Acasă Eveniment Sindicatele din Educație din nou în stradă, protest cu 20.000 de persoane în fața Cotrocenilor, Iohannis, sfidează de la Vila din Neptun

Sindicatele din Educație din nou în stradă, protest cu 20.000 de persoane în fața Cotrocenilor, Iohannis, sfidează de la Vila din Neptun

0
0
528

Bucureștiul a fost blocat din nou de proteste. Mii de profesori au pornit în drum spre Palatul Cotroceni, după ce și-au strigat nemulțumirile în fața Palatului Victoria. În paralel, la guvern au avut loc noi negocieri între sindicaliști și premierul Nicolae Ciucă.

Sindicatele din Educație au ieşit din nou în stradă. Protest cu 20.000 de persoane și marș în București. Guvernul promite majorări salariale cu 45%.

Sindicatele din Educaţie aşteaptă 20.000 de persoane la protestele organizate vineri la Bucureşti, în intervalul orar 11:00 – 16:00. Cei aflăți în grevă nu primesc salariu pe perioada grevei, dar li s-a promis o primă de 1500 de lei anual, până în 2027, şi o majorare cu 45% a retribuţiei de la 1 ianuarie 2024.

După ce au demonstrat timp de două ore în fața Guvernului, sindicaliştii din Educaţie au plecat în jurul orei 13:30 în marş spre Palatul Cotroceni.

Traseul stabilit pentru marş este Piaţa Victoriei – Bd. Nicolae Titulescu – urcare Pod Basarab – str. Grozăveşti – Bd. Geniului – sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare, punctul final fiind Statuia Leu.

Potrivit unui comunicat transmis la începutul acestei săptămâni de sindicate, un număr de 134.007 de membri de sindicat, respectiv 86,93% din totalul celor care au semnat referendumul pentru declararea grevei, continuau protestul în data de 6 iunie.

Greva generală din educaţie a fost declanşată pe 22 mai 2023.

Mii de profesori au mărșăluit și vineri în Capitală, de la Guvern la Cotroceni, în cea de-a 12-a zi de grevă generală în Educație.

Protestul a început în Piaţa Victoriei, unde s-au strâns peste 12.000 de persoane. La ora 12:00, liderii sindicali au fost chemați la discuții la Guvern, și s-au dovedit a fi cele mai lungi negocieri de până acum – 2 ore și jumătate.

Însă profesorii care așteptau în Piața Victoriei și-au pierdut răbdarea după o oră jumătate și au plecat în marș spre Cotroceni scandând ”Jos Guvernul!”.

Mitingul era autorizat până la ora 16:00, cu un program agreat cu autoritățile, și oamenii se temeau că nu vor mai fi lăsați să mărșăluiască și să protesteze la poarta lui Klaus Iohannis.

Când mulți dintre protestatari ajunseseră deja la Cotroceni, au ieșit de la negocieri și liderii sindicali, în mare parte cu același răspuns: Guvernul clar nu are cum să ofere banii ceruți.

Liderii sindicali au venit însă cu o ofertă ușor modificată – la promisiunea de creștere a fost adăugat un 5% față de oferta inițială și un bonus anual de 1.500 de lei, ce ar urma să fie acordat în octombrie, până în 2027.

Oamenii din stradă nu par să fi primit cu bucurie noua ofertă, ba chiar din contră. Ei i-au cerut și lui Iohannis demisia, supărați că de această dată șeful statului i-a ignorat complet.

Imagini impresionante de la mitingul de amploare al profesorilor care are loc astăzi în București: peste 12.000 de profesori, în marș spre Palatul Cotroceni. Între timp, profesorii au ajuns la Cotroceni și continuă protestul, care a început la 11:00 și ar trebui sa se încheie la 16:00, potrivit programului.

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat după negocierile de la Palatul Victoria, care au durat două ore și jumătate, că guvernul nu poate acorda creșterile salariale solicitate, a oferit o primă anuală de 1.500 de lei din fonduri europene, din octombrie 2023 și până în 2027.

Nu vorbim de pozitii personale. Vorbim in numele colegilor nostri. Colegii ne-au dat un mandat, iar Guvernul ne-a dat astazi un raspuns la solicitarile venite din teritoriu”, a declarat Marius Nistor, la iesirea de la negocieri.

Motivele declanșării grevei profesorilorâ:

1. Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

2. Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației;

3. Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

4. Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

5. Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

6. Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

7. Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Ce au obtinut sindicalistii:

– creştere de 45% din creşterile stipulate în grilele de salarizare de la 1 ianuarie 2024

Pentru un debutant ar fi cam 400-500 lei de la 1 ianuarie ca sa ajunga la 4.500-5.000 de lei”, a aratat Anton Hadar.

– 1500 lei net bani din fonduri europene, din 5 octombrie, bani care vor ajunge la colegii nostri in fiecare an, pana in 2027. Vorbim despre o singura plata anuala.

Încarcă mai mult
Load More In Eveniment
Comments are closed.

Vezi Și

Simion şi Târziu, miting de protest AUR la Bistrița, în timp ce la Iași, ”liberalii” au contestat listele depuse de filiala ieşeană AUR şi cer respingerea acestora

Facebook 196 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Simion şi Târziu, miting de protes…