Acasă Externe Alerte cu bombă în șapte aeroporturi din Franța, Europa, în stare de alertă, riscuri de atentate teroriste: “Toate statele sunt vulnerabile”

Alerte cu bombă în șapte aeroporturi din Franța, Europa, în stare de alertă, riscuri de atentate teroriste: “Toate statele sunt vulnerabile”

0
0
135

UPDATE: Reuniune de urgență a miniștrilor de Interne din Uniunea Europeană. Măsuri de securitate mai stricte în contextul crizei din Orientul Mijlociu.

Miniștrii de Interne din Uniunea Europeană vor face o reuniune de urgență pentru a spori măsurile de securitate, în contextul crizei din Orientul Mijlociu.

Întâlnirea vine după ultimele atacuri teroriste din Franța și Belgia. Unii membri ai UE au cerut deja controale mai stricte la granițe, mai multe repatrieri de străini și noi acorduri cu statele africane pentru a ține refugiații și migranții departe de continentul nostru.

Era normal să aibă loc această întâlnire a miniștrilor de Interne ai statelor membre UE și toată lumea se aștepta la această întâlnire pentru că, pe de-o parte a crescut nivelul de antisemitism și pe de altă parte, toată lumea se întreabă în ce pericol suntem noi în acest moment, odată cu apariția a noi focare de război.

În ceea ce privește nivelul de antisemitism, noi știm că există trei tipuri de antisemitism: cel istoric, cel al partidelor de extremă dreaptă sau stângă, dar mai există un antisemitism violent, cel pe care îl importăm odată cu cei care vin în Europa din zonele de conflict.

Acesta este cel mai periculos și cel care generează diferite atentate de care noi trebuie să ne ferim„, a spus Lavinia Șandru, Președintele Institutului de Studii Social Liberale (PUSL).

„Este normal să se deschidă acest subiect. Trebuie să găsim soluții astfel încât să existe o coordonare mai bună între statele membre în această privință.

Să combatem și un nou fenomen migrațional care a venit din acea zonă și să ne asigurăm că din punct de vedere al securității, avem toate mijloacele pentru a face față provocărilor. Ne putem aștepta la un schimb de informații mai bune între statele membre.

De asemenea o supravegherea mai atentă a tot ce înseamnă focarele posibile pentru tot ce înseamnă radicalismul religios.

Ne mai putem aștepta la o atentă colaborare în zona Orientului Mijlociu, între instituțiile noastre care se ocupă de această zonă de securitate.

De asemenea să existe o coordonare mai bună în tot ce înseamnă zona de repatriere pentru că am remarcat că au fost dificultăți”, a spus Victor Negrescu.

UPDATE: Alertă teroristă la Strasbourg. Un liceu a primit o amenințare cu bombă. O alertă cu bombă a fost înregistrată astăzi la un liceu din orașul francez Strasbourg.

”Alerta cu bombă a venit în această dimineață, la 6:30, ora Franței.

Europa, în stare de alertă. Riscuri de atentate teroriste: “Toate statele sunt vulnerabile”. Europa este în stare de alertă pe fondul războiului dintre Israel și Hamas. Există riscuri uriașe de atentate teroriste în toate statele.

O alertă cu bombă a produs panică pe Aeroportul din Strasbourg, acolo unde se aflau mai mulţi europarlamentari, inclusiv reprezentanți români.

Toţi au fost evacuați de urgență. Ameninţarea teroristă în UE este una ridicată!

Imediat după apariția amenințării aeroportul a fost evacuat, iar cursele au fost suspendate. În aeroport se aflau europarlamentari din mai multe țări, inclusiv din România.

Rareş Bogdan, europarlamentar român, a relatat joi seară, la Antena 3 CNN, că unii au fost nevoiți să se întoarcă în oraș sau au căutat surse alternative de transport.

Au evacuat aeroportul, au intrat forțele de securitate. Mai mulți europarlamentari români, italieni, greci, bulgari, polonezi au fost întorși la Parlament iar unii au ales să meargă spre Basel, la jumătate de oră s-a închis și aeroportul din Basel și practic singura posibilitate a rămas să mergem spre Frankfurt sau să așteptăm redeschiderea aeroportului din Strasbourg.

Nu am vrut să așteptăm pentru că nu știm dacă el se va redeschide sau nu în această seară și am ales calea Germaniei mergând cu mașina trei ore până la Frankfurt, aeroport care nu a fost închis în aceste zile absolut deloc„, a spus Rareş Bogdan.

Comisia Europeană a avertizat asupra atacurilor comise de „lupi solitari”. „Situaţia pe care o avem acum în Israel şi în Fâşia Gaza ar putea să conducă la o radicalizare în Uniunea Europeană„, a semnalat Ylva Johansson, în contextul conflictului dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas.

