele Biden „va auzi de la Israel ce are nevoie pentru a-şi apăra poporul şi vom continua să lucrăm cu Congresul pentru a satisface aceste nevoi„, a continuat el.

El a anunţat că Statele Unite au obţinut garanţii din partea Israelului cu privire la livrarea de ajutor umanitar extern către Fâşia Gaza care este blocată, într-un moment în care Israelul pregăteşte o ofensivă terestră împotriva teritoriului guvernat de mişcarea islamistă Hamas.

După ce va efectua vizita de solidaritate în Israel, preşedintele SUA, Joe Biden, se va deplasa miercuri şi în Iordania. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby. La Amman, şeful Casei Albe se va întâlni cu regele Abdullah al Iordaniei, dar şi cu preşedintele egiptean Abdel-Fattah el-Sissi şi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Se va discuta despre situaţia umanitară din Gaza, a declarat Kirby.

Anunţurile au venit după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a purtat luni seară aproape opt ore de discuţii cu cabinetul de război al premierului israelian Benjamin Netanyahu pe tema crizei umanitare în desfăşurare din Gaza.

A fost întreruptă de mai multe ori de sirene şi bubuituri, sistemul de apărare antirachetă Iron Dome al Israelului intercepta rachete Hamas. Cei doi s-au adăpostit pentru scurt timp într-un buncăr în timpul unei alerte de raid aerian.

Blinken se afla în a cincea zi consecutivă de navetă diplomatică în regiune. El a revenit luni seara în Israel după ce a vizitat şase ţări arabe în patru zile. Va reveni la Amman, o dată cu vizita lui Joe Biden.

Blinken a fost duminică în Egipt, unde a declarat că punctul de trecere a frontierei Rafah, controlat de egipteni, care duce în Gaza, se va redeschide în curând. Dar un acord care să permită intrarea ajutoarelor şi plecarea unor cetăţeni străini nu s-a materializat încă.

Biden a avertizat că o nouă ocupaţie israeliană în Gaza ar fi o ”mare greşeală”, una dintre declaraţiile sale cele mai ferme pentru a semnala Israelului nevoia de reţinere, în condiţiile în care criza umanitară din Gaza atinge niveluri critice.

Aproximativ 600.000 de persoane au fost strămutate din nordul enclavei, potrivit agenţiilor umanitare. Rezervele de alimente şi apă din Gaza sunt pe terminate.

Între timp, Washingtonul a mutat un grup de atac pentru portavioane în estul Mediteranei. Urmează să mute un alt portavion în regiune în zilele următoare. Blinken a spus că aceste mișcări au ca scop descurajarea, nu provocarea.

Un oficial american, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că Bataan, o altă navă de război, se îndreaptă spre coastele Israelului şi va include o unitate expediţionară a marinei. Bataan ar putea juca un rol cheie într-o eventuală evacuare.

Separat, Statele Unite au anunţat circa 2.000 de militari să fie pregătiţi să plece în 24 de ore dacă vor fi notificaţi în acest sens. Timpul obișnuit ar fi fost de 96 de ore. Este vorba de unităţi care să ofere asistenţă, cum ar fi ajutor medical, dacă va fi necesar.

Sprijinul neechivoc al SUA pentru Israel (spre deosebire de pozițiile mai nuanțate pe care le adoptă adesea în crizele din Orientul Mijlociu) poate fi una dintre cele mai mari bariere în calea unor relații mai bune cu statele din regiune.

Președintele SUA va ajunge, miercuri, în Israel pentru a-și arăta solidaritatea cu cel mai apropiat aliat al Americii în Orientul Mijlociu

Politico scrie că Biden se va întâlni cu câțiva lideri arabi din Iordania și va vizita Israelul pentru a-și arăta solidaritatea cu aliatul principal din Orientul Mijlociu.

Deși demersurile SUA nu par a avea ecou în rândul oficialilor arabi, analiștii notează că discuțiile din culise pot fi mai fructuoase decât se admite declarațiile publice. Mai exact, liderii arabi ar putea să nu fie dispuși să spună sau să facă lucruri în public care ar enerva populația, unde sprijinul pentru palestinieni este mare.

SUA par să aibă o oarecare influență asupra Israelului.

Oficialii americani și alți oficiali străini au lucrat cu succes în culise pentru a convinge Israelul să renunțe/amâne un atac terestru, după o notificare inițială de evacuare de 24 de ore pentru aproximativ 1 milion de oameni care trăiesc în nordul Gazei.

La primele ore ale zilei de marți, la Tel Aviv, Blinken a anunțat că Statele Unite și Israelul ”au convenit să dezvolte un plan care va permite ajutorului umanitar din partea națiunilor donatoare și organizațiilor multinaționale să ajungă la civilii din Gaza”.

