Update 1: 2700 de tone de nitrat de amoniu ar fi explodat în portul din Beiriut.
Cele 2700 de tone de nitrat de amoniu care au explodat în zona portuară din Beirut ar fi fost transportate acum șase ani de cargoul Rhosus, sub pavilionul Republicii Moldova, dar proprietate a unui afacerist rus.
În 2014, cargoul Rhosus aflat sub pavilionul Republicii Moldova care transporta nitrat de amoniu între Georgia și Mozambic, a fost reținut în portul Beirut deoarece nu mai putea naviga în siguranță. Ulterior i s-a interzis navigarea din cauza că ar fi încălcat regulile de exploatare, iar încărcătura a fost sechestrată şi depozitată în portul Beirut, potrivit sursei citate. Echipajul compus din ruşi şi ucraineni a fost repatriat în 2014, dar îngrășământul chimic a rămas în Liban.
Potrivit presei locale, explozia ar fi rezultatul unui incident în portul Beirut, deflagrația, a cărei origine nu este cunoscută deocamdată, a fost auzită în mai multe sectoare ale orașului și s-a simțit chiar și la 250 de Km în Cipru.
Geamurile a numeroase imobile au fost sparte, balcoanele clădirilor au fost spulberate, mașinile aruncate ca niște scobitori de pe șosele.
Martorii de la fața locului spun că explozia a avut loc în zona portuară a orașului, iar alte informații neconfirmate spun că a avut loc și o a doua explozie. Într-o filmare postată pe rețelele sociale poate fi văzut un nor de fum în formă de ciupercă urmat de suflul exploziei.
Un tribunal ONU urma să dea verdictul în procesul pentru asasinarea lui Rafik Hariri printr-un atac cu bombă în 2005. Cei patru bărbați, judecați în absență, sunt membri ai grupării șiite Hezbollah, care a negat consistent că a avut vreun rol în asasinarea lui Hariri.
A doua posibilă explozie ar fi avut loc la locuința lui Hariri din oraș.
Conform ultimelor informații mai mulți oameni sunt blocați sub dărâmături, iar ministrul Sănătății libanez a vorbit de un număr mare de răniți și de daune foarte mari.