Ameninţarea teroristă continuă să fie ridicată în UE. Ar putea de asemenea să crească, nu am ajuns încă în acest punct, dar rămânem vigilenţi„, a mai spus miercuri comisarul european.

Alerte teroriste în Uniunea Europeană. Controale sporite la graniță în Italia și Austria. Statele europene cer întărirea Schengen. Se ridică ”ziduri” între state, prin întărirea controalelor la frontieră, chiar și-n spațiul Schengen, generate de amenințările teroriste.

UE intenționează să revizuiască regimul migrației. România nu a fost acceptată în Schengen, aparent tocmai din această cauză. Și, chiar înainte de o nouă discuție, alertele cu bombă și gradul de terorism cresc în Europa. Grecia a ridicat preventiv alerta teroristă la grad portocaliu. Și alte state sunt pe poziții, după două atacuri mortale, în spatele cărora s-ar afla ISIS, în Franța și în Belgia.

Italia tocmai a anunțat că introduce controale temporare la granița cu Slovenia. Obiectivul măsurii este prevenirea terorismului și a criminalității organizate. Măsura va fi implementată din 21 octombrie pe o perioadă de zece zile

Liderii Belgiei și Suediei, împreună cu șeful executivului Uniunii Europene au vorbit astăzi despre întărirea securității granițelor. Prim-ministrul Ulf Kristersson a declarat că zona Schengen a Europei nu va supraviețui decât dacă frontierele externe ale UE sunt mai bine protejate de imigrația nedorită. ”Dacă nu suntem capabili să ne protejăm frontierele comune, nu vom putea susține libera circulație în interiorul Europei”, a afirmat el, conform Reuters. Omologul belgian a precizat și că UE are nevoie de un sistem mai eficient de ”returnare a imigranților neautorizați”.

De marți seară, Austria a anunțat că introduce controale la granița cu Cehia.

De aproape două săptămâni, de la izbucnirea conflictului din Orientul Mijlociu, Europa a intrat în stare de alertă. Există riscuri de atentate teroriste în toate statele de pe continent.

Riscuri de atentate teroriste în Europa: “Toate statele sunt vulnerabile”.

Numai în ultima săptămână, două atacuri teroriste au lovit state europene importante: Franța și Belgia. Au existat și multe alte incidente, amenințări și alarme cu bombă în special în Europa de vest.

În Hexagon, un rus de 20 de ani monitorizat pentru radicalizare a ucis un profesor la Arras, în nordul statului francez. El ar fi acționat în numele grupării Stat Islamic (ISIS). Apoi, în urmă cu două zile, un tunisian, tot radicalizat, care trăia ilegal în Belgia, a ucis doi suedezi. Oamenii mergeau la un meci de fotbal. Și acest terorist ar avea legături cu gruparea jihadistă din Asia.

În urma acestor crime ale islamiștilor, liderul de la Paris, Emmanuel Macron, a spus că ”toate statele europene sunt vulnerabile” în fața revenirii ”terorismului islamist“.

De la Stockholm, premierul Suediei, Ulf Kristersson, a spus că ”niciodată în istoria recentă, Suedia şi interesele Suediei nu au fost atât de ameninţate ca astăzi“. Guvernul scandinav ridicase nivelul de alertă în august – la 4 pe o scară de 5, după o serie de incendieri ale Coranului, care au atras furia islamiștilor.

Expert în terorism: ”Ar trebui să ne așteptăm la un nou val de atacuri teroriste”.

Europa și întreaga lume ar trebuie să se pregătească pentru mai multe atacuri teroriste, spune un specialist belgian în terorism. ”Cred că vom avea un val de terorism în lume. Ar putea fi în Europa.. este deja în Europa. Astăzi, este în Franța și Belgia. Ar putea fi mâine în Statele Unite, poate oriunde, dar va fi un șoc terorist care va urma după ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu”, spune Claude Moniquet.

Expertul a avertizat că războiul izbucnit între Israel și Hamas ar putea încuraja mai multe atacuri. ”Ceea ce se întâmplă în Israel este o nouă motivație. Este un nou stimulent care permite jihadului să reapară și să crească.

În mod fundamental, trebuie să înțelegem că islamul radical este problema de bază. Terorismul este doar un instrument care apare atunci când are un pretext bun să iasă în prim-plan”, a mai spus Moniquet.

În urmă cu câteva zile, o informare a Ministerului israelian de Externe spunea că Hamas face apel la ”toţi susţinătorii săi din întreaga lume să organizeze o zi a furiei” pentru a ”ataca israelieni şi evrei“. Au existat mii de manifestații anti-Israel în întreaga lume.

