Acasă Externe ”Atentatul” asupra candidatului Donald Trump, de natură să remodeleze decisiv cursa prezidenţială, în acest moment, republicanul net favorit

”Atentatul” asupra candidatului Donald Trump, de natură să remodeleze decisiv cursa prezidenţială, în acest moment, republicanul net favorit

0
0
88

Cum poate influența ”atentatul” asupra lui Trump soarta alegerilor prezidențiale din SUA. Au apărut deja schimbări în mesajele de campanie. Acest act va avea cu siguranță un efect asupra campaniei electorale.

Imaginile cu Donald Trump cu sânge pe față și cu pumnul ridicat, în timp ce e evacuat în ”grabă” de pe scenă de către Secret Service, nu doar că fac istorie, ci ar putea să schimbe soarta alegerilor prezidențiale din noiembrie, scrie BBC.

La puțin timp după ce atacatorul a fost ucis de Secret Service, imaginea cu Trump care sângerează, cu pumnul în aer, a fost postată rapid pe rețelele sociale de fiul său Eric Trump cu mesajul: „Acesta este luptătorul de care America are nevoie”.

Cum a fost posibil ca Secret Service să nu știe că exista un lunetist pe un acoperiș la câteva sute de metri de Donald Trump. Doi foști agenți ai FBI și-au exprimat surprinderea că acoperișul unde un bărbat înarmat a tras mai multe focuri la un miting al lui Trump nu a fost asigurat, având în vedere cât de aproape era de scenă.

Autoritățile spun că acoperișul clădirii de unde bărbatul înarmat a tras împușcăturile se afla chiar în afara locului unde fostul președinte Donald Trump a organizat un miting sâmbătă. O analiză CNN a arătat că acoperișul se află la aproximativ 400 până la 500 de picioare (120 până la 150 de metri) de Trump.

FBI l-a identificat pe bărbatul înarmat ca fiind Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania. A fost ucis de agenții Serviciului Secret.

Steve Moore, un agent special de supraveghere al FBI, care a lucrat doi ani ca lunetist, a declarat pentru CNN că acoperișul ar fi trebuit păzit.

Un alt agent FBI retras, Bobby Chacon, a declarat duminică pentru CNN că a fost surprins că nimeni nu păzește acoperișul, pe care l-a numit ”bibanul perfect”.

”Acea clădire… este cea mai apropiată clădire cu o linie de vedere clară de locul unde era scena. Sunt șocat că nu aveau pe cineva pe acel acoperiș”, a spus Chacon.

Moore a spus că „faptul că cineva a permis ca acel acoperiș să fie nemonitorizat, nepăzit” ar fi putut fi un defect în planificare sau execuție.

”Ar fi putut plănui acel acoperiș și poate s-a întâmplat ceva în planificare sau în execuția planului, unde a fost lăsat nepăzit”, a spus el.

În timp ce agenții Serviciilor Secrete ar fi putut fi alertați cu privire la locația trăgătorului, ar fi putut avea o „vedere foarte obstrucționată”, a adăugat Moore.

Trump, nou mesaj după ce a fost împuşcat: „Vă iubesc pe toţi şi aştept cu nerăbdare să vorbesc din Wisconsin”. O armă AR-15, confiscată de la locul atacului.

Donald Trump a postat din nou duminică dimineaţă un mesaj pe platforma sa socială Truth Social, după ce a supravieţuit unei tentative de asasinat la un miting electoral din Pennsylvania. Fostul preşedinte republican spune că aşteaptă cu nerăbdare să vorbească în Wisconsin, unde săptămâna viitoare va avea loc Convenţia Naţională Republicană, ceea ce înseamnă că nu îşi schimbă programul, şi le transmite americanilor să rămână uniţi.

„Mulţumesc tuturor pentru gândurile şi rugăciunile de ieri, deoarece numai Dumnezeu a fost cel care a împiedicat să se întâmple inimaginabilul”, a spus Trump despre împuşcăturile de sâmbătă, care s-au soldat cu moartea unui participant la miting şi rănirea gravă a altor doi. „Nu ne vom teme, ci în schimb vom rămâne persistenţi în credinţa noastră şi sfidători în faţa răului”, a dat asigurări fostul preşedinte. „Iubirea noastră se îndreaptă către celelalte victime şi către familiile lor”, a adăugat el.

Republicanul, care a fost acuzat că a divizat societatea şi că a încurajat atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, a dat cum un mesaj de unitate: „În acest moment, este mai important ca niciodată să rămânem uniţi şi să ne arătăm adevăratul caracter de americani, rămânând puternici şi hotărâţi şi nepermiţând răului să învingă”, a spus el.

