Acasă Externe Bulgaria scapă de Olanda dar e amenințată public de Ungaria cu blocarea aderării la Schengen, dacă nu renunță la taxa pe tranzitul gazului rusesc

Bulgaria scapă de Olanda dar e amenințată public de Ungaria cu blocarea aderării la Schengen, dacă nu renunță la taxa pe tranzitul gazului rusesc

0
0
210

Bulgaria scapă de Olanda dar e amenințată public de Ungaria cu blocarea aderării la Schengen, dacă nu renunță la taxa pe tranzitul gazului rusesc.

Bulgaria, amenințată public de Ungaria cu blocarea aderării la Schengen, dacă nu renunță la taxa pe tranzitul gazului rusesc. Ungaria se va opune prin veto aderării Bulgariei la spaţiul Schengen dacă guvernul de la Sofia nu abrogă noua taxă pe tranzitul gazului rusesc, a transmis sâmbătă Ministerul de Externe ungar.

Ungaria amenință Bulgaria că-i va bloca aderarea la Schengen dacă nu scoate taxa pe gazul rusesc: ”Ne vom opune prin veto”.

Ungaria se va opune prin veto intrării Bulgariei în Zona Schengen dacă nu va elimina taxa de tranzit pentru gazul rusesc, a transmis sâmbătă Ministerul ungar de Externe, potrivit Reuters.

Într-un comunicat ce-l menţionează pe ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, acesta precizează că a transmis clar guvernului de la Sofia că Budapesta va bloca prin veto aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen dacă respectiva taxă percepută asupra principalei surse de aprovizionare cu gaz a Ungariei rămâne în vigoare. „Dacă ei pun în pericol pentru mult timp securitatea aprovizionării Ungariei cu energie, atunci noi vom opune veto intării lor în Schengen”, a avertizat şeful diplomaţiei ungare.

Noul guvern bulgar condus de premierul pro-occidental Nikolai Denkov a impus în luna octombrie o taxă de 20 de leva (10 euro) pe fiecare megawatt oră de gaz rusesc, pentru a diminua veniturile Rusiei în contextul războiului din Ucraina, deşi nu a existat la nivelul UE vreo decizie pentru impunerea unei asemenea taxe.

Ungaria consideră această nouă taxă ilegală şi nejustificată şi a cerut Comisiei Europene să iniţieze o investigaţie împotriva Bulgariei, ceea ce nu s-a întâmplat. Serbia şi Macedonia de Nord au protestat la rândul lor faţă de impunerea acestei taxe de către Bulgaria.

Ungaria, ţară lipsită de ieşire la mare şi deci cu posibilităţi limitate de a se aproviziona cu gaze naturale lichefiate (GNL), este în continuare dependentă de gazul importat din Rusia. Gazul rusesc care tranzitează Bulgaria către Ungaria şi Serbia vine dinspre Turcia prin conducta TurkStream.

Premierul bulgar, care a motivat taxa impusă tranzitului rusesc prin creşterea veniturilor la bugetul de stat şi a susţinut că această taxă ar „echilibra” piaţa, a declarat săptămâna aceasta că Ungaria i-a trimis prin canale diplomatice semnale că ar putea bloca aderarea Bulgariei la Schengen şi a promis că o va abroga.

Amenințarea transmisă de Budapesta vine la mai puțin de o zi după ce Olanda a anunțat că nu se mai opune ca Bulgaria să adere la spațiul Schengen.

Ministrul de externe Peter Szijjarto a declarat, potrivit unui comunicat de presă, că Ungaria a transmis clar Bulgariei că va interzice intrarea în UE dacă taxa pe principala rută de import de gaz a Ungariei va rămâne în vigoare.

Le-am spus clar bulgarilor că, dacă mențin această taxă pentru mult timp, dacă pun în pericol siguranța aprovizionării cu energie a Ungariei pentru mult timp, atunci ne vom opune prin veto intrării lor în Schengen„, a declarat Szijjarto.

El a declarat că Ungaria va renunța la veto imediat ce taxa de tranzit va fi abrogată.

În timp ce țările vest-europene au făcut eforturi mari pentru a se debarasa de gazul rusesc, Ungaria, care nu are ieșire la mare, a primit 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la Rusia în cadrul unui acord semnat în 2021, în principal prin Bulgaria și Serbia.

Bulgaria a anunțat de la începutul acestei săptămâni că a decis să amâne colectarea noii taxe, pentru a nu periclita dorita aderare la spaţiul Schengen.

Conform unei noi legi, care a fost publicată în octombrie în Monitorul Oficial din Bulgaria şi care a intrat în vigoare imediat, se introduce o taxă de 20 de leva (10,76 dolari) pentru fiecare megawatt oră de gaz provenit din Rusia.

Este echivalentul a aproximativ 20% din preţul de referinţă la gaze naturale la Bursa de la Amsterdam. Taxa urmată să fie plătită de gigantul rus Gazprom.

Ungaria, ţară care depinde de gazele ruseşti care trec prin Bulgaria, a spus că măsura autorităţilor de la Sofia este ilegală şi vrea ca Uniunea Europeană să demareze o investigaţie. Serbia şi Macedonia de Nord şi-au exprimat şi ele îngrijorări cu privire la taxa din Bulgaria.

Premierul bulgar a spus joi că Ungaria a avertizat că ar putea vota împotriva extinderii Schengen dacă Bulgaria menţine taxa introdusă pe gazul natural rusesc care tranzitează ţara.

Ungaria a trimis o comunicare oficială în acest sens, chiar dacă la un nivel diplomatic nu foarte ridicat, iar Bulgaria a decis să renunţe la taxă.

Am decis că nu trebuie să ne asumăm acum riscul cu paşi care nu sunt decisivi pentru Schengen. Taxa era importantă pentru bugetul bulgar şi pentru echilibrarea pieţei de combustibil„, a precizat Denkov.

Potrivit lui Nikolai Denkov, nu se discută despre separarea României de Bulgaria în chestiunea aderării la spaţiul Schengen. ”Am auzit că autorităţile române menţionează această opţiune, dar nu au ridicat-o bilateral sau cu Comisia„, a spus el.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Kremlinul, ofticat de rezultatul alegerilor în Republica Moldova, reacționează: ”Maia Sandu trebuie să demonstreze că, „grupuri criminale„ i-au luat voturile”

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Kremlinul, ofticat de rezultatul ale…