Tore Hamming, analist la Centrul Internaţional pentru Studiul Radicalizării din Londra, avertizează că ”este probabil ca aceste atacuri să fie urmate de alte câteva, într-un efect de bulgăre de zăpadă”. El adaugă că ”până acum, toate par să fi fost comise de un actor singur şi nesofisticate. Dar acest lucru s-ar putea schimba”.

10 aeroporturi regionale din Franța au fost evacuate din cauza unor alerte teroriste.

Aeroportul din Strasbourg a fost evacuat, de asemenea, potrivit ultimelor informații. Alte șase aeroporturi din Franța au fost evacuate înainte, în dimineața zilei de miercuri, în urma unor alerte teroriste.

Șase aeroporturi din Franța au fost evacuate în urma unor alerte teroriste. Cele șase aeroporturi evacuate în urma ”amenințărilor de atentat” sunt cele din Nantes, Nisa, Toulouse, Lille, Lyon și Paris Beauvais.

Aeroportul Lille este evacuat în urma unei amenințări cu bombă. Serviciile de securitate de stat sunt la fața locului”, au precizat reprezentanții aeroportului Lille pe rețeaua X (fosta Twitter).

Cele șase aeroporturi au fost evacuate miercuri dimineață după ce au fost primite amenințări prin e-mail în legătură cu comiterea unui atentat, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Poliției, conform Lefigaro.

Din avioanele care tocmai au aterizat, pasagerii fie sunt debarcaţi la capătul pistei, fără a li se permite să meargă în clădirea aeroportului, fie sunt invitaţi să aştepte în avionul lor terminarea verificărilor, transmite BFMTV.

Alerta a fost lansată pe aeroportul Lille-Lesquin în urma unei amenințări primite pe mail, la scurt timp după ora 10.00. Aeroportul a fost evacuat de urgență.

În Bron, alerta s-a încheiat, după ce în urma verificărilor nu s-a găsit nimic suspect. Traficul aerian aici urmează să se reia la prânz.

Alerta pe aeroportul din Nisa a fost lansată după ce la terminalul 1 a fost găsit un bagaj abandonat, care a fost neutralizat.

Alerte au fost și pe aeroporturile Beauvais și Nantes. Alertă cu bombă a fost miercuri dimineață și în Berlin, unde o sinagogă a fost atacată cu cocktail-uri Molotov. Incidentele antisemite din capitala Germaniei au luat amploare în capitala Germaniei ca urmare a escaladării conflictului din Orientul Mijlociu.

Potrivit informațiilor comunicate de serviciul de supraveghere a traficului aerian Euro Control, cursele programate pe aceste aeroporturi au acumulat întârzieri de câteva ore, pe care încearcă să le recupereze treptat. Alertele cu bombă s-au înmulțit în Franța de vineri, când un terorist islamist a atacat un liceu din nordul țării, asasinând un profesor și rănind grav alte trei persoane. De la începutul săptămânii, nivelul de alertă a fost ridicat la nivel național la „urgență atentate”, cel mai înalt grad de atenție, ce presupune aplicarea de măsuri excepționale imediate în cazul apariției celui mai mic risc. Zilele trecute au fost alerte cu bombă la Muzeul Luvru, iar Palatul Versailles a făcut față astăzi celei de-a treia evacuări a vizitatorilor, după amenințările de sâmbătă și de ieri.

În contextul atentatului în care un profesor a fost ucis, preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut autorităţilor să verifice cu atenţie dosarele persoanelor radicalizate susceptibile să fie expulzate din ţară.

Emmanuel Macron vrea să se asigure că nu a existat nicio ”omisiune” la examinarea procedurilor vizând persoanele de pe aşa-zisele „liste S” cu suspecţi care constituie o ameninţare potenţială pentru „securitatea statului”, a precizat preşedinţia franceză, potrivit agenției France Presse.

Într-o circulară, Ministerul de Interne ordonă tuturor prefecţilor din ţară să reunească în termen de 48 de ore grupurile departamentale de evaluare a radicalizării create în 2014 pentru a „reexamina în detaliu” toate „cazurile individuale”, „în special cele vizând străini cu situaţia neclară”, a explicat preşedinţia franceză.

Scopul este de a se „asigura că toate persoanele radicalizate care sunt susceptibile de a fi expulzate au şi fost trimise din ţară sau pentru a accelera procedurile”, precum şi pentru „a reverifica dacă nu au existat omisiuni şi dacă procedura a fost respectată în totalitate”.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

România se pregătește să intre într-un Schengen din ce în ce mai restrâns, unde vom putea călători după aderare, după ce mai multe state au reimpus controale

Facebook 88 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email UPDATE: Intrăm în Schengen, dar con…