„Îmi iubesc cu adevărat ţara şi vă iubesc pe toţi şi aştept cu nerăbdare să vorbesc marii noastre naţiuni în această săptămână din Wisconsin”, a continuat el, semnalând că nu îşi modifică programul şi va merge la Convenţia Naţională Republicană de săptămâna viitoare, unde urmează să fie declarat oficial candidatul Partidului Republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Într-o primă reacţie după tentativa de asasinat de sâmbătă seara, Donald Trump a publicat un mesaj pe Truth Social în care spus că a fost atins de un glonţ la ureche şi mulţumea Secret Service pentru cum a acţionat.

„Vreau să mulţumesc US Secret Service şi tuturor forţelor de ordine pentru răspunsul lor rapid la împuşcăturile care tocmai au avut loc în Butler, Pennsylvania. Cel mai important, vreau să transmit condoleanţele mele familiei persoanei care a fost ucisă la miting şi, de asemenea, familiei unei alte persoane care a fost grav rănită. Este incredibil că un astfel de act poate avea loc în ţara noastră. Nu se ştie nimic în acest moment despre atacator, care este acum mort.

Am fost împuşcat cu un glonţ care a străpuns partea de sus a urechii mele drepte. Am ştiut imediat că ceva nu era în regulă când am auzit un şuierat, împuşcături şi am simţit imediat glonţul sfâşiindu-mi pielea. Am sângerat mult, aşa că am am realizat atunci ce se întâmpla. DUMNEZEU Binecuvântează AMERICA!” – a scris Trump, sâmbătă, pe Truth Social.

Între timp, poliţia l-a identificat pe autorul atacului, un tânăr de 20 de ani care s-ar fi înscris ca alegător republican, iar Secret Service se confruntă cu critici că a avut deficienţe în asigurarea protecţiei fostului preşedinte.

Anchetatorii au confiscat o armă AR-15 în urma tentativei de asasinat de sâmbătă din Pennsylvania asupra fostului preşedinte Donald Trump, au relatat media americane, preluate de dpa şi Reuters. Se crede că este vorba chiar de arma folosită în timpul tentativei.

AR-15, o puşcă semiautomată produsă de Colt, este aproape identică la formă cu arma de asalt M16 folosită de armata SUA, deşi, spre deosebire de acesta, nu poate trage foc continuu. Totuşi, un utilizator experimentat poate trage un număr semnificativ de focuri într-un timp foarte scurt.

În SUA, unde a provocat controverse după ce a fost folosită în mai multe masacre, a fost interzisă timp de câţiva ani, dar din 2004 poate fi din nou comercializată şi în prezent poate fi achiziţionată online la un preţ de circa 1000 de dolari, mai precizează dpa.

În momentele de după împuşcături, Donald Trump a fost înconjurat şi acoperit de agenţii săi de securitate. A ieşit rapid de pe scenă, cu faţa plină de sânge, dar a ridicat pumnul în aer, rostind repetat cuvântul „fight” (luptă). „Luptă! Luptă! Luptă!”, este auzit Trump în înregistrări.

Campania lui Trump a transmis ulterior că „se simte bine”.

Într-o declaraţie făcută duminică dimineaţă, FBI l-a identificat pe Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania, drept „subiectul implicat” în ceea ce a numit o tentativă de asasinat. Acesta era un alegător înregistrat ca republican, conform registrelor electorale ale statului.

Anterior, Secret Service anunţase că atacatorul a murit, un participant la miting a fost ucis şi alţi doi spectatori au fost răniţi.

Oficialii din domeniul aplicării legii au declarat reporterilor că nu au identificat încă un motiv pentru atac.

Evenimentele s-au petrecut la Butler, Pennsylvania, o zonă rurală aflată la aproximativ 50 km nord de Pittsburgh.

Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, tocmai îşi începuse discursul, înconjurat de oameni în tribune, când s-au auzit împuşcăturile. La un moment dat, şi-a apucat urechea dreaptă cu mâna dreaptă, apoi şi-a coborât mâna pentru a se uita la ea înainte de a cădea în genunchi în spatele podiumului, iar agenţii Secret Service să-l acopere.

A ieşit după circa un minut, cu şapca roşie „Make America Great Again” căzută de pe cap, cu dâre de sânge pe obrazul drept şi a putut fi auzit spunându-le agenţilor: „Aşteptaţi, aşteptaţi”, înainte de a ridica pumnul în aer şi a-i îndemna pe alegători: „Fight! Fight! Fight!”. A fost o imagine pe care susţinătorii săi din campanie au exploatat-o la scurt timp după aceea, răspândind-o masiv pe reţelele sociale.

Agenţii Secret Service l-au dus de urgenţă pe fostul preşedinte la un SUV negru.

„Am fost împuşcat cu un glonţ care mi-a străpuns partea superioară a urechii drepte”, a declarat Trump mai târziu pe platforma sa socială Truth Social. „Am sângerat mult”, a mai spus el.

Candidatul republican a părăsit zona Butler sub protecţia Secret Service, cu ajutorul poliţiei de stat din Pennsylvania şi a ajuns ulterior la staţiunea sa de golf şi la reşedinţa sa din Bedminster, New Jersey.

