Acasă Externe Cine seamănă vânt, culege furtună, Fico bagă capul în poză și subliniază ”asemănările” dintre tentativa de asasinat asupra sa și cea căreia i-a fost victimă Trump

Cine seamănă vânt, culege furtună, Fico bagă capul în poză și subliniază ”asemănările” dintre tentativa de asasinat asupra sa și cea căreia i-a fost victimă Trump

0
0
73

Cine seamănă vânt, culege furtună, Fico bagă capul în poză și subliniază ”asemănările” dintre tentativa de asasinat asupra sa și cea căreia i-a fost victimă Trump.

Premierul slovac Robert Fico subliniază asemănările dintre tentativa de asasinat asupra sa și cea căreia i-a fost victimă Trump: ”Adversarii politici vor să-l reducă la tăcere”.

Prim-ministrul slovac Robert Fico a scos în evidenţă duminică similitudini pe care el le vede între atacul contra lui Donald Trump şi cel a cărui victimă a fost chiar el în urmă cu două luni. „Scenariul este ca tras la xerox”, a observat şeful guvernului slovac pe site-ul său.

Fico, 59 de ani, a fost lovit de patru gloanţe trase de la mică distanţă asupra lui după o reuniune relocată a guvernului care se desfăşurase în centrul Slovaciei, pe 15 mai. El a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale şi a stat internet la terapie intensivă, înainte de a-şi relua activitatea săptămâna trecută.

El a acuzat opoziţia slovacă de alimentarea urii împotriva lui. ”Dacă agresorul lui Donald Trump ar fi vorbit slovaca, îi era suficient să citească din ziarele (locale) Dennik N, Sme sau Anktuality, pentru a i se alimenta dorinţa de a ‘rezolva’ lucrurile”, a estimat Fico.

”Opozanţii politici ai lui Trump încearcă să-l reducă la tăcere şi, atunci când nu reuşesc, ei agasează în aşa măsură publicul încât un amărât pune mâna pe o armă de foc”, potrivit lui Fico.

Fostul preşedinte american Donald Trump, rănit la ureche, a scăpat sâmbătă dintr-o tentativă de asasinat în timpul unui miting electoral.

Premierul slovac conduce o coaliţie tripartită formată din partidul său centrist Smer-SD, partidul centrist Hlas şi partidul de extremă dreapta SNS, care guvernează această ţară cu 5,4 milioane de locuitori, membră a UE şi NATO.

„Scenariul este tras la indigo”, a spus liderul slovac într-o postare făcută pe Facebook.

Robert Fico a acuzat opoziţia slovacă că a alimentat ura împotriva lui

”Dacă agresorul lui Donald Trump ar fi vorbit slovaca, îi era suficient să citească din ziarele (locale) Dennik N, Sme sau Anktuality, pentru a i se alimenta dorinţa de a rezolva lucrurile. Opozanţii politici ai lui Trump încearcă să-l reducă la tăcere şi, atunci când nu reuşesc, ei enervează în aşa măsură publicul, încât un amărât pune mâna pe o armă de foc​”, a spus Fico.

După ce şi-a preluat funcţia în toamna anului trecut, guvernului lui Fico a oprit ajutorul militar slovac către Ucraina.

Fico însuşi a pledat în favoarea unor negocieri de pace cu Rusia, la fel ca omologul său ungar Viktor Orban.

Coaliţia condusă de Fico a suscitat critici ferme după ce adoptase legi considerate că pun în pericol libertatea presei şi independenţa justiţiei.

De asemenea, Fico a pledat pentru un zid capabil să oprească „ideologiile progresiste şi liberale”, comparându-le cu un cancer.

În urmă cu doar două luni, Fico, un populist adesea comparat cu Trump, a fost împușcat și aproape ucis de un atacator septuagenar, un „lup singuratic”, căruia nu-i plăcea politica lui Fico. Controversatul lider slovac a ieșit din convalescență cu atât mai înverșunat cu privire la perfidia adversarilor săi ideologici.

Robert Fico a scos în evidenţă duminică similitudini pe care el le vede între atacul contra lui Donald Trump şi cel a cărui victimă a fost chiar el în urmă cu două luni. „Scenariul este ca tras la xerox”, a estimat şeful guvernului slovac pe site-ul său.

Fico, 59 de ani, a fost lovit de patru gloanţe trase de la mică distanţă asupra lui după o reuniune relocată a Guvernului care se desfăşurase în centrul Slovaciei, pe 15 mai. El a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale şi a stat internet la terapie intensivă, înainte de a-şi relua activitatea săptămâna trecută.

El a acuzat opoziţia slovacă de alimentarea urii împotriva lui. „Dacă agresorul lui Donald Trump ar fi vorbit slovaca, îi era suficient să citească din ziarele (locale) Dennik N, Sme sau Anktuality, pentru a i se alimenta dorinţa de a ‘rezolva’ lucrurile”, a estimat Fico.