Preşedintele Joe Biden speră să „audă de la Israel cum îşi va desfăşura operaţiunile într-un mod care să minimizeze victimele civile şi să permită furnizarea de ajutor umanitar civililor din Gaza într-un mod care să nu aducă beneficii Hamas”, a spus Blinken.

La cererea noastră, Statele Unite şi Israel au convenit să dezvolte un plan care va permite ajutorului umanitar din partea ţărilor donatoare şi organizaţiilor multilaterale să ajungă la civilii din Gaza„, a explicat el. El a mai informat că cele două părţi discută despre „posibilitatea de a crea zone care să permită menţinerea civililor departe de pericol„.

Preşedintele Joe Biden, care va vizita Israelul miercuri, se va deplasa, de asemenea, la Amman, în Iordania, unde se va întâlni cu regele Abdullah al II-lea, cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi şi cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene Mahmoud Abbas.

Decizia vine după nouă ore de negocieri între președintele Biden, dl Netanyahu și alți oficiali.

Președintele Biden va reitera, de asemenea, ”mesajul foarte clar” pentru orice stat sau non-stat care încearcă să ”profite” de situația actuală și să atace Israelul: ”Nu o faceți”.

Aceasta vine după ce aproximativ 2.000 de soldați americani vor fi pregătiți să se desfășoare în 24 de ore, în loc de 96 de ore ca de obicei, în regiunea israeliană, care ar putea oferi asistență, cum ar fi ajutor medical, dacă este necesar, a declarat un oficial american.

După întâlnirea cu oficialii israelieni, președintele Biden este așteptat să se deplaseze la Amman pentru a se întâlni cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, cu președintele egiptean, Abdel Fattah al Sisi, și cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Este, de asemenea, o vizită care amână cu cel puțin o zi invazia terestră israeliană în Gaza, pentru că e greu de crezut că Washingtonul ar accepta o înrăutățire a situației locale de securitate chiar în timpul vizitei președintelui SUA.

Biden va fi însoțit de secretarul de stat Antony Blinken.

În ciuda întâlnirilor la nivel înalt din ultima săptămână, Blinken nu a reușit să obțină deschiderea graniței dintre Gaza și Egipt pentru refugiații străini sau cu dublă cetățenie din enclavă, și nici trecerea ajutoarelor umanitare ale ONU, blocate în Egipt, deși a făcut luni un anunț în acest sens, care a fost infirmat de desfășurarea ulterioară a evenimentelor.

În Israel, Joe Biden va discuta cu premierul Benjamin Netanyahu.

Anterior, președintele american a declarat într-un interviu că reocuparea Fâşiei Gaza și ținerea sub ocupație a acestui teritoriu de către armata israeliană ar reprezenta „o gravă greșeală„.

Armata israeliană comunicat între timp că situația din Gaza de după invazia terestră, care nu a început, va constitui „o problemă globală„.

După Israel, președintele SUA va călători în Iordania, la Amman, unde va avea o întâlnire cu regele Abdullah al II-lea, dar și cu președintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi și cu președintele Autorității Naționale Palestiniene, Mahmoud Abbas.

Biden și alți aliați ai Statelor Unite încearcă să prevină escaladarea incontrolabilă a conflictului în zona Orientului Mijlociu, dar și rezolvarea situației palestinienilor din Fâșia Gaza, pe fondul intensificării retoricii războinice a Iranului.

Ministrul iranian de Externe a avertizat statul evreu cu „deschiderea de noi fronturi” dacă acesta continuă loviturile în Gaza.

Loviturile în Gaza continuă însă, cu consecințele cunoscute pentru populația civilă, blocată în enclavă fără posibilitatea de a se duce în altă parte.

Marți, cancelarul german Olaf Scholz s-a întâlnit la Berlin cu regele iordanian Abdullah al II-lea, înainte de a pleca spre Israel.

În urma întâlnirii, Abdullah al II-lea a spus că „împingerea refugiaților din Gaza către Iordania și Egipt reprezintă o linie roșie„.

Cred că pot vorbi nu numai în numele Iordaniei, ca națiune, ci și în numele prietenilor noștri din Egipt atunci când spun că aceasta este o linie roșie. Pentru că eu cred că acesta este planul unora dintre ‘suspecții de serviciu’ de a încerca să creeze probleme de facto în zonă. Fără refugiați în Iordania, fără refugiați în Egipt. Aceasta este o situație de dimensiune umanitară care trebuie rezolvată în Gaza și în Cisiordania și nu trebuie să încercăm să împingem provocarea palestiniană și viitorul lor pe umerii altora„, a spus liderul iordanian.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Kremlinul, ofticat de rezultatul alegerilor în Republica Moldova, reacționează: ”Maia Sandu trebuie să demonstreze că, „grupuri criminale„ i-au luat voturile”

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Kremlinul, ofticat de rezultatul ale…