Împuşcăturile au avut loc cu mai puţin de patru luni înainte de alegerile din 5 noiembrie, când Trump are ocazia să-şi ia revanşa electorală asupra preşedintelui democrat Joe Biden, rivalul în faţa căruia a pierdut alegerile în 2020.

Majoritatea sondajelor de opinie, inclusiv cele realizate de Reuters/Ipsos, îi arată pe cei doi blocaţi într-o competiţie strânsă.

Trump urmează să primească săptămâna viitoare nominalizarea oficială a partidului său, la Convenţia naţională republicană, care începe luni în Milwaukee.

Pe de altă parte, rivalul său Joe Biden se confruntă cu o rebeliune în rândul propriilor susţinători, mulţi, inclusiv circa 20 de congresemeni, cerându-i să se retragă din cursă după dezbaterea de la sfârşitul lunii trecute cu Donald Trump, în care preşedintele a eşuat lamentabil, ceea ce a dat naştere îndoielilor legate de vârsta sa şi de capacitatatea sa fizică şi cognitivă de a mai duce un mandat de patru ani. Joe Biden are 81 de ani, în timp ce Donald Trump este cu trei ani mai mic.

Împuşcăturile au ridicat imediat întrebări cu privire la deficienţele de securitate ale Secret Service, agenţia care oferă protecţie pe viaţă foştilor preşedinţi, inclusiv lui Trump.

Într-o ţară profund dizivată de subiectul armelor de foc, a fost prima tentativă de împuşcare a unui preşedinte american sau a unui candidat al unui partid major de la tentativa de asasinare a preşedintelui republican Ronald Reagan din 1981.

Atât republicanii, cât şi democraţii au condamnat rapid violenţa. „Nu este loc pentru acest tip de violenţă în America. Trebuie să ne unim ca naţiune pentru a o condamna”, a declarat preşedintele Joe Biden.

Ron Moose, un susţinător al lui Trump prezent la miting, a declarat că a auzit patru focuri de armă. „Am văzut mulţimea aplecându-se şi apoi Trump s-a ferit foarte repede”, a povestit el. „Apoi, toţi cei de la Secret Service au sărit şi l-au protejat cât de repede au putut. Vorbim despre o secundă în care toţi îl protejau”, a relatat martorul.

BBC a intervievat un alt bărbat care s-a descris drept martor ocular, spunând că a văzut un bărbat înarmat cu o puşcă târându-se pe un acoperiş din apropierea evenimentului. Persoana, pe care BBC nu a identificat-o, a declarat că el şi oamenii cu care se afla au început să arate spre bărbat, încercând să alerteze securitatea.

Împuşcăturile au părut să provină din afara zonei securizate de Secret Service, a declarat agenţia.

FBI a declarat că a preluat ancheta în privinţa atacului. În cadrul unei şedinţe de informare care a avut loc sâmbătă târziu, oficialii FBI au declarat reporterilor că este surprinzător faptul că suspectul a fost capabil să tragă mai multe focuri de armă. Secret Service nu a avut un reprezentant la această şedinţă de informare, care a inclus oficiali ai FBI şi ai autorităţilor de aplicare a legii din stat, menţionează Reuters.

La câteva ore după atac, Comisia de monitorizare din Camera Reprezentanţilor a SUA, condusă de republicani, a convocat-o pe Kimberly Cheatle, directorul Secret Service al SUA, pentru a depune mărturie în cadrul unei audieri programate pentru 22 iulie. „Americanii cer răspunsuri cu privire la tentativa de asasinare a preşedintelui Trump”, a afirmat comisia într-o declaraţie pe reţelele sociale.

Atacul a sporit îngrijorările de lungă durată că violenţele politice ar putea izbucni în timpul campaniei prezidenţiale şi după alegeri. Îngrijorările reflectă în parte polarizarea electoratului, ţara părând puternic divizată între două tabere cu viziuni politice şi sociale divergente.

„Acest act oribil de violenţă politică la un miting electoral paşnic nu îşi are locul în această ţară şi ar trebui condamnat în unanimitate şi cu fermitate”, a declarat preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, pe social media.

La rândul său, liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, s-a declarat îngrozit de cele întâmplate şi uşurat că Trump este în siguranţă. „Violenţa politică nu îşi are locul în ţara noastră”, a spus şi el.

Campania lui Biden şi-a suspendat publicitatea la televiziune şi a întrerupt toate celelalte comunicări externe, a declarat un oficial al campaniei.

Americanii se tem de creşterea violenţei politice, arată sondajele recente Reuters/Ipsos, doi din trei respondenţi la un sondaj realizat în luna mai declarându-se îngrijoraţi că violenţele ar putea urma alegerilor din tomană.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Kremlinul, ofticat de rezultatul alegerilor în Republica Moldova, reacționează: ”Maia Sandu trebuie să demonstreze că, „grupuri criminale„ i-au luat voturile”

Facebook 2 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Kremlinul, ofticat de rezultatul ale…