UPDATE: Ministrul de Interne, Lucian Bode, a reacționat, luni, după vizita recentă a cancelarului Austriei în Bulgaria. El consideră că vizita este una mai mult de imagine.
”Vizita oficialilor austrieci trebuie privită în două chei. Pe de o parte, Austria are alegeri de land pe 29 ianuarie, așadar putem privi această vizită în Bulgaria și în cheie de politică internă. Pe de altă parte, Austria probabil urmărește, în urma VETO-ului nejustificat dat pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului JAI, să arate că are o implicare activă în soluționare a problemelor de migrație ilegală de la frontierele Uniunii Europene, alegând simbolic frontiera dintre Bulgaria și Turcia”, a declarat ministrul de Interne.
Arogantul Karl Nehammer, se află în Bulgaria pentru o nouă vizită, luni. Cancelarul austriac merge împreună cu ministrul său de interne să inspecteze granița turco-bulgară, acolo unde Nehammer ar vrea ca UE să construiască o barieră fizică pentru a opri migrația ilegală. 0 seconds of 1 minute, 34 secondsVolume 90%.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a ajuns pe aeoroportul din Plovdiv, luni la orele prânzului, alături de ministrul de interne.
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, care s-a opus intrării României în Schengen, și ministrul său de Interne se află în Bulgaria, la Plovdiv, pentru a inspecta frontiera cu Turcia, unde Viena este de părere că ar trebui construit un gard cu fonduri de la Comisia Europeană.
Bulgarii sunt foarte optimiști că anul acesta e al lor și că vor reuși să intre în spațiul Schengen. În schimb, România nu a primit niciun semnal din partea Austriei că ar avea susținere pentru aderare.
Karl Nehammer și ministrul de interne austriac – Gerhard Karner merg luni la frontiera cu Turcia, unde Viena a anunțat că ar trebui construit un gard cu fonduri de la Comisia Europeană.
Cancelarul austriac a transmis deja un mesaj la sosirea în Bulgaria, alături de ministrul de interne Gerhard Karner.
”Vizita mea de astăzi din Bulgaria este dedicată luptei comune împotriva imigrației ilegale. Austria este alături de Bulgaria în această privință. Trebuie să apăsăm pedala frânei pentru azil peste tot în Europa. Protejarea graniței externe trebuie să fie principala prioritate a Comisiei Europene”, a scris Nehammer pe Twitter, luni.
Sâmbătă, cu puțin timp înainte de această vizită programată, Nehammer a spus din nou, însă, că nu și-a schimbat opinia în privința veto-ului față de aderarea României și Bulgariei și a spus că ”atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, nu-l putem extinde”.
”Atât timp cât spaţiul Schengen nu funcţionează, şi, spre exemplu, Germania desfăşoară controale la frontiere cu alte state membre Schengen precum Austria, la fel cum procedează şi multe alte state europene, nu putem extinde acest spaţiu. Veto-ul Austriei rămâne, de aceea, în vigoare, până când situaţia se va schimba fundamental”, a declarat Karl Nehammer, sâmbătă, potrivit unui comunicat citat de APA.
Cancelarul austriac şi ministrul său de interne susțin că Bulgaria este lăsată să apere singură graniţa sa externă a UE de aproximativ 240 km cu Turcia, şi fac referire la faptul că imagini video postate pe reţelele sociale arată cât de uşor sunt trecute barierele actuale de la graniţa bulgaro-turcă.
Ministrul de interne din Austria, Gerhard Karner, a anunțat public pe 18 noiembrie că Austria va bloca extinderea spațiului Schengen.
Anterior datei de 18 noiembrie – atunci când ministrul de Interne austriac a anunțat că Austria nu susține aderarea României la Schengen, contactele între miniștrii de Interne din România și Austria nu ar fi indicat niciun semnal privind existența unui flux migratoriu ilegal prin România către Austria și nici opoziția statului austriac față de aderarea României la Schengen.
Dimpotrivă, Austria a transmis constant că apreciază contribuția importantă a României la protecția frontierelor externe ale UE și că susține obiectivul România de aderare la Schengen.
Vizita lui Nehammer în Bulgaria vine chiar înainte de alegerile din land-ul Austria Inferioară, despre care s-a speculat că s-ar putea afla în spatele veto-ului impus de guvernul de la Viena împotriva României și Bulgariei. Nehammer și Karner au negat în mod repetat că veto-ul Austriei ar avea de-a face performanțele partidului lor, OVP, în alegeri sau cu vreun calcul electoral legat de alegerile din Austria Inferioară.
Este a doua oară când Nehammer se întâlnește cu oficiali bulgari în acest an. Chiar în prima zi a anului, președintele Bulgariei, Rumen Radev, a mers la Viena pentru concertul tradițional de Anul Nou, la care a participat alături de Karl Nehammer.
”Îi sunt recunoscător cancelarului federal austriac, Karl Nehammer, pentru că şi-a împărtăşit poziţia şi şi-a exprimat dorinţa de a aprofunda parteneriatul dintre Bulgaria şi Austria, precum şi pentru invitaţia de a participa la concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena în Sala de Aur a Musikverein”, spunea, atunci, Radev.
”Concertul de Anul Nou este un moment culminant în Austria și inspiră milioane de oameni din întreaga lume. Sunt foarte încântat că președintele bulgar Rumen Radev a acceptat invitația mea la Concertul de Anul Nou de la Viena”, spunea Nehammer.
Sâmbătă, Nehammer spunea că „veto-ul Austriei față de (extinderea) Schengen rămâne în picioare până când situația se va schimba în mod radical”.
„Sistemul Schengen este distrus. Bulgaria are nevoie de sprijin rapid și serios în protejarea frontierei exterioare cu Turcia. În acest sens, gardul de la frontiera Greciei poate constitui un exemplu de urmat. Cifra ridicată a reținerilor (de persoane care trec ilegal granița, n.r.) arată că sistemul este distrus. Câtă vreme acest sistem și protecția frontierei exterioare nu funcționează, nu poate exista nicio extindere„, declara, la rândul său, ministrul Gerhard Karner.
Cancelarul și ministrul și-au exprimat nemulțumirea pentru faptul că Bulgaria ar fi „lăsată singură în realizarea protecției celor 240 de kilometri de frontieră exterioară a Uniunii Europene spre Turcia„.
Până acum Comisia UE s-a eschivat să pună la dispoziție fonduri pentru ziduri, garduri și sârmă ghimpată, declarându-și doar intenția de a susține infrastructura de la frontieră.
În decembrie, Comisia afirma că îi revine Bulgariei decizia de a stabili mijloacele prin care urmează să-și apere frontierele.
În prezent, Frontex, agenția europeană pentru managementul frontierelor, este prezentă în Bulgaria cu 137 de membri.
Mein heutiger Besuch in Bulgarien steht im Zeichen des gemeinsamen Kampfes gegen illegale Migration. Österreich steht Bulgarien hier zur Seite. Wir müssen in ganz Europa stärker auf die Asylbremse steigen. Der Außengrenzschutz muss höchste Priorität für die EU-Kommission werden. pic.twitter.com/bylxoaOedU
— Karl Nehammer (@karlnehammer) January 23, 2023