„Opozanţii politici ai lui Trump încearcă să-l reducă la tăcere şi, atunci când nu reuşesc, ei agasează în aşa măsură publicul încât un amărât pune mâna pe o armă de foc”, potrivit lui Fico.

În 2018, Bolsonaro, pe atunci candidat la Președinția Braziliei, a fost înjunghiat de un alt atacator ”lup singuratic” în timpul unui miting de campanie. Incidentul a stârnit simpatia publicului față de Bolsonaro, un naționalist antisistem și intransigent, precum Trump, și l-a propulsat la putere.

Până duminică dimineața, Fico și Bolsonaro l-au îmbrățișat public pe Trump și i-au denunțat pe adversarii săi. „Este o copie xerox a scenariului”, a scris Fico pe social media, sugerând că el și fostul președinte al SUA au fost victimele unui mediu în care dușmanii lor alimentează isteria publică împotriva lor.

Bolsonaro și-a exprimat pe Twitter „solidaritatea” cu Trump și a declarat că se va întâlni cu acesta la inaugurare – o reflectare a încrederii copleșitoare în rândul observatorilor de dreapta că incidentul se va transforma într-un avantaj politic pentru fostul președinte.

Fiul lui Bolsonaro, Eduardo, s-a făcut ecoul acestui sentiment, răspunzând la un tweet al fiului lui Trump, Eric, cu mesajul că Trump a fost „deja ales” și trimițând spre înjunghierea lui Bolsonaro în 2018. „Avem experiență cu o astfel de situație, cunoaștem inamicul – și pe voi la fel”, a scris Eduardo.

Criticii lui Trump atrag atenția asupra propriei retorici incendiare; ei îl leagă de violența politică care a marcat viața în Statele Unite în ultimul deceniu. Retorica lui Trump a preluat limbajul teoriilor conspirației de extremă dreapta legate de împușcăturile în masă din El Paso, de sinagoga din Pennsylvania și de mobilizarea mai largă a supremațiștilor albi înarmați și de extremă dreaptă. Aceasta a alimentat violențele de la asaltul asupra Capitoliului comis de către susținătorii săi la 6 ianuarie 2021.

„Trump însuși folosește adesea un limbaj incitator, după ce a preluat funcția în 2017 descriind starea națiunii drept „carnajul american””, a scris editorialistul Michael Scherer în Washington Post. „De atunci, el și-a numit dușmanii politici „paraziți”, i-a descris pe unii migranți fără documente drept „animale” și a avertizat cu privire la o „baie de sânge” dacă nu va câștiga în noiembrie”, amintește Washington Post.

Unii analiști văd un precedent politic care ar putea influența politica americană în lunile următoare. „Toți brazilienii s-au gândit instantaneu la atacul cu cuțitul care l-a propulsat pe Bolsonaro spre victorie în 2018”, a remarcat Thiago Krause, un istoric din Rio de Janeiro, ca reacție la tentativa de asasinat asupra lui Trump. „Acest lucru îi va da lui Trump un impuls major și îi va radicaliza și mai mult bazinul electoral”.

Se poate spune că Bolsonaro și tabăra sa sunt mai nemulțumiți acum, când sunt în afara puterii, decât erau înainte de a o câștiga. După ce Bolsonaro și-a pierdut candidatura pentru realegere în 2022, unii dintre susținătorii săi au avut o tentativă de insurecție în paralel cu cea din 6 ianuarie, luând cu asalt pentru scurt timp clădirile federale din Brasília. Aceștia au fost dispersați și alungați, iar consecințele l-au aruncat pe fostul președinte brazilian și pe aliații săi-cheie într-un hățiș de anchete penale și acuzații care ar putea să îl trimită la închisoare.

Ca și Bolsonaro și Fico, Trump are un puternic complex al persecuției. Cu toții au catalogat cazurile juridice împotriva lor drept vânători de vrăjitoare puse la cale de o putere malefică, indiferent de gravitatea și substanța acuzațiilor și de independența aparentă a sistemului judiciar din țările lor.

Fico, care a fost de patru ori prim-ministru, a fost demis din funcție în urma asasinării unui jurnalist care investigase legăturile asociaților săi cu mafia italiană. El a revenit la putere pe baza unei platforme care îmbină o versiune a populismului de stânga cu naționalismul de extremă dreaptă. După ce a fost aproape ucis, aliații lui Fico au declarat că presa și opoziția au fost în spatele incidentului.

„Învinuirea opoziției, a adversarilor ideologici și politici, a mass-media sau a sectorului neguvernamental declanșează o spirală a fricii, a urii și a posibilelor violențe”, se arată într-o declarație semnată de reprezentanți ai principalelor grupuri pentru drepturile civile din Slovacia.

Chiar săptămâna trecută, după revenirea la funcțiile publice, Fico și-a exprimat clar sfidarea. „Dragă presă liberală progresistă și opoziție, îmi pare rău că am supraviețuit, dar m-am întors”, a postat el pe Facebook.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…