Românisme și populisme, sărbătoare cu scandal și huiduieli la Țebea, comemorarea lui Avram Iancu, confiscată de AUR: ”Suntem Oastea lui Iancu” Politicienii au dat buzna și anul acesta la Serbările Naţionale de la Ţebea, dedicate memoriei Avram Iancu.
Membri AUR s-au adunat încă de sâmbătă la Țebea, liderul formațiunii, George Simion, transmițând că „suntem Oastea lui Iancu!”. Potrivit lui Simion, peste o mie de oameni de AUR au fost prezenți la Țebea la Serbările Naționale Avram Iancu.
AUR-iștii au amplasat un ”cort de luptă” la Țebea.
”Salutari de la Tebea! Maine la 9 ne adunam iarasi din toate colturile tarii Cortul de lupta al lui Avram Iancu e gata!”, anunțase Simion.
La Serbarile Nationale de la Tebea s-au aflat mai multi politicieni, printre care presedintele Senatului si al PNL, Nicolae Ciuca, ministrul Economiei, Stefan Radu Oprea, cel al Familiei.
Si in acest an, sute de membri AUR au fost prezenti la evenimentul de comemorare a 151 de ani de la moartea lui Avram Iancu.
Acolo s-a aflat inclusiv presedintele partidului, George Simion.
Sute de membri sau simpatizanti ai AUR au venit la eveniment cu autocarele. Oamenii au marsaluit pe strazi, iar coloana a fost impanzita de jandarmi si politisti.
Si liderul AUR George Simion a transmis un mesaj din mijlocul participantilor, care s-au prezentat la eveniment mai ceva ca la protest.
”Suntem bucurosi ca suntem la Tebea, am fost in pandemie, in 2021, in 2022. Este 2023. Anul viitor va fi anul Avram Iancu, un an important, trebuie sa punem pumnul in fata furtunii, altfel pierim. Multumesc colegilor mei foarte multi care au venit aici„, a declarat George Simion, presedintele AUR.
Pe retelele sociale unii s-au plans ca nu sunt lasati sa intre in biserica.
Autoritatile locale au anuntat că, mii de persoane se afla la Serbarile Nationale de la Tebea. Evenimentele sunt dedicate memoriei eroului national Avram Iancu, de la a carui moarte se implinesc 151 de ani.
Și alți politicieni au fost prezenți la Țebea.
Duminică, câteva mii de oameni au luat parte duminică la Serbările Naţionale de la Ţebea, dedicate memoriei Avram Iancu, de la a cărui moarte se împlinesc 151 de ani, la manifestările care au început în biserica din cimitirul de la Ţebea şi au continuat la mormântul Eroului Naţional fiind prezenţi lideri ai unor partide politice, parlamentari, autorităţi judeţene şi locale, alţi invitaţi.
La eveniment au luat parte, între alţii, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul Familiei, Natalia Intotero, lideri ai mai multor partide politice, parlamentari şi europarlamentari, reprezentanţi ai administraţiilor judeţene şi locale, dar şi ai unor organizaţii neguvernamentale.
Mii de români au ajuns duminică la mormântul lui Avram Iancu, în satul Țebea, din Hunedoara. Aici în fiecare an, în luna septembrie, au loc Serbările naționale, un eveniment propus ca omagiu adus celui numit ”Crăișorul munților”.
Peste 5.000 de oameni au venit, duminică, în satul Țebea din Hunedoara, unde au avut loc Serbările naționale Țebea 2023, în memoria lui Avram Iancu (1824 – 1872), lider al moților în timpul Revoluției din Transilvania anilor 1848 – 1849.
Câmpurile din jurul complexului istoric de la Țebea au fost ocupate de mașinile parcate de oaspeții evenimentului, iar târgul de la Țebea s-a transformat într-un furnicar.
Gara din satul Țebea din Hunedoara, vechiul loc de sosire al personalităților politice venite la serbările naționale, a rămas însă pustie și uitată, la circa 500 de metri de cimitir.
Mulți oameni s-au echipat în straie populare, alții și-au acoperit capul cu năframe, pălării țărănești și cușme dacice, iar în picioare și-au pus opinci.
Nicolae Ciucă, președintele Senatului României, George Simion și Diana Șoșoacă au fost printre numeroșii politicieni care au participat la Serbările naționale de la Țebea, un eveniment la care mulțimea strânsă în jurul bisericii din Țebea a fost invitată să asiste la o slujbă religioasă, la discursuri despre Avram Iancu, la ceremonialul depunerii coroanelor de către oficialități și la defilarea Gărzii de onoare formată din forțe ale ministerelor Apărării și Afacerilor Interne.
Huiduielile s-au auzit în mulțime la discursurile politicienilor, iar mesajul transmis de Nicolae Ciucă a fost bruiat de claxoanele unor camioane parcate pe câmpul din apropierea complexului istoric de la Țebea.
În târgul de la Țebea, atmosfera a fost mult mai relaxată.
După încheierea paradei militare, cei mai mulți dintre oaspeții serbărilor de la Țebea s-au îndreptat spre plaiul din vecinătatea bisericii, unde serbările au continuat cu un spectacol folcloric. Nu înainte de a se fotografia în fața locului de veci al celui numit Crăișorul munților, împodobit cu coroane de flori, și a Gorunului lui Horea, fagul secular rămas cu timpul fără ramuri și frunze.
Un sobor de preoţi, condus de Episcopul Devei şi Hunedoarei, Nestor, a oficiat o slujbă de pomenire la mormântul Crăişorului Moţilor din cimitirul de la Ţebea, personalitatea lui Avram Iancu fiind evocată de un istoric şi de primarul comunei Baia de Criş, Mihai Gorcea, gazda manifestării.
„Lupta lui Avram Iancu pentru binele naţiunii s-a petrecut în vremuri tulburi, când armele confruntărilor vărsau sânge şi răspândeau moartea cu multă uşurinţă, secerând destinele nevinovate şi plăpânde ale românilor transilvăneni, dar care, la strigătul viteazului lor conducător se avântau curajos în ascuţişul sabiei, cu încrederea nestrămutată că jertfa sângelui lor încă mai poate fi sămânţa din care să răsară biruinţa. (…) Avram Iancu a murit pentru popor, dar şi poporul a murit pentru Iancu. Aceasta este măsura dragostei între păstor şi turmă, între conducători şi cei care sunt conduşi„, a spus, în cuvântul său, episcopul Devei şi Hunedoarei.
Avram Iancu s-a născut în anul 1824, în localitatea Vidra de Sus, într-o familie de moţi înstăriţi. De profesie avocat, Avram Iancu a jucat un rol important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania.
A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848 şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi de mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora şi-a câştigat o mare popularitate.
Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872 la Baia de Criş şi a fost îngropat la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea.